Makedonien TV-bolaget MRT har släppt sitt årsprogram-förslag för 2018 och där fanns deltagandet i Eurovision Song Contest 2018 med, tillsammans med uppgifter om hur mycket de beräknar att detta ska kosta.

Planerna väntar fortfarande på ett slutligt godkännande men räknas likväl av många som en bekräftelse på att Makedonien har för avsikt att skicka ett tävlingsbidrag till Portugal. Exakt hur detta bidrag ska utses har det däremot inte sagts något om, endast att de ser ESC som en chans att “presentera makedonska musikvärden/normer“.
(Källor: eurovoix.com och wiwibloggs.com)

Snabbfakta: Makedoniens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1998 – deltagit 17 gånger – vunnit 0 gånger


Dance Alone“, Jana Burčeska (Makedoniens ESC 2017-bidrag)

Makedoniens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Dance Alone“, Jana Burčeska (Internval) 15:e i semi 2
2016: Dona“, Kaliopi (Internval) 11:a i semi 2
2015: Autumn Leaves“, Daniel
Kajmakoski
(Skopje Fest
2014
)
15:e i semi 1
2014: To The Sky“, Tijana (Internval) 13:e i semi 2
2013: Pred Da Se Razdeni“,
Esma & Lozano
(Internval) 16:e i semi 2
2012: Crno I Belo“, Kaliopi (Internval) 13:e i finalen
2011: Rusinka“, Vlatko Ilievski (Skopje Fest
2011
)
16:e i semi 2
2010: Jas Ja Imam Silata“,
Gjoko Taneski
(Skopje Fest
2010
)
15:e i semi 1
2009: Neshto Shto Ke Ostane“,
Next Time
(Skopje Fest
2009
)
10:e i semi 1
2008: Let Me Love You“, Tamara,
Vrčak & Adrijan
(Skopje Fest
2008
)
11:a i semi 2

Schlagerpinglan: Makedoniens resultatlista i ESC är ingen rolig läsning men trots att jag tycker att ett flertal av deras bidrag är riktigt småtrevliga (speciellt i studioversionerna) så anser jag inte att det är alltför orättvist att det endast givit en finalplats och nio final-missar de senaste tio åren.

Det finns naturligtvis undantag och dit räknar jag speciellt “Rusinka” (2011) (mitt favorit-bidrag från Makedonien) samt deras senaste bidrag “Dance Alone” (2017) som jag tycker förtjänade finalplatser båda två.

Andra bidrag som jag rankar högt bland de makedonska ESC-bidragen är “Crno I Belo” (2010), “Esenski Lisja” (2015) (absolut inte den slutliga 2015-versionen “Autumn Leaves“) samt “Make My Day” (2005). Med lite tur så hittar de något ännu bättre (helst genom den nationella festivalen Skopje Fest) att skicka till Portugal 2018. Lycka till, Makedonien. 😀

Mer om Makedoniens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Makedonien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


3 kommentarer till “Eurovision 2018: Makedonien bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Detta var bästa nyheten på länge. Makedonien är ett av tävlingens mest underskattade länder, och deras deltagande verkar alltid hänga på en liten skör tråd. 2015 var de redan då jättenära att hoppa av verkade det som och de är alltid i senare laget när det kommer till att bekräfta deltagande. Därför var jag nästan inställd på att de nu fått nog av sina dåliga resultat och därför hoppat av för ett år i alla fall.

  Kul att så inte är fallet 🙂 För nu kan Makedonien verkligen kämpa och visa att de förtjänar lite framgång. De verkar ha ett återkommande problem. De deltar med låtar som är ok-bra men de kan aldrig transformera låten helt på scenen.

  Likväl, tycker jag att den mest underskattade låten 2017 kom från Makedonien så även om scenframträdandet inte mäter sig med studioversionen förtjänade den såå mycket mer än 35e-platsen den fick! De var, och är, min tredjeplats.

 2. Fredrik

  Jag har läst att tv bolagat även valt att satsa mer pengar än vanligt nästa år så det märks Makedoninen vill till final 2018 NU:). De måste bara lära sig bättre att välja en artist som fixar det live och att göra ett bra scenframträdande som passar låten musikaliskt och visuellt:) Många länder är sämst på det men Makedonien och San Marino är nog de sämsta 2 på det tyvärr. Spanien är inte bra heller men de är redan i final.

 3. Schlagerpinglan

  @Fredrik, Som jag uppfattar det så finns det en del länder (som t.ex. Ukraina och Sverige) som har en förmåga att höja de flesta av sina bidrag med passande scenshower medan andra länder (däribland Makedonien) oftast inte riktigt får till det när det kommer till ESC-presentationen. Hur det kan vara en sådan skillnad förstår jag inte riktigt (det är förmodligen svårare än det ser ut), men ser gärna att de som har en historia av misslyckande får till en fullträff lite då och då. 😀

  Därför hoppas jag att det stämmer att Makedonien satsar lite extra inför ESC 2018 och det behöver inte nödvändigtvis vara att de väljer ut sitt bidrag genom Skopje Fest, vilket naturligtvis hade varit väldigt trevligt, utan att de på något sätt lyckas gräva fram något som går hem hos både juryn och tittarna så att deras ESC-intresse inte sakta men säkert försvinner i takt med final-missarna.

  @Adri, Jag kan bara hålla med, för även om jag förstår att deras bidrag inte riktigt håller för att ta sig till final så tycker jag att de oftast har något som tilltalar mig och ser gärna att de fortsätter att försöka. Förr eller senare får de förhoppningsvis till en fullträff. 😀

  Att de nu går ut med att de vill att deras bidrag ska reflektera “Macedonia’s musical value” hoppas jag betyder att det (om de satsar på ett internval) tyder på att de satsar på Balkan-pop eller (ännu hellre) en Balkan-ballad. 😀

  Nåja, mina personliga önskemål håller jag gärna tillbaka lite för det jag önskar först och främst är att Makedonien når ESC-finalen 2018 och det ska jag inte ens försöka mig på att låtsas att jag vet hur det ska gå till. Jag bara önskar att de, på något sätt, lyckas. 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se