Polens Eurovision-bidrag 2016

2016-03-06 (söndag)

Polen I går, lördagen den 5:e mars, valde Polen och TV-bolaget TVP ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2016 genom den nationella uttagningen “Krajowe Eliminacje 2016“.

Efter att de 9 tävlande bidragen framförts så var det upp till 100% tittarröster att utse vinnaren. Först presenterades de tre toppbidragen, där inte helt oväntat båda förhandsfavoriterna Margaret och Edyta Górniak fanns med. Vann gjorde dock Michał Szpak med sin “Color of Your Life“.

Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Polens bidrag till Eurovision Song Contest 2016 här:

“Color of Your Life“, Michał Szpak final-framträdandestudioversion
(text och musik: Andy Palmer, Kamil Varen)

Resultatet av finalen av Polens “Krajowe Eliminacje 2016” – 5:e mars:

Placering, Bidrag, Artist: Tittarröster:
1. Color of Your Life“, Michał Szpak 35,89%
2. Cool Me Down“, Margaret 24,72%
3. Grateful“, Edyta Górniak 18,49%
4. Universal“, Dorota Osińka 8,71%
5. Lustra“, Natalia Szroeder 4,20%
6. Addiction“, Kasia Moś 3,39%
7. In the Rain“, Taraka 2,26%
8. Missing“, Aleksandra Gintrowska 1,74%
9. My Universe“, Napoli 0,59%
(Källa: wikipedia)

Uppdaterat: Även röstsiffrorna för de övriga sex bidragen har presenterats så resultatlistan ovan har uppdateras.

Schlagerpinglan: Inför finalen så hoppades jag att Aleksandra Gintrowska skulle få till ett riktigt bra live-framträdande så att alla skulle förstå hur bra hennes “Missing” faktiskt är. Kanske inte helt oväntat så klarade varken hon eller Margaret av att imponera med sina bidrag utan det blev i stället en av mina andra favoriter som klev fram och visade var skåpet skulle stå. 🙂

Michał Szpak var egentligen den enda av de som hade riktigt bra låtar som övertygade med sitt framträdande. Visst fanns det erfarna artister (med halvbra låtar) och spektakulära låtar (med halvbra artister) men det är ju helheten som tävlar och då tycker jag att resultatet egentligen var ganska givet. “Color of Your Life” är enligt mig en väldigt mysigt uppbyggd låt med meningsfull text som verkligen talar till mig och som jag förmodligen kommer att placera relativt högt upp på mina personliga listor (för att vara en ballad, i alla fall).

Vad gäller ESC-fansens stora favorit “Cool Me Down” så tycker jag lite synd om låtskrivarna som enbart verkar ha gått efter utseende när de valde artist till sin låt och därmed sumpat en eventuell ESC-succé. Förhoppningsvis kommer det en omtolkning av låten med en självsäker artist med den rätta attityden, för rätt behandlad så kan det bli rena dynamiten. Nåja, ett lands felsatsning blir ett annat lands ESC-seger. 😉

Hur det nu kommer att gå för Polen i ESC? Med lite flyt, och med en välvillig jury, så tror jag faktiskt att de kan knipa en finalplats… men det lär inte bli lätt. Lycka till, Polen. 🙂

Mer om Polens förberedelser inför ESC 2016 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Polen i ESC 2016“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Polens Eurovision-bidrag 2016”

 1. Josef

  @Schlagerpinglan: Så ja, det var som jag misstänkte. Ett oseriöst framträdande som inte visste att förbereda bättre. Och efter det där liveframträdandet kanske fler kan hålla med mig om att det är en “hyfsad” bit ifrån att vara på Rihannas nivå.

  Bättre tror jag det går för Frans i sitt framträdande. Vad jag vänder mig emot undersökningarna som Fredrik igångsatte är att vi har ett östeuropa som kanske inte var helt bekant med Yohios val av “look” och changern spelar också till viss del in. “Youtubarna” är i regel unga och gillar såklart inte den som är jämngammal och därför kommer medelålders tittare ute i hela EU att vara neutrala och förmodligen ge Frans en 2-4 placering vilket tillsammans med monstervinsten här i Sverige gör detta bidrag till en klar vinnare,,bara mina enkla tankegångar.

  Nej Ryssland blir sååå svårslaget då jag är 99..9 % säker på att Lazarev levererar live i STHLM. Ungern;Tyskland och Lettland som jag tycker är riktigt bra måste vässa klorna nu! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Josef, Mmm… det var slöseri på en bra låt att inte kunna presentera den bättre än så för hade de fått till den så hade den kunnat bli farlig. Man vinner dock inga tävlingar på hur saker skulle kunna vara utan man får ju gå efter hur bra artisterna verkligen framför sina bidrag och då blev det uppenbart att Polen byggt upp ett saftigt luftslott med sina förväntningar.

 3. davve

  Låten är för mig ett mysterium. Låter som en 80-tals schlager ballad.. som hade kunnat vara med i toppstriden 1983. Nä, det är för ett nedköp för Polen. Blir nog ingen final i år… Förstår inte hur den kan ha varit med bland förhandsfavoriterna inför NF.

 4. Josef

  @Schlagerpinglan: Jag råkade komma över detta dokument om att Polen skulle samla in röster för att överklaga Michał Szpak’s vinst i lördags?! Är detta möjligt eller bara ett sista försök från desperata fans?! Vad säger reglerna?

  https://www.change.org/p/the-polish-goverment-margaret-for-eurovision-2016-margaret-na-eurowizje?recruiter=502057217&utm_source=share_for_starters&utm_medium=copyLink

 5. Schlagerpinglan

  @Josef, Enligt ESC-reglerna så får TV-bolagen själva bestämma hur de ska utse sina bidrag så det finns inget som hindrar dem från att byta bidrag hur många gånger som helst tills de lämnat in det slutliga den 14:e mars (Jag tror att det är slutdatumet i alla fall.). Om det sedan finns andra regler i Polen som säger att TV-bolaget måste hålla sig till final-resultatet det vet jag dock inget om, men eftersom de sätter sina egna regler så har de förmodligen kryphål som alla andra.

 6. Alex

  Usch för vinnaren!

  Jag tycker margaret var bra, även live fast andra säger att hon lät som skit.

  Tyskland bidrag är skitbra, gillar schewiz (inte live) men studio versionen. Ryssland har ett ok bidrag, men det vrider i hela kroppen när jag tänker på landet ryssland usch. Jag är gay dom hatar mig, jag dom.

  Vitryssland bra refräng, hemskt i verserna

  Moldavien helt ok.

  Bosnien hert… skit bra låt, men typisk östlåt

  Storbritannien gillar verkligen refrängen, och dom är så söta, lite akward på scenen.

  Ukraina alltså jag vet inte. Gillar den inte hatar den nästan men så känns den speciell. Tudelad. Konstigt hahaha

  Österrike så fin låt top 10!

  Italien, ja låter italienskt. Den e fin. Men ligger där i mitten

  Spanien, gillade förra året bättre! Fattar inte att dom kom bland de sista!

  Cypern skiiiiiiiit bra!!! Top 10

 7. Schlagerpinglan

  @Alex, Vad gäller Margaret så beror det nog på vad man jämför med. Jag tycker inte att hon sjöng sämre än många andra artister man sett framträda i ESC. Om man däremot förväntade sig en röst i klass med Rihanna så blev man förmodligen väldigt besviken.

  Ditt resonemang om Ryssland köper jag däremot inte (då alla människor i ett helt land knappast kan ha samma åsikter i alla frågor) och att slösa energi på att hata ett land verkar mer än lite onödigt och skadar endast hataren själv.

 8. Alex

  Vet vad du menar, det har bara följt med. Fördom. Jag bara ryser när jag hör ryssland.

  Det märks även vid finalerna hur folk buar så fort de får höga poäng.

  Men du har såklart rätt. Det är som att döma alla israeler utifrån vad israels regering gör. Exempelvis i gaza.

  Människorna i israel var fantistiska när jag var där. Älskar israel.

  Vilka låtar lyssnar du mest på? Är det samma som din lista?

  Jag har exempelvis laddat ner Schweiz, Storbritannien, Tyskland, österrike, polen (2),

 9. Schlagerpinglan

  @Alex, Jag är ganska enformig när det gäller mitt lyssnade och jag brukar snöa in mig på en två-tre låtar åt gången, främst de i toppen på min ESC-lista ( http://www.schlagerpinglan.se/blog/2016/03/07/eurovision-2016-schlagerpinglans-topp-29-sa-har-langt/ ) men även andra från diverse uttagningar, men jag försöker variera mig genom att i första hand lyssna på de uttagna låtarna.

  Just nu kommer jag dock hela tiden tillbaka till Rysslands “You Are The Only One“, Cyperns “Alter Ego“, Polens icke-vinnare “Cool Me Down” och Danmarks icke-vinnare “Break It Good”. 😀

 10. Alex

  A de e ju topplåtarna.

  Har precis hittat din blogg så får kolla lite vad du skrivit om våran svenska Melodifestivalen.

  När 30 sek av mollys låt kom ut. Så var jag helt hänförd. Jag var 100 på att det var vinnarlåten till jag fick höra hela låten.

  Sedan vad gällde frans blev jag överraskad över hur mycket jag gillade den efter framträdandet. Och det verkar som att många i sverige mottog den som jag.

  När Gina läste upp alla deltagare så var det knappt någon som klappade när Frans namn ropades upp, men efter framträdandet så kokade hallen.

  Är det bara vi svenskar, eller kan det fungera i eurovision?

 11. Schlagerpinglan

  @Alex, Ja, det är det som är den stora frågan: fungerar Frans i Eurovision? Personligen har jag ingen aning, jag blev först väldigt charmad men intresset har lagt sig lite för mig men det kommer kanske tillbaka vid hans nästa live-framträdande i finalen. Intressant ska det bli i alla fall. 🙂

 12. Gunilla

  Håller alla tummar och tår jag har, för att denna låt ska vinna! Tycker att den är helt underbar! Heja Polen!!!

 13. Gunilla

  Fy fanken va bra Michal är!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se