AlbanienSchlagerpinglan: I kväll, fredagen den 22:a december, fortsätter Albanien sin nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom den andra semifinalen av “Festivali i Këngës 56“.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den albanska uttagningen samt startfältet (inkl. länkar till bidragen och låttexterna) som tävlar i andra semifinalen samt mina personliga betyg av låtarna.

Allmänt om Albaniens “Festivali i Këngës 56”:
22 bidrag tävlar i “Festivali i Këngës 56” som utser Albaniens representant i ESC 2018.
FiK 56 består utav två semifinaler med elva bidrag i varje (21:a och 22:a december) där en jury avgör vilka bidrag som går vidare till finalen den 23:e december.
Vilka bidrag som går vidare till final avslöjas i slutet av den andra semifinalen.
Semifinal 2 kan följas via RTSH 1, RTSH muzikë, RTSH Tani appen och rtsh.al (samt ev. facebook) kl. 20:45 CET den 22:a december.
Alla de tre showerna äger rum i Pallati i Kongreseve i Tirana och leds utav Adi Kastra, se festivalens officiella sida för mer information.

Ett av de tävlande bidragen i “Festivali i Këngës 56” – Semifinal 2:


Tiri Gjoci – “Orë e ndalur

Albaniens “Festivali i Këngës 56” – Semifinal 2, 22:a december:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. Ngrije zërin” (Raise your voice), Orgesa Zaimi
(t&m: Briz Musaraj, Olti Curri – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
2. Zemër ku je” (My love, where are you), Denisa Gjezo
(t&m: Mario Deda, Aurel Thëllimi – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
3. Tjetër jetë” (Another life), NA & Festina Mezini
(t&m: Kreshnik Koshi – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
4. Pritëm edhe pak” (Wait for me some more), Lorela Sejdini
(t&m: Florent Boshnjaku, Yll Limani – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
5. E dua botën” (I love the world), Artemisa Mithi
(t&m: Flamur Shehu, Agim Doçi – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
6. Bum bum” (Boom boom), Ergi Bregu
(t&m: Klodian Rexhepaj, Ergi Bregu-Latifllari – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
7. Divorci” (The divorce), AkullThyesit
(t&m: Bledar Shishmani – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
8. Përjetë” (Forever), Xhesika Polo
(t&m: Marko Polo, Endrit Mumajesi – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
9. Piedestal” (Pedestal), Inis Neziri
(t&m: Gridi Kraja, Florian Zyka – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
10. Orë e ndalur” (Stopped clock), Tiri Gjoci
(t&m: Enis Mullaj, Tahir Gjoci – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien
11. Vonë” (Late), LYNX
(t&m: LYNX – låttext: festivali-rtsh.al)
AlbanienAlbanienAlbanienAlbanienAlbanien

Schlagerpinglan: Efter gårdagens lite ljumna semifinal (där jag inte hade några personliga favoriter, framträdandena inte fick mig att ändra åsikt om något bidrag, sändingen stundtals var lite mer än lovlig laggig, det första bidragen inte presenterades förrän en timme in i showen och inget resultat meddelades) så ser jag fram emot en betydligt mer underhållande andra semifinal i kväll. 🙂

(I ärlighetens namn så får jag väl erkänna att Eugent Bushpepa lyckades att presentera sin “Mall” på ett ganska imponerande sätt, även om jag inte tycker att låten i sig är mer än skaplig. Jag har i alla fall inget emot att den går vidare till final, vilket den borde göra med lätthet.)

Hela tiden har jag haft “Vonë” som den självklara, personliga favoriten men nu är det mycket möjligt att “Orë e ndalur” springer om på upploppet. Vi får väl se i kväll, då live-framträdandet blir det som avgör. Om inget annat så är det en morot att de båda bidragen startar sist i semifinalen så hur länge de än drar ut på det så finns det i alla fall en chans att jag sitter kvar vid sändningen till sista bidraget. 🙂

Mer om Albaniens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Albanien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Albanien 2018: Allt inför andra “Festivali i Këngës”-semifinalen”

 1. Adri

  Här finns tre av min topp fyra. Ikväll handlar det bara, för min del, om:

  • Ngrije zërin
  • E dua botën
  • Piedestal

  Går dessa tre vidare ikväll? Ja, med lätthet. Annars så förlorar jag tron på människor, eller i alla fall människorna i Albaniens jury.

  ”Ngrije zërin” verkar otroligt populär. Överallt förutom på denna blogg. Det är ju tråkigt att människorna här inte verkar höra det grymma jag hör. Den har numera fått en mer eller mindre permanent plats på topp 3. Den är så ”o-Eurovision”-aktig så jag skulle faktiskt bli jätteglad om den vann.

  Men som sagt, har ju även tre andra stora favoriter. Varav två är nu ikväll.

  Ikväll deltar även den sämsta… ”Bum bum”. Den är inte usel, men den är såååååå tråkig. Lite roliga funk-influenser, men överlag är den oerhört platt.

 2. Micke

  Helt otroligt egentligen att både Albanien och Estland kan göra samma tavla att samla allt bra i en semifinal och använda den andra mer som utfyllnad.

  Albanien har sin absolut bästa låt i semifinal 1, alltså låten “Mall.” men sen är det totalt tomt. Resten av de bra får istället tampas med varandra i en hård semifinal 2. Som jag sa positivt på så sätt att då måste det till en smärre hjärnblödning hos det albanska folket om inte “Mall” ska vara klar för final. Allra helst nu när jag sett det live och insett att sångaren inte tillhör den allt för stora skala i ESC-historien som kapsejsat live. Tvärtom höll hans röst rakt igenom. Kanon. Skulle dessutom bottenskrapet “I njëjti qiell” ha missat final har man ju i så fall fått ut det man hoppats på från Semifinal 1.

  Men då till den mycket tuffare semifinal 2:

  1. “Orë e ndalur”, Tiri Gjoci (Min absoluta tvåa. Som jag sagt så anade jag att den skulle vara en grym växare för Pinglan men inte hade jag trott på samma utveckling för mig men så blev det 🙂 Ett litet glädjepiller som sätter sig)
  2. “Piedestal”, Inis Neziri (Kände redan vid första lyssningen att detta kommer att bli Albaniens representant till ESC 2018 och ingenting har ändrats sen dess. Jag skulle faktiskt tvärtom bli förvånad om den inte skulle vinna)
  3. “E dua botën”, Artemisa Mithi (Om Tiris låt kändes som en växare för Pinglan så kände jag likadant med den här men då för Adri. Oroar mig dock lite för liveframträdandet. Har inget sett men fått en dålig magkänsla. Hoppas den känslan är åt helvete fel)
  4. “Vonë” (Late), LYNX (Min stora stöttesten i den här semifinalen. Om man hade kunnat ta bort två detaljer i bidraget så hade den avancerat två pinnhål här upp till andraplats. Tyvärr har jag ju inte den makten så jag får stå ut med de första demoraliserande 38 sekunderna i bidraget plus åh-åhå-hå åh-åhå-hå åh-åhå-hå-andet. Synd för annars är det bra)
  5. “Tjetër jetë” (Another life), NA & Festina Mezini (Tyckte inledningsvis den här var astråkig men när jag såg att pinglan tyckte så bra om den gav jag den en ny chans och märklig nog hände något och plötsligt är den finalist för mig)
  ————————————————————————————————————-

  Resten av startfältet kan börja packa som jag ser det. De är inte ens i närheten. Nu tror jag dock min verklighet och den verkliga verkligheten är på kollisionskurs så att jag som bäst får med mig tre av mina favvisar. Mest rädd är jag för “Ngrije zërin som jag tyvärr är säker snor en finalplats från nån av mina. Köper versen men refrängen blir bara för mycket tyvärr. “Përjetë” Känns också livsfarlig. Ett bidrag jag gillar varannan gång och ogillar den andra. Tredje varningen släpper jag för “Pritëm edhe pak”, ett bidrag med en stil som man aldrig vet var man har när kommer till röstning. “Zemër ku je”, “Bum bum” och “Divorci” ser jag dock som ofarliga och tur är väl det 🙂

 3. Adri

  Micke: För det första så hoppas jag du har rätt att ”Ngrije zërin” tar sig till final. Den känns ganska given, men helt säker är man aldrig. Hoppas den växer för dig (och de andra) för jag tycker ni ska höra vad jag hör med den låten. Nästan det mest positiva med den är att det är en låt som känns som att den även skulle funka på engelska. Om den då behandlas rätt. Albanien är ju lite hit eller miss med det. 2014 och 2016 utfördes en brutal massaker på orginalbidragen, inklusive språkbytet (men det var inte språket som dödade dem dock). Om ”Ngrije zërin” går och vinner, och behandlas bra så tror jag även den funkar på engelska 🙂 Om de nu vill översätta den, man kan ju alltid hoppas den stannar i orginal 🙂

  Sen hoppas och tror jag du har fel angående Artemisa’s röst. Visst, alla kan ha dåliga dagar. Men vad jag hört och sett ska hon kunna prestera bra! 🙂 Hon har rösten!

 4. Anton

  Men oj! Jag har inte lyssnat igenom alla Albaniens kandidater, utan mest spontanlyssnat på några få. Efter kommentarerna i denna tråd var jag tvungen att lyssna på ”Ngrije zërin” och wow! Den är ju helt överlägsen (av det jag hört!). Så sjukt skönt driv i låten! Jag gillar piedestal och har inget emot om den vinner, men nu har jag solklart en ny personlig favorit!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se