ESC2017 Schlagerpinglan: I dag meddelade EBU att 43 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2017, se listan nedan. Förändringarna sedan 2016, då 42 länder deltog, är att Rumänien och Portugal gör comeback medan Bosnien och Hercegovina beslutat sig för att stå över.

Australien, som ännu inte är någon permanent deltagare och vars deltagande beslutas från år till år av EBU:s Referensgrupp, har fått klartecken för ytterligare ett år. Detta betyder att de är med för tredje året i rad. På frågan om EBU planerar att låta något annat land utanför European Broadcasting Area delta i tävlingen svarar de att det inte är aktuellt för tillfället.

Eurovision Song Contest 2017, som med sina 43 deltagarländer tangerar rekordåren 2008 och 2011, kommer att avgöras i The International Exhibition Centre i Kiev, Ukraina, den 9:e, 11:e och 13:e maj 2017.

Uppdaterat:Ryssland deltar ej i ESC 2017


43 countries will participate at Eurovision 2017!” (3:07 – Oct 31, 2016)

De deltagande länderna (TV-bolagen) vid Eurovision Song Contest 2017

De 43 länder som deltar i Eurovision Song Contest 2017:
Albanien Albanien
(RTSH)
Island Island
(RÚV)
Rumänien Rumänien
(TVR)
Armenien Armenien
(AMPTV)
Israel Israel
(IBA)
Ryssland Ryssland
(Channel One Russia)
Australien Australien
(SBS)
Italien Italien
(RAI)
San Marino San Marino
(SMRTV)
Azerbajdzjan Azerbajdzjan
(İTV)
Kroatien Kroatien
(HRT)
Schweiz Schweiz
(SRG SSR)
Belgien Belgien
(RTBF)
Lettland Lettland
(LTV)
Serbien Serbien
(RTS)
Bulgarien Bulgarien
(BNT)
Litauen Litauen
(LRT)
Slovenien Slovenien
(RTVSLO)
Cypern Cypern
(CyBC)
Makedonien Makedonien
(MKRTV)
Spanien Spanien
(TVE)
Danmark Danmark
(DR)
Malta Malta
(PBS)
Storbritannien Storbritannien
(BBC)
Estland Estland
(ERR)
Moldavien Moldavien
(TRM)
Sverige Sverige
(SVT)
Finland Finland
(YLE)
Montenegro Montenegro
(RTCG)
Tjeckien Tjeckien
(ČT)
Frankrike Frankrike
(France 2)
Nederländerna Nederländerna
(AVROTROS)
Tyskland Tyskland
(NDR)
Georgien Georgien
(GPB)
Norge Norge
(NRK)
Ukraina Ukraina
(NTU)
Grekland Grekland
(ERT)
Polen Polen
(TVP)
Ungern Ungern
(MTVA)
Irland Irland
(RTÉ)
Portugal Portugal
(RTP)
Vitryssland Vitryssland
(BTRC)
(Källa: eurovision.tv) Österrike Österrike
(ORF)

Schlagerpinglan: Så där ja, då var osäkerheten angående ländernas eventuella deltagande i ESC över för denna gång… får man i alla fall hoppas. Naturligvis tycker jag att det är synd att Bosnien och Hercegovina inte kunde delta men då det beror på “omstruktureringar i TV-bolaget BHRT” så är det inte mycket mer att göra än att hoppas på en comeback 2018. Desto roligare är det däremot att se att både Rumänien och Portugal planerar att skicka ett bidrag till Kiev samt att även San Marino och Bulgarien, som länge verkade vara osäkra kort, finns med på deltagarlistan. 😀

Vad gäller Australiens deltagande så tillhör jag dem som tycker att de tillför så pass mycket till tävlingen att de förtjänar lite särbehandling. Frågan är dock om de kan leva upp till de skyhöga förväntningar som nu finns på landet efter 5:e-platsen 2015 och 2:a-platsen 2016. Hur det än blir med den saken så ska det bli intressant att se dem försöka. 😀

En sammanställning över de olika ländernas planer på hur de tänker utse sina ESC 2017-artister och bidrag hittar ni här: “Eurovision 2017“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “43 länder deltar i Eurovision Song Contest 2017”

 1. Micke

  Förstår glädjen över det stora antalet deltagande länder. Tro mig även jag tycker det är kul men när tre av mina absoluta favvisar Turkiet, Bosnien och Serbien, backar ur då har jag svårt att fullt ut skrika av glädje över deltagarantalet. Till detta backar då ytterligare länder som jag så gärna skulle vilja ha tillbaka, Luxemburg, Monaco och Slovakien. Hade lätt tagit ett svenskt avhopp bara för att få tillbaka ett enda land av dessa. Tråkigt men man får glädja sig över övriga istället 🙂

 2. Adri

  Micke, fast Serbien deltar i alla fall 😀

 3. Micke

  @Adri missade det helt. Alltid något positivt då 🙂 Dvs om Serbien ställer upp som Serbien och inte som något hitletarland utan framgång som de tyvärr sysslat för mycket med senaste tiden. Jätteglad att Portugal är tillbaka och framförallt att Italien hänger i. Om de nu bara fattar att de har världens vackraste musikspråk och inte förnedrar sig själva genom att ikläda sig den allt mer brittiska europadressen.

  Oj jag skulle vilja ta tillbaka Turkiet, Bosnien och Luxemburg och låta de ersätta Storbritannien, Irland och Sverige. De två förstnämnda av de jag kan tänka mig ta bort på grund av deras ointresse för tävlingen. Hemskt att se år ut och år in hur dessa fantastiska musikländer slänger ut sådant niondehands material. Sverige för att de i mina ögon har den tråkigaste nationella tävlingen av alla.

 4. Lukas

  Om det är nåt jag hoppas så är det att Australien kan skicka nånting som verkligen sticker ut och inte heller känns som nåt “hit-letande”. När jag för ett tag sen utsåg mina favoriter från varje nation var det ju så att jag mer eller mindre fick singla slant gällande Australien. Så jag hoppas att de kan skicka nånting jag kan uppskatta mer!

 5. Micke

  Skriver under på det Lukas. Skillnaden mellan Storbritanniens och Irland ointresse och underpresterande är Australien som två år i rad visat hur man gör när man överarbetar. En låt som sätter sig under kort tid för att sedan bli ett irritationsmoment varje gång man hör den. Hör hört väldigt många som har samma uppfattning. Australien borde kunna prestera mycket bättre tycker man.

  Men åter igen så jädra kul att Portugal är tillbaka. Har inga direkta favvisar med dem but as if i care 🙂 De riktigt doftar eurovision och säljer sig inte. De har inte gjort det hittills i alla fall och jag hoppas kunna fortsätta hylla dem för att de aldrig säljer sig. BEM VINDO DE VOLTA PORTUGAL

 6. Daniel

  Man får tänka på att det endast är preliminärt 43 länder. Det har hänt 5 gånger sedan eurovision 2004 att antalet blev något annat än vad preliminära siffran var. Ex 2005, då Libanon drog sig ur tävlingen i mars det året, exempelvis Armenien som jag tror det var att de drogs ur tävlingen i mars 2012. eller exempelvis Australien som först inte fanns med i preliminära listan till eurovision 2015.

 7. Schlagerpinglan

  @Daniel, Så sant, helt säker på vilka länder som verkligen kommer till start kan man tyvärr inte vara förrän det väl är dags. Det är i alla fall en första indikation på vart det lutar och så här långt så tycker jag att det ser lovande ut. 🙂

  @Micke, Jag håller med dig att de länder du räkar upp är djupt saknade. Även om jag inte är beredd att offra några länder för att få tillbaka dem så hoppas jag att vi återser dem alla snart. Tyvärr stannar det nog vid ett önsketänkande i många fall men man vet aldrig. Så länge ESC fortsätter att locka till sig miljonpublik så finns chansen att TV-bolagen vill vara med. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se