ESC2017 Schlagerpinglan: 2012 valde 10 länder att samarbeta med svenska låtskrivare/producenter i ESC. Efter en liten tillbakagång (7 länder 2013 och 6 länder 2014) så vände trenden återigen då 8 länder 2015 och 11 länder 2016 “valde svenskt” inför tävlingen. (Med reservation för ev. felbedömningar.)

Om jag räknat rätt så är det 12 länder som ställer upp med s.k. “svensk-bidrag” vid Eurovision Song Contest 2017. (Säg gärna till om jag missat något.) Här nedan hittar ni dem alla, i den ordning jag personligen, för tillfället, rankar dem:


Apollo“, Timebelle – Schweiz

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2017 med svenska medarbetare (2017-03-24):
Schweiz 1. Schweiz – “Apollo“, Timebelle
(t&m: Elias Näslin, Alessandra Günthardt, Nicolas Günthardt)
(S2)
Irland 2. Irland – “Dying to Try“, Brendan Murray
(t&m: Jörgen Elofsson, James Newman)
(S2)
Kroatien 3. Kroatien – “My friend“, Jacques Houdek
(t&m: Jacques Houdek, Siniša Reljić, Tony Malm,
Ines Prajo, Arjana Kunštek, Fabrizio Laucella
)
(S2)
Polen 4. Polen – “Flashlight“, Kasia Moś
(t&m: Kasia Moś, Rickard Bonde Truumeel, Pete Barringer)
(S1)
Cypern 5. Cypern – “Gravity“, Hovig
(t&m: Thomas G:son)
(S1)
Makedonien 6. Makedonien – “Dance Alone“, Jana Burčeska
(t&m: Joacim Perrson, Alex Omar,
Bobi-Leon Milanov, Florence A.
)
(S2)
Bulgarien 7. Bulgarien – “Beautiful Mess“, Kristian Kostov
(t&m: Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson,
Alexander V. Blay, Alex Omar
)
(S2)
Storbritannien 8. Storbritannien – “Never Give Up On You“, Lucie Jones
(t&m: Emmelie de Forest, Daniel Salcedo, Lawrie Martin)
(Final)
Azerbajdzjan 9. Azerbajdzjan – “Skeletons“, Dihaj
(t&m: Isa Melikov Sandra Bjurman )
(S1)
Sverige 10. Sverige – “I Can’t Go On“, Robin Bengtsson
(t&m: David Kreuger, Hamed “K-One”
Pirouzpanah, Robin Stjernberg
)
(S1)
Grekland 11. Grekland – “This Is Love“, Demy
(t&m: Dimitris Kontopoulos Romy Papadea & John Ballard)
(S1)
Serbien 12. Serbien – “In Too Deep“, Tijana Bogićević
(t&m: Borislav Milanov, Bo Persson, Lisa Ann Mari
Desmond Linder, Johan Alkenas
)
(S2)

Schlagerpinglan: Att göra en svensk-bidrags-lista är inte helt enkelt då man aldrig kan vara helt säker på vem som döljer sig bakom låtskrivarnamnen. T.ex. så är det delar av samma låtskrivarteam som står bakom bidragen från Serbien, Makedonien och Bulgarien vilket är svårt att tro när man bara läser namnen de uppger. Dessutom kan gränsdragningen för vad som egentligen är ett “svensk-bidrag” vara lite luddig, men här har jag i alla fall tagit med bidragen från både Emmelie de Forest (svensk/dansk) och John Ballard (verksam inom svensk musikindustri i decennier).

Av ovanstående bidrag så hamnar både Schweiz och Irland bland mina ESC-2017-topp-tio-favoriter medan Kroatien, Polen, Cypern och Makedonien alla är topp-15-låtar enligt min topp-43-lista.

Detta innebär att jag tycker att hälften av bidragen är mer än väl godkända (och tre andra anser jag vara helt OK) vilket gör att jag fortsätter min dubbelmoral i frågan om “svensk-bidrag” i tävlingen: Jag vill se fler bidrag av inhemska låtskrivare… men jag uppskattar större delen av de bidrag som trots allt dyker upp av de många talangfulla svenska låtskrivarna och jag har all förståelse för varför de gör det. 🙂

Jag tror dock att det behövs en förtydling angående min låga placering av det enda riktiga svensk-bidraget: Precis som att jag aldrig gillat Måns “Heroes” så faller inte heller Robins “I Can’t Go On“ mig i smaken, därav placeringen. Vad gäller tävlingsdelen så tycker jag däremot, precis som jag skrev redan direkt efter den svenska finalen, att det är ett bra val och jag både hoppas och tror att vi kan få en bra placering i Kiev. 🙂

Se även: Min personliga rangordning av de 5 nordiska bidragen, de (förhoppningsvis) 10 “ex-sovjetiska” bidragen, de 5 “ex-jugoslaviska” bidragen, de 6 finalklara bidragen, de 18 semifinal-1-bidragen och de 19 semifinal-2-bidragen.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


27 kommentarer till “Svensk-bidragen i Eurovision Song Contest 2017”

 1. Micke

  Det som känns tungt här är att Bulgarien, Polen och Azerbajdzjan finns bland dessa. Synd på så bra bidrag att det inte kunde vara utan påhänget med svenska låtskrivare

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Eller så är det just därför de blev så bra. 😉

 3. Micke

  Det köper jag Pinglan men håller du inte med om att det är ganska tråkigt? Själen i ESC rubbas väldigt mycket

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jo, det är precis det jag menar med att jag kör på en enorm dubbelmoral här. Jag vill att det endast ska vara inhemska låtskrivare i tävlingen men tycker likväl att de svenska låtskrivarna givit oss väldigt många bra bidrag genom åren.

 5. Micke

  Och jag skulle köra dubbelmoral om jag säger att du har fel. Grejen är dock att det här är viktigt för mig. Har sagt det förut och orkar inte ta upp det igen men i stort. Detta med länders och generationers utbyte. Unikt och vill att det ska fortsätta så.

  Vilken är årets bästa ballad Pinglan och ni andra här? Har hört många åsikter om det. Belgien, Bulgarien, Polen eller möjligen någon annan? Har svårt att bestämma mig men om jag inte bara tittar på de som tävlar i maj utan på allt som deltagit i ESC hittar jag den bästa balladen i det fantastiska italienska startfältet.

  Har inte en aning vad ni tycker om den här men mannen som sitter i fängelse och ångrar sitt liv och längtar efter sin dotter är för mig årets starkaste ballad. Kanske är jag bara en blödig jävel men en sak kan ingen ta ifrån mig och det är min kärlek till kvinnor och barn. Jag tycker den här är så jädra vacker. Kanske inte första gången jag hörde den men jädrar så den växer.

  https://www.youtube.com/watch?v=h9dHy-BYDoQ

 6. Adri

  1. Makedonien
  2. Schweiz
  3. Azerbajdzjan
  4. Sverige
  5. Polen
  6. Storbritannien
  7. Bulgarien
  8. Serbien
  9. Cypern
  10. Grekland
  11. Irland
  12. Kroatien

 7. Linda

  1. Makedonien
  2. Azerbajidzjan
  3. Bulgarien
  4. Serbien
  5. Cypern
  6. Irland
  7. Sverige
  8. Schweiz
  9. Polen
  10. Grekland
  11. Storbritannien
  12. Kroatien

 8. christer

  tycker det är synd att dom “lånar” in låtskrivare från andra länder det förstör lite av charmen med inhemska bidrag, verkar som att svenska låtskrivare gör vad som helst för att vara med i eurovision. dom kanske borde skicka in bätttre bidrag till den svenska uttagningen istället.

 9. Adri

  Sålänge åtminstone EN upphovsman är inhemsk har jag inga större problem med samarbeten över landsgränserna 🙂 men som sagt, en inhemsk låtskrivare borde vara med i regelboken!

  Undantag kan ges i fall som: San Marino, Malta eller Cypern. Monaco/Andorra/Luxemburg också om de någonsin återvänder! 🙂

 10. Micke

  Jag och Christer är på samma planet när det gäller ämnet här.

  En helt annan sak. Ett av de största problemen genom åren i ESC och i synnerhet MF har varit artisternas röster. Hur ofta har man inte gillat ett bidrag och hoppats på det men sedan stått där med hakan i backen när man hört hur artisten lät live. I år är det främst tre artister jag oroat mig för. Två länder vars bidrag jag tycker om och ett där jag av vissa anledningar jag nämnt många gånger inte bryr mig ett skit om hur det går för.

  De två förstnämnda är Belgien och Bulgarien och det andra är Irland. Finns något där som gror i mig och får mig att oroa mig för att jag kommer att sitta där med skygglappar och med fingrar som letar sig upp mot öronen när de framförs live.

  Men faktum är att jag är ganska lugn när det gäller ett av bidragen nu. Har hört flera liveframträdanden nu med Bulgariens artist och det låter jädrigt lugnande faktiskt. Hoppas på samma positiva utgång för Belgiens Blanche men givetvis även för Irlands snubbe trots vad jag känner. Har ju inget intresse av att se någon förnedras

 11. Adri

  Jag tror inte nödvändigtvis att svenska upphovsmän gör vad som helst för att få vara med i ESC (det finns såklart dem också) utan jag tror till stor del att det är dem som blir kontaktade av flera utländska bolag, med tanke på vår historia i tävlingen och överhuvudtaget vår status i musikvärlden, och därför snarare tar chansen när de får den 🙂

 12. Adri

  Micke: Har lyssnat nu på den italienska låten du länkar ovan och jag kan säga att den faktiskt är bättre än vad jag trodde när jag såg att den var från Italien 🙂

  Jag ska nu säga något som ofta är lite kontroversiellt; jag tycker inte alls om det italienska språket. Jag tycker inte det är fint alls faktiskt. Därför är det mest språket som stryker mig mothårs här.

  Det finns såklart exempel där italienskan funkat: Italien 2014, 2016 och årets riktiga representant 🙂 Men just i en såhär stor ballad blir jag överdrivet medveten om språket (italienska kan funka i smäktiga ballader också men då krävs det mer) och därför blir det ett litet störningsmoment. Men som sagt, bara ett litet störningsmoment för större delen av intrycken är positiva 🙂

  Han har en väldigt italiensk röst. Jag har tänkt på det innan och jag förstår inte hur det går till. Varför har så många italienska röster denna typ av röst? Jag gillar det, men jag förstår inte hur en typ av röst kan kopplas ihop med ett land. Även om han sjöng på engelska och hade ett etniskt neutralt namn så hade jag med den rösten gissat att han var italienare 🙂

  Så sammanfattningsvis, det var faktiskt en bra låt 🙂 Hade den deltagit i årets ESC hade den fått en övre-mitten placering hos mig skulle jag gissa 🙂

 13. Kerstin

  1. Bulgarien
  2. Makedonien
  3. Sverige
  4. Irland
  5. Azerbaijan
  6. Serbien
  7. Cypern
  8. England
  9. Schweiz
  10. Polen
  11. Grekland
  12. Kroatien

 14. Kerstin

  Adri, i flera år har jag skrivit på denna blogg och aldrig vågat säga det du just skrev om det italienska språket. Jag trodde jag var den enda som inte riktigt tilltalas av musik på italienska. Skönt att veta man inte är helt knäpp trots allt.

 15. Micke

  @Adri tack för att du tog dig tid o kul att du tyckte den var åtminstone ganska bra trots att den var italiensk 🙂 Vet du det där med språk är ju som allt annat en smaksak. Jag personligen har extremt svårt för danska men älskar finska. Lite tvärtom mot vad det vanligtvis är känner jag. Inte en susning varför jag känner så här men min dama tror det beror på “mystiken” i det finska språket, att man förstår nada. Tvärtom då med danskan att man snappar upp något ord här och var men blir irriterad när man då inte förstår resten. Ingen aning det är hennes teori 🙂

  Men lite synd att du känner så Adri för då hade du kanske inte gillat San Remo. Oj där har jag fem låtar från min topp 10 överhuvudtaget inom ESC i år. Visst jag håller med om att det är något i italienares röst. Som om de har någon annan melodi förknippad med struphuvudet på något märkligt sätt.

  @Kerstin ta inte illa upp nu men hur i all världen kan du känna så att du aldrig vågat säga att du inte gillar italienska. Men det betyder definitivt inte att du är knäpp som du själv är rädd för 🙂 Vet du Kerstin jag hoppade in på den här bloggen 2010, 2011 någonting och den första av alla jag fick kontakt med här var en tjej vid namn Kerstin. Vi pratade en massa det året och har gjort även efter det och när jag nu under alla år öst min dyrkan över italienskan varför har du då inte sagt emot? Jag är en helt ofarlig kille som aldrig skulle döma någon för åsikter. Fortsätt du att tycka illa om italienska det är du i din fulla rätt till 🙂 Jag fortsätter med det motsatta. Ok då tror jag inte du gillade den låten jag pratade om då 🙂 Jag älskar den. Vackraste balladen i år.

 16. Micke

  Jag älskar italienska, vilket ger dem ett litet försprång varje år. I övrigt har jag inte direkt några favvisspråk. Jag älskar språk överhuvudtaget. Har läst sju olika i olika mängd. Det är en stor del i varför jag vill att alla länder ska sjunga på eget språk och stå för sitt. Jag vill inte ha en smet av engelska utkletad överallt. Hyllar alla länder som vågar stå för sitt

 17. Kerstin

  Micke, jo jag vet du älskar italienska och det gör väldigt många jag känner. Var tillsammans med en kille som fullkomligt dyrkade både Italien och språket. Jag vet inte varför jag inget sagt. Jag vet att du aldrig blir sur för att någon inte tycker likadant och inte jag heller men plötsligt dyker det upp någon som man inte känner igen namnet på och vräker ur sig något mindre trevligt och så känner man att man måste försvara sig osv. Den här killen förresten som dyrkade Italien han är dansk. Visserligen pratar han flytande svenska men också danska och jag har aldrig tyckt danska är vackert. Finska pratade/pratar båda mina föräldrar flytande. Jag förstår det och kan prata det sådär. Vet inte om jag gillar det finska språket så mycket men Finlands svenska är vackert tycker jag.

 18. Kerstin

  Har inte lyssnat på balladen, ska göra det och återkomma med min åsikt om den.

 19. Adri

  Micke: Jag har aldrig kollat på SanRemo, men jag lyssnade igenom flera låtar i år så jag visste ungefärligt vad man kunde vänta sig från Italien. Problemet är bara att låtarna i mina öron låter väldigt väldigt lika varandra.

  Jag tror inte alla låtar låter likadant såklart men jag har inget tillräckligt intresse för den typen av musik att höra skillnaderna. (Ungefär som dem som tycker att alla radiopoplåtar i MF låter likadant. För mig gör det inte det men jag gillar ju också den typen av musik så jag kan höra de små men viktiga skillanderna. Har man inget intresse för musiken hör man ingen skillnad)

  Apropå språk så är jag också intresserad av det 🙂 dock inte läst sju olika. Men fem i alla fall. Danska är inget språk jag kan säga att jag gillar, och helt ärligt förstår jag det inte heller. Trots att jag är skåning och “borde” förstå så pratar jag engelska om jag är i Danmark.

  Dock gillar jag norska, franska, hebreiska och helt ärligt gillar jag även det svenska språket 🙂 De är språk jag gärna hör mer av i tävlingen (om låten i sig är något att hurra för från början).

  Italienska har jag förstått är ett väldigt populärt språk. Men jag har ganska svårt för det. Det förstör som sagt inte om låten är tillräckligt bra som Italiens låtar från och med 2014. (Jag tillhörde för övrigt en väldigt liten minoritet som tycker att Italien gjorde ett väldigt bra val och släppte in engelskan i sin låt från 2016)

 20. Kerstin

  Ok Micke nu har jag lyssnat på den italienska balladen. Jag gillade den, tycker den var riktigt bra. Hade den tävlat i år så hade den legat några placeringar högre på min lista än bidraget Italien tävlar med. Bra video också.

 21. Micke

  @Kerstin, kul att du tyckte om den. Det var min andraplats i San Remo. Den som vann var min tredjeplats. Den som nu är min etta i maj månad 🙂

  Nej Kerstin jag har många fel som människa men sur vet jag knappt ens vad det är. Jag slösar inte tid på såna känslor. Du vet vi vet alla att vi en dag ska dö men mycket viktigare är att vi alla övriga dagar ska leva. Jag lägger ingen tid på hat, ovänskap och liknande.

  Ok så du är halvfinska eller något sånt då 🙂 Jag sa till Adri tidigare att jag läst sju språk men det ska inte överdrivas. Engelska, tyska och spanska är de enda jag läst mer än en “termin”. Finska älskar jag. Världens lättaste språk att räkna på 🙂 Smart kille du var tillsammans med tidigare som älskade det italienska. Du skulle hållit fast vid honom 🙂 Just kiding

  Som sagt tack Adri och Kerstin för att ni tog er tid att lyssna på låten.

  @Adri, vilka fem språk har du läst då?

  Båda två 🙂 Smaken är som sagt olika. Tänk att man kan se så olika på saker. Varenda ord i italienska och i musiken är njutbar för mig. Samtidigt är den tydligen långt ifrån det för er två. Märkligt att man kan se så olika på det 🙂

 22. Daniela

  @christer: håller med dig till tusen procent!

 23. Daniela

  @jag har dessutom fått en konstig känsla i magen att Bulgarien kan bli vinnaren i år!

 24. Kerstin

  Micke, ska se en film strax men slänger in några ord innan det. Halv finska är jag inte, har inte ens släkt i Finland. Men det är helt begripligt man så klart tror det. Nej det är så att båda mina föräldrar är uppväxta nära den finska gränsen fast på lite olika ställen. Jag vet egentligen inte varför dom kan finska men så är det. Engelska, tyska och så lite finska är väl det jag kan. Läste franska två år men jag minns ärligt talat inget av det. Oerhört svårt språk även om inget slår den finska grammatiken.

 25. Kerstin

  Daniela, inte mig alls emot om din mag känsla är rätt. Bulgarien är en av mina stora favoriter i årets tävling.

 26. Daniela

  @Kerstin: min också! ☺️ Och Belgien och Rumänien men inte minst Sverige! Spännande! Och jag tycker om Irlands låt också!

 27. Daniela

  @ Du skrev tidigare att du kan flera språk bl a engelska och att du hade läst franska som du upplevde som svårt! Ville säga att alla ord på engelska och svenska som kommer från latin finns på franska också förstås för de har kommit till engelskan ock svenskan via kontakterna med Frankrike. Om du modifierar uttalet till franskt uttal så voilà kan du massa ord på franska! Lycka till!’Jag älskar franska men jag har aldrig läst det utan jag valde engelska och tyska och jag löste även polska! Där snackar vi SVÅRT med stora bokstäver!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se