Albaniens Eurovision-bidrag 2017

2016-12-24 (lördag)

AlbanienEfter två semifinaler, där 14 bidrag av totalt 24 kandidater tog sig vidare, var det i går, fredagen den 23:e december, dags för Albanien att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2017 genom finalen av “Festivali i Këngës 55“.

Vinnaren utsågs med hjälp av 60 % juryröster och 40% tittarröster och resultatet ser ni här nedan, tillsammans med länkar till artisternas framträdanden i finalen.

Lyssna på Albaniens bidrag till Eurovision Song Contest 2017 här:

“Botë”, Lindita Halimi final-framträdandesemifinals-framträdandestudioversion
(text & musik: Klodian Qafoku, Gerald Xhari (Big Basta))

Resultatet av finalen av Albaniens “Festivali i Këngës 55”, 23:e december:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Tittarröster Summa
1. “Botë“, Lindita Halimi 80 p. 5 p. 85 p.
2. “Këtu“, Genc Salihu 52 p. 2 p. 54 p.
3. “Mos harro“, Dilan Reka 43 p. 7 p. 50 p.
3. “Shiu“, Yll Limani 40 p. 10 p. 50 p.
5. “Metropol“, XUXI 30 p. 30 p.
5. “Osiris“, Flaka Krelani 27 p. 3 p. 30 p.
7. “Pse prite gjatë“, Rezarta Smaja 20 p. 4 p. 24 p.
7. “Shi diamantësh“, Orges Toçe 24 p. 24 p.
9. “Besoj në ëndrra“, Edea Demaliaj 23 p. 23 p.
10. “Sot“, LYNX 13 p. 1 p. 14 p.
11. “Macka“, Franc Koruni 12 p. 12 p.
12. “Me ty“, Lorela 8 p. 8 p.
13. “Shkon e vjen“, Fabiola Agalliu
& Agnesa Çavolli
7 p. 7 p.
14. “Eva jam unë“, Xhesika Polo 5 p. 5 p.
(Källor: eurovision.tv och wikipedia)

Schlagerpinglan: Då finalen drog ut lite på tiden så lämnade jag final-sändningen innan slutresultatet meddelats och jag kan väl inte riktigt säga att jag är nöjd med vad jag upptäckte när jag vaknade på julaftonsmorgon. Personligen hade jag hoppats att min favorit från den andra semifinalen, Dilan Reka, eller min andrahandsfavorit från den första semifinalen, Yll Limani, skulle stå som segrare så att jag för omväxlings skull skulle kunna räkna in Albanien bland mina favoriter… men så blev det ju inte. Nåja, man kan inte alltid få som man vill även om det trots allt var roligt att se att tittarna, som för en gångs skull fick något att säga till om, var inne på samma spår som mig. 😀

Vad gäller vinnarlåten, “Botë” med Lindita Halimi, så har jag givit den några extralyssningar nu på förmiddagen men jag kan inte säga att det är något som tilltalar mig. Jag tror inte ens att det skulle hjälpa om de översätter den till engelska och piffar upp den till okännlighet i studion. Jag får väl ge den ytterligare lite extra tid, och invänta den slutliga Eurovision-versionen, innan jag säger alltför mycket om Albaniens Kiev-val, för även om valet är gjort så kan mycket förändras innan maj 2017. 🙂

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Albanien i ESC 2017“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Albaniens Eurovision-bidrag 2017”

 1. Johan

  Nåja, läste att hon bestämt sig för att köra den på engelska (och förmodligen ska den väl revampas som alla andra bidrag de skickar och helt förstöra orkestermagin. Gillar detta, och kommer förmodligen älska den efter några genomlyssningar. Synd att de alltid ska förstöra sina bidrag.

 2. Johanna

  Eftersom jag vet att den med 90% säkerhet kommer komma i min botten 10 i slutändan efter översättningen tänker jag inte anstränga mig för att lyssna på den i denna versionen speciellt mycket. Albanien kommer inte vinna med den här låten (de hade dock låtar med potential i sin final)

  Jag tycker ju inte att Albanien har skickat något vettigt sedan 2010, och det är synd när de alltid har så hög kvalite i sin final

 3. Micke

  Jag är faktiskt tvärtom mot er. Jag har alltid haft känslan av att det är ett luftslott som byggs i den albanska finalen som vi aldrig mer kommer att få höra. Därför har jag aldrig ens följt deras uttagning. Av någon anledning gjorde jag det dock i år och är överens med Johanna om att där fanns en del att hämta.

  Men det jag mest tänker på är hur jädra dum man kan vara. Pratar alltså om mig själv. Hur kunde jag vara så jädra dum att tro att albanerna skulle gå ifrån sina luftskepp och göra något verkligt som visar respekt mot de albaner som följer tävlingarna och inte minst de som röstar. Nej då dessa skiter de fullständigt i kör än en gång över dem och gör bidraget till något annat och värst av allt översätter det till engelska.

  Respektlöst är bara förnamnet

 4. Adri

  Jag tänker vänta tills jag hört den engelska versionen innan jag dömer bort den fullständigt.

  Även om de är en minoritet finns det låtar som blivit bättre när de gick över till engelska: Island 2016, Makedonien 2006, Albanien 2009 + 2010 och Ungern 2011 för att nämna några 🙂

  Lindita är en mer än kompetent sångerska (och extremt vacker). Sen läste jag också att hon bor i USA och talar engelska varje dag så jag tror inte man ska vara rädd för någon “broken english” i detta fallet 🙂

  Då låten redan håller sig under 3 minuter tror jag faktiskt inte själva kompositionen kommer få sig en halvdan och förhastad revamp utan att de kanske behåller den någorlunda som den är 🙂 jag kanske har fel men jag lägger ändå mitt hopp till det

  För tillfället, innan jag vet vad de andra valt, så ser jag att den kan nå runt “övre mitten” på min personliga lista 🙂

 5. Johan

  @Adri, det jag är rädd för är att de totalpajar dynamiken som orkestern medför, precis som fjolårets och 2014.

 6. Adri

  Det finns absolut en risk för det. 2014 års albanska bidrag är ju ett exempel på “hur man inte gör en revamp” (2016 var inte heller så lyckat, men ljusår bättre i alla fall)

  Men jag tycker ändå inte låten ska dömas ut före den färdiga produktionen är klar och presenterad. Som den optimist jag är hoppas jag de gör rätt val i omproduktions-processen (som de gjorde 2013 och 2012 då de behöll låtarna väldigt snarlika som de var när de vann) 🙂

  Låten ger mig lite James Bond-vibbar och det gillar jag. Väldigt dramatiskt. Sen hoppas jag att kören fortsätter få en viktig del av låten.

 7. Micke

  Det Johan säger hände ett av mina absoluta favvisbidrag genom esc-historien vad gäller ballader. Norges underbara ballad som gav ståpäls från första till sista sekund när den framfördes i deras egen uttagning med levande orkester. Väl i finalen i esc satt jag mest och var sysselsatt med att få upp min förvånade haka från golvet. Visst den var fortfarande bra men var fanns allt det som gjorde den så jädra unik? Så här lät den och ska låta.

  https://www.youtube.com/watch?v=LYMzvVyo0I4

 8. Adri

  Micke: jag personligen tyckte mest att ESC-versionen var bättre än den i nationella uttagningen. Både Mørland & Scarlett sjöng 10x bättre i ESC än i Oslo 🙂

 9. Micke

  Jisses Adri hur mycket hade du druckit när du kollade esc? 🙂

  Nej men seriöst har du verkligen lyssnat på rätt version från norska uttagningen då?. De som finns där är otroligt olika. I den rätta sätter de varenda ton rätt medan de inte alls verkar up for the job i den andra. Alla med minsta uns till musiköra hör skillnaden men om inte så kan jag väl säga att det dyker upp två glada, gungande tjejer i den rätta versionen efter 2.44. Missade delar av finalen så jag vet inte varför det finns två versioner.

  https://www.youtube.com/watch?v=LYMzvVyo0I4 DEN RÄTTA VERSIONEN
  https://www.youtube.com/watch?v=70s61fgGFN4 DE HAR TYDLIGEN HAFT EN SÖMNLÖS NATT

  Det jag inte gillar i versionen de slängde ut i ESC är att den är helt kraftlös i både artisternas framträdande och främst i musikens framtonande. Det händer ju ingenting. Känns som att de “dragit ut pluggen” i vissa instrument som därför inte hörs. Så otroligt kraftlöst

 10. Adri

  Jag hör skillnad mellan de två versioner du lade upp. (Gissar väl att det finns två för att det ena är vinnarframträdandet)

  Det första klippet du lade upp var mycket bättre än det andra, men jag får nog ändå stå för att ESC-framträdandena var bättre 🙂 i mina öron

 11. Micke

  @Adri, du brukar säga att vi har 50% samma smak och 50% motsatt. Har ingen koll på det men en sak är jag säker på. Vi har aldrig någonsin haft så olika tycke som om just detta 🙂 Jag fullkomligt älskar versionen från norska finalen (den rätta av de två) och ser esc-versionen som ett av tidernas största dipp. Men vet du vad? Who cares du får ha din åsikt och den ska jag skita fullständigt i 🙂

  Tänkte avsluta året med ännu en liten lista. Gjorde tidigare en topp tre bland glädjepiller av det som hittills kommit fram av 2017 års tävling och jag fick faktiskt några svar 🙂 Nu kör jag en topp tre bland ballader av det som hittills kommit fram.

  1. “Be stronger“, Lexy Weaver – VITRYSSLAND
  2. “Breathlessly “, Claudia Faniello – MALTA
  3. “Esclava“, Nieves Hidalgo – SPANIEN

  Finns två bidrag som definitivt skulle platsas på den listan men jag beslutade mig till slut för att inte räkna dem som ballader. Dessa är:

  “We Live Once“, Maliibu – GEORGIEN
  “Zatsiluyu”, NAVSI100 – UKRAINA

  Lite svårt även om jag skulle räkna det spanska bidraget som ballad men någonstans måste man ju stanna.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se