ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Lettland
Land: Lettland deltagit 17 gånger – vunnit 1 gång: 2002
TV-bolag: LTV se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2000 BrainStorm kom 3:a av 24 med “My Star

Lettlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Heartbeat“, Justs (Supernova 2016) 15:e i finalen
2015: Love Injected“, Aminata (Supernova 2015) 6:a i finalen
2014: Cake to bake“, Aarzemnieki (Dziesma 2014) 13:e i semi 1
2013: Here We Go“, PeR (Dziesma 2013) 17:e i semi 2
2012: Beautiful Song“, Anmary (Eirodziesma 2012) 16:e i semi 1
2011: Angel In Disguise“, Musiqq (Eirodziesma 2011) 17:e i semi 2
2010: What For?“, Aisha (Eirodziesma 2010) 17:e i semi 1
2009: Probka“, Intars Busulis (Eirodziesma 2009) 19:e i semi 2
2008: Wolves Of The Sea“,
Pirates Of The Sea
(Eirodziesma 2008) 12:a i finalen


Lettlands ESC-2017-bidrag: “Line”, Triana Park

Lyssna på Lettlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Line officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: studioversionlive i Rigalive i Londonlive i Tel-Aviv
semifinal-framträdandedeltävlings-framträdande
Artister: Triana Park Agnese Rakovska (sång)
Artūrs Strautiņš (gitarr)
Edgars Viļums (trummor)
Kristaps Ērglis (bas)
trianapark.comtwitterinstagramyoutube
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av wiwibloggs (6:33 – 4:e april)
Intervju av ESCKAZ.com (2:06 – 2:a april)
Intervju av Radio International (6:10 – 28:e mars)
Intervju av wiwibloggs (6:29 – 25:e mars)
Intervju av ESCKAZ.com (4:29 – 25:e mars)
Intervju av eurovoxx (4:42 – 25:e mars)

Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 18 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Agnese Rakovska (t&m), Kristaps Ērglis (m), Kristians Rakovskis (m)
Uttagning: TV-bolaget LTV utsåg sitt Eurovision-bidrag genom en nationell uttagning där totalt 20 bidrag tävlade men endast 4 stycken nådde finalen den 26:e februari, efter två deltävlingar och en semifinal. Nytt för i år var att de även tog med Spotify-lyssningar i resultatet. Annars var det som vanligt 100% tittarröster som utsåg vinnaren i finalen och där vann Triana Park överlägset. Läs mer om finalen av Supernova 2017 här: “Lettlands Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-06): Vidare till final (plats 8 av 18) & botten-14 (plats 30) av de 43


Åsikter och spekulationer om Lettlands bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final LettlandLettlandLettlandLettlandLettland Betyg: 3 / 5
För mindre än en månad sedan så hade jag “Line” som en självklar finalist, mycket tack vare dess attitydfyllda och färgsprakande sångerska och låtens medryckighet. Med tiden har jag dock kommit fram till att jag egentligen endast gillar låten för att den fungerar i situationer där jag rör på mig men aldrig när jag ska sitta still i tre minuter och bara titta på artisterna, då blir det alltför ointressant och upprepande. Därför blir Lettlands bidrag i år ett gränsfall som precis missar finalen när jag ska räkna ihop mina tio favorit-bidrag från den första semifinalen.
Schlagerpinglan tror: Till final
Tack vare införandet av Supernova 2015 har Lettland fått en nystart i ESC vilket givit landet två finalplatser i rad (“Love Injected” och “Heartbeat“). Förutom Supernova så var Aminata den gemensamma nämnaren här (först artist, sedan låtskrivare) men jag tror inte att just den ingrediensen behövs för att det ska räcka till final. Även Tirana Park har det där lite speciella som skulle kunna få gillande från både tittarna och juryn. Med ett genuint framträdande och en svängig låt som kan tolkas på många individuella sätt så tror jag Lettland återigen kan se fram emot en ESC-final, även om den i år inte känns riktigt lika självklar.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Inför ESC 2017: Lettland – “Line” – Triana Park”

 1. Adri

  Jag är inte alls säker på en finalplats här. Semifinal 1 är verkligen den starkare semifinalen (för mig i alla fall).

  Den har två stora fördelar: den är ett upptempo detta ganska lugna år och den går ut sist. Men sen har jag även sett på konsert-eventen nu i London och Tel Aviv är Agnese har förbättrat sig enormt så jag hoppas det sitter i maj.

  Detta är min niondeplats men den är på väg uppåt! 🙂

  Det är ingen typisk eurovision-låt, utan den är unik och sticker ut i sammanhanget, en färgsprakande show och en sångerska som ger allt och lite mer! Hur kan någon ogilla detta?

 2. Anton

  Jag förstår absolut om detta inte faller alla i smaken! För mig är den dock mitt i prick! Tredje året i rad som Lettland är en av mina stora favoriter! Tror den här får det svårare än aminata och justs dock, men jag hoppas på finalplats iallafall

 3. Micke

  När ska du börja lägga ut de positiva bidragen Pinglan? 🙂 Det här bidraget låg inledningsvis i min fullkomligt usla bidrag som då bestod av fem bidrag. Fyra av dem ligger kvar där men Lettland har lyckats kravla sig ur precis på gränsen. “Syntbidraget” i det här drar ned det otroligt precis som mantra-refrängen. Resten går faktiskt att stå ut med men övriga delar har redan gjort så stor skada att det inte går att reparera

  Nu har jag inte lyssnat på ett tag men jag lägger dock in det frågetecknet att det här bidraget kan växa. Mellan det stereotypa delarna försöker faktiskt riktigt musikaliska delar leta sig upp men för dessa blir det nog inte lätt. Jag lägger dock in det frågetecknet att jag möjligen kan hitta något som är lite bättre.

  Tidernas bästa Lettiska:
  Detta bidraget kunde lika gärna hamnat under “gott humör” men jag lägger den här. Den här sångaren balanserar på gränsen mellan briljant och tönt men jag älskar hans “scenshow”. 🙂 Bidraget kom tvåa och för mig och vinnaren var det dött lopp:
  https://www.youtube.com/watch?v=N1y9xhmMSDk

  Tidernas sämsta Lettiska:
  När Estland vann 2001 hade jag fullt upp med att få upp hakan från golvet. Jag hade precis lyckats när nästa dråpslag kom och hakan åter igen slog i golvet. Nu var det iofs inget bra år för ESC 2002 men att det skulle sluta så illa som det gjorde det hade jag aldrig trott:
  https://www.youtube.com/watch?v=T4GOSw7v0N0

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Jag hittar ingenting bland Lettlands alla bidrag som skulle ha lyft upp mungiporna lite extra. Däremot har jag fortfarande svårt för att ta Måns Zelmerlöws fullständigt omänskliga sågning av detta lettiska bidrag i Schlagerpanelen. Bidraget är inget jag heller gillar men Måns uppförande var ett av de största lågvattenmärke jag någonsin och jag vill därför ge Anmary en riktig björnkram och ge henne hedern åter. Samtidigt en känga till Måns och be honom växa upp.
  https://www.youtube.com/watch?v=BeXo4HzpmuU

  Borde ni ha skickat i år:
  Ett av de länder som mer än andra valde bort bidrag jag tyckte om. För mig var den här absolut numero uno. Annorlunda och bra. Sergio Leone vrider sig i sin grav över att inte fått utnyttja den här i någon western han hade tänkt regissera:
  https://www.youtube.com/watch?v=70bHC9wo4j0

 4. Adri

  Micke: Jag vet inte om jag skulle säga att “My star” är den bästa lettiska låten genom tiderna då jag verkligen verkligen tyckt om deras bidrag till tävlingen sedan 2015.

  Men den betyder ändå en hel del för mig. Jag vet inte ens om jag såg tävlingen från 2000, jag var fem-sex år och har därför svårt att tro att jag satt stilla framför teven i tre timmar minst.

  Jag kan dock väldigt väl minnas hur låten spelats hemma hos mig av min pappa som älskade 60/70-talsinfluenserna och han tyckte t.o.m att sångaren påminde enormt om en känd sångare han gillade (kommer inte ihåg vem dock). Sen när jag blev ett fan av ESC och började söka runt bland de gångna åren blev jag till och med överraskad av att en låt som redan var så känd för mig ursprungligen kom från Eurovision.

  Så jag får ändå en väldigt varm och behaglig känsla av det bidraget från barndomen. Det är en väldigt mysig låt som sprider glädje. Och även jag tycker sångaren är på gränsen till töntig men det ger framträdandet karaktär och passar hela låtens stämning!

  Jag skulle säga att det är topp 3 av Lettlands bidrag. 2015, 2016 och 2000 i random ordning, för jag kan inte bestämma mig vilken som är bäst av dem.

  Låten kom dock inte tvåa, den kom trea. (Ryssland och “Solo” kom tvåa. Även den låten älskade jag tidigare i livet, men den har jag tröttnat lite på.)

  Sen tycker jag personligen att du var lite hård mot deras vinnare 2002. Men jag har märkt nu att den inte var så populär så där är det nog snarare jag som är minoritet men jag blir riktigt glad av framträdandet.

  Som sagt så kan jag inte bestämma vilket lettiskt bidrag jag ser som bäst, men i dina andra kategorier skulle jag nominera:

  Sämsta lettiska: 2006 – Klarar inte av detta bidrag. Lettland är överlag ett ganska svagt land i denna tävling men ändå är denna så himla överlägset svagast.

  Lettiska glädjepillret: 2004 – Detta är ett bidrag som verkar glömt av de allra flesta men jag gillar det. Jag är inte ens säker på att det är en glad låt då jag inte förstår den lettiska texten men den engelska översättningen av titeln blir “A song about happiness” så jag kanske inte är helt ute och cyklar. Jag gillar verkligen detta bidrag trots bristerna i liveframträdandet. Ogillade det enormt 2004, men det har växt med tiden.

  Lettiskt bidrag som borde vunnit: Jag hade tre kandidater: “Rage love”, “One by one” och “Line”. Nu vann en av dem, men jag hade varit väldigt glad om “One by one” också vann då den också hade varit väldgt unik i sammanhanget. En text som den låten har är inte ofta man hör i ESC.

 5. Johanna

  Näst sämsta låten i Supernova i år enligt mig och jag rankar den plats 41 av 43 i år. Jag fattade tidigt att de skulle gå på vad de tror är ett vinnande koncept. På grund av att den är i den enligt mig sämre semin så går den nog till final men där hoppas jag på lägre halvan så de kan sluta skicka den här blip-blop-genren nästa år och välja något som är bra på riktigt (typ Up eller My Radiant you eller Santa i år)

 6. Johanna

  och jag är med Micke om att “My Star” är den bästa lettiska låten genom tiderna. Jag slutar inte där. Det är faktiskt den enda lettiska låten jag någonsin gillat i ESC och jag tycker den är topp 5 i ESC genom alla tider. Ännu bättre på lettiska dock!

 7. Kerstin

  Lettlands bidrag i år är som en mygga som surrar runt omkring på natten när man försöker sova. Lika irriterande och påfrestande. Extremt tjatig låt. Hela låten känns så kall och opersonlig och jag berörs inte ett dugg. Jag har svårt att se att detta kommer tilltala en bred publik och därför tippar jag att Lettland missar finalen. Betyg 2-/5.

 8. Johanna

  @Kerstin Bästa beskrivningen jag läst om detta bidrag!!! Jag hoppas också du har rätt och jag fel vad gäller finalplatsens vara eller inte!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se