GreklandTV-bolaget ERT har bekräftat att Grekland planerar att delta i Eurovision Song Contest 2016. Än har inga specifika beslut tagits angående uttagningsmetod o.s.v. men budgeten för deltagandet har godkänts och det är ju ett steg i rätt riktning. (Källor: oikotimes.com, wiwibloggs.com och esctoday.com)

Uppdaterat 2016-02-03:ERT satsar på internval

Snabbfakta: Greklands deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1974 – deltagit 36 gånger – vunnit 1 gång: 2005

Greklands ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou (Eurosong 2015 –
NERIT & MAD Show
)
19:e i finalen
2014: Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd (Eurosong 2014 –
a MAD show
)
20:e i finalen
2013: Alcohol Is Free“, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis (Eurosong 2013 –
a MAD show
)
6:a i finalen
2012: Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou (Ellinikós Telikós 2012) 17:e i finalen
2011: Watch My Dance“, Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike (Nationell final) 7:a i finalen
2010: OPA“, Giorgos Alkaios & Friends (Nationell final) 8:a i finalen
2009: This Is Our Night“, Sakis Rouvas (Internvald artist +
Nationell final
)
7:a i finalen
2008: Secret Combination“, Kalomira (Nationell final) 3:a i finalen

Schlagerpinglan: Med tanke på den skakiga ekonomiska situationen i Grekland (och många andra länder) så kan mycket hända innan det är tid för ERT att ta det slutliga beslutet angående Eurovision 2016 men visst är det glädjande att det första beskedet är positivt. 😀

Vad gäller Greklands nationella final 2015, se hela startfältet här, så tyckte jag att utgångsmaterialet var helt OK men att det inte riktigt gjordes rättvisa live. För ovanlighetens skull så är jag så här i efterhand väldigt nöjd med att varken min favoritlåt innan finalen, “Ela“ med Barrice, eller min favorit efter finalen, “Jazz & Sirtaki“ med Thomai Apergi & Legend, vann. När det väl gällde i Wien så imponerade Maria-Eleni Kyriakou enormt på mig och jag fick erkänna att grekerna trots allt gjorde rätt val i sin uttagning. 😀

Mina önskemål för Grekland inför ESC 2016, förutom att de verkligen kommer att ställa upp, är att de skickar en uptempo-låt fylld med grekiska tongångar. Vad de sedan väljer för artist spelar mindre roll, huvudsaken är att personen i fråga klarar av att lysa under sina tre minuter på scenen.

Mer om Greklands förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Grekland i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Grekland planerar att delta i Eurovision 2016”

 1. Micke

  Grekland är för mig en av de största besvikelserna år efter år. Ett härligt undantag såg vi 2013 och den fick också en riktigt skaplig placering. Jag älskar folkmusik och helst upprockad men det mesta går bra. Irland är världsledande när det gäller sån musik men även grekisk gillar jag skarpt. Tyvärr lyser allt sånt med sin frånvaro i ESC vilket är synd då rötter ska ha stor betydelse inom ESC.

  En liten blick på de åtta senaste årens bidrag ger ett riktigt bra bidrag. Tre som är helt ok, ett som jag kan köpa och sedan tre som jag inte tar till mig på något sätt överhuvudtaget.. Jag skriver under på ditt önskemål inför 2016 Schlagerpinglan om ett bidrag fylld med grekiska tongångar. Det vore något det 🙂

  1. 2013 – “Alcohol is free”, Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis

  2. 2010 – “OPA”, Giorgos Alkaios & Friends
  3. 2015 – “One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou
  4. 2012 – “Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou

  5. 2008 – “Secret Combination“, Kalomira

  6. 2014 – “Rise Up“, Freaky Fortune feat. Riskykidd
  7. 2009 – “This Is Our Night“, Sakis Rouvas
  8. 2011 – “Watch My Dance“, Loucas Yiorkas feat. Stereo Mike

 2. Johanna

  @Micke Jag brukade gilla Grekland men de senaste åren har de havererat det håller jag med om. Dock älskar jag också 2013 års bidrag som för mig var väl förtjänt av sin topp tio placering. SEdan har jag en grej jag verkligen avskyr (med några undantag) i ESC precis som du Micke hatar robotdansarna och det är solotjej sjunger partylåt och dansar-genren därav anser jag att Aphrodisiac kan vara Greklands sämsta bidrag på de senaste tio åren (och därmed sämsta ever)

 3. Lukas

  Jag blir glad av att se att jag inte är ensam om att tycka att Alcohol Is Free är den bästa Grekland skickat de senaste åren. Kan till och med sticka ut hakan och säga att det är den bästa de skickat sen deras debut till och med.

  Och här är jag också beredd att hålla med Johanna att just den där stilen som grekerna oftast brukat skicka, nu får ni verkligen ursäkta mig för termen, “slampdisco” (alltså, solotjej i avslöjande klänning sjunger upbeat-låt) aldrig går hem. Inte bara Aphrodisiac ger mig dåliga vibbar, utan även Secret Combination, och till och med även My Number One är för mig än idag riktigt obehagliga att ens höra. Med det är jag nöjd över att vi sluppit det på senare år, och jag hoppas verkligen att Grekland kommer med annat. Alcohol Is Free är ett bra exempel på hur bra det kan gå när de prövar nåt annat.

 4. Micke

  Jag har faktiskt svårt att få till en topp tre genom alla år från Grekland. Det visar ju på att de inte riktigt kört den väg jag önskat de hade gjort. 2013 Alcohol is free är solklar etta. Bidraget 2001 från Antique framfördes ursprungligen på grekiska och jag minns att jag föll totalt för den då. Sedan blev det plötsligt på engelska och jag tappade det mesta. Länge sen jag hörde den på grekiska nu men om det var som jag minns det skulle den varit solklar tvåa på min lista. Tre blir bidraget från 2010.

  Därefter hittar jag tyvärr inte så mycket mer. Bidraget från 2012 som Johanna och Lukas har så svårt för är även för mig en svår grej. Först hörde jag den bara och tyckte om den. Sedan kom då framträdandet och jag undrade mest hur de tänkte.

 5. Schlagerpinglan

  Jag har själv inte utvecklat någon allergi mot de s.k. robotdansarna som många andra verkar ha gjort, men däremot så är det intressant att se att jag inte är ensam om att vara lite avig mot vissa av Greklands “solo-tjej-nummer” som jag tycker känns lite väl billigt plastiga.

  Däremot så trodde jag att det skulle bli ganska lätt att hitta tre riktigt bra grekiska bidrag om man tittade tillbaka i tiden… men minnet tenderar tydligen att försköna ESC-historien.

  Jag vet t.ex. att jag tyckte att Grekland hade ett superbidrag 1987 (“Stop!” med Bang) men när jag nu ser tillbaka på det https://www.youtube.com/watch?v=uRMiDD0xJoA så har jag svårt att tro att det var främst låten som lockade. 🙂

  Nej, min grekiska topp-tre genom tiderna blir nog följande:
  1. “Die For You”, Antique (2001)
  2. “OPA”, Giorgos Alkaios & Friends (2010)
  3. “Rise Up” Freaky Fortune feat. RiskyKidd (2014)

 6. Micke

  Alltid kul att titta tillbaka ibland Schlagerpinglan 🙂 När du tog upp det så kom jag plötsligt ihåg att min första favvis i ESC var från Grekland. Det har jag fått höra från barnsben att jag som 3-4 åring studsade runt som en galning till Greklands bidrag 1979 🙂 Jag har givetvis inget minne av det men nu när jag lyssnade på den igen blev jag faktiskt överraskad över att den var så pass bra ändå. Trodde mer det skulle bli som du med låten 1987 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=0WQtowE6i2E

  Ser att vi har två gemensamma på topp 3. Har du förresten något minne av Die for you innan den blev engelsk? Skulle hemskt gärna hört den grekiska versionen igen och se om den verkligen var så mycket bättre som jag minns det.

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag lyssnar på både den engelska och grekiska versionen av Die for you lite då och då (grekisk version här: https://www.youtube.com/watch?v=NLV-SCcbF_U ) och tycker nog att de har sina ljusglimtar båda två, fast på olika sätt.

 8. Micke

  Tack för länken förresten. Nog tusan är det en klass bättre på grekiska 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag kan sträcka mig till att den är mysig på grekiska… men den engelska versionen är den jag först föll för så den är speciell den också. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se