Sverige Precis som det befarades så har låten “Himmel för två” med Anna Book diskats från deltagande i Melodifestivalen 2016 p.g.a. att låten redan tävlat i Moldaviens ESC-uttagning 2014, som ni kan läsa mer om här.

Låtskrivarnas försvar var att “Taking Care Of A Broken Heart“, som låten hette i Moldaviens uttagning, aldrig tog sig förbi den första fasen och att de därför inte trodde att låten var “förbrukad”. SVT:s försvar var att de inte tar något ansvar utan förlitar sig helt på låtskrivarnas intyg om att deras inskickade bidrag är enligt reglerna.

Kvar står då Anna Book som erbjutits att få framföra sitt bidrag vid helgens deltävling, fast endast som en gästartist. Om hon väljer att göra detta eller ej har hon ännu ej svarat på. Skulle hon inte välja att vara med utom tävlan så kommer sändningstiden i stället att kortas ned. (Källa: svt.se)

Schlagerpinglan: Först och främst så tycker jag naturligtvis att det är otroligt tråkigt för Anna Book och Camilla Läckberg, som blev berövade något som skulle kunna vara ett underbart Melodifestivals-äventyr, men jag känner även ett visst illamående över SVT:s inställning till det hela.

Enligt Christer Björkman så har SVT inte gjort något fel och skyller över hela ansvaret på låtskrivarna och verkar på allvar tro att de ska kunna lita på deras intygande om att låtarna inte varit utgivna / tillgängliga för allmänheten tidigare. Att de inte ens kommit på tanken att kanske avsätta en eftermiddag eller två till att kolla upp de 28 bidrag som de valt ut för att undvika lidande och skandaler som den som just nu uppkom är något jag har svårt att förstå. Det är ju trots allt SVT:s show.

Lite av glädjen inför MF-starten försvann tyvärr här och jag hoppas att Anna Book får allt stöd hon behöver, för detta måste ju vara en enorm besvikelse för henne. Huruvida hon borde framföra sin låt eller ej är något hon själv får ta ställning till, men jag hoppas nästan att hon väljer att göra det så att hon i alla fall kan få ta emot publikens jubel efterråt. Riktigt tråkigt med efterlängtade comeback:er som går helt fel, speciellt när de så enkelt skulle kunna undvikas. 🙁

Se även: “MF-Veckoschema” – “Mello-FAQ” – “Melodifestivalen 2016

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Melodifestivalen 2016: Anna Books “Himmel för två” diskas”

 1. Adri

  Jag kan förstå att SVT anser att det är svårt att kontrollera de 2000+ bidrag de får inskickade till sig, men när de valt ut sina 28 bidrag så borde det väl i alla fall vara en självklarhet att kontrollera de utvalda låtarna kan man tycka.

  Även om jag inte ansåg att låten var något speciellt så var detta ju väldigt tråkigt för Annas fans, Camilla Läckberg och framför allt Anna själv.

  Hoppas också på att hon väljer att ställa sig på scenen (även om jag har förståelse om hon tycker det är för jobbigt) så att hon kan få njuta lite i allt detta i alla fall!

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Naturligtvis går det inte att kolla upp alla de tusentals låtarna men det tror jag inte att någon egentligen efterfrågar. Som sagt, det är 28 futtiga bidrag som ska kollas upp genom några enkla sökningar på internet och kanske låta några riktiga schlagernördar lyssna på dem för säkerhets skull. 😛 Om det sedan slinker förbi några felaktiga låtar så får det väl vara så, men då har man i alla fall gjort vad man kunnat för att skydda artisterna från det som nu drabbat Anna.

 3. Johan

  Ojoj! Det här är väl första gången som ett disknings-hot faktiskt leder fram till en faktisk diskvalificering? Tråkigt för Anna, men jag kan nog inte säga att jag känner någon nämnvärd förtvivlan över detta. Kopior ska ju självklart diskas.

  Så nu blir det alltså bara 6 låtar? Brukar de inte ha reservplatser?

 4. Johanna

  De sa att det är försent att sätta in en ny tävlande låt så det kommer vara 6 tävlande på lördag. Anna har fått erbjudande om att uppträda med låten som gästartist om hon vill och i annat fall kommer de korta sändningstiden med några minuter…

 5. Piff

  Och nu ska vi ha en röstningsomgång där vi ska rösta ut ETT bidrag. . .

  Snart har vi en deltävling där ingen åker ur och alla går vidare, men SVT uppmanar: rösta, (så kan vi säga vilka fina siffror vi har i statistiken)

 6. hej

  Vem vet Piff, på torsdagskvällen såg jag framför mig att det skulle sluta med att vinnaren i Esc väljs internt baserat på låtar som släppts i Europa, men jag varken tror eller vill att det ska hända.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se