Sverige Det dröjde inte länge efter att 30-sekunders-versionerna av veckans tävlande bidrag i Melodifestivalen 2016 presenterats för allmänheten som det började surrats om att “Himmel för två” med Anna Book påminde väldigt mycket om en annan låt som tävlat med engelsk text i Moldaviens ESC-uttagning 2014.

Gemensamt för de båda bidragen är låtskrivarna Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg medan Camilla Läckberg står för den svenska texten och Aidan O’Connor står med på listan över upphovsmän på den engelska versionen.

Eftersom reglerna för Melodifestivalen är tydliga med att låtarna måste vara original-låtar som inte gjorts tillgänglig för allmänheten tidigare så borde det innebära att bidraget blir diskat men SVT har räddad låtar som varit i farozonen förr så helt klart är det inte. Förhoppningsvis kommer det klara besked kl. 20:15 då SVT kallat till presskonferens med anledning av detta. (Källor: aftonbladet.se och expressen.se)

Lyssna på de båda aktuella låtarna här:
Taking Care Of A Broken Heart“, Felicia Dunaf (“O melodie pentru Europa 2014”, Moldavien)
Himmel för två“, Anna Book (“Melodifestivalen 2016”, Sverige)

Schlagerpinglan: Efter en snabb liten sökning på Google så får man upp en artikel från Gefle Dagblad i december förra året där Forsberg-Wastesson-Sjöberg förklarar att “Himmel för två” är “skriven för 80-talstrion Banamarama, med engelsk text: “Taking Care Of A Broken Heart”. Men det samarbetet rann ut i sanden.” så låtskrivarna kan knappast låtsas om att de inte känner till den engelska versionen. Att Felicia Dunaf kunnat ställa upp i Moldaviens uttagning utan låtskrivarnas vetskap tror jag inte heller är särskilt troligt. Det ska m.a.o. bli väldigt intressant att se vad SVT har att säga vid presskonferensen.

Se även: “MF-Veckoschema” – “Mello-FAQ” – “Melodifestivalen 2016

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Melodifestivalen 2016: Anna Books bidrag riskerar diskning”

  1. Hannes

    Stackare, konstigt att de gör något nu men inte med Hasses låt förra året 😛

  2. Schlagerpinglan

    @Hannes, Hasses låt var väldigt lik men inte identisk, vilket denna var och då gick det tydligen inte att snirkla sig runt reglerna.

  3. Mr A

    Jag måste sovit att jag Inte upptäckte detta i denna artikel http://www.gd.se/noje/musik/aterigen-firar-forsberg-wastesson-sjoberg-mello-antagningar-med-friterad-banan kom ihåg att jag skrev i denna blog om denna låt. Men engelska titeln gick MIG förbi. Måste säga att svenskA versionen är mil bättre än engelska.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se