Sverige Precis som de senaste åren så kommer TV-bolaget SVT att erbjuda en av deltagarna i talangtävlingen Svensktoppen nästa en plats i Melodifestivalen. Denna gång går dock inte erbjudandet nödvändigtvis till vinnaren, utan det kan bli vem som helst utav de åtta slutliga riksfinalisterna som får chansen.

Vem som SVT till slut väljer återstår att se, finalen avgörs i alla fall den 6:e september efter det att en jury i augusti valt ut 8 finalister av de totalt 25 lokala vinnarna.
(Källor: sverigesradio.se och escsverige.blogspot.se)

Uppdaterat 2015-08-13: Finalisterna presenteras i P4 den 16:e augusti, kl. 10:03–10:45.
Uppdaterat:Schemat för Melodifestivalen 2016
Uppdaterat:Gina Dirawi (och sju till) leder Melodifestivalen 2016
Uppdaterat:Artisterna, bidragen och låtskrivarna i Melodifestivalen 2016!

“Svensktoppen Nästa”-vinnarnas tävlingsbidrag samt resultat i Melodifestivalen:
2015: Kalle Johansson (“Den Där Dan”) För din skull 6:a i deltävling 3
2014: EKO (“Yellow”) Red 8:a i deltävling 3
2013: Terese Fredenwall (“Drop the Fight“) Breaking The Silence 5:a i deltävling 4

Snabbfakta: Sveriges deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1958 – deltagit 55 gånger – vunnit 6 gånger: 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015

Sveriges ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Heroes“, Måns Zelmerlöw (Melodifestivalen 2015) 1:a i finalen
2014: Undo“, Sanna Nielsen (Melodifestivalen 2014) 3:a i finalen
2013: You“, Robin Stjernberg (Melodifestivalen 2013) 14:e i finalen
2012: Euphoria“, Loreen (Melodifestivalen 2012) 1:a i finalen
2011: Popular“, Eric Saade (Melodifestivalen 2011) 3:a i finalen
2010: This Is My Life“, Anna Bergendahl (Melodifestivalen 2010) 11:a i semi 2
2009: La Voix“, Malena Ernman (Melodifestivalen 2009) 21:a finalen
2008: Hero“, Charlotte Perrelli (Melodifestivalen 2008) 18:e finalen

Schlagerpinglan: Ja, vad kan man säga om Sveriges ESC-deltagande och Melodifestivalen annat än att det ger resultat, i alla fall har det gjort det de senaste fem åren. Allt verkar dock gå i vågor så det gäller att njuta så länge det varar. 😀

Precis som de flesta andra MF-säsonger så tycker jag att 2015 innehöll en hel del guldklimpar, där jag placerar “Jag är fri (Manne Liem Frije)“ med Jon Henrik Fjällgren, “Don’t Say No” med Midnight Boy, “One By One“ med Elize Ryd & Rickard Söderberg, “Living To Die“ med Andreas Johnson, “Sting“ med Eric Saade och “Don’t Stop Believing“ med Mariette överst på min personliga favorit-lista.

Vad gäller önskemål inför Melodifestivalen 2016 så hoppas jag först och främst att de slopar röstningsappen, då fördelarna på inget vis överväger alla de beska nackdelar som följer med användandet av ett så pass osäkert röstningssystem. Enligt aftonbladet.se så är det dock redan klart att SVT tar tillbaka appen till Melodifestivalen 2016, men det har ju hänt förr att de har haft fel så jag hoppas på det bästa. 🙂

När det gäller artistönskemål så har jag så många att jag får återkomma med dem i ett eget inlägg lite längre fram. Rent generellt så kan jag i alla fall säga att jag hoppas på ett blandat utbud, och då inte bara olika “säkra” genrer som egentligen låter ganska likadant, utan lite mer originella saker som verkligen gör intryck. 🙂

Mer om Sveriges förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Sverige i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till ““Svensktoppen nästa”-finalist till Melodifestivalen 2016”

 1. Hannes

  När det gäller appen tycker jag att det är en bra ide och hoppas de håller bättre ording med den nästa år.

 2. Schlagerpinglan

  @Hannes, Om de hade kunnat få rätt på appen och kunnat garantera att inget blev fel i något led så hade även jag tyckt att det var en bra idé, för det är ju trots allt väldigt smidigt om det fungerar. Man får väl hoppas på det bästa… för även om appen totalhavererade så var den ju uppenbarligen väldigt populär. 🙂

 3. Micke

  Ber om ursäkt till alla er som anser att jag är knäpp när jag säger att jag inte kunde glädjas över Måns seger i år. Självklart kul när Sverige vinner men man vill ju helst att det ska vara med en låt man själv tycker om. Jag hade en handfull låtar jag gillade skarpt i ESC i år och det var de jag hoppades på.

  Tänkte ranka de åtta åren du lagt ut Schlagerpinglan

  2014 “Undo“, Sanna Nielsen (Klart bästa vinnarlåten under 2000-talet i Sverige. Kunde gått bättre men det blev ganska snart uppenbart att själva grejen med Conchita helt enkelt inte gick att slå detta året)
  2012 “Euphoria“, Loreen (Det andra svenska vinnarbidraget under 2000-talet som hållit hög klass, vilket tydligen hela Europa tyckte)
  2009 “La Voix“, Malena Ernman (En Gubben Noak vers av låg klass följs av en stark refräng. Hur tänkte de. Versen är bland det värsta jag någonsin hört)
  2010 “This Is My Life“, Anna Bergendahl (Egentligen en skaplig låt, vilket nästan alla sa inledningsvis men efter missad final vände svenska folket helt. Plötsligt tyckte alla att den var usel och Anna var kass och jag vet inte allt. Synd bara att dessa omdömen kom först efter missad final)
  2015 “Heroes“, Måns Zelmerlöw (En mycket bra vers följs av en totalt avslagen refräng. Synd)
  2008 “Hero“, Charlotte Perrelli (Nu händer något märkligt. Micke får tunghäfta och vet inte vad han ska säga. Ett bidrag jag varken kan säga bu eller bää om. Märkligt)
  2011 “Popular“, Eric Saade (En försämrad version av Oh mama med Lili & Susie och eftersom jag inte ens gillar den så blir det ju än värre med Spann och Spaade)
  2013 “You“, Robin Stjernberg (I mina ögon och öron tidernas sämsta vinnarlåt från Sverige. Hittar faktiskt inte en enda positiv sak att säga om den förutom att den bara varar i knappt tre minuter. Därefter är man fri igen)

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Här är min rankning av Sveriges vinnare de senaste åtta åren:

  1. “Euphoria“, Loreen (2012) – En speciell låt som jag tyvärr spelat sönder men likväl förtjänar förstaplatsen för att jag gillade den så mycket när det begav sig.
  2. “La Voix“, Malena Ernman (2009) – En av få svenska vinnarlåtar som fått nackhåret att resa sig på mig, av positiva anledningar. En av mina absoluta svensk-favoriter. Underbar refräng som varvas med en intressant vers.
  3. “Undo“, Sanna Nielsen (2014) – Jag är, som sagt, ingen ballad-människa och även om “Undo” inte är någon 12-poängare i mina ögon så är det likväl en av de bättre Sverige ställt upp med genom tiderna.
  4. “Hero“, Charlotte Perrelli (2008) – Låten gör egentligen inget större intryck utan påminner om en mängd andra schlager-pop-låtar men eftersom jag gillar den genren så lyssnar jag gärna på låten om den skulle dyka upp. Det är dock ingen låt jag själv letar upp speciellt ofta.
  5. “Heroes“, Måns Zelmerlöw (2015) – Njae… även om jag lärt mig att stå ut med låten så är det fortfarande ingen som jag lyssnar på frivilligt.
  6. “You“, Robin Stjernberg (2013) – Åh vad jag har irriterat mig på den ylande refrängen genom åren… men jag kan ändå inte blunda för att det finns något speciellt här som kommer fram efter en tio-tjugo lyssningar.
  7. “Popular“, Eric Saade (2013) – Texten får det att krypa i mig av obehag och därför har jag aldrig känt något behov av att lyssna på låten.
  8. “This Is My Life“, Anna Bergendahl (2010) – Eftersom jag inte visste vem Anna var när hon vann MF så bedömde jag bidraget efter vad jag såg och hörde i MF och var därför helt oförstående till hur den kunde vinna. Då som nu så är min teori att hon gjorde något bra i Idol, eller var hon nu deltog, som gjorde att tittarna såg något jag (och ESC-publiken) missade. Tråkig final-förlust där ingen skugga borde falla på Anna utan på de som ansåg att det var en bra idé att skicka henne till ESC.

 5. Micke

  Här måste jag kommentera och fråga 🙂

  Först om Anna Bergendahl. Jodå jag visste vem Anna var innan MF. Hade barn och många andra som pumpade in i skallen på mig hur “otrolig hon var och vilken röst hon var i besittning av” De visade mig klippet från när hon första gången var med i Idol (ett program jag aldrig sett varken före eller efter) och fick vuxna att gråta och skrika av förtjusning. Tyckte själv att hon hade en grym röst. Mörka kvinnoröster slår an något för mig i musik.

  När hon sedan vann i MF fortsatte hyllningarna. Alla jag hörde hyllade henne och låten. Hörde faktiskt knappt en enda röst med omvänd åsikt. Tycka vad man vill om henne och låten men det som sedan hände köper jag bara helt enkelt inte. Hon missade finalen och plötsligt vände alla. Nu var hon utan stil och låten var värdelös och fan vet allt.

  Tyck precis vad du vill om bidrag. Ingen har med din smak att göra men stå för det du tycker och vänd inte kappan efter vinden. Jag tyckte det var bedrövligt det som hände. Har inte en aning om hur det gått med tjejen men jag hoppas verkligen hon har kunnat landa och skrapa bort all skiten hon fick över sig. Ibland tycker jag helt enkelt inte om människor.

  Sedan till det du sa om Saade. Du använder meningen “får det att krypa i mig av obehag” vilket det mesta gör för mig när det gäller den låten, sångrösten, scenframträdandet mm. Har dock aldrig funderat över texten. Vad är det i den som ger dig obehag? Orkar inte lyssna på den igen 🙂

  Sedan Måns då: ej jag kan int heller ta till mig den låten men jag gillar versen. Hittar du inget i den heller:-)

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, Först om Anna: Jag visste som sagt inget om henne och såg aldrig kombinationen av henne och låten som något ESC-material och förstod som sagt inte varför folk röstade på det och höll fast vid den åsikten hela säsongen. Visst kan man ibland ändra åsikt om ett bidrag, men att vända ryggen åt ett bidrag man själv röstat fram (som även hände Martin Stenmarck) känns väldigt orättvist och osmakligt.

  Om Saade: Texten verkar gå ut på att killen ska få tjejen att lägga märke till honom och det ska ske genom att han först ska bli “populär”. Just det beteendet, att många anpassar sig och spelar roller för att få andras godkännande och beundran är något jag ser så ofta (och tycker så synd om de som känner detta behov) att det känns fel att höra någon sjunga om det som att det vore en självklar del av livet. Men men… det är ju “bara en låt” och ska naturligtvis inte övertolkas…. men när man väl fått en känsla av en låt så är det svårt att skaka av sig den.

  Till sist Måns… jag tycker väldigt bra om Måns som artist, kan skriva mycket positivt här… t.o.m. att jag tycker att kombinationen av Måns och “Heroes” hade vinnarkvalitéer och att det är roligt att han vann. Ser man bara till låten så har jag vant mig vid den, men den ger mig inget och känns inte som en hel låt utan som ett pop-hopkok av lite western-klinkande lite arena-ylande och lite annat smått och gott. Texten är väl det som ger mig mest behållning, om man bortser från artisten då. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se