MontenegroTV-bolaget RTCG har ännu inte lämnat något officiellt besked om Montenegro kommer att ställa upp i Eurovision Song Contest 2016 eller ej, vilket gör att deras eventuella deltagande i tävlingen i nuläget kan anses vara ytterst osäkert.

Sabrija Vulic, chefen för landets ESC-delegation, lär dock ha meddelat att de funderar på att dra sig ur tävlingen om de inte får ett tillfredsställande svar från referensgruppen på varför Montenegros jury diskades vid ESC 2015. De uppger själva att juryn röstade rättvist samt att Knez succé lär ha kommit helt i skymundan av juryskandalen i landet och därmed fått TV-bolaget att tveka på ett fortsatt deltagande.

Den 17:e september kommer EBU:s TV Committee att behandla ärendet och huruvida de kan återinföra juryns röster och ta bort böterna för TV-bolaget eller ej kan mycket väl avgöra landets deltagande i ESC 2016. (Källor: esctoday.com och wiwibloggs.com)

Uppdaterat 2015-10-01:Montenegro är preliminärt med
Uppdaterat 2015-10-02:Highway för Montenegro 2016!

Snabbfakta: Montenegros deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 2007 – deltagit 7 gånger – vunnit 0 gånger

Montenegros ESC-resultat sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2015: Adio“, Knez (Internval) 13:e i finalen
2014: Moj Svijet“, Sergej Ćetković (Internval) 19:e i finalen
2013: Igranka“, Who See (Internval) 12:a i semi 1
2012: Euro Neuro“, Rambo Amadeus (Internval) 15:e i semi 1
2011:
2010:
2009: Just Get Out of My Life“, Andrea Demirovic (Internval) 11:a i semi 1
2008: Zauvijek Volim“, Stefan Filipović (MontenegroSong
+ internvald låt
)
14:e i semi 1

Schlagerpinglan: Mitt önskemål vad gäller Montenegro 2016, förutom det självklara att de kommer till start, är att de fortsätter på sin inslagna stig och skickar en vacker Balkanballad till ESC. För att vinna hela ESC så behövs det kanske något lite mer nyskapande, men i en tid då inget annat land verkar vara intresserad av att skicka Balkanballader så tycker jag, och många med mig med tanke på resultatet, att de har sin självklara plats i tävlingen.

Vad gäller frågan om varför Montenegros juryröster blev annullerade medan andra till synes tvivelaktiga juryröster blev godkända är även jag väldigt nyfiken på att få ett svar på.

Förhoppningsvis är EBU stora nog att erkänna om de gjort fel eller kan visa upp alla rösterna och en godtagbar förklaring till varför de tog beslutet till att börja med. Jag hoppas på det förstnämnda, tillsammans med en stor ursäkt, kompensation och en bekräftelse från Montenegro att de dyker upp i Stockholm 2016. Återigen: det är fritt att drömma. 🙂

Mer om Montenegros förberedelser inför ESC 2016 hittar ni här: “Montenegro i ESC 2016“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


En kommentar till “Eurovision 2016: Montenegros deltagande osäkert”

  1. Micke

    Hade någon frågat mig efter 2013 så hade nog Montenegro varit det land jag mer än något annat kunde vara utan. Bidragen 2012 och 2013 får ordet lågvattenmärke att verkligen komma till liv, i synnerhet det 2013.

    Men sen hände något. 2014 kom de med en vacker låt och än bättre blev det 2015 då de räddade hela ESC. För jag är helt överens med dig Schlagerpinglan, vad tusan skulle vi göra utan balkanballaderna. Variation är A och O i ESC och i detta är balkanballaderna otroligt viktiga.

    Jag vet absolut inget om det där med juryrösterna men det vore ju själva ………… om EBU gjort något dumt som får Montenegro att dra sig ur

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se