FinlandTV-bolaget YLE var ganska tidigt ute med information om Finlands planer inför Eurovision Song Contest 2016 och de inkluderar även denna gång den nationella uttagningen Uuden Musiikin Kilpailu (UMK).

Intresserade låtskrivare och artister kan skicka in sina bidrag till YLE mellan den 1:a och 8:e september. Reglerna för UMK 2016 (på engelska) hittar ni här. (Källa: yle.fi)

Uppdaterat:Schemat för UMK 2016
Uppdaterat 2016-01-12:Lyssna på de 18 “UMK 2016”-bidragen
Uppdaterat 2016-02-06:Allt inför första “UMK”-semifinalen
Uppdaterat 2016-02-07:Resultatet av “UMK” Semifinal 1
Uppdaterat 2016-02-12:Allt inför andra “UMK”-semifinalen

Snabbfakta: Finlands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1961 – deltagit 49 gånger – vunnit 1 gång: 2006

Finlands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät (UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson (UMK 2012) 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar (Euroviisut 2011) 21:a i finalen
2010: Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (Euroviisut 2010) 11:a i semi 1
2009: Lose Control“, Waldo’s People (Euroviisut 2009) 25:a i finalen
2008: Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni (Euroviisut 2008) 22:a i finalen

Schlagerpinglan: Även om jag inte höll med tittarna (som stod för 100% av röstandet under UMK 2015) i det slutliga valet så tycker jag att UMK, precis som norska MGP, fortsätter att utvecklas åt rätt håll och innehöll i år ett antal riktiga guldklimpar. Av alla de 18 deltagande bidragen 2015 (se hela startfältet här) så tyckte jag att de bästa var “Lions and Lambs“ med Jouni Aslak, “Crossroads” med Satin Circus, “All For Victory“ med Angelo De Nile och “Mustelmat” med Siru.

När det gäller UMK 2016 så har jag främst två önskningar: Dels så hoppas jag att de fortsätter att gräva fram nya talanger som kan leverera musik i olika genrer men min största förhoppning är att de backar bandet och tar tillbaka juryn, i alla fall i en lite mer passiv roll.

Jag vill absolut inte att juryn ska ta över hela showen och ha omotiverat mycket makt, som det var i början av UMK:s historia, men de kunde i alla fall få hjälpa till lite i själva röstandet. Det är visserligen inget fel att rösta med hjärtat, som tittarna ofta visar sig göra… men det är inte heller fel att ha en uttagning som ökar chansen för ett bra resultat i ESC. 🙂

Uppdaterat: Innan någon påpekar det så kan jag redan nu svara på den uppenbara frågan: Jo, jag vet att de hade tandlösa civila jurygrupper 2015 som stod för 10% av rösterna och som representerade olika typer av den finländska befolkningen, men det är inte det som jag kallar en riktig jury. 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Finland i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Finland fortsätter med UMK inför Eurovision 2016”

 1. Micke

  Så är vi då framme vid Finland. Mitt favvisland i Norden när det gäller ESC. Tyvärr känns det som de tappar lite men de tar säkert revansch 2016.

  2012 “När jag blundar“, Pernilla Karlsson (Ibland faller man pladask när man minst anar det. Hade aldrig trott jag skulle ta till mig den här så som jag gjorde men det gjorde jag. Vill dock tillägga att det gäller från finska uttagningen. Den här saknar charmen och nerven))
  2008 “Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni (Rock är som vanligt aldrig fel och där. Ibland även med i ESC och ofta tack vare Finland. Inget av deras bättre rockbidrag men näst bäst av dessa åtta. Bästa rockbidraget hade de 2007 men den tappade tyvärr live.)
  2014 “Something better“, Softengine (En låt som skulle ha kunnat bli hur bra som helst om några med handlag hade greppat den. Nu blir det ett bra bidrag med plus)
  2010 “Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (Här har vi grejen med ESC egentligen. Var någon annanstans kan man hitta något som egentligen är urtöntigt men på samma gång urcharmigt? Tyckte dock inte om länken. Möjligen från finska uttagningen? Den i ESC är mycket charmigare och töntigare 🙂 )
  2011 “Da Da Dam“, Paradise Oskar (Jag hör att det är ett fint och stiligt bidrag men det lyckas aldrig riktigt gripa tag i mig. Bra men inte mer)
  2009 “Lose Control“, Waldo’s People (Rap är ju inte min grej och när dessutom då snubben inte tycks ha greppat det själv så blir det ju inte bättre)
  2015 “Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät (På samma sätt som att Österrike inte hade vunnit ESC 2014 utan “grejen” så hade inte Finland representerats av detta bidraget 2015 utan “grejen”)
  2013 “Marry me“, Krista Siegfrids (Vet hur mycket schlagerpinglan tycker om den här och jag vill givetvis respektera hennes smak. Avstår därför omdöme)

  Här är Finlands två bästa bidrag. Ett av dem vann och det andra kom tvåa året den var med.

  https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q4Eni0z68

  https://www.youtube.com/watch?v=tqdNy-yTl-4

 2. Schlagerpinglan

  Här är min rankning av Finlands åtta senaste vinnare:

  1. “Lose Control“, Waldo’s People (2009) Jo, jag hör att det inte låter helt 100% och sångaren har inte den där närvaron och överdrivna självförtroendet man kanske förknippar med rap, men det är kanske det som gör att det blir så speciellt. Hur som helst så kan jag inte låta bli att älska detta och kommer fortfarande tillbaka till låten lite då och då.
  2. “Something better“, Softengine (2014): Min favoritlåt i den finska uttagningen vann 2014 och trots att slutversionen inte blev riktigt så bra som jag hoppats så var det likväl en av Finlands (många) bättre ESC-bidrag genom tiderna, vilket även slutresultatet lyckligtvis skvallrar om.
  3. “Missä Miehet Ratsastaa“, Teräsbetoni (2008): Finsk rock när den är som bäst. Allt sedan 2008 har jag önskat att något liknande ska dyka upp, om inget annat så för att fylla ut startfältet, men ännu har inget hänt.
  4. “Marry me“, Krista Siegfrids (2013) – Ibland svänger det fort. Under hela uttagningen tyckte jag att Krista var överlägset bäst med sin svängiga låt. Efter att ha lyssnat på många intervju-klipp under ESC 2013 och hört “ding-dong” tusentals gånger så blev jag lite smått allergisk mot refrängen, men numera kan jag återigen lyssna på låten utan obehag.
  5. “Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (2010) Trallvänligt, finskt och väldigt glatt. Jag gillar det trots att det inte är någon musik som jag lyssnar på i vanliga fall.
  6. “Da Da Dam“, Paradise Oskar (2011) Det som faller mig i smaken här är att allt känns äkta på något sätt, trots att det är fråga om en rädda-världen-låt. ESC-semifinalsframträdandet var på gränsen till att få mig att falla pladask, men det nådde inte helt fram.
  7. “När jag blundar“, Pernilla Karlsson (2012) Egentligen gillar jag detta riktigt mycket. Melodin och speciellt texten är väldigt vacker men som i fallet med de flesta ballader så blir jag lite uttråkad i längden.
  8. “Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät (2015) – Nej tack. Av alla de åtta vinnarna så hittade jag något att tycka om i alla – förutom detta.

  Om vi däremot ska utse Finlands bästa vinnare genom tiderna så tycker jag att valet är enkelt: “Hengaillaan” med Kirka (1984): https://www.youtube.com/watch?v=5G_vnjEL9R4

 3. Adri

  Min rankning av de finska bidragen så länge som två semifinals-systemet infördes (2008 mao)

  Riktigt bra bidrag:

  1. Something better (2014) – Sjukt bra låt, extremt bra text och lite Coldplay light-vibbar. Att sångarens röst faktiskt inte var helt 100% gjorde faktiskt så att låten blev desto mer känslosam och därför växte den desto mer för mig.

  2. Lose control (2009) – Som ni andra har skrivit så var liveframträdandet kanske inte det bästa, sångerskan var lite off här och där och rapparen visade inte så mycket självförtroende men låten är ändå precis för mig och därför så lyssnar jag ändå på denna låten då och då än idag (i studioversion då)

  3. Työlki ällää (2010) – Älskar(!!!!!) dragspel och det finska språket och fiol är även det ett av mina favoritinstrument så att jag skulle älska detta var ju ingen överraskning. Tycker fortfarande att det är riktigt orättvist att denna låt inte fick avancera till finalen.

  Bra bidrag:

  4. När jag blundar (2012) – Texten berör verkligen och även om melodislingan är fruktansvärt simpel så gör det så att låten blir desto charmigare. Mot 2,5 minuter-strecket känner jag dock att låten blir lite för upprepande. Tycker dock ändå att låten berör tillräckligt för att få mig att lyssna på den då och då.

  OK bidrag:

  5. Missä miehet ratsaatsa (2008) – Många avskyr denna låt men jag som älskar det finska språket och även älskar mycket rock tycker ju att denna låt förtjänar lite mer kärlek.

  6. Marry me (2013) – Först avskydde jag denna låt, sen lärde jag mig gilla denna låt. Numera är det en låt som helt beror på mitt humör. Om jag är på rätt humör kan jag tycka att Marry Me är en rolig liten poplåt som får en glad, men om jag är på fel humör så kan låten få mig att bli fruktansvärt arg. Melodin och (framför allt) sångerskan är rätt ettriga så det blir lätt “för mycket”. Men likväl så tycker jag att låten fick ungefär vad den förtjänade i tävlingen dvs finalplats, men inte överdrivet lyckat. Helt ok helt enkelt.

  Dåliga bidrag:

  7. Da da dam (2011) – Många avskyr “rädda världen-låtar”. Jag är inte en av dem men denna låten gör mig ändå fruktansvärt deprimerad. Hatar det “charmiga” sättet Paradise Oskar framför låten på. Det blir liksom barnsligt på något sätt. (Exakt samma problem hade Maria Olafs för Islands räkning i år bara att då räddade i alla fall låten det). Nej nej nej. Låten är tråkig, Paradise Oskar har en medelmåttig röst, texten är bara meh, framträdandet är störigt. Nej, nej, bara nej.

  8. Aina mun pitää (2015) – Denna blev (förvånande nog) bättre efter ett tag, men nej fet räckte tyvärr aldrig för att rädda den från plats 40 av 40 på min årslista. Men jag står i alla fall ut med den till skillnad från vad jag gjorde när den blev vald.

  Nu inser jag att jag kanske borde haft “Aina mun pitää” framför “Da da dam”. Nåväl, ingen av dem är någon låt jag kommer lyssna på frivilligt någonsin igen.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se