ESC2017 I dag startade Eurovison Song Contest 2017 på riktigt då värdskapet för tävlingen lämnades över från Sverige till Ukraina och lottningen av semifinalerna, The Allocation Draw, genomfördes, se resultatet nedan.

Startordningen är inte bestämd än (den görs efter att alla bidragen valts ut) utan de länder som står ovanför strecket startar i första halvan av semifinalen medan de som står under strecket startar i andra halvan av semifinalen.


Eurovision Song Contest 2017 – Semi-Final Allocation Draw

Semifinal 1, 9:e maj 2017: Semifinal 2, 11:e maj 2017:
Albanien Albanien (“World”) Danmark Danmark (“Where I Am”)
Australien Australien (“Don’t Come Easy”) Irland Irland (“Dying to Try”)
Azerbajdzjan Azerbajdzjan (“Skeletons”) Makedonien Makedonien (“Dance Alone”)
Belgien Belgien (“City Lights”) Malta Malta (“Breathlessly”)
Finland Finland (“Blackbird”) Nederländerna Nederländerna (“Lights and Shadows”)
Georgien Georgien (“Keep the Faith!”) Rumänien Rumänien (“Yodel It!”)
Montenegro Montenegro (“Space”) Ryssland Ryssland (“Flame Is Burning”)
Portugal Portugal (“Amar Pelos Dois”) Serbien Serbien (“In Too Deep”)
Sverige Sverige (“I Can’t Go On”) Ungern Ungern (“Origo”)
– – – Österrike Österrike (“Running On Air”)
Armenien Armenien (“Fly with me”) – – –
Cypern Cypern (“Gravity”) Bulgarien Bulgarien (“Beautiful Mess”)
Grekland Grekland (“This Is Love”) Estland Estland (“Verona”)
Island Island (“Paper”) Israel Israel (“I Feel Alive”)
Lettland Lettland (“Line”) Kroatien Kroatien (“My friend”)
Moldavien Moldavien (“Hey Mamma”) Litauen Litauen (“Rain of revolution”)
Polen Polen (“Flashlight”) Norge Norge (“Grab The Moment”)
Slovenien Slovenien (“On My Way”) San Marino San Marino (“Spirit Of The Night”)
Tjeckien Tjeckien (“My Turn”) Schweiz Schweiz (“Apollo”)
Vitryssland Vitryssland (“Historyja majho zyccia”)

Italien, Spanien och Storbritannien kommer att sända och få rösta i den första semifinalen, medan Tyskland, Frankrike och Ukraina kommer att sända och få rösta i den andra semifinalen.
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Ja, det var dragningen det och den avslöjade (tyvärr) så mycket mer än bara semifinalsordningen. Den visade också, på ett mycket obehagligt sätt, att deras fina slogan och grafik bara var tomma ord. För trots alla vackra fraser från Kievs borgmästare Vitaliy Klychko och ESC-vinnarna Jamala (2016) och Ruslana (2004) så var den tystnad som uppstod då Ryssland skulle få sin plats i semifinal två den som talade allra mest.

Alla är naturligtvis fria att göra som man vill och ingen kan tvinga en att agera på ett civiliserat sätt. Men att använda sig utav denna effektiva mobbningsmetod, som i detta sammanhang var lika illa som direkta bu-rop, samtidigt som de försöker övertyga omvärlden att alla ska känna sig välkomna till Ukraina så är det inget annat än ett totalt misslyckande.

Jag hoppas att de inser att detta inte är rätt väg att gå utan endast slår tillbaka på dem själva och tar bort feststämningen från det ESC de kämpar så hårt för att genomföra och att det leder till att vi, trots allt, får ett ESC som lever upp till sin slogan: “Celebrate Diversity“. 🙂

Mer om hur dragningen gick till och de olika grupper länderna delades in i hittar ni här medan sammanställningen över hur långt länderna kommit i sina uttagningar av bidrag finns här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


23 kommentarer till “Eurovision 2017: Resultatet av semifinalsdragningen”

 1. Marcus

  Att EBU inte bara portförbjuder Ryssland är för mig en gåta – då hade stackars Ukraina sluppit såna situationer. Hade nån ockuperat en bit av mitt land hade jag också haft svårt att vara välkomnande mot dem.

 2. Adri

  Håller helt med dig Pinglan! Tystnaden som uppstod när Ryssland drogs upp var sannerligen talande (även om jag ser det som snäppet, snäppet mer civiliserat än bu-rop)

  För övrigt angående dragningen är den enda observering jag har att detta blir första gången Ryssland tävlar i andra semifinalen, och då är det ändå tionde året med två semifinaler. Nu har alla länder tävlat i alla semifinaler! 🙂 inte mycket mer att säga där!

  (Kan ha fel också, men jag kan bara minnas Ryssland i de första semifinalerna)

 3. Schlagerpinglan

  @Marcus, Visst är det en svår situation men det visste de om redan när de tackade ja till att arrangera ESC 2017. Om de inte klarar av att behandla alla deltagarländerna likvärdigt så är de kanske inte lämpade att hålla i tävlingen. Ingen kräver att de ska jubla över Rysslands deltagande men om EBU anser att de har rätt att delta så ska de visas samma respekt som övriga länder.

 4. Johanna

  Varför skulle de portförbjuda Ryssland och inte typ Vitryssland och Azerbajdzjan som har liknande lagar? En del länder på Balkan är inte heller helt rätt i sina “lika rättigheter”-tänk. Turkiet borde inte få komma tillbaka och sedan Storbritannien röstade ja till Brexit kanske de också ska slängas ut? Nej, det är en tävling för alla och om Ukraina inte kan hantera Rysslands deltagande kanske de ska låta någon annan hålla i tävlingen(precis som Pinglan skrev). Sedan om Ryssland hade vunnit hade säkert Ukraina inte kommit till tävlingen vilket är en annan historia.

 5. Marcus

  Så för att Ukraina inte applåderar ett land som ockuperar deras mark och mördar deras befolkning så är de kanske inte lämpade att hålla i tävlingen?

  Att Ukraina klarar av att bara vara tysta och inte aktivt bemöta Ryssland sämre än något annat land talar säger en hel del om deras karaktär, och man kan tycka att en sån mognad och värdighet förtjänar vårt stöd.

 6. Schlagerpinglan

  @Marcus, Som sagt, ingen kräver att de ska jubla över Rysslands närvaro, men arrangerar man ett ESC så är minimikravet att man behandlar alla deltagarländer lika. Med tanke på Ukrainas imponerande slogan och grafik så borde detta inte ens vara en diskussion.

 7. Marcus

  Trots att landet kallblodigt mördar och begår övergrepp på värdlandets befolkning? Borde inte EBUs medlemmar istället protestera och försöka få Ryssland utsparkat?

 8. Schlagerpinglan

  @Marcus, Det spelar ingen roll hur du virar in det, om man har accepterat att arrangera ESC så ska man visa samma respekt till alla deltagarländerna annars har man misslyckats som värd. Säger man sig även “hylla mångfald” så ska man inte behöva lägga till “efter att vi sållat bort de vi inte tycker om”, för då är det inte längre tal om att “hylla mångfald”.

 9. Marcus

  Jag kollade precis på lottningen, för att veta exakt vad som hände. Det jag såg var att publiken inte applåderade. Vad har det med Ukrainas värdskap att göra? Publiken applåderade nästan högst för Sverige, ska vi protestera för att de inte applåderade lika försiktigt för oss som för andra länder och inte behandlade oss lika? Jag ser faktiskt inte problemet.

 10. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag tycker att jag har varit tydlig med var jag står i frågan och om du inte förstår (eller inte vill förstå) så beklagar jag detta men jag tror inte vi kommer mycket längre.

 11. Marcus

  Så du flyr diskussionen och fortsätter ursäkta en mordisk diktatur? Tråkigt på en sån fin blogg, men där försvann all respekt för dig. Att rysk musik är viktigare än ukrainska liv för vissa vill jag inte förstå – det har du rätt i.

 12. Adri

  Man ursäktar dock inte en mordisk diktatur bara för att man uppskattar deras inslag i en (vad som ska vara opolitisk) tävling.

  Jag känner inte lika starkt som pinglan gör. Men det var ändå uppenbart att de blev obekväma när Ryssland drogs upp och kan de då inte följa sin egen slogan så kanske värdskapet inte är något Ukraina borde tagit sig an.

  Detta var dock bara semfinalsdragningen. Jag ber till något att Rysslands artist, vem det än kommer bli, inte kommer bli utsatt för någon obehaglig mobbing bara för att hens land gör saker som är utom hens påverkan.

 13. Adri

  Allt ligger inte i värdens händer heller. Blir den ryska artisten buad (troligtvis tyvärr) så kan inte NTU (heter de väl? Ukrainas bolag) rå för det då de inte styr publikens agerande.

  Men det vore tragiskt om det händer igen.

 14. Lukas

  Om jag ska få prata om nånting annat nu va! Så kan jag, när jag observerar startfältet, se att vi kan få det en aning tufft, dels att vi går ut tidigt, men också att vi trängs med andra giganter som både Grekland (även om de missade finalen i fjol), Armenien, Azerbajdzjan och inte minst Australien

 15. Adri

  Lukas: Kanske naivt av mig men jag tänker att med en bra låt går man vidare 🙂 oavsett om man är Sverige, Ryssland eller San Marino. Tror inte på att en låt går vidare eller kommer sist pga landet de tävlar för 🙂

 16. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag ska försöka vara tydlig här: Jag har inte “ursäktat en mordisk diktatur”, jag tycker inte att de ska bli av med tävlingen för att de inte applåderade Ryssland, och jag “flyr” inte diskussionen. Vi har olika uppfattning och det spelar ingen roll hur mycket du förvränger mina ord eller hur otrevlig du blir, du kan inte få mig att ändra åsikt: Alla länder i ESC förtjänar att bemötas med samma respekt. Anledningen till att jag vill avsluta diskussionen med dig är att den inte leder någonstans, var snäll och respektera det utan att vräka ur dig en massa otrevligheter.

 17. Schlagerpinglan

  @Lukas, Mmm… det finns en hel del länder i vår semifinal som man skulle kunna tänka sig bli riktigt svåra konkurrenter, men det finns det ju i och för sig även i den andra. Ska man se det från den ljusa sidan så är det “bara” 18 länder som tävlar om de 10 finalplatserna i vår semi, i den andra är konkurrensen något större. 🙂

 18. Johanna

  Jag är så trött på den här hata-Ryssland diskussionen varje år. ja politiken i Ryssland suger och ja jag förstår att värdlandet i detta fallet kan bli obekväma men som sagt, De hart accepterat värdskapet och därmed alla tävlande länder och jag tror att de kommer klara det alldeles utmärkt. Frågan är om alla omogna som buar i publiken varje år kommer klara att hålla sig från det i år dock

  Och jag håller med Adri angående lottningen. En bra låt är en bra låt oavsett vilket land den kommer ifrån och jag tror isf lottningen spelar mer roll i finalen:-) Så jag ska vänta med att uttala mig tills jag hört låtarna:-)

 19. Marcus

  Uppfattar man det som otrevligt att jag står upp för Ukraina får det det vara så.

  Men på vilket sätt förvränger jag dina ord? Du skriver själv flera gånger att Ryssland ska behandlas som alla andra – det är ett ursäktande av deras beteende. Ryssland är inte ett land som alla andra, och bör kunna behandlas som det förtjänar, i ALLA sammanhang.

  Jag älskar den här bloggen och atmosfären här inne, därför blir jag både förvånad och provocerad när man väljer att behandla Ryssland som ett oskyldigt offer i det här.

 20. Schlagerpinglan

  @Marcus, Detta är en ESC-blogg – inte en politikblogg. Att du påstår att jag ursäktar Ryssland är att förvanska mina ord rejält, jag har inte ens kommenterat vad Ryssland gör utanför ESC.

 21. Marcus

  Jag är av den uppfattning att ALLT är, eller rör, politik. Är man av en annan åsikt så kan jag förstå inställningen till Ryssland. Jag vill inte tillskriva dig åsikter du inte har, för du i 99 fall av hundra den mest positiva och mest resonliga schlagerbloggaren jag vet, men jag vill i alla fall att du ska veta hur dina ord om Ryssland kan uppfattas.

 22. hej

  Lite synd att Estland inte är i samma semi som Sverige. Estlands NF har väldigt bra låtar, som “Vihm”, “In or out” och “Valan Pisaraid”. Men ioförsig vet jag inte mycket än vad länderna i den första semifinalen har att erbjuda.

 23. Schlagerpinglan

  @Marcus, Jag hoppas att du nu har insett att allt jag skriver är ESC-relaterat och inte ska kopplas till vad som sker i den “riktiga världen”. Du behöver m.a.o. inte “stå upp för Ukraina” varenda gång jag skriver något om Ryssland som du tycker är onödigt positivt. Att jag hade Ryssland på förstaplatsen och Ukraina på sistaplatsen 2016 var 100% baserat på musiksmak, inte något ställningstagande i Krim-frågan om någon nu trodde det. Vissa år har jag ogillat Rysslands bidrag (t.ex. de gamla tanterna) och vissa år har jag hoppats på ukrainsk seger (t.ex. “Gravity”) men aldrig har jag låtit annat än tävlingsbidragen bestämma vad jag tycker.

  Jag kräver inte att alla ska hålla isär världarna lika mycket som jag gör, men det hade varit trevligt om ni som ser politik i allt inte känner detta behov av att ständigt påminna oss om vilken sida ni håller på i världens alla konflikter. Vi är mest intresserade av ESC och det är nog det som gör atmosfären så speciell här. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se