RumänienSchlagerpinglan: I morgon kväll, söndagen den 5:e mars, är det dags för Rumänien att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2017 genom finalen av “Selecția Națională 2017“.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den rumänska uttagningen, startfältet i form av bidragen, artisterna och låtskrivarna samt länkar till framträdandena vid auditionerna och semifinalen samt mina personliga betyg av bidragen:

Allmänt om Rumäniens “Selecția Națională 2017”:
84 bidrag skickades in till “Selecția Națională 2017“, den nationella uttagning som ska utse TV-bolaget TVR:s och Rumäniens tävlingsbidrag i ESC 2017.
72 bidrag fick erbjudande om att delta vid de live-auditioner som senare visades för allmänheten, se snabbreprisen här, och där juryn valde ut 15 bidrag till semifinalen.
Från semifinalen den 26:e februari utsåg en jury 10 finalister, se resultatet här.
I finalen utses vinnaren med hjälp av 100% tittarröster.
Finalen kan ses via TVR 1, TVR HD, TVR+ och TVR+ International den 5:e mars kl. 19:30 CET.
Programledare för finalen är Iuliana Tudor och Dan Helciug medan Ioana Voicu rapporterar från greenroom.
Manel Navarro (Spanien), SunStroke Project (Moldavien), Timebelle (Schweiz) samt Arrival (ABBA-hyllnings-band) kommer att agera gästartister vid finalen.


“Yodel It!”, Ilinca feat. Alex Florea (semifinal-vinnaren av “Selecția Națională 2017”)

Rumäniens “Selecția Națională 2017” – Finalen, 5:e mars:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1.Spune-mi tu“, Ana Maria Mirică
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Liviu Elekes, Roxana Elekes)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
2.Yodel It!“, Ilinca ft. Alex Florea
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Mihai Alexandru, Alexandra Niculae)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
3.Wild child“, Eduard Santha
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Eduard Santha, Marius Pop)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
4.Walk on by“, Xandra
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Jonas Gladnikoff, Will Taylor)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
5.I won’t surrender“, M I H A I
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Mihai Trăistariu, Michael James Down,
Primož Poglajen, Niklas Hast
)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
6.Adu-ți aminte“, Maxim feat. Nicolae Voiculeț
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Adrian Sînă, Anca Cojocaru, Andrei Vitan)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
7.We own the night“, Tavi Colen & Emma
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Anastasia Sandu, Cătălin Tuță-Popescu)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
8.Petale“, Instinct
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Daniel Alexandrescu, Vlad Alecu, Theea Eliza Miculescu)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
9.Save me“, Ramona Nerra
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Ramona Nerra, Terri Bjerre, Toddi Reed)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien
10.Set the skies on fire“, Cristina Vasiu
semifinal-framträdandeaudition-framträdande
(Jonas Thander, Calle Kindbom, Tony Sánchez-Ohlsson)
RumänienRumänienRumänienRumänienRumänien

Schlagerpinglan: Egentligen skulle jag kunna hålla detta riktigt kortfattat och endast skriva att jag tycker att “Yodel It!” är det klart bästa bidraget här och att jag håller tummarna för att Rumänien ska skicka det till Kiev, men det gör inte uttagningen rättvisa så lägger jag till lite extra:

Walk On By”, “Petale” och (till viss mån även) “I Won’t Surrender” hade enligt mig kunnat vara ett stort uppköp för många länder i ESC 2017, inklusive Sverige, och även om det gör att Rumäniens final får ett starkt startfält så är det tråkigt att se någon av dem förlora. Nåja, hellre bra bidrag som förlorar än ett svagt startfält där endast sämre bidrag har chansen att vinna. 🙂

Detta resonemang är dock endast baserat på min personliga smak men lyckligtvis så verkar även wiwibloggs-undersökningen vara inne på ungefär samma spår. Topp-fem ser, i skrivandets stund, ut så här: 1. “Yodel It!” (49.79%), 2. “Walk On By” (12.22%), 3. “I Won’t Surrender” (9.21%), 4. “Petale” (7.35%), 5. “Adu-ti aminte” (6.88%). Nu återstår det bara att se om de röstande i Rumänien håller med. 😀

Mer om Rumäniens förberedelser inför ESC 2017 hittar ni här: “Rumänien i ESC 2017“.


Förslag på ät- och drickbara tillbehör till Rumäniens final:

Schlagerpinglan: Vid förra årets rumänska final så serverades det här min hembakade variant av rumänsk Amandine (chokladbakelse) och rödvin från Rumänien. Chokladbakelsen kan jag rekommendera om ni vill sätta en liten guldkant på årets rumänska final. Här hemma är dock planen att ett portugisiskt bakverk ska förgylla söndagen, då även Portugal väljer bidrag den dagen.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Rumänien 2017: Inför “Selecția Națională”-finalen”

 1. Adri

  Jag tycker inte att man ska lägga så stor vikt vid startnumret, men jag gillar ändå inte riktigt att “Yodel it!” går ut som låt 2. Det ökända olycks-startnumret.

  Men resten av finalen är så svag så det borde inte vara några bekymmer. Yodel it fick full jäkla pott förra veckan i semifinalen och jag hoppas tittarna har det i åtanke.

 2. Micke

  Under flera veckors tid har jag njutit av Europas engagemang i mastodonttävling vi kallar Eurovision Song Contest. I veckor och månader har länder förberett sig med nationella uttagning. Tretton länder släpper sina bidrag och jag är mer nöjd än på många år. Över hälften av dessa bidrag tycker jag riktigt bra om och endast tre tycker jag illa om. I naivitetens tecken inbillar jag mig att det ska fortsätta så här. Tänk så dum man kan vara. Åtta bidrag senare har de dåliga utökats från tre till sju och endast ett av dessa åtta tycker jag om men jag lägger mig ändå, som den positive snubbe jag är, med goda förhoppningar på det återstående startfältet.

  Det är söndagen den 5 mars 2017. Kanske har jag slumrat till en stund i oförstånd. Mörka moln tornar hastigt upp sig över horisonten. Solen försvinner in bakom ett av dem och en kall vind rar in över min rygg. Jag vaknar upp och inser att ett oväder är över mig och jag hitta skydd från den hemska oro som kommit över mig när det gäller ESC i form av dessa mörka moln följda av ett musikaliskt oväder. Vad fan yrar jag om? Jag yrar om de två finaler som utspelar sig den här ödesmättade första söndagen i mars.

  Idag är den kanske värsta dag på mycket, mycket länge i ESC. En dag som om det vill sig illa kan medföra känslor om att det är över, att jag inte vill vara med ESC längre. Självklart vill jag det och kommer givetvis att hänga kvar men definitivt är det så att den här dagen definitivt kan få upp de känslorna hos mig om det vill sig illa.

  Jag ska förklara vad jag känner. Idag har Rumänien och Portugal sina uttagningar. Har sagt det förut och säger igen. Rumänien ska inte behöva ha tävlingen överhuvusdtaget. Det skulle vara ett rent hån mot hela ESC själ och tanke om inte YODEL IT avgår med segern. Så fruktansvärt överlägsen både vad gäller låt och artist men största anledningen är att det här andas hela ESC tanke och själ. Två artister från olika läger går ihop och matchar så enormt i ett bidrag som doftar allt det som är ESC. Vinner inte den såååååå…………

  I Portugal har de också tävling ikväll och där är det omvänt. Där handlar det inte om “vinner inte den” utan där handlar det “om den vinner” då rasar hela muren för mig. Själ och hjärta pratar jag om. Portugal är väl den största representanten för det, åtminstone en av de största. Tyvärr inser även jag att förr eller senare kommer de att tappa och slänga in engelska bidrag.

  Men för helvete rent ut sagt när det väl händer en dag låt det då vara ett bidrag som åtminstone kan tas på allvar och inte som detta musikaliska och artistiska skämt vi tvingas bevittna från deras uttagning i år. Det här känns som när ett barn försöker härma en tonårings göromål. Det är så dåligt så till och med en glappkäft som jag inte ens finner ord.

  En tung dag i ESC närmar sig. Eller? Kan det rent av vara så att det rumänska folket ser överlägsenheten i bidraget Yodel it och röstar fram den? Kan det rent av vara så att det portugisiska folket står på sig och vägrar sälja sig till pekoralet som fått namnet Don´t walk away?

  Jag tror på er i Rumänien och Portugal. Visa nu vad ni kan 🙂

 3. Daniela

  Jag har en så dålig prekänsla att rumänerna inte kommer att skicka YOUDEL it till Kiev!! Usch! Jag lever ändå på hoppet om att de som gillar denna låt och de underbara Ilinca och Alex tar och röstar allt de kan! Håller tummarna och ber massa bön!

 4. Adri

  Daniela: Jag med, jag har en nasty magkänsla som säger att Mihai vinner ikväll… usch

 5. Micke

  Är det samma Daniela?

 6. Schlagerpinglan

  @Micke, För att undvika en lång “Är det du?”, “Jag är jag, men vem menar du?”-diskussion så har jag kollat efter och alla kommentarer från “Daniela” den senaste tiden har varit samma avsändare. Lite svårt att veta ibland när fler än en använder samma namn. 🙂

 7. Micke

  Det var inte så jag menade Pinglan. Det var ett skämt men det kan jag i så fall ta med henne sedan 🙂 Har funnits två Daniela här vad jag vet. Rumänska och Finska 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Micke, OK 🙂 Ibland är jag kanske lite väl hjälpsam och läser kommentarerna en och en och missar poängerna. 😀 Nåja, ingen skada skedd. 🙂

  Vad gäller den rumänska uttagningen så hoppas jag också på “Yodel It!” men skulle det vara någon av mina andra två-tre favoriter som vinner så är jag helt OK med det. Gränsfallet är just M I H A I som jag tycker har en bra låt… men den är nog alltför enkel och vanlig för att vara ett “bra val”.

 9. Daniela

  @Micke det är jag jag sen förra året då jag blev lack på allt i ESC på grund av Ovidiu. Men ett år har gått, Ovidiu mår bra och jag med so here I am, ibland. ☺️ Detta med MIHAI, han har sina hängivna anhängare och det är många! Dessutom lever han på sina gamla meriter och ger sig manken på att göra come back i ESC.
  Jag försöker tänka mig i röstarnas situation i Rumänien nu. Rumänien har haft det lite turbulent under de senaste monaderna och en röst som Mihais samt en balad med den titeln har en viss impact i det rumänska folkets hjärta. Sedan finns en ny generation av nytänkare men de slåss mot en tjock vägg av gammalt väldigt väldigt fyrkantigt och ibland unket tänkande. Så frågan är hur många av dessa gröna friska hjärtan tar och röstar! Det är på det det hänger. Jag skulle nog vilja säga att om YOUDEL it tar sig till Kiev så skulle jag inte bli förvånad om de vann! Faktiskt inte!

 10. Micke

  Svarar dig senare Daniela.

  Pinglan man kan aldrig vara för hjälpsam. Tänk om alla kunde få mer av det i generna. Dessutom vill jag be om ursäkt för det jag skrev här. När jag skrev det hade jag inte läst ditt inlägg om Portugal och visste var du stod. Hade aldrig skrivit detta i så fall. Sorry

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, Du har inget att be om ursäkt för utan tvärtom så är det uppfriskande att läsa vad andra tycker om bidragen. Jag anade redan att du lutade åt det hållet så det var inget överraskande. 🙂

 12. Micke

  Tack för det pinglan. Det är bara sån jag är. Jag kan vara ärlig och berätta hur dåligt något är men när jag sen märker att nån verkligen tycker om just det där då börjar jag ångra mig. Vad tjänar vi på att såra andra? Jag lägger hellre fokus åt det omvända. Det ger mer åt bägge parter.

  @Daniela. Jodå jag vet vem du är. Förra året pratade o diskuterade vi en jädra massa här. Blev dock då inledningsvis väldigt förvånad när du svarade så konstigt på mina frågor. Efter en stund förstod jag varför. Hade pratat i några år här med en annan Daniela och trodde ju det var hon som dök upp igen. Det var därför du inte fattade mina dumma frågor 🙂 Nu hände en annan sak här. Frågade dig några saker men det kom inget svar. Tänkte minns hon mig inte? Eller är det just det hon gör och det är därför hon inte svarar 🙂

  Jag minns din besvikelse och förstod den Daniela. Har dock hängt med så pass länge i det här livet att jag insett att det bara är en själv som förlorar på sånt där. Gjorde likadant själv för ett par år sedan. Var så besviken o less på allt runt Schlagern att jag bestämde mig för att hoppa. Sa hej då till alla här och tänkte det var det sista jag ägnade mig åt allt sånt här. Men som sagt! Vem var det som förlorade på det? Bara jag själv och jag vaknade snart upp igen och återvände till den här fantastiska bloggen. Kul att du gjort detsamma Daniela. För min del är du hjärtligt välkommen för jag älskar de som lägger ut texten lite mer 🙂

 13. Daniela

  @Micke: jag har faktiskt svarat på dina frågor både här nu, kolla uppåt, och lite tidigare vid en tidigare rubrik! Så mina svar finns att läsa!

 14. Micke

  Nema problema! Ta det inte fel nu Daniela. Det var ingen kritik 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se