ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Finland
Land: Finland deltagit 50 gånger – vunnit 1 gång: 2006
TV-bolag: YLE se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1961 Laila Kinnunen kom då 10:a av 16 med “Valoa Ikkunassa

Finlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2016: Sing It Away“, Sandhja (UMK 2016) 15:e i semi 1
2015: Aina Mun Pitää“,
Pertti Kurikan Nimipäivät
(UMK 2015) 16:e i semi 1
2014: Something better“, Softengine (UMK 2014) 11:a i finalen
2013: Marry me“, Krista Siegfrids (UMK 2013) 24:a i finalen
2012: När jag blundar“, Pernilla Karlsson (UMK 2012) 12:a i semi 1
2011: Da Da Dam“, Paradise Oskar (Euroviisut 2011) 21:a i finalen
2010: Työlki Ellää“, Kuunkuiskaajat (Euroviisut 2010) 11:a i semi 1
2009: Lose Control“, Waldo’s People (Euroviisut 2009) 25:a i finalen
2008: Missä Miehet Ratsastaa“,
Teräsbetoni
(Euroviisut 2008) 22:a i finalenFinlands ESC-2017-bidrag: “Blackbird”, Norma John

Lyssna på Finlands Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Blackbird officiell videofinal-framträdandetext
Fler tolkningar: textvideolive i Londonlive i Tel-Avivlive i Amsterdam
Artister: Norma John Lasse Piirainen (piano)
Leena Tirronen (sång)
twitteryoutubeinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av eurovision.tv (2:32 – 26:e april)
Intervju av Eurovision Radio International (6:53 – 13:e april)
Intervju av OGAE UK (4:27 – 5:e april)
Intervju av escstats (6:28 – 30:e januari)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
London, Tel-Aviv och Amsterdam
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Startnummer: nr 7 i Semifinal 1 (9:e maj)
Låtskrivare: Lasse Piirainen (t&m), Leena Tirronen (t&m)
Uttagning: YLE arrangerade återigen den nationella uttagningen “Uuden Musiikin Kilpailu” för att utse sitt ESC-bidrag men denna gång utan semifinaler och med nyinsatta internationella jurygrupper. Tittarna fick även i år förhandsrösta och den omröstningen vanns av Emma. Vid finalen den 28:e januari, där 10 bidrag tävlade, var det dock till slut Norma John som fick både juryns och tittarnas högsta poäng. Läs mer om finalen av UMK 2017 här: “Finlands Eurovision-bidrag 2017“.

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-04-29): Ej vidare till final (plats 11 av 18) & topp-16 (plats 16) av de 43


Åsikter och spekulationer om Finlands bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final FinlandFinlandFinlandFinlandFinland Betyg: 2+ / 5
Även om jag är lite imponerad över Finlands förmånga att variera sig vad gäller musikstilar så får jag tyvärr konstatera att de likväl, de tre senaste åren, lyckats att pricka in bidrag som inte alls faller mig i smaken. Inte heller ESC-publiken verkade överdrivet imponerade av deras försök 2015 (“Aina Mun Pitää“) eller 2016 (“Sing It Away“) så det blir intressant att se om vi är lika överens angående deras 2017-försök “Blackbird“.

Allt är naturligtvis inte nattsvart här utan jag kan t.o.m. uppskatta små doser av den lite desperat deprimerande känslan i bidraget men hela 3-minuters-versionen blir alldeles för seg för mig. Hade den varierat sig lite och fått ett lyft efter ett tag så vore det en helt annan sak, men nu upplever jag den som ytterst enformig och händelsefattig. Jag hoppas på ett semifinalframträdande som får mig att helt omvärdera bidraget men just nu tillhör det inte mina finalkandidater.

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Efter två finalmissar i rad så vill jag gärna att Finland ska bryta den negativa trenden, men jag tror inte att det sker i år. Eventuellt är det min personliga smak som förblindar mig men fram tills jag sett hur alla tänker framföra sina bidrag i Kiev så lutar jag åt att tro att de röster som mycket väl skulle kunna gå till Lasse och Leena i stället hjälper Polen vidare till finalen.

Jag kan tänka mig att juryn likväl kan belöna låten med relativt höga poäng då det förmodligen kommer att både låta och se vackert ut. Den stora frågan, som jag därmed tror kommer att avgöra Finlands öde, är hur tittarna tar emot “Blackbird“. Gissningsvis så sträcker det sig över hela skalan där vissa blir uttråkade medan andra sitter som förtrollade, men jag har svårt att se att tillräckligt många kommer att rösta på duon för att det ska räcka till final. Men, men… skulle jag ha fel så blir jag ju inte direkt besviken.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


26 kommentarer till “Inför ESC 2017: Finland – “Blackbird” – Norma John”

 1. Adri

  Finland är ett av årets mest svårbedömda bidrag.

  Jag blir inte förvånad om den skrällar sig upp till en plats nära toppen. Mörker har ofta visat sig funka (Birds 2013 och A monster like me 2015 tillexempel) och jag kan tänka att även de når dit.

  Men samtidigt skulle jag inte heller bli förvånad om den kommer botten fem i semifinalen heller. Ingen aning var denna hamnar.

  Men ska jag ge en gissning i nuläget så gissar jag ändå att låten faktiskt tar sig till finalen. Men där vet jag inte hur det går alls.

  Bästa finländska genom tiderna? Enkelt val. De var min personliga vinnare 2014. “Something better” är det bästa Finland skickat.

  Sämsta finländska genom tiderna: “Aina mun pitää” 2015. Två år efter varandra, stora kontraster. Detta är inte tillräckligt mycket av en låt för att ens funka litegrann. Bland botten genom tiderna.

  Glädjepiller? Enkelt här med. “Työlki ellää” 2010. Riktigt riktig härlighet.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag är var också lite inne på det att “Blackbird” skulle kunna bli ett av de lite mörkare, saktgående bidrag som får framgångar i tävlingen och utesluter fortfarande inte att det kan hända. Jag tror dock att det där lilla extra som fångar den stora publiken som fanns i de bidrag du nämner saknas i det här fallet. Men, men… jag märker ju att det finns många som gillar bidraget så kanske finns allt här men att det bara är så att jag personligen inte uppfattar det. 🙂

 3. Micke

  Finland är och förblir mina absoluta favvisar i Norden. De är direkta motsatser till Sverige genom att man aldrig riktigt kan vara säker på vad som ska komma år från år. Än en gång mina nordiska favvisar och med stor marginal dessutom. Dels för att de är på min topp 10 men också för att inget annat nordiskt land är på min topp 30.

  Första gången jag hörde det finska bidraget fick jag något drömskt över mig. Hade just lyssnat på Enyas första skiva på 300 år eller liknande kändes det åtminstone som. Fick direkt tanken att låtskrivaren nyligen lyssnat på samma artist, vilket aldrig kan vara fel. Man borde skicka dessa skivor till talibanerna. Deras hat skulle försvinna på nolltid och de skulle bli fromma som lamm 🙂

  Blackbird gick i samma vackra linje och jag kunde inte sluta lyssna. Den har en liten dipp i mitten men sen tar den fart igen. Den var solklar favvis för mig när jag satte mig ned för att kolla finska uttagningen. Blev dock lite besviken då jag kände att liveframträdandet inte matchade studioversionens produkt. Har dock hittat tillba igen och sett bättre liveframträdande där efter. Hoppas verkligen hon får till det.

  Ett bidrag som hade varit totalt dödsdömd i melodifestivalens smala värld men i ESC brukar man inte kunna veta lika lätt. Den är som Adri säger väldigt svårbedömd men oj så glad jag skulle bli om den här åtminstone går till final.

  Pinglan nu får du ge dig snart. Du måste förstå att detta är ett oerhört mysigt, drömskt vackert bidrag 🙂 Vet inte vad jag ska göra för att få dig att förstå det? 🙂

  HEJA FINLAND

  Tidernas bästa Finska:
  Väldigt mycket snack om ett bidrag från Finland med den här musikstilen men för mig är den här året efter mycket bättre och i synnerhet då med människor 🙂 Hade inte den här varit med hade jag hittat fler finska. Som sagt Nordens pärla för mig när det gäller ESC:
  https://www.youtube.com/watch?v=Y3Q4Eni0z68

  Tidernas sämsta Finska:
  Så långt ifrån Finland och ESC man kan komma. Jädrar så jag saknar det gamla Finland när jag hör det här, i synnerhet när det här dök upp:
  https://www.youtube.com/watch?v=dlBXOveVh7c

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Oh vad jag älskar när det pumpar från folksjälen. Alldeles för lite sånt här i ESC idag. Skulle aldrig lyssna på detta annars men inom ESC fullkomligt älskar jag när länder delar med sig av sitt så att säga. Dra nåt gammalt över er Sverige och övriga inskränkta länder utan fantasi.
  https://www.youtube.com/watch?v=oicT3jWtsc4

  Borde ni ha skickat i år:
  Helt rätt bidrag vann i Finland så det är inget mer att fylla i:

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag vill gärna att det ska gå bra för Finland i ESC och jag vill gärna gilla deras bidrag. Jag vet även att du tidigare tipsat om bidrag som jag behövt lyssna lite extra på innan det “klickar till”. I det här fallet så verkar det dock vara lönlöst… vi närmar oss ESC med stormsteg och inget händer, trots regelbundna lyssningar. Inväntar med spänning det slutliga semifinalframträdandet. 🙂

 5. Adri

  Micke: Samma glädjepiller från Finland och det är ju alltid kul, men det hag vill fokusera på är en annan sak du skriver.

  Du skriver: “Den har en liten dipp i mitten…”

  Syftar du på pianosolot då? För då tycker jag du får ta och ge dig. Pianosolot är ju den överlägset bästa delen i hela låten! 😀
  Utan det solot vet jag inte alls om låten nått samma höjder för mig (den seglar mellan platserna 11-13 på min lista).

  I övrigt håller jag även med om att liveframträdandet inte håller sig mot studioversionen.

 6. Adri

  Något jag förresten glömde ta upp i min översta kommentar:

  Är det bara jag som får vibbar av Lana Del Rey här? (Något jag för övrigt också fick av “Birds” 2013)

  Jag älskar Lana så det är mer komplimang än något annat. Jag kan verkligen höra Lanas röst i mitt huvud sjunga denna låt (säkert som del av ett filmsoundtrack).

 7. Micke

  Nope, jag tänkte på Norma Johns framträdande i UMK

 8. Micke

  Norma Johns “uppgift” i den här låten är att förmedla de vackra drömska bilderna bidraget står för. Hon ska inte stå och se nästan arg ut. Tror hon slipat bort det nu

 9. Micke

  Har gjort en tavla som jag måste rätta. Har slängt in fel bidrag under Finlands sämsta bidrag någonsin. Hmmm måste givetvis kolla innan. Detta är Finlands sämsta någonsin.

  https://www.youtube.com/watch?v=dlBXOveVh7c

 10. Micke

  Samtidigt kan jag erkänna att lite av sanningen bakom att jag tycker så illa om det bidraget var konkurrensen i UMK det året. Det året deltog det bidraget som jag hade haft som Finlands bästa någonsin om de hade vunnit.

  https://www.youtube.com/watch?v=tqdNy-yTl-4

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag har justerat din “sämsta-bidrag”-länk nu, men låter din kommentar stå kvar så att man förstår vad du syftar på. Kommer dock ihåg hur oense vi var det året. 😀 Tyvärr fick jag en liten överdos av bidraget och tycker numera inte så bra om det längre men just då tyckte jag att det var både glatt och underhållande. 😀

 12. Micke

  Ja jädrar det hade jag faktiskt glömt Pinglan. Helt ärligt. Sorry att jag tog upp det. Ah skit hade jag skrivit rätt från början så. Jag tycker dock inte lika illa om det som jag gjorde då. Det var nog som jag skrev en följd av att jag tyckte så himla bra om Saaris bidrag och begrep inte hur de tänkte de som röstade 🙂 Lite som i Sverige i år faktiskt

 13. Schlagerpinglan

  @Micke, Inget att be om ursäkt för, det är ju trots allt roligare om man inte alltid tycker likadant. 🙂

 14. Mikaela

  Adri – Inga Lanavibbar här, men däremot tycker jag Belgiens verser låter väldigt mycket som Lanas låt Rides verser.

  Finland då. Jag kan uppskatta känslan och mörkret, men… Nä. Det låter musikal detta, och jag tycker den är ointressant. Ville spola när den spelades på De Eurovisa.

 15. Adri

  Mikaela: Ah, du verkar ju inte vara ensam om det. Inte ens här på bloggen.

  Belgien ger mig mer vibbar av Lorde (som visserligen inte är jättelångt ifrån Lana, men ändå)

 16. Lukas

  Ahhh Finland. Där jag och Micke enas om att det är vårt favoritland, och att vi hade samma uppfattning om uttagningen, en lineup som inte såg mycket ut för världen, så skräller den här balladen och vinner.

  Kan inte säga mycket mer om denna som redan är sagt, en vacker ballad som svärtar. Många har nog inte gjort det, men jag ser faktiskt likheter med denna och Albanien 2012 (minus höga toner), och vi vet ju hur det gick. Albanien blev utskälld av fansen men lyfte hela vägen till en 5:e plats, så det här borde om nånting va en dark horse.

  Absolut till final, får gärna sno Sveriges finalplats för mig. Full femma!

  Sen tyckte jag det var kul att många körde det andra upplägget med “bästa, sämsta och glädjepiller”, så jag kan nog göra det med.

  Bästa låt från Finland? Missä Miehet Ratsastaa av Teräsbetoni (2008). Även om jag anser Lordi vara de bästa vinnarna är det här ännu starkare. Hårdare, snabbare och framför allt, på finska!

  Sämsta? La Dolce Vita av Anneli Saaristo (1989). Även solen har sina fläckar, med många andra låtar som nämnts, men jag tror inte det var nåt mer opassande än detta. Flamenco känns inte som Finlands grej direkt. (Nu vet jag iofs att detta är en fan-favorit, men sak samma)

  Glädjepillret? “Huilumies” av Vesa-Matti Loiri (1980). Flöjten, taktfasta refrängen, härlig låt att stampa till.

 17. Johanna

  Finland. Det enda nordiska landet i år som förtjänar finalen. En självklar finalist i mina öron och kanske en skräll i topp 10 i finalen. kan inte se att den skulle missa finalen. jag rankar den som nr 5 av 42 och jag vet ju redan att det kommer låta bra live och att framträdandet kommer ge mig och många andra gåshud. Det kommer sticka ut och i maj kommer jag heja på Finland och inte Sverige för första gången någonsin. Detta är precis min musikstil och det bidraget jämte Belgiens som jag lyssnat allra mest på i år!. Heja Finland.

 18. Kerstin

  Alldeles för teatraliskt för mig detta bidrag. Får ingen skön känsla alls av låten. Känns som om låten är betydligt längre än 3 minuter. Ingen final. Betyg 2-/5.

 19. Bandido

  Sången är ju inte för idioter, Svenskar eller andra tycks finns i här sidan och som förstår ingenting av musik. Eller svenskar, som tycker deras egen överproduced tonåring begagnad Mello-stuf är alttid bra och tjänar success.

  Lyckligtvis Finland inte behöver svenskarnas licking den här gången, efter sången har fått stöd från andra i Europa. XD

 20. Schlagerpinglan

  @Bandido, Så roligt att höra att du gillar det finska bidraget, då det alltid är roligare att följa ESC om man kan stå bakom sitt bidrag till 100%. Jag vill bara upplysa dig om att detta är en blogg där man respekterar varandras åsikter och ska kunna kommentera utan att riskera påhopp eller att bli kallad idiot m.m. Något att tänka på ifall du skulle känna för att fortsätta kommentera här. 😉 (Jag förstår dock din poäng.)

 21. Finne

  Som finländare är jag alltid nöjd om pinsamheten hålls på en låg nivå. I år är den nästan historiskt låg. Det är ju en kompetent och seriös låt utan vare sig fjanteri eller finglish.

  Detta betyder ju inte att det kommer att gå speciellt bra, men oberoende av slutresultat kan man ändå stå bakom låten och igen konstatera att “vi skickade någonting lite otippat och annorlunda”.

  Jag befarar att låten drunknar i mängden. Förmodligen skulle de flesta tycka att låten är värd en plats bland de tio bästa i semifinalen, men vilka tittare är det som faktiskt kommer att rösta på denna? Är nog helt beroende av jurynas stöd, då de till skillnad från de enskilda tittarna får ranka låtarna från topp till botten. Detta är en låt gillarna halvhjärtat hejar på så länge de 2-3 favoritbidragen också går till final. Gissar på en placering mellan sjunde och trettonde plats i semin, så chanserna är med andra ord fifty-fifty.

 22. Daniela

  Finlands ballad är mycket uppskattad i Rumänien. Jag blir inte förvånad om den tar sig till final.

 23. Schlagerpinglan

  @Finne, Inte för att jag tycker att Finland brukar skicka speciellt pinsamma bidrag (undantag finns ju alltid) så har ni i alla fall absolut inget att skämmas för i år. Som du skriver så är det en väldigt kompetent låt… frågan är ju sedan hur många som är villiga att rösta på den, och där kan det som sagt sluta hur som helst och det ska bli väldigt intressant att följa. Lycka till. 😀

 24. Johanna

  @Finne Jag. Jag kommer rösta på denna och Belgien i semifinalen. Inte så mycket annat att välja på om man säger så…..

 25. Bandido

  @Schlagerpinglan Jag tar back mina åsikter. Leste inte tillräckligt noga den här sidan, bara dina åsikten och antar, att de mesta här bara klagar finska bidrag.

  Fördömt alla svenska blog-författaren och journalisten enligt negativa erfarenheter med DagensNyheter-journalister och blev arg till dem i Lahti Skid VM 2017 i vintras, som klagade allt och även mocked döda ‘fuskad’ Finska skidåkare. 🙂

 26. Schlagerpinglan

  @Bandido, Jag misstänkte att din kommentar grundade sig i något sådant och förstår din reaktion. Något liknande vad sådana svenska “journalister” och bloggare skriver kommer du aldrig att läsa här i alla fall, den saken är säker. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se