Ryssland Den 12:e mars meddelade TV-bolaget Channel One Russia att de internt utsett Yulia Samoylova (Julia Samoilova) att få representera Ryssland i Eurovision Song Contest 2017 och samma dag presenterades det tilltänkta tävlingsbidraget “Flame Is Burning“, se länk nedan.

Den 22:a mars, meddelades det att den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) förbjudit sångerskan att resa in i landet i tre år och trots påtryckningar från EBU vägrade de att skjuta upp detta tills efter ESC. Anledningen till beslutet var att Julia Samoilova medverkade i en konsert på Krimhalvön 2015, som annekterades av Moskva 2014. SBU anser att resan bryter mot ukrainsk lag då hon reste in via Ryssland och utan tillstånd från Ukraina.

EBU har även försökt att lösa problemet genom att erbjuda Ryssland att delta via satellit men det var ingen lösning som vare sig Ukraina eller Ryssland var intresserade av.

Idag, den 13:e april, meddelade Channel One att de inte tänker sända ESC 2017 och senare meddelade EBU att Ryssland därmed inte kan delta i tävlingen. Se hela det officiella uttalandet från EBU här, där det bl.a. står:

“We strongly condemn the Ukrainian authorities’ decision to impose a travel ban on Julia Samoylova as we believe it thoroughly undermines the integrity and non-political nature of the Eurovision Song Contest and its mission to bring all nations together in friendly competition.”

Förberedelserna inför ESC 2017 sägs dock fortsätta som planerat. (Källa: eurovision.tv)

Lyssna på Rysslands utvalda ESC 2017-bidrag här:

“Flame Is Burning“, Yulia Samoylova officiell video
(text & musik: Leonid Gutkin, Netta Nimrodi, Arie Burshtein)

Schlagerpinglan: För tillfället är jag så besviken på beslutet att jag väntar med några ytterligare kommentarer tills den största känslostormen lagt sig. På återseende.

Mer om Rysslands förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Ryssland i ESC 2017” medan de 43 utvalda bidragen i ESC 2017 finns samlade på två olika sidor: indelade efter semifinaler/final och i kronologisk ordning.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2017: Ryssland deltar ej i ESC 2017”

 1. Adri

  Jag har varit väldigt hård mot Ukraina under hela denna process och jag fortsätter lägga det absolut största ansvaret hos dem. Men samtidigt så förstår jag dem också… För både Ukrainas och Rysslands parter kunde hanterat det bättre.

  Detta var lite “dömt att misslyckas” från början så jag är verkligen inte förvånad. Men tråkigt såklart.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… som värdland har Ukraina ett stort ansvar men med tanke på relationen mellan de båda länderna så förstår man att ingen av dem har något intresse av att vika ner sig och visa sig svag. En omöjlig situation som tyvärr fick det slut som trots allt var förväntat.

 3. Johan

  Tråkigt att höra, och kanske framförallt trist då det på något sätt ökar symboliken att politiken och Eurovisionen inte är två separata institutioner i Europa. På något sätt känns det tryggt när länder i krig kan delta i samma tävling, på samma villkor och förenas i en kväll av glädje och gemenskap, vilket nu inte kommer ske. Samma sak med Georgien 2009, även fast det nu känns mer uppskalat och långtgående på något sätt.

  Hoppas verkligen att Ryssland tävlar nästa år, oavsett vinnarland. Eurovisions budskap behövs mer än någonsin.

 4. Marcus

  Bortsett från den här infekterade frågan och hur den sköttes funderar jag på en sak: säger inte reglerna att de som vill delta måste ha sänt föregående års tävling? I så fall blir jag ännu mer oroad av dagens ryska besked.

 5. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag har också fått för mig att den regeln finns så det skulle mycket väl kunna bli riktigt rejäla effekter av detta beslut. Det är dock en så pass unik situation att det kanske kan finnas förmildrande omständigheter eller något. Vi kan bara vänta och se vad som händer.

 6. Lukas

  @Marcus och @Pinglan, jag tror inte den regeln gäller längre, Rumänien sände inte Eurovisionen förra året efter att de försvann, men nu är de åter med.

 7. Lukas

  Tycker också det är synd det här, förhoppningsvis håller Ryssland sitt löfte att de kommer vara med nästa år igen och låta Julia uppträda då.

 8. Fredrik

  Den här Ryssland-Ukraina, Azerbajdzjan-Armenien och Grekland-Makedonien grejen i varje Eurovision blir lite långdragen att varje år höra samma sak eller nån ny grej dessa länder bråkar om. Det är synd om dessa länders artister som alltid hamnar i mitten. I år tog Ryssland-Ukraina vinsten av de 3.

 9. Johan

  Regeln om att man måste ha sänt föregående års upplaga togs bort för att låta Italien återvända, så tror det är grönt för Ryssland att delta nästa år om de vill.

 10. Andreas

  Dock ska ju sägas att om den regeln skulle finnas är det nog långt bak i Rysslands tanke just nu då dom redan tidigare öppnat för att helt bojkotta tävlingen i framtiden också. Och vem kan klandra dom hur kul kan det vara för artister att skickas för att bli mobbad av en hel världsdel i en tävling som är menad att ena folk.

 11. Andreas

  Nu vet vi i varje fall det nästa gång Sverige vinner kan vi stoppa artister vi inte gillar genom att banna dom från att komma in i landet, och EBU kommer inte göra nåt för att stoppa oss då dom helt klart inte har den makten tydligen.

 12. Johan

  @Andreas, sure det här är ju jättetrist som sagt, men ESC är ju inget maktcentrum som står över länders politik. Hur skulle det se ut om man vid vilket nöjesforum som helst började frångå nationella lagrum för att de inte passar in i nöjesforumets spektra? Ukraina/Ryssland är ingen liten konflikt, utan vi snackar liv och död aggregerat. ESC är en kul grej med ett fint mantra.

  Det bästa här vore ju att ESC utvärderar vinnarländerna efter deras vinst givet några värderingskriterier för att sedan avgöra om de är lämpliga att husera nästa års tävling. Känns som att fokuset riktas fel nu och att folk gnäller på EBU (som ifjol med Rumäniens diskvalificering), när det är så mycket större än att “EBU inte bryr sig om hur värdländerna behandlar delegationerna”.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se