ESC 2017 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2017, inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer, relevanta infosidor och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Kiev. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor:

Bulgarien
Land: Bulgarien deltagit 10 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: BNT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2005 Kaffe kom 19:e i semifinalen med “Lorraine

Bulgariens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2016: If Love Was A Crime“,
Poli Genova
(Internval) 4:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Samo Shampioni“,
Elitsa Todorova &
Stoyan Yankoulov
(Internvalda artister
+ Nationell final
)
12:a i semi 2
2012: Love Unlimited“,
Sofi Marinova
(Nationell uttagning) 11:a i semi 2
2011: Na Inat“, Poli Genova (Nationell final) 12:a i semi 2
2010: Angel Si Ti“, Miro (Internvald artist
+ Evrovizija 2010
)
15:e i semi 2
2009: Illusion“, Krassimir Avramov (Be A Star +
Bulgarian Song for
Eurovision 2009
)
16:e i semi 1
2008: DJ, Take Me Away“,
Deep Zone & Balthazar
(EuroBGVision 2008) 12:a i semi 2Bulgariens ESC-2017-bidrag: “Beautiful Mess”, Kristian Kostov

Lyssna på Bulgariens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Beautiful Mess officiell videotext
Fler tolkningar: live i Londonlive i Tel-Avivlive i Amsterdam
live i Madridofficiell text-video
Artist: Kristian Kostov eurovision.bgtwitterinstagramfacebook
youtubewikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Intervju av ESC Bubble (5:23 – 11:e april)
Intervju av Eurovision Radio International (4:31 – 6:e april)
Intervju av EurovoixOfficial (6:08 – 6:e april)
Intervju av OGAE UK (4:58 – 5:e april)
Intervju av Eurovision Ireland (2:49 – 3:e april)
Se intervjuer av wiwibloggs och esckaz vid förfesterna i:
London, Amsterdam och Madrid
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)
The Making Of…” (av Virginia Records)
Profile video” (av Eurovision.tv)

Startnummer: nr 15 i Semifinal 2 (11:e maj)
Låtskrivare: Borislav Milanov (t&m), Sebastian Arman (t&m), Joacim Persson (t&m), Alexander V. Blay (t&m), Alex Omar (t&m) (d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag“)
Uttagning: Den 13:e mars presenterades BNT:s internval i form av årets yngsta deltagare, Kristian Kostov, samt låten “Beautiful Mess”. Det visade sig att en del av låtskrivarna även stod bakom förra årets bulgariska bidrag, som då gav en 4:e-plats i finalen. Läs mer om internvalet här: “Kristian Kostov för Bulgarien 2017” – “Bulgariens Eurovision-bidrag 2017

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2017-05-04): Vidare till final (plats 1 av 18) & topp-2 (plats 2) av de 42


Åsikter och spekulationer om Bulgariens bidrag och chanser i Eurovision 2017:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final BulgarienBulgarienBulgarienBulgarienBulgarien Betyg: 3 / 5
Här har vi ett bidrag som jag tycker är nära en teoretisk fullträff men som av någon konstig anledning verkar hamna väldigt långt ner på mina listor när jag jämför det med de övriga ländernas bidrag. Jag gillar i princip allt här om man ser till bitarna var för sig: trevliga melodslingor, tilltalande känsla i bidraget, fin text och kompetent artist vilket är extra imponerande med tanke på hans ålder.

Likväl, när jag lyssnar på bidraget så “träffar” det inte utan jag märker t.o.m. att jag ibland blir lite rastlöst och väntar på att den ska ta slut. Jag har fortfarande inte givit upp hoppet om den för om framträdandet kan hålla kvar mitt intresse i tre minuter så har “Beautiful Mess” fortfarande alla chanser att hamna bland mina tio topp-bidrag i semifinalen. För tillfället befinner den sig dock ganska långt därifrån.

Schlagerpinglan tror: Till final
Återigen skickar Bulgarien en modern låt med intressant artist till ESC och den stora frågan är om det denna gång ska bli en ytterligare lite bättre placering än den 4:e-plats Poli Genova fick med “If Love Was A Crime“. Med tanke på att jag personligen inte är helt övertygad men ser potentialen så är jag fortfarande helt öppen för att det kan sluta hur som helst. Jag lutar dock åt att oddsen trots allt har rätt och att helheten blir väldigt tilltalande för både juryn och tittarna.

Tyvärr så kan ju sådana saker som att Kostov är halvryss och öppet supportas av sin mentor från “The Voice Russia”, Dima Bilan, väga in både vad gäller tittarnas och juryns sätt att bedöma bidraget. Med tanke på att Ryssland fick lämna tävlingen under dramatiska former så kan det slå åt båda hållen. Kanske får Kostov de röster som annars gått till Ryssland, kanske får Bulgarien de låga juryröster som annars hade varit garanterade Ryssland, kanske är det ingen som bryr sig om varifrån Kostov kommer och enbart bedömer bidraget. Jag hoppas på det sistnämnda och tror på en klar finalplats.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Inför ESC 2017: Bulgarien – “Beautiful Mess” – Kristian Kostov”

 1. Adri

  Jag tror absolut på en finalplats för denna, och troligtvis en topp 10-placeringe i finalen. Men jag tror inte denna toppar “If love was a crime”

  Tror den hamnar på plats 6-8.

  Jag gillar denna verkligen och då den är i den svagare semifinalen får den en finalplats av mig 🙂 absolut!

  Bästa bulgariska: 2016, “If love was a crime”

  Sämsta bulgariska: 2010, Ö-V-E-R-L-Ä-G-S-E-T

  Bulgariskt glädjepiller: 2007, “Water”.

 2. Johan

  Det här är riktigt bra, även om refrängen i sig är mer av en brygga än en renodlad refräng. Han sjunger ofantligt bra för att vara i den åldern och produktionen känns väldigt tilltalande för den moderna ESC-scenen vilket förmodligen kommer generera en hel del röster. Jag tror det här är topp-5 material utan större problem då såväl telefonröster från såväl öst som väst kan gå igång på det här, samtidigt som juryn får svårt att motivera låga poäng till det här produktionsvärdet.

  8/10 för min del och det näst bästa de skickat i min mening. Kanske lite för polerat och med lite trist halvpåtvingat break. Nåväl, det har ju som blivit obligatoriskt för radioballader idag så det är väl vad som efterfrågas.

  Bästa från Bulgarien: Instämmer med @Adri här, “If Love was a crime” var verkligen som klippt och skuren för tävlingen.

  Sämsta från Bulgarien: 2009 och 2010 slåss om denna, men 2009 vinner nog då det verkligen var absurd falsksång från alla på scenen samtidigt. Det var plågsamt att lyssna på då, och jag förmår mig inte att lyssna på det igen när jag väl försöker.

  Glädjepiller från Bulgarien: Återigen instämmer jag med @Adri. 2007 var ett väldigt starkt ESC-år överlag och med utmärkt genre-spridning. Etno-rytmer har jag alltid gått igång på, och det året tog de verkligen det till sin yttersta spets med otrolig energi.

 3. Micke

  En av de största “chocker” jag fått på den här bloggen är att ingen tycks höra Jocke Berg lika tydligt som jag i den här versen. Jag som lyssnat så mycket på Kent hann väl inte mer än 5-10 sekunder in i versen innan det stod ett hjärnspöke på min axel och bankade med en slägga i huvudet på mig och gapade DU HÖR VÄL FÖR TUSAN VEM DET ÄR???????

  Det är alltså bara i versen men oj så det skriker ut JOCKE! Jag älskade Kent på den tiden de var ett rockband och att höra Jocke får ju givetvis upp något i mig. Oavsett vilket tycker jag det här är ett mycket vackert bidrag som riktigt pumpar in MYS i hela själen. Ett av de bidrag i år där musik och sång matchar som bäst. Vissa bidrag gillar man musiken och andra sången. Här har jag ingen före den andre. Så då är det klappat och klart då? Mitt favvisbidrag tillsammans med Italien?

  Nej så enkelt är det inte. Flera varningsflagg dyker upp varav jag kan nämna något. Låt oss ta falsettpartiet i refrängen. Killar med falsett är det värsta jag vet men här är det inte det största problemet. Det värsta är att av det jag hört live hittills så låter det ännu värre då. Förhoppningsvis håller han bara på att slipa till det lite. Versen klarar han mycket bra även live. Eller vad säger du Jocke? 🙂

  Helt klart ett av de jag mest är spänd på av mina tolv favvisar att se vad han presterar när det väl gäller.

  Tidernas bästa Bulgariska:
  Bulgarien har väl inte direkt slängt ut massa guldkorn under sina år i ESC men det positiva är att de verkar vara på rätt väg. 2016/2017 har inneburit en markant kvalitetshöjning så vem vet vad som kommer de närmaste åren. Vilket som är bäst av de två senaste vet jag inte riktigt men eftersom den ena ligger ute här så får jag väl ta den andra då 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=yKsNfccUTuk

  Tidernas sämsta Bulgariska:
  Oh my oh my vad jag älskar den här typen av bidrag med en genomarbetad refräng uppbackad av fantastiska “dansare” och liknande. Att detta bidrag inte haft mördande konkurrens om titeln sämst kan man ju lätt förstå. Åh åh åh åh åh åh åh på er alla här
  https://www.youtube.com/watch?v=YTyTL04vlEw

  Tidernas tack för att ni fick mig på gott humör:
  Udda och härligt. Inte heller här är väl konkurrensen så stor men detta var ett bidrag som fick mig på gott humör, vilket jag ofta blir med annorlunda bidrag. Det är en av alla delar som gör ett bra ESC för mig.
  https://www.youtube.com/watch?v=xTP9Ysl6yKA

  Borde ni ha skickat i år:
  Internval så det fanns inget val

 4. Adri

  Det var inte så mycket variation i kommentarerna här 😉

  Alla har valt samma favorit från Bulgarien, alla har valt samma glädjepiller från Bulgarien och 2/3 har valt samma sämsta från Bulgarien där den tredje ger den en “dishonorable mention”

 5. Adri

  Micke: Jag är verkligen uppväxt med Kent. Jag kommer från en ganska stor familj där åsikter om allt verkligen skiljer sig vilket leder till stora och små diskussioner. Men en av få saker alla i min familj kan komma överens om är bra grejer är Kent. Främst pappa då, sen har det väl kommit i generna för alla syskon tycker också bra om Kent och vi var alla och såg dem live 2007-2008.

  Efter att du påpekade hur mycket Jocke Berg det här lät gick jag tillbaka och lyssnade flera gånger om för att höra det. Men än idag hör jag det verkligen inte. Hör ingenting “Jocke Berg”-igt här så nu har jag slutat att ens försöka och bara njuter av låten som den är 🙂 (eller “njuter” är att ta i, men jag tycker om den)

  Men något som stör mig är alla dem som ropar “Coldplay” när de pratar om denna låt. Det är en förolämpning mot Coldplay tycker jag. Om man säger att jag verkligen gillar Kent, då kan man säga att jag ÄLSKAR Coldplay.

  Och tävlingen har sett mer eller mindre bleka Coldplay-inspirationer i tävlingen förr. För att nämna några så kan man ju ta Ulrik Munthers bidrag 2013, Måns Zelmerlöws “Heroes”, Finlands låt 2014 “Something better” och Schweiz låt 2012 “Unbreakable”.

  Jag har hört folk kalla dem för “Coldplay copycats” och där kan jag verkligen förstå varför folk gjort det, men angående Bulgarien i år ser jag inte alls var folk får Coldplay ifrån.

 6. Micke

  @Adri, om en månad sitter jag med min dama och sköna vänner, förhoppningsvis i gott väder, och njuter av Coldplay när de spelar upp hela sitt register. Min favvis har alltid varit “Lovers in Japan.”

  Detta om det då tillbaka till Bulgarien 🙂 Tydligen har jag hittat något som du inte gjort där med Jocke Berg. Finns inga rätt och fel bara känslor. Grejen är att i vänkrets är jag definitivt inte ensam om att höra Jocke. Jag var egentligen inte ens först bland dem har jag fått reda på

 7. Kerstin

  Ett bidrag som i princip är som klippt och skuret för att passa min smak. Den här låten berör mig på djupet. Att han trots sin unga ålder kan sjunga med sån känsla är en stor bedrift. Jag vill verkligen se en bra ballad vinna i år och Bulgarien är en av mina två favoriter till vinsten. Betyg 4+/5.

 8. Micke

  @Kerstin, jag vill inte att en bra ballad ska vinna i år för jag vill att Italien ska vinna i år.

  Men Kerstin det är kul att höra någon säga “Jag vill att en bra ballad ska vinna i år.” Jag har aldrig förstått folks rädsla eller hat mot ballader. Varje gång det går bra för någon ballad får man bara höra att det var ett misslyckat ESC-år med en tråkig ballad eller liknande.

  Hur kan man dra såna direkta linjer. Vadå? Det är väl bredd i musikstil som är det som gör tävlingen stor och framförallt musik överhuvudtaget. Jag vill inte alltid ha uptempolåtar lika lite som alltid ballader. Jag vill ha det som gör musik stort en stor spännvidd på stilar som kan få in mig i alla möjliga positiva känslostämningar.

  Till er som bara lyssnar på en sorts musik. Är det vad ni verkligen vill så ska jag ju skita i det men fy attan så mycket ni går miste om. Jag gör i stort sätt allting jag gör till musik. Ibland är det humörstegrande, ibland avkopplande ja man kan få musik till banne mig allt 🙂

  Kul att höra dig säga så Kerstin om ballader. Inte ofta man hör

 9. Johanna

  Den som klättrat allra mest för mig i år är nog denna. Varje gång jag gör en rankig märker jag att den hamnar lite högre. Just nu rankar jag den som nr 7 och den är ju absolut en solklar finalist i år och topp 10 borde det bli av de live-framträdanden jag sett att döma. Bra jobbat Bulgarien och även om de inte toppar förra årets mästerverk så är det iaf bra bära. Skulle älska att se denna komma i topp 5 men är nog lite inne på Adris spår att plats 6-10 känns rimligare.

 10. Johanna

  @Kerstin! Ja det är dags att en bra ballad vinner i min mening med. Det har i mitt tycke inte hänt sedan 2007 så nu borde det ju vara dags…men sedan var det ju den där fantastiska Italienaren med….

 11. Micke

  En grej till om Jocke Berg och hans fantastiska låtmaterial innan jag lämnar det. Det här ska ju handla om ESC men nu var ju du och jag inne en kortis på den här fantastiska gruppen Kent (innan de blev för mycket synt). Att killen fortfarande skriver grymt bra visar han i en låt tillsammans med en av Sveriges absolut bästa sångerskor. När och om hon vill alltså för det är inte ofta hon väljer rätt låtar tyvärr. Men här så 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=8iNeeEDfRCg

  Sen det där om likhet med Bulgarien handlar enbart om röstläge och nyanser. Ingenting alls med bidraget i sig.

  Sen håller jag absolut med tjejerna Kerstin och Johanna om att det är dags för en balladseger men inte i år som sagt. En viss Francesco står ivägen och släpper ingen över bron hoppas jag 🙂

 12. Mikaela

  Får jag bestämma vinner detta eller Frankrike.

 13. Adri

  Micke: Håller helt med om att Jocke Berg är en fantastisk låtskrivare. Och det visar sig i mycket Kent gjort, den moderna klassikern “Händerna mot himlen” (apropå Coldplay, där är pure Coldplay-sound) och låten du skickade. Han är också väldigt mångsidig vilket inte minst visar sig med tanke på att han är en av människorna bakom Zara Larssons hit “Only you” (blev väldigt förvånad när jag läste om det samarbetet).

  Mikaela: Nice att se att jag inte är ensam om att höja Frankrike. Frankrike är definitivt min vinnare! 😀

 14. Josef

  @Schlagerpinglan: Jag hade nästan velat välja dina ord beskrivande Bulgariens bidrag. “Om man tittar på enskilda kompetensdelar så får ju detta bulgariska bidrag mer än väl godkänt!” 🙂

  Men något saknas och jag är rädd att behöva utesluta honom ur topp-10 vilket rent tekniskt bär mig emot?!

  Starka växare för mig i och med repetitionerna är: Malta, Finland, Azerbajan, Armenien, RUMÄNIEN!

  Men för mig finns nog bara en som kan hota mannen med en gorilla till 1:a platsen, vilket jag ändå förmodligen ser som långsökt. Detta är i klass med Rybak och Loreen. Jag ledsnar aldrig på låten. Ju mer jag spelar den ju bättre blir den. I år kommer OGAE’s förutsägelser stämma på pricken som en smäck!! 🙂 (gällande vinnaren)

 15. Micke

  @Josef, Roligt att se att du har bra smak för en gångs skull 🙂

  Just kiding my friend men nog tusan känns det som Italien är outstanding. Helt egen klass. Kul även att dina fem växare allihopa är fastnaglade på min topp 14

 16. Schlagerpinglan

  @Josef, Vi får väl se hur Kristian Kostov framför bidraget, kanske är han så fantastisk som många verkar tycka och då kan det ju mycket väl klaffa när det väl gäller. Intressant ska det bli i alla fall. 🙂

  Jag ser att även du ser Finland som en växare… ni börjar bli många nu. Själv skulle jag gärna räkna mig dit (den låter så underbar när man hör den förklarad för sig) men än så länge har inget hänt här. Nåja, många dagar kvar, mycket kan fortfarande hända. 😉

 17. Josef

  @Micke. Vad roligt!? 🙂 (och intressant) För ibland går ju våra åsikter isär vilket jag också tycker är intressant. För mig är ett par låtar jättesvåra att placera vad jag tycker efter att döma av repen, och dessa bidrag är:
  Polen, Österike, Danmark, Norge och Ungern. Sedan förstår jag inte hur wiwibloggs kunde tycka Montenegro var så bra vid första repet, för det ser jag nu som en säker kandidat till exit ur tävlingen, tyvärr.

  Sedan tycker jag Australien, Makedonien, Serbien och Belgien kändes väldigt darriga. Grekland hade ett otroligt snyggt nummer men låten är inte någon riktig topp eller vad säger du / ni andra?

  Kroatiens Adam Alsing är dock en klar växare från en absolut bottennivå och gissar att det blir det enda bidraget från forna Jugoslavien som går vidare! 🙂

 18. Josef

  @Schalgerpinglan. Min herre så många gånger jag lyssnat till Finland och bara somnat. Sedan när jag häromkvällen direkt lyssnade på Finland efter att ha hört Belgien, Australien så tänkte jag: Men vilket proffs hon är bland dessa valpigt osäkra 17-åringar. Georgien och Malta likaså. Hemska låtar men villka proffs på scenen och man vill bara lyssna mera.

  De är rara och söta med fantastiska videos, men man behöver vara lite äldre ungdom från c:a 26 år och framåt för att kunna bära scenen. Ibland såsom Lena från Tyskland eller Sandra Kim från Belgien så smälter man som smör men inte när 17-åringar ska sjunga låtar gjorda för såna som har haft 3 skilsmässor bakom sig! 🙂
  NEj,,titta på årets 18-åriga glädjepiller som kommer slå scenen med storm. Illinca från Rumänien! Jag blir nästan lika glad om hon vinner ESC 2017 som Italiens Gabbani,,men bara nästan. Där har vi ett exempel på en passande glad låt till en sprudlande artist. T.o.m när hon hamnar lite fel i tonen så kan man inte sluta titta på dessa 2. För man känner att kemin stämmer mellan dessa båda och Alex kompleterar henne PERFEKT och stödjer henne, medan det är uppenbart att hon är den centrala stjärnan! YODEL IT

 19. Schlagerpinglan

  @Josef, Det här med åldern på artisterna är ganska intressant. Så länge de lyckas att matcha rätt låt med rätt artist, så de kan framföra den med trovärdighet, så är åldern av mindre betydelse för mig. Tyvärr så händer det då och då att man (om man studerar ögonen) kan misstänka att den som sjunger inte riktigt vet vad han/hon sjunger om och då försvinner lite av magin för mig. Men, men oftast matchar de ju ganska bra och ibland blir det t.o.m., som du själv påpekade, rejäla fullträffar som i fallet med årets rumänska bidrag. 🙂

 20. Micke

  @Josef, håller inte riktigt med dig om det faktiskt. Om jag skulle göra en “ranking” av alla er här utifrån vilka som matchar min smak bäst så är du åtminstone på övre halvan. Finns dock en kille här som jag verkligen inte matchar i smak, inte ofta vi har samma. Finns också en tjej här som är precis tvärtom. Men skit samma båda sidor kan vara kul bara man vet att utnyttja det rätt för att få ut det bästa av det.

  Montenegro har jag hela tiden sett som säker exit ur tävlingen. För mig är detta en musiktävling och ingen överkropps eller hårtävling. Ett av endast fyra direkt usla bidrag i år. Ungern har jag inte sett än men lätt på min topp 10 till dit i alla fall. Australien är för tredje året i rad en besvikelse för mig. Absolut inte dåligt men de kan bättre.

  Tillbaka till det du sa om olika åsikter. Vad jag vet finns det två såna mellan oss i år om du nu inte har ändrat smak. Jag har i alla fall inte det. Bidragen jag pratar om är från Sverige (I just hate it) och Vitryssland ( I just love it) 🙂 När det gäller Sverige uttalar jag mig bara när Pinglan presenterar bidraget. När det däremot gäller Vitryssland Josef skulle jag älska att få höra din version varför bidraget enligt dig är så uselt. Jag fullkomligt älskar det men det är egentligen inte själva låten som är rätt simpel utan hela glädjepaketet.

  Däremot Josef är det som om du tar orden ur min mun när du pratar om Rumänien 🙂

  Om Greklands bidrag är en topp? Nope för mig en av de fyra usla i år och det har uteslutande med refrängen att göra för det övriga är helt ok. Men refrängen alltså den är bara för mycket. Belgien hoppas jag så innerligt att tjejen får ihop det för låten är bra och tjejen har en bra mysig röst. Hon måste bara våga ta för sig

 21. Adri

  Josef: “Kroatiens Adam Alsing är dock en klar växare från en absolut bottennivå och gissar att det blir det enda bidraget från forna Jugoslavien som går vidare!”?

  Du anar inte hur fel jag hoppas du har. Kroatien är för mig ett av årets största bottennapp. Plats 41, på väg till plats 42. Och repklippet såg inte bra ut, nästan lite “skämskudde” tycker jag. Tyvärr tror jag han kan få en finalplats, men inte alls säker.

  Men om han blir enda ex-jugoslaviska representanten i finalen på bekostnad av fantastiska Makedonien som både lät och såg bra/snyggt på repklippet kommer jag bli förbannad som f**.

  Serbien borde för den delen också ta sig till final även om repklippet var lite svikande tidigare i veckan, fortfarande en av de bättre låtarna i den semin.

  Sloveniens låt är så tråkig att klockorna stannar, men jag tar faktiskt hellre den i final än Kroatiens… vad det där nu ska föreställa.

  Jag hoppas innerligt att du får fel där, Kroatien borde hållas långt långt bort från finalen! Men blev orolig nu när du skrev att det antagligen blir enda ex-jugoslaviska landet i finalen.

  Inte ok om det blir så… (hade röstat på Makedonien om jag kunde)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se