ESC2018 Schlagerpinglan: Eftersom det runt juluppehållet inkom så pass många kortare, ESC-relaterade nyheter så har jag beslutat mig för att dela upp dem i två delar. Först ut, de som innehåller ett datumavslöjande av något slag. För ytterligare information, klicka på flaggorna så kommer ni till respektive lands samlingssida där kompletterande info finns.

Litauen Litauen: “Eurovizija 2018” startar den 6:e januari
TV-bolaget LRT har avslöjat vilka 13 artister som kommer att tävla i den första deltävlingen av “Nacionaline Eurovizijos Atranka 2018“, den nationella uttagning som utser Litauens bidrag i ESC 2018.

Heat 1 kommer att avgöras den 6:e januari och startfältet hittar ni på “Litauen i ESC 2018“-sidan. Utöver dessa har lrt.lt bekräftat ett flertal andra, varav många välkända, artister men de återkommer vi till lite senare. (Källor: esctoday.com och wiwibloggs.com)

Tjeckien Tjeckien: Artisterna presenteras den 8:e januari
TV-bolaget CT har meddelat att de kommer att avslöja namnen på de 6 artister och bidrag som ska tävla i Tjeckiens nationella uttagning av ESC 2018-bidrag den 8:e januari.

Sedan tidigare har det meddelats att över 400 bidrag inkommit, varav 36 var från tjeckiska låtskrivare samt att vinnaren kommer att utses av en mix av jury- och tittarröster. Finalen är planerad att hållas någon gång i januari 2018. (Källa: esctoday.com)

Vitryssland Vitryssland: Live-auditioner den 11:e januari
Den 11:e januari kommer en jury att välja ut de (max 15) bidrag, av de över 30 inkomna, som får delta i Vitrysslands nationella uttagning av bidrag till ESC 2018. Datumet för finalen har ännu ej avslöjats men det lär bli senast den 1:a mars.

Precis som förra året kommer vinnaren att utses genom 50/50 jury- och teleröster. Bland de artister som anmält sig hittar vi bl.a. Janet, Alen Hit, Kattie, Provocation och Aleksandra Tkach. (Källor: wiwibloggs.com och esctoday.com)

Frankrike Frankrike: “Destination Eurovision” startar den 13:e januari
Destination Eurovision“, den nationella uttagning som ska utse Frankrikes bidrag i ESC 2018, inleds med två semifinaler, den 13:e och 20:e januari (som spelas in den 8:e och 9:e januari) med vardera nio bidrag. 100% juryröster avgör vilka som går vidare.

I finalen, som sägs vara planerad till den 27:e januari, tävlar 8 bidrag. Till skillnad från semifinalerna, som är inspelade i förväg och sänds kl. 20:55, så avgörs finalen av 50/50 teleröster och en internationell jury i direktsändning. (Källa: esctoday.com)

Portugal Portugal: Semifinalisterna avslöjas den 18:e januari
Den portugisiska tidningen DN har avslöjat att TV-bolaget RTP den 18:e januari kommer att presentera namnen på de 26 artister som är uttagna att tävla i Portugals ESC-uttagning “Festival da Cançao 2018“.

Sedan tidigare vet vi namnen på låtskrivarna, att uttagningen består utav två semifinaler (den 18:e och 25:e februari) och en final (den 4:e mars) samt att vinnaren utses av 50/50 tele- och jury-röster. (Källa: esctoday.com)

Schlagerpinglan: Nästa korta nyhetssammanfattning sparar jag till i morgon, då jag även ska börja ge mig på de artistpresentationer som skett i ett flertal länder på sistone. Den mest intressanta, den i Rumänien där även de medföljande bidragen presenterades, kommer jag däremot att ta upp redan idag. På återseende. 🙂

Mer om ESC-ländernas förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Eurovision 2018” medan ytterligare ESC-relaterade datum finns samlade här: “ESC-kalendern 2018

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se