ESC2016 För tredje året i rad så har den preliminära listan med namnen på de flesta av de jurymedlemmar som kommer att rösta i Eurovision Song Contest presenterats, se pdf-filen här. Varje lands jurygrupp består av fem yrkesmusiker och deras individuella röster kommer att avslöjas efter finalen.

Anledningen till att man avslöjar namnen i förväg är att man vill vara mer öppna med hur röstningen går till och därigenom få ner spekulationerna om eventuellt röstfusk. Här nedan ser ni vad jurymedlemmarna blivit ombedda att bedöma, hur de valdes ut samt vilka fem personer som sitter i den svenska juryn (som står för 50% av Sveriges röster) i ESC 2016.

Som vanligt så kommer jurymedlemmarna att se och basera sina individuella röster på den andra repetitionen av ESC-semifinalerna/finalen (som görs kvällen innan live-showerna) och lämnar sedan in rösterna så att hela juryns poäng kan stå för 50% av det landets röster. De resterande 50 procenten av rösterna står tittarna för vid live-showen som hålls dagen efter juryn röstat.

Det nya för i år är att juryns och tittarnas röster redovisas separat, vilket ni kan läsa mer om här.

Detta ska jurymedlemmarna främst bedöma:
♥ Röstkapacitet
♥ Scenframträdande
♥ Låtens sammansättning och originalitet
♥ Artistens och bidragets helhetsintryck

Kriterierna för hur jurymedlemmarna valdes ut:
♥ De får ej ha varit med i den nationella juryn de senaste två åren.
♥ De måste vara minst 16 år dagen då de röstar.
♥ De får inte vara anställda av de tävlande TV-bolagen.
♥ De måste ha ett jobb inom (eller nära relaterat till) musikindustrin.
♥ De måste vara medborgare i de länder de representerar.
♥ Ingen av jurymedlemmarna får ha någon anknytning till något av de tävlande bidragen och/eller artisterna så att de kan rösta självständigt och opartiskt.

Den svenska juryn:
♥ Karin Gunnarsson (juryordförande, 39) – Radio-DJ
♥ Anderz Wrethov (37) – Låtskrivare, artist, producent
Wictoria Johansson (19) – Artist
♥ Lisa Ajax (17) – Artist (ersätter Wictoria, läs mer här)
♥ Anton Kim Ewald (22) – Artist
♥ Rickard Keilor (44) – Programchef NRJ Sweden SBS Discovery Radio

(Källa: eurovision.tv)

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


28 kommentarer till “Jurymedlemmarna vid Eurovision Song Contest 2016”

 1. hej

  Nu vet vi vad Wiktoria kommer tycka som jurymedlem och hur hon argumenterar…….. Hur tänkte man där?

 2. Schlagerpinglan

  @hej, Jag trodde att man som jurymedlem skulle vara försiktig med att uttrycka sina åsikter, men kanske har jag fel. Hur som helst så tycker jag personligen att hon borde bytas ut, och det beror inte enbart på att hon gav Ryssland en 6:a. 😉

 3. Micke

  Ska man ta fram ett enda stort skämt med ESC och MF så är det just detta med röstningen. Min absoluta dröm är en mastodontjury av kunniga människor som har hela ansvaret. Jag vet att det är en utopi idag så därför hoppades jag på det näst bästa en mastodontjury som har 50% och tittarna som har 50%.

  Jaha varför klagar du då din dumme jävel kanske en del tänker när de ser det jag säger. Det är ju för tusan 50/50!!!

  Är det????????? I vilken värld då? Vi har tittare som röstar där, oavsett vad en del tycks tro, det är så att det till största delen är småbarn som ringer in sina röster i mängder. Alltså haltar röstandet mellan generationerna. Där är det första problemet av storlek enorm. Den andra finner vi hos juryn. Ni sitter och klagar på vissa jurymedlemmar, i synnerhet Wictoria. Jag köper det men rent ut sagt. Vad i helvete är det för jury vi får oss tillhanda? Fem personer. Är det dolda kameran eller vad tusan är det för dönickar som kommer på sådant. En jury ska vara en jury av stor storlek representerat av olika generationer och kön mm. Det här är ju ett skämt. Jag vill alltså helst bara ha en mastodontjury men så som det är nu kan de lika gärna ta bort juryn.

 4. Johan

  Ni vet redan min åsikt kring att juryn ska ha 50 % makt så jag lämnar det där 😉

  Menmen, all harmoni åt att Wiktoria och Ewald alltså ska ha lika mycket makt som 20 % av Svenska folket. Deras smak är ju sååå överlägsen.

 5. hej

  Men jag håller med Micke, att 5×42 personer har lika mycket makt som alla länders telefonröstningar… Ett av årets tre största skämt. Jag kan ta upp alla 3:
  • Det jag tog upp om att 5×42 personer har jättemycket makt, fast så har det var i ett antal år redan, en mastodontjury/100% telefonröstning är bäst, frågan är bara vad San Marino ska göra i detta fall.
  • Wiktoria är jurymedlem
  • Sloganen är “Come together”… Och så använder EBU världens sämsta lösning på TVRs ekonomiska problem… Jag tror ni alla vet vad jag menar.

 6. Daniela

  @hej: Japp, jag förstår! Postade ett länk under rubriken: Frans schema, har du velat/ haft möjlighet att lyssna? Jag tyckte att frågorna i intervjun var relevanta och att i svaren lyftes upp viktiga saker! Kan också tillägga att jag personligen har tappat lusten med ESC, är väldigt besviken och överväger att lägga av med att följa det… Men har inte fattat än det slutgiltiga beslutet…märker att jag tillsammans med många andra fans både från mitt forna land men också från andra håll är fortfarande upprörda över hur EBU har behandlat Ovidiu och landet i sig och tittarna… 🙁 🙁

 7. Adri

  Jag tycker detta är ett jättebra system. Höll t.o.m att bojkotta tävlingen efter 2007-2008, så detta system räddade till och med kvar mig i tävlingen.

  Juryn (förutom Armenien/Azerbajdzjan och Grekland/Cypern som alltid röstar ner/röstar på varandra) är ju betydligt mer opartisk än tittare har man ju sett på resultaten som blivit mer oförutsägbara på senaste tiden jämfört med för ungefär 10 år sedan, vid 2007-2008 där man kunde säga “Det där är Grekland, det kommer gå bra för dem” eller “Det där är Island, det kommer gå dåligt för dem”.

  Sen förstår inte jag personligen varför folk inte anser att Wiktoria skulle vara värdig jurymedlem.

  I min bok finns det inget som heter “kunna musik” eller “veta vad som är bra” så jag förstår inte problemet med just Wiktoria, men inte dem andra.

  Aja, jag kommer i alla fall fortsätta försvara detta system. Inte för att det gynnar mina favoriter eller så, för det gör det sällan. Utan jag försvarar det för att jag helt enkelt tror att det är ett bra system 🙂 eller tycker är kanske rätt ord 🙂

 8. Micke

  @Daniela, varför gör du så här mot dig själv? Varför försöker du inte ha roligt och trevligt istället. Jag håller absolut att det är rent för jädrigt det som händer Rumänien men räcker det inte ed att han får lida? Varför ska du få lida du med. Uppenbarligen gillar du ju ESC så varför ska andras dårskap få förstöra för dig. Finns mycket jag inte gillar med dagens ESC men jag kan inte göra något åt det. Måste ta vara på de glädjeämnen som är kvar. Kanske blir du arg på mig nu men jag måste säga et jag tycker.

  Jag blev jätteglad när du dök upp här för då kom det in en som älskar att skriva nästan lika mycket som jag själv, även om det låter omöjligt 🙂 Saknar faktiskt när du skev mer om bidragen än om det som tyvärr hänt Rumänien. Hoppas att du kommer igång igen 🙂 Slösa nu inte bort din ilska på mig efter de här Daniela. Dels är det bara du som lider av det men framförall är jag inte ute efter att göra dig arg. Hoppas bara att du hittar glädjen att skriva igen och glädjen för ESC. En sak har livet lärt mig Daniela och det är at inte slösa sin tid och kraft på något man inte kan förändra. Upp med hakan igen tjejen och gläd dig med Sveriges, Italiens och andra bidrag du gillar 🙂

 9. Adri

  Jag personligen tycker att EBU gjorde rätt i att diska “Moment of silence”. Jätte, jättetråkigt för Ovidiu såklart och det är tråkigt att det är han som får ta den största smällen då han verkar vara en väldigt snäll kille och han vann sin uttagning helt rättvist och borde därför sannolikt få tävla, men samtidigt vet jag inte vad EBU skulle göra annars. Betalar inte TVR så ska de inte heller vara med tycker jag.

  MEN… ett stort men. Jag vet att TVR förlorade sitt EBU-medlemskap i hela processen men det känns väl som att hade kunnat göra ett undantag eller i alla fall “pull some strings” eller vad man säger, och i alla fall sända tävlingen i Rumänien. Visst, man kan se det över internet… men det är inte samma sak. Så där är jag inte på EBU’s sida faktiskt, trots att jag för det mesta tycker att de handlar rätt.

 10. hej

  Adri, det jag menar är att Wiktoria är med i inför Eurovision, och då kan man “smuggla” ut till hela världen vad Wiktoria tycker om alla bidragen, och det är meningen att det ska vara en överraskning vad Jury och tittare tycker. Nej, man kunde ha bytt ut Wiktoria mot kanske Ace Wilder eller Robin Bengtson, som det gick bra för i Melodifestivalen samt att de INTE är med i något Införprogram.

 11. Adri

  @hej: Ok jag förstår att Wiktorias deltagande i inför-programmet kan vara lite problematiskt. Trodde inte jurymedlemmarna fick yttra något innan det var dags, men tydligen hade jag fel.

  Sen håller jag med några ovan om att juryn gärna hade fått vara några storlekar större, men det jag reagerade mest på var det där med att det skulle vara kunniga människor.

  Jag personligen vet inte vad det betyder med att vara “kunnig” inom musik. Det finns ju inte människor som “vet” vad för musik som är bra och vad som är dåligt eftersom musik till 100% är en smaksak oavsett vem man har i juryn.

  Oavsett om det är Wiktoria, 19 år, som precis fick sitt genombrott eller om det är någon som jobbat inom industrin i 45 år så tycker jag att de har lika mycket i juryn att göra då båda har rätt att tycka till och båda faktiskt jobbar inom industrin 🙂

 12. Micke

  @Adri vill du ha ett exempel på att inte visa “kunnighet” i musik? 🙂 Titta på Klister Urkman när han förnedrade sig själv och bidrag förra året, kolla när Måns Zelmerlöw gjorde det. Kolla när Erik Saade visade i samma program vad det innebär att inte vara kunnig. Eller varför inte kolla “bajspratarna” 🙂

 13. Daniela

  @Micke: jag blir absolut inte arg på dig, men jag undrar om du lyssnade på länken jag skickade tidigare efter @ hejs inlägg under rubriken Frans schema. För då kunde du förstå mig bättre eftersom i intervjun prickar han på det som gör både mig och många andra ledsna och besvikna! Jag hoppas verkligen att de röster som hörs nu i Europa angående det som hänt kommer att påvärka EBUs sätt att tänka. Du säger att du har lärt dig att inte slösa din tid på det som du inte kan påverka. Jag förstår väl detta men i just detta fall måste finnas möjligheten att påverka detta beslut. Det jag menar med det är att ESC och EBU lever inte upp till det som egentligen de skyltar med! @ hej har varit inne på det också! Man MÅSTE göra möjligt för mindre starka ekonomiskt länder så som Rumänien och andra ” Öststater” att delta! Man säger att man ska hålla bort politik och ekonomi från ESC samtidigt som de inte gör det! Året är 2016, järnridån har fallit sedan länge men det är så mycket av den gamla mentaliteten som råder fortfarande! Att offra artisten på det viset var inte rätt och inte mot tittarna i Rumänien eller de övriga fansen heller.
  Sen, att jag lider: Micke var och en av oss har vår egen historia, jag kommer från det landet, känner starkt för det samtidigt som jag har levt en mycket stor del av mitt vuxna liv i Sverige. Jag hejar av hela mitt hjärta varje år på ESC på två länder: Sverige och Rumänien, först, sen kommer de andra. Jag har hoppats verkligen att EBU kunde tillåta PRO tv ( det privata Tv bolaget) att tillåta Ovidiu att delta och Rumänska folket ta del av ESC. De kunde tagit itu med TVR genom andra vägar också. Ni andra blev inte lika påverkade av händelserna för ni har inte samma anknytning till Rumänien som jag, det förstår jag och jag respekterar det. Och jag hoppas att ni kan också förstå mig. Som sagt, är inte alls arg på dig, absolut inte! Blev glad att du skrev! 🙂

 14. Adri

  @Micke: jag tycker deras attityd kanske inte var den bästa (eller Måns tycker jag inte gjorde bort sig faktiskt men Eric och Tess förra året…) men jag tycker inte att det är synonymt med att vara okunnig.

  + i Inför-programmen får man resonera hur man vill, men i ESC har de ju fått tydliga instruktioner på vad det är de ska titta på så jag tycker inte man ska ta bort Wiktorias (eller de resterandes) kunnighet.

  Om man är emot systemet är det en sak, det får man ju (som allt annat här i livet) tycka vad man vill om 🙂 det ska jag skita i men jag vet inte vad som tyder på att denna juryn skulle vara okunnig 🙂

 15. Micke

  Jag har inte sagt att den är okunnig Adrian jag tycker bara en jury på fem pers är rent ut sagt löjligt. Sen frågade du vad som visar okunnighet o då visade jag exempel på det. Smak är en individuell grej men ingen kan ju förneka att en del har mer kunskap. Så är det inom alla yrken

 16. Micke

  Vad håller Björkman på med? Han fick ju inte ha åsikter man har ju det konstant

 17. hej

  Jag vet Micke, Christer försöker dölja, men misslyckas

 18. Micke

  Hur kunde jag vara så dum att titta på det här? Hade ju bestämt mig för att skita i det. Nu har jag i alla fall stängt av 😉

 19. hej

  Jag tittar vidare trots allas försök till grupptryck, programmet är ändå bättre än förra gången, då Njol fick en kompensation för hur lite tid han tid han fick förra gången. Dessutom kan det vara värt om man vill smuggla Wiktorias åsikter till omvärlden;)

 20. Daniel

  Otroligt märkligt att ha Wictoria där när hon sitter i ESC-jurygruppen. Hur tänkte de där?

 21. Adri

  Det är väl inte smuggling om personen själv yttrar sina åsikter? Eller? 🙂 (angående Wiktorias roll i Införprogrammet och juryn)

 22. hej

  Daniel, den frågan ställer npg många, när de kommer fram till SVT undrar jag hur de ska reagera.

 23. Micke

  @Daniela jag tror du missförstår mig helt och hållet. Självklart får man ha åsikter och kämpa för det man tycker är rätt. Jag har inte minsta problem. Det jag dock ville säga till dig var att snälla förstör inte hela programmet för dig själv. Kämpa hur mycket du vill för ditt rumänska bidrag. Det har du all rätt i världen att göra men glöm inte bort resten min vän. Det var bara det jag ville säga. Låt inte det där ta överhanden över allting. Hoppas du för mig bättre nu 🙂

  Nej Daniela det skulle bara vara löjligt av mig att säga att jag förstår dig helt och hållet hur du känner om Rumänien. Hur skulle jag kunna först det? jag har inte alls den erfarenhet och kunskap som du sitter inne med. Jag kan säga att jag har förståelse för att det måste vara en helt annan sits du sitter i än vad vi här gör. Men att säga att jag förstår precis hur du känner är bara löjligt och patetiskt. det kan jag aldrig göra. Jag har en mycket bra vän som bor i Rumänien så jag vet en del men inte tillräckligt för att säga att jag förstår. Tro mig Daniela av hela mitt hjärta hoppas jag att det löser sig det här med ESC och Rumänien även om jag tyvärr inte tror på det.

  Men Daniela försök se på det övriga också. Du älskar ju ESC så glöm inte det övriga. Frans och allt vad de heter 🙂 Jag har mina egna små problem med ESC just nu. De flesta bidrag har sjunkit för mig så jag har en kamp med mig själv och intresset. Men jag kämpar på genom att prata annat om ESC för att hålla intresset vid liv 🙂

  Du får kämpa på med mig här så vi är laddade och klara när det väl blir tävling 🙂

 24. Daniela

  @Micke: Tack för ditt mycket omtänksamma inlägg, det uppskattar jag! 🙂 Jag har också en kamp angående intresset men som vi har redan pratat är anledningarna olika. Förhoppningsvis kommer både du och jag hitta tillbaka till detta intresse, men i mitt fall är det svårare tror jag. Jag följer just nu det som händer med Frans☺️ han ska uppträda på Humorgallan, vilket jag tycker är jätte kul! Jag har även sett på ESC sidan de nya bilderna, han kommer att utvecklas enormt vilket jag tycker är jätte roligt för både Frans och alla de som röstat Frans! ☺️ Och jag håller tummarna för honom! Jag tycker fortfarande att hans låt är bäst i år så han står fortfarande på plats 1 på min lista. Jag hoppas också att de inte gör om honom alldeles för mycket! Och sedan kommer mina andra stora favoriter: Francesca, Kalopi, Bosnien- Herzegovina, Kroatsien men även Danmark och sist och inte minst Moldavien! Förresten Lidia Isac har släppt en version av “Falling stats” på franska! Den finns på hennes FB sida! ☺️

 25. Schlagerpinglan

  @Daniela, Jag tackar för infon om den franska versionen av “Falling stars” (väldigt vacker), tar med den i länklistan när jag senare i dag skriver om hennes nya “Falling stars”-video. 😀

 26. Daniela

  @schlagerpinglan: you are welcome! ☺️

 27. Daniela

  Wellcome! ( rätt form!) ☺️

 28. Daniel

  Och där plockade SVT bort Wictoria. Rätt beslut tycker jag, även om hon formellt inte brutit mot några regler.

  http://www.svt.se/melodifestivalen/lisa-ajax-ersatter-wiktoria-som-jurymedlem-i-den-svenska-juryn-i-eurovision-song-contest-2016

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se