Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2015, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Wien. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Estland
Land: Estland deltagit 20 gånger – vunnit 1 gång: 2001
TV-bolag: ERR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Silvi Vrait kom 24:a av 25 med “Nagu Merelaine

Estlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2014: Amazing“, Tanja 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani 24:a i finalen
2010: Siren“, Malcolm Lincoln 14:e i semi 1
2009: Rändajad“, Urban Symphony 6:a i finalen
2008: Leto Svet“, Kreisiraadio 18:e i semi 1“Goodbye To Yesterday”, Elina Born & Stig Rästa

Lyssna på Estlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Goodbye To Yesterday officiell videotextvideofinal-framträdandetext
Fler tolkningar av ESC-bidraget: akustisk version i TVmed gitarrkomp i radio
Artister: Elina Born & Stig Rästa twitterfacebookwikipedia: Elinawikipedia: Stig
Artist-intervju/presentation-klipp: “Wiwibloggs meets Stig Rästa” (2:18 – 21:a feb)
“Wiwibloggs meets Elina Born” (1:10 – 21:a feb)
“It’s Elina & Stig for Estonia” (0:46 – eurovision.tv – 21:e feb)

Startnummer: nr 7 i Semifinal 1 (19:e maj)
Låtskrivare: Stig Rästa (t&m)
Uttagning: Estland valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med två semifinaler. Av tjugo tävlande bidrag gick 10 vidare till finalen den 21:a februari där juryn och tittarna först valde ut tre superfinalister innan Stig och Elina vann den slutliga tittaromröstningen med hela 79% av rösterna. Läs mer om finalen av “Eesti Laul 2015″ här: “Estlands Eurovision-bidrag 2015“.

Presentationer av bidraget och artisterna (på engelska):
esctoday.com eurovision.tv

Odds (2015-04-10): Vidare till final (plats 2 av 16) & topp-3 (plats 3) av de 40


Åsikter och spekulationer om Estlands bidrag och chanser i Eurovision 2015:

Schlagerpinglan tycker: Till final EstlandEstlandEstlandEstlandEstland Betyg: 5 / 5
Här har vi min absoluta favorit i ESC 2015, i alla fall de flesta dagar. Allt från det behagliga, vemodiga lugnet i låten till texten och sångarnas röster och samspel faller mig helt i smaken. Här finns absolut inget jag skulle vilja ändra på utan det hela är så träffsäkert och bra som det är. Om inte Sverige (som jag hejar på lite mer av andra orsaker) vinner så ser jag gärna att Estland får sin andra ESC-seger 2015.
Schlagerpinglan tror: Till final
Precis som förra året så har jag Estlands bidrag bland mina absoluta favoriter, men denna gång skulle jag bli väldigt förvånad om det inte räckte till final för estländarna. “Goodbye To Yesterday” är en fenomenal låt med många behagliga passager, en text som många kan relatera till och med sångare som har speciella röster som fungerar bra ihop. Om det räcker till vinst är jag däremot inte helt säker på, men en topp-tre-placering borde vara inom räckhåll.

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Estland: “Goodbye To Yesterday” – Elina Born & Stig Rästa”

 1. Johanna

  Detta är den mest självklara finalisten i semi 1 för mig. Trots att det är den bästa låten i semi 1 rankar jag den inte högre än sjua (det växölar dock lite på min plats 4-11 som ständigt byter plats med varandra) Tror på en topp-10 placering för denna i slutändan. Gärna vinst men tror det kan bli svårt då det är många duetter (som i mitt tycke är bättre) med. men absolut en av mina favoriter i år!

 2. Micke

  Först och främst så bugar jag mig för det estländska folket som äntligen lyckades pricka in rätt vinnare. Estland har annars varit lite av europamästare i märkliga val år efter år. Europarekordet tog de förra året när de ratade “Kui tuuled pöörduvad“, Sandra Nurmsalu. Ett svårslaget rekord som nog kommer att stå sig länge, åtminstone hoppas jag det. Men i år lyckades de då äntligen få till det. Kul för deras uttagningar håller oftast hög standard så det är ju kul att deras val också gör det i år 🙂

  Låten är ett gott hantverk av sångaren i bidraget, vilket självklart ger extrapoäng bara det. Detta är en av de sju bidrag jag verkligen gillar. En låt jag kommer att fortsätta lyssna på efter det att hela tävlingen är slut för i år. Bara det är ett jättegott betyg för det är inga många jag fortsätter lyssna på men i år är det så många som sju. Ett mycket starkt år.

  Jag tror att detta är ett av de bidrag som kommer att kämpa på längst under den långa röstningen. Kan den vinna? Absolut. Finns egentligen bara två saker som oroar mig lite. Dels att deras röster inte till fullo matchar och dels också att de ser så svala ut tillsammans på scen. Vet att det är hela grejen med låten men hur mycket av det greppar publiken? Ser de detta spelet mellan artisterna eller ser de istället två artister som inte har DET på scen? Jag vet inte men det oroar mig lite. Just växlingen mellan artisterna vid första tillfället har jag märkt att en del haft svårt för. Han sjunger med sin lite Bonostämma och plötsligt kommer hon in med en mycket högre ton. Vet i synnerhet en person som har svårt för det och är arg på att hon “sabbar låten”. Det tycker dock inte jag men alla har ju rätt till sin åsikt.

  Är som Schlagerpinglan ganska säker på en topp-tre-placering men räcker det all the way? En nackdel kan vara att bidraget varit klart länge medan andra möjligen kan kännas fräschare för många.

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, En av fördelarna med att ha bloggen är att man får upp ögonen för saker som man inte tänker på själv. Här har vi verkligen en sådan. Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi tro att någon skulle ha något att invända mot samspelet på scenen. Men det stämmer givetvis det du skriver att om man inte är insatt i texten (det är säkert många som inte bryr sig så mycket om vad låtarna handlar om) så förstår man ju inte att det är meningen att det ska se kyligt ut och då blir det ju inte så positivt.

  Att det sedan finns de som inte tycker att artisternas speciella stämmor passar ihop är däremot inte lika förvånande, allt är ju en smaksak, men det där första var en liten ögonöppnare. 🙂

 4. Kerstin

  Det finns ett antal bidrag jag lyssnat lite extra på och dit hör Estlands bidrag. Jag vill så gärna höra det ni alla andra hör i låten som rankar den så högt, en del t.o.m som vinnare. Men trots att jag nu spelat den många gånger så ser jag ingen som helst storhet i låten. För mig är den en sömnig, enformig och seg låt utan lyft som bara maler och maler på utan att det egentligen händer något. Men jag har ju sett att väldigt många gillar låten och de flesta har den som topp tio och i ett år med många jämnbra låtar utan någon egentlig tydlig favorit så tror jag att Estland kan vara just ett sånt där land som plockar många relativt höga poäng av flera länder och därmed kan stå som segrare. Men för mig ingen låt som gjort något större intryck. Final tror jag däremot absolut på. Betyg 3/5.

 5. Adri

  Detta är min absoluta favorit i år (för tillfället i alla fall, första och andra platsen växlar hela tiden mellan Slovenien och Estland) och därför hoppas och tror jag på en Topp 3 placering. Jag skulle bli väldigt, väldigt glad om denna vann men jag har dock tippat att den ska komma trea, tror att Estland blir slagen av Sverige och Spanien, men det återstår att se 🙂

 6. Micke

  Glömde ju ge betyg på bidraget 🙂

  BETYG: 8/10

 7. Lukas

  Denna är en låt som är väldigt lik Nederländernas låt från ifjol på många sätt. Men samtidigt mer uppdaterad och fräsch. Jag minns att jag från början var osäker på om Calm After the Storm ens skulle nå final, än mindre bli tvåa, just för att den trots sin charm kunde bli lite släpig, och att det var svårt att se hur det skulle bli på scen. Men som vi alla fick äta upp våra skor! Jag tror också att Estland kommer bli riktigt farliga i år om de lyckas få till det på scen. För släpig skulle jag nog inte kalla denna. 4/5.

 8. Micke

  Jag fick aldrig äta upp mina skor för jag hade försett mig med riktiga skor redan första gången jag hörde Nederländernas bidrag förra året 🙂

 9. Josef

  Micke och Schlagerpinglan: Intressant diskussion. Just den där höga rösten som kommer in från Elina efter Stigs otroligt smakfulla inledning är faktiskt något jag tänkt på. Sedan undrar jag ytterligare om videons betydelse eller ickebetydelse. Ganska mycket blod i handfatet som kan diskuteras, men de sak som kanske stör mig allra mest är Elinas ständiga “poserande”. Nästan i varje tagning är hon som förbered i två timmar på att se så sensuell ut som möjligt upplever jag. Det kanske uppskattas för många men jag stör mig och tappar fokus på den fina melodin.

  När jag hörde Estland första gången tänkte jag “svårslaget” men sedan växte inte låten tills videon kom och då man fått upp ögonen för lite andra bidrag så känns denna som en 8-9 plats för mig. Tvärtom med Holland förra året “sömnpiller” tänkte jag. Sedan upplyste Micke och sådde ett frö i mig där Holland var/blev en given topp 5 2014 🙂

  Betyg 6+ eller 7- av 10

 10. Isabell

  Estlands bidrag tillhör även hos mig ett av de bästa låtarna. Skulle inte bli förvånad ej heller missnöjd om de vann eller åtminstone kom bland de 5 bästa.
  Min Absoluta favorit bland Estlands bidrag till Eurovision är dock Ott Lepland med “Kuula”.. Fortfarande, när jag hör den så får jag ståpäls!! 😀
  Som parentes, var ytterligare en av mina favoriter med detta år, nämligen “Nije ljubav stvar”!!! Sååå bra!! 😀

 11. Johanna

  @Isabell Kuula var ett av de bästa bidragen i tävlingens historia alla kategorier!!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se