ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Estland
Land: Estland deltagit 22 gånger – vunnit 1 gång: 2001
TV-bolag: ERR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Silvi Vrait kom 24:a av 25 med “Nagu Merelaine

Estlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Play“, Jüri Pootsmann (Eesti Laul 2016) 18:e i semi 1
2015: Goodbye To Yesterday“,
Elina Born & Stig Rästa
(Eesti Laul 2015) 7:a i finalen
2014: Amazing“, Tanja (Eesti Laul 2014) 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (Eesti Laul 2013) 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland (Eesti Laul 2012) 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani (Eesti Laul 2011) 24:a i finalen
2010: Siren“, Malcolm Lincoln (Eesti Laul 2010) 14:e i semi 1
2009: Rändajad“, Urban Symphony (Eesti Laul 2009) 6:a i finalen
2008: Leto Svet“, Kreisiraadio (Eurolaul 2008) 18:e i semi 1Estlands ESC-2017-bidrag: “Verona”, Koit Toome & Laura

Lyssna på Estlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Verona officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: semifinal-framträdandeTV-framträdande
80-talsremixitaliensk version
Artister: Koit Toome instagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Laura Põldvere lauraofficial.cominstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av eurowizja.org (4:08 – 6:e mars)
Intervju av eurovision.tv (2:20 – 5:e mars)
Intervju av euroian (5:19 – 5:e mars)
Intervju av wiwibloggs (3:35 – 4:e mars)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 17 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Sven Lõhmus (t&m)
Uttagning: Estland valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med två semifinaler. Av tjugo tävlande bidrag gick 10 vidare till finalen den 4:e mars där juryn och tittarna först valde ut tre superfinalister innan tittarna själva fick utse den slutliga vinnaren. Detta slutade med att Koit Toome & Laura fick över 50% av rösterna. Läs mer om finalen av “Eesti Laul 2017″ här: “Estlands Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-25): Vidare till final (plats 6 av 18) & topp-14 (plats 14) av de 43


Åsikter och spekulationer om Estlands bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Till final EstlandEstlandEstlandEstlandEstland Betyg: 4+ / 5
Precis som 2015, då Estland kom 7:a i finalen med “Goodbye To Yesterday“, så skickar landet en kärleksduett med en mörk tvist och jag faller återigen som en fura och placerar de bland mina främsta personliga favoriter. Även denna gång är det två artister jag tycker riktigt bra om som framför det estländska bidraget men någon upprepning är det knappast tal om då likheterna slutar ungefär där.

I år är det i stället oemotståndliga Modern Talking-vibbar och en vackert inramad mix av kyliga blickar och mystiska leenden som får mig, och förhoppningsvis majorieten av de röstande, på fall. Exakt vad det är som får mig att vilja sträcklyssna på låten eller varför jag blir lite rörd när jag ser finalframträdandet i “Eesti Laul” kan jag inte riktigt förstå, men fungerar gör det i alla fall. Inte bara en självklar finalist enligt min smak utan ett bidrag som jag bara “måste” ha vidare till finalen.

Schlagerpinglan tror: Till final
Ska jag lyssna på hjärnan i stället för hjärtat så förstår jag att det finns en viss risk att juryn kan ge ganska låga poäng till bidraget om de anser att det inte är tillräckligt nyskapande och risken finns ju alltid att live-framträdandet går mindre bra. Det skulle ju även vara så att många i publiken tycker att “Verona” är aningens gammalmodig och därför inte känner sig speciellt lockade att rösta på det.

Men… ESC är inte en förnuftets tävling så man kan inte helt bortse från att det även kan vara så att Koit (delad 12:a i ESC 1998 med “Mere Lapsed“) och Laura (semifinalen i ESC 2005 med “Let’s Get Loud“) får till ett underbart live-framträdande, “går genom rutan” och charmar tillräckligt många för att det ska räcka till final. Jag vill inte tro på något annat scenario än det sistnämnda så det får bli min gissning. 😉

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Inför ESC 2017: Estland – “Verona” – Koit Toome & Laura”

 1. Adri

  Detta är en fruktansvärt bra låt. Min andraplats just nu av alla fyrtiotvå låtar.

  Grymma artister, grym låt och jag tycker verkligen om texten.

  Dock så tror jag att låten är mer av en fan-favorit än en riktig framgång. Likväl tror jag ändå definitivt på en finalplats men runt 15:e platsen tror jag verkar realistiskt.

  Bästa estniska?
  – Valet är enkelt. 2009 års “Rändajad” är tävlingens bästa låt någonsin. Med det sagt vill jag även ge en honorable mention till 2015 års “Goodbye to yesterday” som även den är topp 10 genom tiderna för mig.

  Sämsta estniska?
  – Inte säker alls då det inte finns något som är fullt uruselt men jag får nog säga att det står mellan “Through my window” 2006, “Leto Svet” 2008 och “Amazing” 2014. Dessa är de estniska låtar som inte hållit något mått alls och som jag aldrig aldrig vill höra igen. Sämst av alla då? Hmm… Jag väljer 2006 års “Through my window”

 2. Kerstin

  Detta bidrag är tillsammans med Australien och Bulgarien min stora favorit i år. Älskar Modern Talking vibbarna och att det är lite 80-tals känsla över hela låten. Dom har fått hjälp av svenskar för att få ihop ett riktigt bra framträdande och jag tror faktiskt att Estland kommer komma topp 5 i finalen. Det enda på minus sidan är att jag tycker artisterna saknar lite utstrålning. Betyg 4+/5.

 3. Micke

  Har sagt det förut och säger igen. Har extremt svårt att bedöma detta bidrag då det så uppenbart kommer från en låt från Modern Talking. Är faktiskt grymt överraskad över att ingen här verkar ha noterat det. Men nu lägger jag det helt åt sidan och försöker koncentrera mig helt på bidraget plagiat eller ej.

  Bidraget är bra det kan ingenting ta ifrån det. Dock inget över det vanliga. Jag oroar mig mer för bristande kemi mellan artisterna. Av det jag sett hittills verkar det inte riktigt klicka mellan dem. De får gärna motbevisa mitt påstående när det väl gäller. Det jag dock har svårast för är, som så ofta, de helt onödiga falsettpartier som snubben tar sig an, vilket får mig att utbryta VARFÖR!!!!!!!!!!

  Nu ska jag ge en förutsägelse grundad på en känsla jag har och inte utifrån vad jag tycker. Har hela tiden haft känslan av att detta bidraget blir det som dippar av de som utnämns bland favoriter. Då pratar jag inte om att folk plötsligt ska hitta den låt jag pratade om i början utan bara att det är något jag känner. Svårplacerad för min del men i slutet av första halvan skulle jag tro.

  Tidernas bästa Estländska:
  Ett topp 10 bidrag genom alla tider slängde Estland ut detta fantastiska år då två av mina topp 3 överhuvudtaget var med. Det är så jädra skönt att ta sig an detta bidraget som är allt det jag vill ha av ESC. Musik man fullkomligt älskar som inte är radioskval. Musik man inte lyssnar på normalt och som är anledningen till att jag kollar överhuvudtaget. Som tillägg bara så håller jag med Adri om solklar tvåa i Estland. Men det når inte det här.
  https://www.youtube.com/watch?v=fOsmEO_osXQ

  Tidernas sämsta Estländska:
  Vad tusan hände? Det var en mening som låg på mångas läppar och oftast i värre ord efter finalen detta år. Minns så väl både Expressen och Aftonbladets ord om bidraget och deras betyg med ettor, t.o.m svaga ettor skrev de. De var definitivt inte ensamma om det omdömet. Har faktiskt än idag inte hört någon som tyckte om det men lik förbannat vann det. Som sagt! Vad tusan hände? Dock hård kamp med bidraget 2014.
  https://www.youtube.com/watch?v=wri72BfnGh4

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Tro mig, jag tycker inte detta är bra, snarare tvärtom i så fall, men det är inte det detta handlar om utan att bli på gott humör. Älskar när länderna skiter helt i de gränser en del vill få ESC att ha. Tack Estland för att ni fick mig på jädrigt gott humör. Har aldrig lyssnat på detta utanför bubblan men who cares. Blir glad bara jag tänker på det att folk vägrar foga sig inom en mall.
  https://www.youtube.com/watch?v=W-SFQaPP6kg

  Borde ni ha skickat i år:
  Fel val som jag ser det. För mig stod kampen mellan Ariadne, Janno Reim och det bidrag som jag till slut valde här.
  https://www.youtube.com/watch?v=B3jMOSyOV6w

 4. hej

  Estland hade en väldigt stark uttagning i år. Detta bidrag är i min topp 15, men det fanns minst 4 bidrag i uttagningen tilltalade mig mer, bland dem är “In or out” och “Valan Pisaraid”(Den här hade förmodligen varit på min andra plats i tävlingen efter Italien om den vunnit) som @Micke nämnde.

 5. Adri

  Jag har noll erfarenhet av Modern Talking, så jag gick in för att höra lite vad de gjort genom åren.

  Lyssnade på de tio mest lyssnade låtarna på Spotify… och helt ärligt gillade jag inte alls vad jag hörde på 9/10 av låtarna så då tar jag hellre “Verona” alla dagar i veckan!

  Och vad gäller vad Estland borde skickat i år fanns där hela fyra(!!) stycken låtar som var ESC-värdiga i deras final. Ett av dem gick turligt nog och vann men jag hade blivit lika glad om Ariadne’s “Feel me now”, Kerli’s “Spirit animal” eller Elina Born’s “In or out” hade gått och vunnit för de förtjänar också stora scenen! (Och hur “In or out” kom sist med lägst poäg både av jury och tittare är ett mysterium för mig)

 6. Johan

  @Micke, såväl 2001 som 2002 års upplaga av eurovisionen var inte bara kantat av svaga startfält allmänt, men framförallt av usla vinnarbidrag. Tittade igenom “Recapen” och kan inte påpeka något annat än vilka svaga år det var. Förmodligen Eurovisionens största kvalitets-svacka mellan 2001-2004, med undantag för starka 2003.

 7. Micke

  @Johan, Jo man undrade mest vad som hände de åren 2001 och 2002. Två vinnarbidrag som ingen överhuvudtaget ens lagt märke till. 2001 fanns det ju dessutom två bidrag så det gjorde ju inte saken bättre. 2002 minns jag faktiskt inte ett enda bidrag just nu.

 8. Johan

  Estland är nog ett av de länder som fluktuerar mest i kvalitet enligt mig. De har bjudit på ett av ESC-historiens vackraste och mest fängslande bidrag (2009), och de har bjudit på ett av de mest tragiska försöken till komik (2008). Och det här var inom loppet av två år? 2012 och 2015 bjöd de också på riktiga pärlor, men 2016 försvann någonstans på scenen i ett virrvarr av mörka toner och knepig scenografi.

  Jag brukar säga (och det har jag nog sagt x antal gånger även här på bloggen) att ska man vara nostalgisk bör man i alla fall på något sätt lyfta bidraget bort från det som redan är gjort. Jag har inget emot att det låter 2002, men då kan man väl i alla fall försöka få bidraget att sticka ut från de bidragen som vi redan hört 100 gånger?

  Det här lyckas nämligen inte med det enligt mig. Hade jag hört det för 13 år sedan, då den här typen av ballader var mer vanliga i ESC, hade jag fortfarande tyckt att den var ganska blek. Hon är en gamble live, och hans falsettpartier är inte speciellt roliga. Romeo och Julia är överdrivet representerade i kärleksballader, och här är referensen ändå ganska märklig? “We are lost in Verona”. Har de gått vilse i själva staden? Det finns utrymme för omformuleringar i lyriken.

  Fan-hypen påminner en aning om San Marino 2013, och jag tror inte att den kommer nå upp till de placeringarna som OGAE höjer den till. Däremot klarar den sig förmodligen till final, men väl där kommer den nog på en mittenplacering om jag tillåts gissa.

  För egen del landar det på 4/10. Inte alls något jag går igång på, men likväl inte uselt. Halvkompetent, men oj, oj, oj så förutsägbart.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se