Sverige Schlagerpinglan: Efter presentationen av de tävlande artisterna, bidragen och låtskrivarna samt titten på Melodifestivalskalendern 2016 så fortsätter vi uppladdningen inför Melodifestivalen 2016 med en liten Mello-FAQ. Här nedan ser ni en del frågor (och svar) rörande Melodifestivalen 2016:

När börjar Melodifestivalen 2016?
Svar: Den första deltävlingen sänds från Göteborg kl. 20.00–21.30 nu på lördag den 6:e februari. Sändningarna kan ses på SVT1, SVT Play och på svt.se/melodifestivalen.

Vilka städer och arenor besöker årets Melodifestivalen-turné?
Svar: Melodifestivalen 2016 startar i Göteborg (6/2: Scandinavium) och besöker sedan Malmö (13/2: Malmö arena), Norrköping (20/2: Himmelstalundshallen) och Gävle (27/2: Gavlerinken Arena) innan det är dags för Andra Chansen i Halmstad (5/3: Halmstad Arena) och till slut finalen i Stockholm (12/3: Friends Arena).

Vilka artister tävlar i Melodifestivalen 2016?
Svar: Hela startfältet, inklusive startordning i de olika deltävlingarna samt länkar till artisternas speciella sidor på svt.se, hittar ni här.

Vem är programledare för Melodifestivalen 2016?
Svar: Gina Dirawi kommer att leda Melodifestivalen 2016 tillsammans med en ny programledar-kollega vare vecka. Dessa är Petra Mede, Henrik Schyffert, Sarah Dawn Finer, Ola Salo, Peter Jöback och William Spetz. Ni kan läsa mer om dem på svt.se. (Även Charlotte Perrelli var tänkt att vara programledare, men p.g.a. en SVT-miss blir hon gästartist i stället.)

Vilka dansar och körar bakom artisterna i Melodifestivalen 2016?
Svar: Mia Stegmar (sång), Jonathan Jaarnek Norén (sång), Daniel Koivunen (dans), Edin Jusuframic (dans), Linda Hansson (dans) och Nathalie Akselsen (dans) är de som utgör Melodifestivalens huskör/husdansare denna gång. Läs mer om dem på svt.se.

Stämmer det att Gardells schlagerskola kommer tillbaka till Melodifestivalen 2016?
Svar: Ja, Jonas Gardells schlagerskola gör comeback men i stället för att lära ut hur man gör en bra schlager (som han gjorde 2002-2003) så kommer han att blicka tillbaka på de senaste 15 åren. Läs mer om detta på svt.se.

Har den utländska juryn fortfarande halva makten i Melodifestivalen?
Svar: Förra året var svaret på frågan. “I de fyra deltävlingarna samt i Andra Chansen hade tittarna hela makten och utser därmed själva de tolv finalisterna. I finalen, däremot, har folket endast 50 procent av makten medan den andra halvan utgörs av de internationella jurygrupperna.” Hur det blir i MF 2016 har vi ännu inte fått något svar på.

När får man lyssna på bidragen?
Svar: Journalister och andra ackrediterade får lyssna på bidragen på onsdagen medan allmänheten får vänta tills torsdagen30-sekunders-klipp från artisternas repetitioner läggs upp på svt.se. Inte förrän på lördagen så läggs (förmodligen endast delar av) studioversionerna ut till lyssning.

Var kan man köpa biljetter till Melodifestivalen 2016?
Svar: Blixten & Co och Live Nation ansvarar för biljettförsäljningen, som startade redan den 29:e oktober förra året. Mer detaljer om biljettförsäljningen hittar ni här.

Vem vinner Melodifestivalen 2016?
Svar: Som vanligt så är det en helt öppen fråga fram tills dess att finalen avgjorts men man kan ju alltid spekulera. Går man t.ex. efter oddsen så verkar det stå mellan Ace Wilder och Molly Sandén men för spänningens skull så är det ju bra att veta att oddsen inte alltid stämmer med verkligheten.

Vem satt i urvalsjuryn (som valde ut 14 av låtarna till Melodifestivalen 2016)?
Svar: Urvalsjuryn bestod denna gång av:
Mari Ryberger (46 år, bidragsproducent Melodifestivalen)
Carl-Philip Landin (23 år, konsult)
Maria Ericson (28 år, artistansvarig Allsång på Skansen och bitr. projektledare MF 2016)
Martin Glemme (34 år, marknadsföring och PR)
Anna Shimoda (30 år, huvudredaktör Hänt, Aller förlag)
Magnus Rogmark (47 år, konsult)
Robert Sehlberg (45 år, musikchef MTG Radio)
Lisa Arnold (27 år, dansare)
Simon Grusell (18 år, studerande)
Cecilia Eriksson (23 år, musikerstuderande)
Ben Robertson (27 år, lärare och medlem i Melodifestivalklubben)
Edin Jusuframic (29 år, dansare och koreograf)
Ken Olausson (42 år, ingenjör och bloggare)
Mari Hesthammaer (23 år, musikredaktör P3)
Rickard Keilor (43 år, programchef SBS Radio)
Kerstin Behrendtz (64 år, musikredaktör P4)
Axel Scholtzé (22 år, produktionsassistent)

Vilka förändringar har skett inför Melodifestivalen 2016?
Svar: Förutom att SVT presenterat en ny röstningsapp så har de varit ganska glest med nyheter. Förändringen inför MF 2015 då det sammanlagda antalet låtar minskade från 32 till 28 och endast 7 bidrag tävlade i varje deltävling kvarstår även inför MF 2016. Detta innebär att det fortfarande är åtta bidrag som möts i fyra dueller i Andra Chansen samt att alla de fyra vinnarna går vidare till finalen som därmed (förmodligen) kommer att bestå utav 12 tävlande bidrag.

Hur många gånger får man lov att rösta på Melodifestivalsbidragen?
Svar: Detta brukar vara en klurig fråga och än så länge så verkar det inte finnas några bra svar på den. I väntan på det så kan ni själva leta efter svaret på svt.se.

Var laddar man ner den nya Melodifestivalsröstningsappen och hur fungerar den?
Svar: Den nya Melodifestivalsappen, som heter Melodifestivalen, finns att ladda ner från Windows phone store, Google play och App store. Med den kan du bl.a. rösta gratis upp till fem gånger per bidrag (oavsett vilken artist som uppträder), hålla koll på hur andra röstar med appen och mycket mer. Läs mer om den nya appen på svt.se.

Schlagerpinglan: Mer om Sveriges förberedelser inför Eurovision Song Contest 2016 hittar ni på min “Melodifestivalen 2016-sida

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Vanliga frågor (och svar) om Melodifestivalen 2016!”

  1. Caroline

    Hej jag vill veta om jag får bli medlem i 2018 är 22 år men har min barns mobil för min är död

  2. Schlagerpinglan

    @Caroline, Om du med din fråga menar att du vill vara med och kommentera på bloggen så går det alldeles utmärkt. Det är bara att skriva, alla åsikter är välkomna (så länge de framförs på ett civiliserat sätt utan personliga påhopp och dylikt). 😀

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se