Lettland Schlagerpinglan: Nu på söndag, den 22:a februari, kommer Lettland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2015 genom finalen av deras nationella uttagning “Supernova“. I de inledande deltävlingarna har en jury haft 50% av makten men nu är det helt upp till tittarna att utse den slutliga vinnaren.

Här nedan ser ni lite kort info om uttagningen, länkar till de fyra tävlande bidragen samt mina personliga betyg och åsikter inför finalen:

Allmänt om Lettlands nationella ESC-2015-uttagning:
Finalen av “Supernova 2015″ har föregåtts av två deltävlingar och en semifinal där de fyra finalisterna utsågs från ett startfält av 20 tävlande artister.
Finalen avgörs den 22:a februari och kan ses via LTV1 och ltv.lsm.lv kl. 20:20 CET.
Programledare för finalen, precis som vid de övriga showerna, är Ketija Šēnberga och Toms Grēviņš.
Vinnaren utses av 100% tittarröster där först två superfinalister utses innan ytterligare en omröstning utser slutsegraren.
Både Brainstorm och Dons kommer att vara gästartister under Supernova-finalen.

Final-startfältet, bidragen, artisterna och låtskrivarna:

Schlagerpinglans betyg:
1.Love Injected“, Aminata livestudioversionvideo LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
(Aminata Savadogo, Kaspars Ansons)
Schlagerpinglan: Inledningen av “Love Injected”, med sin stillhet och mystik, är helt i min smak och hade låten bara fortsatt i den stilen så hade jag förmodligen satt ett väldigt högt slutbetyg. Nu blev det tyvärr lite väl mycket ljusa toner och a-a-a-ljud i refrängen som fick låten att sväva iväg åt helt fel håll, enligt mitt sätt att se på saken. Jag har dock med tiden blivit lite avtrubbad och kan t.o.m. se Aminata som en lämplig segrare, för låten har ju trots allt en del spännande ingredienser som eventuellt skulle kunna fungera i ESC.
Betyg: 3+/5
2.Nefelibata“, MNTHA livestudioversion LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
(Marija Mickeviča)
Schlagerpinglan: Det tog väldigt lång tid innan jag fastnade för denna lite monotona elektropop-sak men när det väl klickade så gjorde det det rejält. Framträdandet är minst sagt minimalistiskt men mer behövs inte då det är den förtrollande musiken som står i centrum. Ett fantasifullt framträdande hade bara förstört själva stämningen. Jag tror dock att det är en låt som behöver ett flertal lyssningar för att fungera och därmed inte något som Lettland bör skicka till ESC, i alla fall inte om de vill nå finalen. Eller varför inte, jag kan ju trots allt ha fel. Det har ju hänt förr. 😉
Betyg: 4/5
3.Sundance“, ElektroFolk livestudioversion LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
(Ainārs Majors, Arnolds Kārklis)
Schlagerpinglan: Med instrumenten i fokus, medryckande melodislingor och glimten i ögat så skulle detta mycket väl kunna tilltala mig. Jag har bara väntat på att det ska “klicka till” men än har inget hänt. Jag är fortfarande ganska neutralt inställd till detta bidrag. Det är i och för sig “bra” men utan att få mig att känna något speciellt för det.
Betyg: 3+/5
4.Take Me Down“, Markus Riva livestudioversionvideo LettlandLettlandLettlandLettlandLettland
(Miķelis Ļaksa)
Schlagerpinglan: “Take Me Down” är i studioversionen min helt överlägsna favorit av alla Supernova-bidragen och om den bara inte hade blivit så seg i live-versionen så hade det varit ett lätt val för mig. Med Markus speciella uttal och låtens mörker och underbara takt så blir det ett bidrag utöver det vanliga som jag tror lämpar sig riktigt bra för ESC. Förhoppningvis så blir finalframträdandet, tredje gången gillt, en fullträff som tar bort alla tvivel, för detta ser jag gärna att de skickar till Wien.
Betyg: 4+/5

Schlagerpinglan: Till skillnad från finalerna i Estland och Litauen, där jag är helt säker på vilken vinnare jag vill ha, så är jag betydligt mer splittrad här. Helst skulle jag vilja att “Take Me Down“ vann, men skulle någon av de andra tre knipa vinsten så hade jag knappast blivit förkrossad. Alla fyra bidragen har sina ljuspunkter så det ska bli intressant att se vilket som lockar till sig de flesta rösterna på söndag.

Mer om Lettlands uttagning till Eurovision Song Contest (inkl. resultaten av de inledande uttagningarna, landets senaste bidrag och resultat i ESC m.m.) hittar ni på min samlingssida “Lettland i ESC 2015“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Lettland 2015: Allt inför “Supernova 2015”-finalen”

 1. Hannes

  Enligt mig så betyder live-versionen på låtar i ESC mycket mer än studio versionerna, men min favorit är ju Aminata för jag tycker hon låter bra både live och studio, och så har hon ju en bra låt förstås.

 2. Schlagerpinglan

  @Hannes, Jag håller med om att live-versionerna är viktigare för det är ju de som tävlar, och det är därför jag är lite tveksam till “Take me down”:s vinst. Den skulle kunna vara så mycket bättre än vad som visas live… men det räcker kanske ändå.

 3. Lukas

  Jag blev mäkta överraskad att se Nefelibata vidare i finalen. Och självklart kommer jag hålla på den låten. Tror också den lämpar sig bäst live av de fyra, många kommer nog gå igång på den mystik som låten frambringar. Påminner mig för övrigt om Lena Meyer-Landruts “Taken by a Stranger”, som jag för övrigt gillade bra mycket mer än den hon vann med.

 4. Adri

  Jag absolut älskar “Love Injected”, och kommer hålla alla tummar jag har. Dock så vill jag inte få upp några förhoppningar eftersom Lettland har blivit könda (inom min krets) för att konstant skicka fel låt.

 5. Johanna

  Jag tycker alla 4 är riktigt dåliga och tror inte någon av de här kan ta sig till final i Wien om jag ska vara helt ärlig. Aminata lär antagligen vinna och då har vi ÄNNU en låt i Malta-Georgien-Schweiz kategorin. Jag hoppas dock på ElektroFolk vilket är den enda av dessa jag lyckats ta mig igenom hela låten utan att tröttna.

 6. Jan-Åke

  Jag tycker det var synd att inte “Sundance” vann. Jag tycker den var absolut bäst av de lettiska bidragen.

 7. Johan

  Jasi… när ska Lettland skicka ett bidrag som faller mig i smaken? 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se