KroatienTV-bolaget HRT har bekräftat att Kroatien tänker delta i Eurovision Song Contest 2018 men hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har de ännu ej avslöjat. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Kroatiens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1993 – deltagit 23 gånger – vunnit 0 gånger


My Friend“, Jacques Houdek (Kroatiens ESC 2017-bidrag)

Kroatiens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: My friend“, Jacques Houdek (Internval) 13:e i finalen
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov
feat. Andrea
(Dora 2009) 18:e i finalen
2008: Romanca “, Kraljevi Ulice
& 75 Cents
(Dora 2008) 21:a i finalen

Schlagerpinglan:Kroatien stod för det bästa ex-Jugoslaviska bidraget vid ESC 2017, i alla fall om man går efter placering och min personliga smak, så tycker jag att det är extra skojigt om det visar sig stämma att de planerar att skickar ett bidrag till Portugal 2018. Det är med stor spänning jag ser fram emot att ta del av vad de kan hitta på nu när de har lite vind i seglen.

Helst ser jag att de vågar sig på att väcka liv i den slumrande nationella uttagningen “Dora” men gör de ett lika intressant internval 2018 som 2017 så kan det bli riktigt bra det med. Lycka till, Kroatien. 😀

Mer om Kroatiens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Kroatien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Eurovision 2018: Kroatien bekräftar deltagande”

 1. Micke

  Oj oj oj!Få länder är så lätt att ta ut förstaplatsen på. Det fullkomligt förtrollande bidraget med den lika förtrollande Danijela är på egen nivå i Kroatien. Främst för dess egen klass men tyvärr även bristen på klass på övriga bidrag. Men Danijela känns fantastiskt där på tronen och jag lovar jag kommer inte att “Neka dig bästa vännen från Boden” som du verkar oroa dig över.

  1. 1998 – “Neka mi ne svane”, Danijela

  Långt därefter kommer tre eller fyra bidrag. Jag kan inte skilja dem åt. Det gäller i den ordning de uppträdde 1995 (Vet inte varför jag gillar den egentligen. Inte alls min stil men den gör mig glad. 2013 (Vacker och så annorlunda i den här bubblan och då vaknar jag till) 2016 (Oj den här hade kunnat bli riktigt bra om någon med rätt handlag hade fått tag i den men nu blev det en lightversion)

  Så då till det svåraste bidraget. Ja kanske rent av till det svåraste i hela ESC-historien för min del. Jag vet helt enkelt inte vad jag tycker bidraget från 2003. En del av mig vill ha den här i topp 5 medan en annan i botten tillsammans med bidraget 1997

 2. Adri

  Även om Kroatiens låt 2017 skickade rysningar längs ryggraden på mig… av obehag, så finns där en hel del guld i Kroatiens ESC-historia.

  1. Vise nisam tvoja, 2003
  2. Romanca, 2008
  3. Neka mi ne svane, 1998
  4. Lako je sve, 2010
  5. Vukovi umiro sami, 2005
  6. Lijepa Tena, 2009
  7. Marija Magdalena, 1999
  8. Lighthouse, 2016
  9. Everything I want, 2002

  Alla dessa nio låtarna hamnade på min topp 5 sina år. Endast Kroatien 2003 var min vinnare sitt år dock. Så Kroatien verkar oftast hålla sig till plats 2-5.

  Sämst från Kroatien dock? Kan bjuda på en botten 3.

  21. Strings of my heart, 2001
  22. Mizerija, 2013
  23. My friend, 2017

 3. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… 2017-bidraget hade vi som sagt väldigt olika åsikter om (och tydligen även 2013-bidraget). 😀 Däremot ser jag att du har med mina övriga topp-3 favoriter “Neka mi ne svane” (min 1:a) och “Lako je sve” (min 3:a) relativt högt upp så helt oense är vi trots allt inte vad gäller Kroatien. 🙂

  @Micke, Ska jag få ihop en topp-4 så får jag lägga till “Mižerja” (2013) som jag ser även du rankar riktigt högt. Sedan så har jag en hel hop med bidrag som tävlar om 5:e-platsen så jag stannar där. 🙂

 4. Johanna

  Alltså. Jag är nog den enda som på fullt allvar AVSKYDDE Kroatien 2016(har inte lyssnat på den en enda gång sedan jag såg den i semin 2016, nej inte finalen heller för då tog jag kissepaus). I år däremot- växte deras bidrag enormt och av Balkan-länderna förstår jag absolut hur den kunde hamna bäst till:-) Jag gillar Jacques!

 5. Johanna

  Och Marija Magdalena är för övrigt min absoluta favorit av alla Kroatiska bidrag. Borde kommit tvåa (efter Island om någon undrar) det året!

 6. Adri

  Pratar man balkan år 2017 så fanns det bara en låt som ens imponerade litegrann… visst tusan är det den som kommer sist av Balkan-länderna då också.

  Balkan år 2017:
  1. Makedonien

  2. Albanien

  Alla andra går från “ganska dålig” till “dålig” till “riktigt fruktansvärda”

  3. Serbien
  4. Slovenien
  5. Montenegro
  6. Kroatien

 7. Micke

  Du gör dig inte populär bland tjejerna här Adri 🙂

 8. Schlagerpinglan

  @Johanna, Jacques verkade vara en rejäl vattendelare och jag är glad att jag för en gångs skull befann mig på den sida där rösterna hamnade. Annars tycker jag att det blivit lite väl mycket av “varför får mina favoriter inga röster” på sista tiden. Nåja, sådant går ju i vågor och är en del av det hela. 🙂

  @Adri, Det är helt OK att inte gilla Jacques och/eller hans låt (på tal om Mickes skämtsamma kommentar) och det är alltid mycket roligare att höra ärliga kommentarer än tillrättalagda, även om jag naturligtvis helst hade sett att fler gillade mina favoriter så de vann någon gång. 😉 Vi tyckte i allafall båda om Makedoniens bidrag… inte för att det gjorde någon större nytta. 😛

 9. Micke

  Alltid kul att retas lite med Adri för jag vet att han tål det 🙂

 10. Adri

  Nu när jag kollade närmare på resultatet såg jag dock att Makedonien kom före Slovenien och Montenegro i tävlingen! Alltid något, men den är fortfarande överdrivet underskattad! Hemskt.

  Micke: Klart jag tål det! Och det gör inget om jag blir opopulär, det har jag varit sen högstadiet men jag står alltid för vad jag tycker! 🙂

 11. Micke

  @Adri jag är långt ifrån världens bästa man men jag skulle aldrig någonsin kunna utvecklas till någon som retas eller jävlas på allvar. Det finns inte ens i mitt register. Har aldrig hänt. Finns så många andra som nedlåter sig till sådant så det finns knappt ens plats för fler och jag vill inte ens ha plats. Popularitet är något man förtjänar hör man ofta men det är långt ifrån sant. Behövs inte mycket för att bli opopulär och ofta har man inte gjort ett skit för att “förtjäna” det. Och säga vad man tycker ska man alltid göra så länge det inte sårar andra.

  Tillbaka till ESC. Eller MF märkligt nog 🙂 Inte fan rent ut sagt hade jag väntat mig när jag tittar tillbaka på årets tävlingar att de bästa 2 sekunderna skulle vara från ett svenskt bidrag. När hände det senast? Har det någonsin hänt? 🙂 Härmed utser jag 1.44-2.04 till de bästa 20 sekunderna i årets ESC/MF 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=ejU7RKmmJMQ

 12. Adri

  Micke: Jag tycker det är lustigt att du länkar till Loreens framträdande faktiskt. Missförstå mig inte, låten förtjänade ABSOLUT en finalplats (min 6/28 i årets MF) men jag tycker Loreen och låten förtjänade ett bättre framträdande.

  Ibland hör man frasen “försök inte för mycket”. Man kan höra den i skolsammanhang, dejtingsammanhang och spelsammanhang. Och tydligen även i Melodifestival-sammanhang. För Loreen försökte för, för mycket där!

  Med det sagt är jag med på de tjugo sekundrarna du valde. De är framträdandets topp. Men barnet som mimar med i början, dansaren som kommer in och slår dem med väskan (och jag vet att det är en referens till fotot från 80-talet men det borde ändå strykits) och framför allt den där… “tanten” i slutet. Man hade kunnat ta bort allt det där. Nöja sig med Loreen, några par dansare och ett snyggt nummer med flaggorna istället. Jag tror det hade blivit mycket snyggare!

 13. Micke

  @Adri jag tänkte faktiskt uteslutande på själva låten och hennes sätt att sjunga under de 20 sekunderna. Tänkte inte överhuvudtaget på framträdandet där. Jag gillar låtens uppbyggnad som för mig, alltså för mig, går utanför det vanliga i MF och känns som något mycket bättre och annorlunda.

 14. Adri

  Micke: Jadu Micke jag är helt med dig. Jag tror faktiskt låten hade gått till final om det bara var musik som gällde. Hade det varit en radiotävling vågar jag tro att Loreen hade fått ett bättre resultat i tävlingen 🙂 Jag tror att många likt mig tyckte att Loreen försökte få in för, för, för mycket i sitt performance. I slutändan blev det tyvärr bara ofokuserat.

  Och sen bara för att vara klarare: jag vet att du inte retades “seriöst”, och som sagt kan jag ta det 🙂 (jag kände lite att du ville försvara dig där i din kommentar, så jag ville bara påpeka att jag förstår exakt hur du menar 🙂 ). Sen när jag skrev att jag varit opopulär sen högstadiet så skrev jag det också som ett skämt-ish såklart! 🙂 Jag har aldrig haft det svårt på den fronten, även om jag vet många som ogillar mig skarpt, men även en hel del som verkligen gillar mig, så min kommentar ska ju inte tas allt för seriöst 🙂 Sen har jag inte varit opopulär SEN högstadiet, det var en felformulering men det, tillsammans med högskolan, var min opopuläraste period så att säga.

  Men jag håller fast 100% för att jag står för vad jag tycker 🙂 Alltid, även om folk i vissa lägen ogillar det eftersom människan helst omger sig av likatänkande.

  Poängen med denna kommentar var bara att 1. Ta inte mina kommentarer allt för seriöst, jag säger väldigt mycket med en stor nypa salt 🙂 och 2. Du behöver inte förklara/försvara dig så för mig. Efter några år här på bloggen vill jag ändå tro att jag vet, mer eller mindre, var jag har dig och Pinglan (och de andra stammisarna, om än kanske inte i samma grad.)

  (Det var i alla fall den upplevelsen jag fick med din kommentar, att du ville försvara dig med att du inte retsdes seriöst. Om jag missuppfattar ber jag om ursäkt 🙂 )

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se