50 years ago: The 1967 Eurovision Song Contest in Vienna ” (5:19 – Aug 24, 2017)

Schlagerpinglan: Tidigare denna månad gjorde den officiella Eurovision-sidan en nostalgitripp till Eurovision 1987 i Bryssel och nu är det dags för ytterligare en liten återblick och denna gång går vi 50 år tillbaka i tiden. Ovan ser ni deras video-klipp där man får ett smakprov på hur det såg ut och lät vid Eurovision Song Contest 1967 i Wien medan jag här nedan kompletterat med resultatlistan och liveframträdanden av alla bidragen. Mycket nöje. 😀

Eurovision Song Contest 1967 – Resultatlistan:
1. Storbritannien Puppet On A String“, Sandie Shaw 47 p.
2. Irland If I Could Choose“, Sean Dunphy 22 p.
3. Frankrike Il Doit Faire Beau Là-bas“, Noëlle Cordier 20 p.
4. Luxemburg L’amour Est Bleu“, Vicky 17 p.
5. Monaco Boum-badaboum“, Minouche Barelli 10 p.
6. Spanien Hablemos Del Amor“, Raphael 9 p.
7. Belgien Ik Heb Zorgen“, Louis Neefs 8 p.
8. Jugoslavien Vse Roze Sveta“, Lado Leskovar 7 p.
8. Tyskland Anouschka“, Inge Brück 7 p.
8. Sverige Som En Dröm“, Östen Warnebring 7 p.
11. Italien Non Andare Più Lontano“, Claudio Villa 4 p.
12. Finland Varjoon-suojaan“, Fredi 3 p.
12. Portugal O Vento Mudou“, Eduardo Nascimento 3 p.
14. Norge Dukkemann“, Kirsti Sparboe 2 p.
14. Österrike Warum Es Hunderttausend Sterne Gibt“, Peter Horten 2 p.
14. Nederländerna Ring-dinge“, Thérèse Steinmetz 2 p.
17. Schweiz Quel Coeur Vas-tu Briser?“, Géraldine 0 p.
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Eftersom jag inte var född när ESC 1967 utspelade sig så är det inte tal om någon nostalgisk tillbakablick utan en intressant upplevelse på ett helt annat sätt. En del av bidragen verkar jag ha glömt bort eller så är det kanske så att jag nu hör dem för första gången. Roligt var det i alla fall att lyssna igenom denna årgång som jag aldrig fick möjlighet att följa live. 🙂

Så här femtio år senare så tycker jag att det finns en hel del riktigt bra låtar och skulle jag sätta ihop en personlig topp-fem (där jag tycker att de två främsta är i en klass för sig) så hade den sett ut så här:

ESC 1967 – Schlagerpinglans topp-5-lista:
1. “Puppet On A String“, Sandie Shaw – Storbritannien (1:a)
2. “L’amour Est Bleu“, Vicky – Luxemburg (4:a)
3. “Ring-dinge“, Thérèse Steinmetz – Nederländerna (delad 14:e-plats)
4. “If I Could Choose“, Sean Dunphy – Irland (2:a)
5. “Non Andare Più Lontano“, Claudio Villa – Italien (11:a)

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Tillbakablick: Eurovision 1967 i Wien”

 1. Adri

  Jag var inte heller född 1967. Till skillnad från tillbakablicken från 1987 så tycker jag 1967 bjöd på en hel del kul bidrag.

  Vinnaren “Puppet on a string” var helt klart den rätta vinnaren!

  Ska jag göra en topp 5 över ESC 1967:
  1. “Puppet on a string” – Storbritannien
  2. “L’amour est bien” – Luxemburg

  Överlägsna. De är riktiga klassiker och kanske då också lite tråkiga val, men man blir ju inte klassiker utan anledning 😉

  3. “Varjoon-suojaan” – Finland
  4. “Boum-badaboum” – Monaco
  5. “Anouschka” – Tyskland

  Det finns två bidrag som är ganska klara i botten för mig också.

  16. “Som en dröm” – Sverige (Nej det här är en av Sveriges botten 10, kanske t.o.m botten 5, genom tiderna. All heder till Östen. Jag har förstått att han än idag har sina fans och de måste ju höra någonting jag inte hör för det här funkar inte för mig.)

  17. “Il doit faire beau la-bas” – Frankrike (Denna låten är mer än någonting annat bara riktigt, riktigt osmidig. Den har inget flow eller harmoni utan allt skaver mot varann i mina öron.)

 2. Micke

  Sånt här är kul Pinglan. Visst ingen av oss var ens nära att så mycket som vara påtänkta när den här finalen ägde rum men det är ju det som är kul 🙂 Jag är enig med dig om att två bidrag stod i särklass detta år även om jag har dem i omvänd ordning. “L’amour Est Bleu“ sätter fortfarande avtryck om ingen annan detta år (obs inte min åsikt utan bara sanning) Sen har vi en till vi är överens om och två skiljer.

  1. “L’amour Est Bleu“, Vicky – Luxemburg (4:a)
  2. “Puppet On A String“, Sandie Shaw – Storbritannien (1:a)
  3. “Anouschka“, Inge Brück– Tyskland (delad 8:e-plats)
  4. “If I Could Choose“, Sean Dunphy – Irland (2:a)
  5. “Il Doit Faire Beau Là-bas“, Noëlle Cordier – Frankrike (3:a)

  Jag har också ett bidrag jag tycker är i särklass sämst detta år men jag avstår att nämna det i respekt till min vän här Adri 🙂

 3. Adri

  Micke: Du får såga hur mycket du vill i mina favoritlåtar. Det vet du vid detta lag. Jag blir inte kränkt eller ledsen eller dylikt 🙂 Du har ju sågat flera låtar jag gillar 🙂 (Spanien 2016, Litauen 2016, Sverige 2017, Israel 2017, Serbien 2013… och antagligen ytterligare tvåsiffrigt antal med låtar) och det ska du få göra utan att ta hänsyn till mig! Såga på!

  Sen om jag får göra en gissning baserat på vad jag fått reda om din musiksmak så är det nog Monacos “Boum-badaboum” som du sätter sämst. Du verkar inte vara en person som gillar “nonsenslåtar” (och vanligtvis är jag med på den sidan, men visst finns det undantag!)

 4. Micke

  Jisses Adri. Jag har aldrig någonsin sågat något bidrag på grund av att du tycker om det. Det hoppas jag verkligen att du inte tror. Det enda bidrag jag minns som vi har EXTREMT olika åsikt om är Spanien 2016 och det hade inte spelat nån roll vem som tycker och har sig, jag har min åsikt 🙂 Jag minns inte ens att du skulle tycka så jädra bra om Sverige 2017 bara som ett exempel. För mig är den dock topp tre på min bottenlista genom alla tider i ESC. Den har slagit ut ett annat svenskt bidrag från “prispallen”. Gissa vilket 🙂

  Min botten 10 🙂

  1. Österrike 2012
  2. Sverige 2017
  3. Schweiz 2006
  4. Sverige 2013
  5. Storbritannien 1990
  6. Israel 2000

  7. Spanien 2016
  8. Irland 2011
  9. Frankrike 2014
  10. Montenegro 2013

  Rätta mig om jag har fel Adri men förutom Spanien 2016 (och möjligen Sverige 2017) finns det inget bidrag där som du tycker riktigt illa om. Fel av mig då jag plötsligt minns det du tidigare sagt om Österrike 2012

 5. Micke

  Märker just att jag glömt ett bidrag. Det ska vara ett till bland mina absolut sämsta men det är helt borta just nu. Du kanske minns Adri? 🙂

 6. Adri

  @Micke: Nejnej inte så jag menade. Men om du känner att du vill såga, eller kritisera, låtar jag gillar så kör på 🙂 Håll inte tyst om låten “av respekt för mig”, det är inte respektlöst att kritisera/såga en låt (om man gör det rätt) 🙂 Det påverkar inte mina känslor om låtarna. Precis som jag har rätt att kritisera och såga i låtar du gillar.

  När jag kollar igenom din botten 10 kan jag observera två saker:
  1. Vi har samma bottenlåt genom tiderna. Den är utan motstånd. Österrike 2012 var två långfingrar mot tävlingen i mina ögon.
  2. Robin Stjernberg är någon du bör hålla avstånd från vad gäller musik. Han sjöng låten 2013, och skrev låten 2017. Han stryker dig mothårs minst sagt. Nåväl alla har sådana artister (jag står inte ut med Alessia Cara till exempel… ugh…)

  Om man tar bort Österrike 2012, Spanien 2016 och Sverige 2017 då så är jag väl vare sig för eller emot låtarna på listan. De flesta där är väl mest axelryckningar för mig.

  •Schweiz 2006 är lite “kräkmedel” men de sex rösterna kan ju sjunga i alla fall.
  •Irland 2011 tycker jag inte är katastrof men året efter 2012; dåjävlar var de helt fel ute för mig. Uruselt.
  •Israel 2000 är riktigt dålig. Den ÄR det. Men den är så glad och så himla 90-tal + när den ena tjejen “pratar” på hebreiska i brejket så tycker jag ändå den lyfts lite litegrann. Men den är verkligen verkligen inte bra.

  Jadu… jag vet inte. Makedonien 2000? (Rent spontant känns det något du skulle ha i botten!)

 7. Adri

  @Micke: By the way, hade jag rätt om att det var Monaco du ansåg sämst i denna upplaga?

 8. Micke

  @Adri, hmm jag vet att jag har sju nollor genom tiderna men en har bara plötsligt försvunnit för mig. Lika bra det kanske 🙂 Nej inte Makedonien 2000 även om den troligen skulle ha platsat på en botten 20.

  Om Stjernberg med låtar stryker mig medhårs är väl tveksamt men något mer “I havent got it” än han och Bengtsson är svårt att finna både artistiskt sätt och vad gäller låt. Han har utan att veta om det verkligen gjort mitt val att avstå MF väldigt lätt att hålla fast vid 🙂 2013 var första året jag inte kollade. När jag då fick höra vinnaren kände jag bara “Rätt beslut att hoppa Micke”. Inte blev det bättre i år då det dessutom jag dessutom i efterhand fick klart för mig att det fanns bra låtar med i år. Fanns även en 2013 insåg jag senare. Inte en susning hur det gick för den men den vann ju inte i alla fall såg Robin den förste till. Pratar om:

  https://www.youtube.com/watch?v=kK4Pzpk643g

  2017 fanns det tydligen en hel del bra låtar. Har ju bara hört sju låtar från MF men fem av dem är bra, i synnerhet Nano och Loreen. Även din Adri 🙂 Men vad hjälpte det när Robin den andre tog scenen i besittning med allt som för mig saknar DET.

  Österrike 2012 är ett unikum även på ett annat sätt Adri. Det är den enda låt i mitt liv som jag tyckt illa om men ingen enda människa kommit till försvar för när jag berättat vad jag tyckt om den.

  Angående tävlingen 1967 så retades jag bara med dig Adri 🙂 Såg hur du ratade en av mina på topp 5 så jag ville bara jävlas lite 🙂 Finns ingen där jag tycker riktigt illa om även om Nederländerna Ring-dinge ding (eller vad den hette) ligger farligt nära med den refrängen. Versen räddar dock låten upp på klar säker mark. Inget år jag hade koll på förutom våra två toppar. Ett bidrag som dock vinner allt mer är Irlands. Hör ni det alla ESC-bestämmare i Irland, Micke pratar gott om Irland även när det gäller ESC 🙂 Luxemburg och Storbritannien är klart före övriga. Sedan kommer Tyskland och Irland klart före Frankrike och sedan kommer inte så mycket mer

 9. Adri

  @Micke: Hmm knas, vi har diskuterat detta med sämsta låtarna innan så jag gick faktiskt tillbaka till januari när vi postade listorna förr, men även där hittade jag inte denna bortglömda låt så jag kan i alla fall inte var till mycket hjälp i att få tillbaks den i minnet, men som du sa: kanske en bra grej! 🙂

  Såg nu också att jag inte lämnade kommentar om Sveriges 2013. Där är jag väl halvt med dig men inte hela vägen. Jag tycker inte den platsar på sämsta någonsin, men absolut på listan över sämsta svenska bidragen. Jag har sett honom live, i andra sammanhang i lite privatare spelningar, och med andra låtar. Då har jag fortfarande inte gillat det men ändå tänkt “ah men jag förstår”. Men MF/ESC var fel arena för honom tyckte jag. Och låten hade en riktigt jäkla irriterande refräng med en pinsamt lättglömd vers. I bryggan kommer den igång men då är det för sent, och den dör ändå direkt efteråt. Nej, inget för mig. Mitt enda tankesätt kring hans vinst var att han vann i brist på motstånd för 2013 var ett rekordsvagt år (för mig). Håller dock helt med på att vinsten borde varit Ulrik Munthers.

  Det har väl inte så mycket med saken att göra egentligen, men får jag fråga vilken annan låt förutom “I can’t go on” som du inte gillade från årets MF? Trodde du tyckte alla andra var bra (med MF-standard). Jon Henrik, Wiktoria eller Ace Wilder? 🙂

  Sen apropå 1967 så tycker jag bara det är bra att du inte dissar Monaco! Tycker inte jag ratade Frankrike så hårt faktiskt. Men absolut värd en sistaplats!

 10. Micke

  Du missförstod nog lite där Adri 🙂 Det var inte två bidrag som jag tyckte illa om av de sju jag hört från MF. Vad jag menade var att av de sju bidrag jag hört så tycker jag om fem. Nu stämde inte det iofs då jag kollade tillbaka nu. Det är åtta bidrag jag hört från MF 2017. Två av dem gillar jag riktigt bra: Nano och Loreen. Ytterligare fyra tycker jag är bra. Mariette, Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia, Wictoria och Ace Wilder som främst handlar om refrängen. Sedan har jag hört Owe Thörnqvist som är helt ok och Robin B som är bland det värsta jag hört.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se