Sverige Schlagerpinglan: Så här på Sveriges nationaldag så passar det bra att ta en titt på de senaste av våra svenska bidrag i Eurovision Song Contest, men tyvärr så måste vi gå nästan 20 år tillbaka i tiden för att hitta ett svenskt ESC-bidrag på svenska, se länkar till bidragen nedan.

I huvudtävlingen ESC förändrades språkreglerna 1999 och länderna blev då fria att framföra sina bidrag på valfritt språk. Detta innebar att de svenska vinnar-bidragen översattes till engelska varje år fram till 2002, då även Melodifestivalen tillät bidrag på valfritt språk. Sedan dess har endast två bidrag på svenska, “Det gör ont“ 2004 och “Evighet“ 2006, vunnit MF men de har båda översatts till engelska inför ESC.

Det senaste riktigt svenska Eurovision-bidraget är därmed “Kärleken är” med Jill Johnson från 1998, se nedan, men Finland tävlade faktiskt med ett bidrag på svenska så sent som 2012 då deras nya ESC-uttagning UMK skickade Pernilla och hennes “När jag blundar” till Baku. Det blev dock endast en 12:e-plats i den första semifinalen och sedan dess har även Finland hållt sig borta från det svenska språket i ESC-sammanhang.

Snabbfakta: Sveriges deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1958 – deltagit 57 gånger – vunnit 6 gånger:
1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015


“Kärleken är”, Jill Johnson (1998)
(Sveriges senaste ESC-bidrag på svenska)

Sveriges 20 senaste bidrag i Eurovision Song Contest:

2017: I Can’t Go On“, Robin
Bengtsson
(Melodifestivalen 2017) 5:a i finalen
2016: If I Were Sorry“, Frans (Melodifestivalen 2016) 5:a i finalen
2015: Heroes“, Måns Zelmerlöw (Melodifestivalen 2015) 1:a i finalen
2014: Undo“, Sanna Nielsen (Melodifestivalen 2014) 3:a i finalen
2013: You“, Robin Stjernberg (Melodifestivalen 2013) 14:e i finalen
2012: Euphoria“, Loreen (Melodifestivalen 2012) 1:a i finalen
2011: Popular“, Eric Saade (Melodifestivalen 2011) 3:a i finalen
2010: This Is My Life“,
Anna Bergendahl
(Melodifestivalen 2010) 11:a i semi 2
2009: La Voix“, Malena Ernman (Melodifestivalen 2009) 21:a i finalen
2008: Hero“, Charlotte Perrelli (Melodifestivalen 2008) 18:e i finalen
2007: The Worrying Kind“, The Ark (Melodifestivalen 2007) 18:e i finalen
2006: Invincible“, Carola (Melodifestivalen 2006:
Evighet
)
5:a i finalen
2005: Las Vegas“, Martin Stenmarck (Melodifestivalen 2005) 19:e i finalen
2004: It Hurts“, Lena Philipsson (Melodifestivalen 2004:
Det gör ont
)
5:a i finalen
2003: Give Me Your Love“, Fame (Melodifestivalen 2003) 5:a i ESC
2002: Never Let It Go“, Afro-dite (Melodifestivalen 2002) 8:a i ESC
2001: Listen To Your Heartbeat“,
Friends
(Melodifestivalen 2001: “Lyssna till ditt hjärta) 5:a i ESC
2000: When Spirits Are Calling
My Name
“, Roger Pontare
(Melodifestivalen 2000
När vindarna viskar mitt namn
)
7:a i ESC
1999: Take Me To Your Heaven“,
Charlotte Nilsson
(Melodifestivalen 1999:
Tusen och en natt
)
1:a i ESC
1998: Kärleken är“, Jill Johnson (Melodifestivalen 1998) 10:a i ESC

Schlagerpinglan: Ja, vad ska man säga om detta? Å ena sidan så tycker jag att det är riktigt sorglig när man ser det så här svart på vitt att vi så fort vi fick chansen övergav det svenska språket och inte en enda gång försökt oss på att skicka något på svenska sedan dess. Å andra sidan så tycker jag om att det finns en blandning av bidrag i Melodifestivalen och att översättning av bidrag är inte alltid är av ondo.

Enligt min åsikt så var t.ex. översättningen av “Det gör ont” (2004) närmast en kriminell handling medan “Invincible” (2006) var ljusår bättre än sin svenska föregångare. Det är m.a.o. inte översättningarna i sig som automatiskt gör bidragen sämre utan när ett bidrag väl skiftar språk så blir det ett helt nytt musikaliskt verk… vilket gör att det blir väldigt fel när låtskrivarna går in i efterhand och ändrar i ett utsett bidrag.

Min förhoppning inför fortsättningen av Melodifestivalen är därför att vi, nästa gång ett bidrag på svenska vinner, vågar låta artisten tävla på svenska i ESC. Glädjande nog så kan Portugals vinst och de övriga icke-engelska bidragens framgångar ha gjort att det är mer troligt nu än det varit på väldigt länge. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Sveriges 20 senaste bidrag i Eurovision Song Contest”

 1. Adri

  Mitt intresse för MF har ökat enormt på senare tiden. Vaiationen och bredden i MF har ökat som in i tusan sen… 2014 vill jag säga. Bara titta på i år med artister som Adrijana, Owe Thörnquist, Dismissed, Etzia, Loreen och Les Gordons med många flera (med det sagt gillade jag varken Owe, Etzia eller Les Gordons).

  Min personliga favorit av dessa var Adrijana och Loreen och även om de inte fick så stora framgångar så var de ändå kul att se den typen av musik i detta forum. Jag gillade dock vår final med Mariette, Jon Henrik och Ace Wilder mfl också så jag ska inte klaga på resultatet heller!

  Hoppas trenden håller i sig till 2018! 🙂

  Kollar man på Sveriges senaste låtar finns det några riktigt bra, en hel del (majoritet) okej bidrag och sen endast tre jag verkligen ogillar (Popular, Las Vegas och You).

 2. Adri

  Jag har tom en liten lista på artister jag gärna ser delta i Melodifestivalen. Sverige är ju ett UNDERBART FANTASTISKT musikland och MF visar knappt upp en tredjedel av det. Får man drömma fritt så vill jag se följande delta:

  (Och ja, jag vet att chansen att dessa deltar är ytterst liten. För några av dem rent obefintliga, men man måste väl få drömma 🙂 )

  • Elin Bergman
  • Beatrice Eli
  • Melissa Horn
  • Miriam Bryant
  • Marlene
  • Miss Li (Här är det nog inte helt omöjligt, då hon iaf skrivit låtar till MF förr.)
  • Dotter
  • Smith & Thell (Inte heller omöjligt här heller då de skrivit låtar till tävlingen.)
  • Rhys
  • Little Jinder
  • Sabina Ddumba
  • Léon
  • Laleh (Ja, än en gång… hon kommer inte delta. No way, men jag är en drömmare!)
  • Södra Station

  Och sen den artist jag mer än någon annan vill se i tävlingen:

  • JANICE
  – för att citera en hemsida jag hittade: “Janice har en röst och koolness omöjlig att ignorera. Hon är 22 år från Sthlm men med mer svärta och djup i rösten än Billie Holiday.” Tyvärr hittar jag ingen studioversion på youtube, utan bara live. Janice är fortfarande lika 110% on point som hon alltid är, men låten är ju egentligen en midtempo låt som här blivit en ballad. Fortfarande fantastiskt dock: https://m.youtube.com/watch?v=1A4Cqi542WY

  (Faran med Janice kan ju dock vara att MF kanske inte är rätt plats för hennes musik/röst, men jag tycker verkligen hon förtjänar ett stort genombrott på ett eller annat sätt!)

  Detta är kanske inte jättemycket on topic då ingen av artisterna ovan är en MF-artist, utan bara en lista på vilka jag vill se där så om du Pinglan tycker jag går alldeles för mycket utanför ramarna så är det bara att ta bort min kommentar! 🙂 Detta var bara en liten lista jag tänkt på nu när ESC-säsongen är långt borta igen! 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag är helt inne på samma spår, att MF har blivit mycket mer roligt att följa de senaste åren. Det var en period innan där jag tyckte att det började bli lite trist men på något sätt så verkar MF återigen ha ryckt upp sig. Allt kan naturligtvis bli bättre, jag hade t.ex. ingen riktig personlig favorit i år, men variationen och intressanta bidrag fanns det. 🙂

  För övrigt så behöver du inte oroa dig så mycket om det är off-topic eller ej så här i lågsäsong utan allt som är lite musikrelaterat och kan vara av intresse läses med glädje. 🙂

  Själv har jag nog ingen riktig önskelista, speciellt ingen med så många icke-MF-artister. Jag hoppas dock att de lyckas att övertala ett antal riktigt bra MF-debutanter till 2018 och helst då några som redan är etablerade. Dels så blir det ett roligare surr inför MF och dels så blir det oftast bättre framträdande när artisterna har lite scenvana. Men som vanligt så blir det allra bäst om de lyckas variera utbudet. 😀

 4. Finne

  Om nu någon tycker det är intressant så följer här en “utomståendes” ranking av låtarna. I de fall då låten blivit översatt så väljer jag att utgå ifrån den version som vann MF.
  20. Popular
  19. Las Vegas
  18. Evighet
  17. I Can’t Go On
  16. Give Me Your Love
  15. Hero
  14. Lyssna till ditt hjärta
  13. You
  12. Never Let It Go
  11. Undo
  10. If I Were Sorry
  9. Heroes
  8. This Is My Life
  7. Euphoria
  6. La Voix
  5. Tusen och en natt
  4. När vindarna viskar mitt namn
  3. Det gör ont
  2. Kärleken Är
  1. The Worrying Kind

 5. Micke

  Tänker inte lägga för mycket på det här då Sveriges senaste 20 bidrag inte direkt får mig att jubla. Men elva av dem godkänner jag i alla fall eller mer. Ser att du Finne har nästan samma topp 11. Skiljer gör bara att jag tar in Lyssna till ditt hjärta och tar ut Heroes. De fem i botten har jag definitivt inget gott att säga om, i synnerhet inte de tre i botten.

  20. You
  19. Popular
  18. I Can’t Go On
  17. Evighet
  16. Never Let It Go
  15. Las Vegas
  14. Heroes
  13. Give Me Your Love
  12. Hero

  11. Lyssna till ditt hjärta
  10. Tusen och en natt
  9. La Voix
  8. Kärleken Är
  7. This Is My Life
  6. Euphoria
  5. If I Were Sorry
  4. Det gör ont
  3. Undo
  2. När vindarna viskar mitt namn
  1. The Worrying Kind

 6. Schlagerpinglan

  @Finne, Visst är det intressant (och på många punkter verkar vi vara ganska överens, men det finns naturligtvis rejäla undantag.) 😀 Om jag själv lite snabbt skulle göra en rangordning av bidragen (med de svenska MF-versionerna) så hade den (uppdelad i bra/mindre bra bidrag) blivit så här:

  1. Tusen och en natt
  2. Lyssna till ditt hjärta
  3. The Worrying Kind
  4. Kärleken Är
  5. När vindarna viskar mitt namn
  6. Det gör ont
  7. Euphoria
  8. La Voix
  9. Hero
  10. Undo
  11. Never Let It Go
  —-
  12. Las Vegas
  13. Evighet
  14. Give Me Your Love
  15. Heroes
  16. I Can’t Go On
  17. If I Were Sorry
  18. This Is My Life
  19. You
  20. Popular

 7. Adri

  Skrev lite fel i min översta kommentar. Vill även flytta “Evighet”, oavsett version, till botten fyra. Ogillar den enormt, dock bättre än You, Popular och Las Vegas.

  Precis som någon här på bloggen uttryckt så har jag väldigt svårt för Carola. Låten i sig är väl inget att hurra för heller men bättre än Carola själv 🙂

 8. Micke

  Tänkte bara slänga in en ursäkt till Hanna Pakarinen som tävlade för Finland 2007. Har skrivit en del här tidigare om åren 2007 och 2009 som var för sig var fantastiska ESC-år. 2009 för att där fanns två av tidernas topp 3 i ESC och ytterligare fyra topp 25. Alltså sex topp 25. När det gäller 2007 handlar det mest om att Island, Finland och Sverige det året hade sina bästa bidrag någonsin och där fanns alltså då Hanna Pakarinen. Så varför vill jag då be henne om ursäkt?

  Vid ett annat tillfälle här skrev jag något om att det är synd att inte mer etablerade ställer upp i ESC och inte minst i MF. Att det tyvärr nästan är skämskudde på när etablerade blir erbjudna det vilket de aldrig skulle kunna tänka sig. Då skrev jag något om att de som ställer upp aldrig får några ytterligare hits som slår för den stora massan. Nämnde då de få artister/grupper som jag tyckte haft någon lika bra eller bättre låt efter tävlingen. Det gick snabbt för de var ytterst få.

  Igår fick jag dock lära mig en läxa att inte låta käften glappa innan den helt och fullt har fog för det den yttrar. En snubbe spelade en låt för mig som jag föll för. Fick då veta vem artisten var och insåg mitt misstag. Hanna Pakarinen var artisten och det var året efter tävlan i ESC. Den här låten tycker jag är mycket bättre än den hon tävlade med och ändå var det i mina ögon Finlands bästa bidrag någonsin. Varför lät de inte henne tävla 2008 som internval med den här. Jädrigt synd 🙂 Gillar den här och vem vet kanske nån här också gör det. I synnerhet sista minuten från 1.59 är Mickes 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=x8B5PpUqSwA

 9. Adri

  Micke: Ja den låten var faktiskt riktigt bra. Också förvånad att den inte var i Eurovision, inte pga deras låt det året var dåligt eller så. Men jag tyckte mest att denna låt lät så extremt “eurovision” så den hade ju platsat där som handen i handsken känner jag.

  Jag tycker nog “Leave me alone” var snäppet bättre dock, den hade mer känsla (vilket iofs är lite knas för så mycket känsla hade den faktiskt inte)

  Tack för låttipset! 🙂

 10. Micke

  @Adri, kul att du gillade låten. Jag föll för den direkt (inom ESC-tänket) Tveksamt om jag köpt en skiva med någon artist med ett gäng liknande låtar men kanske. Men inom detta tycker jag jättebra om den. Faktum är att andra halvan från 1.31 o resten troligen hade varit det bästa jag hört inom ESC om den hade varit med där. I synnerhet då de 10 sekunderna från 1.59 som sannerligen är Micke. Irriterar mig bara på att det partiet i låten är så kort. 3 minuters regelns dilemma. Det skulle inte ha varit 10 sekunder utan snarare 30 sekunder 🙂

  Det jag främst gör att jag sätter den före “Leave me now” är att de händer mer. Jag älskar variation i låtar och det fixar de bra här 🙂

 11. slagerkarln

  Lysande artikel =)

  Har du för 2018 också – hittade inte.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se