Eurovision 2018: Blandade nyheter

2018-01-10 (onsdag)

ESC2018 Schlagerpinglan: Här hittar ni en handfull korta nyheter angående Eurovision Song Contest 2018. För ytterligare information, klicka på flaggorna så kommer ni till respektive lands samlingssida där kompletterande info finns.

Finland Finland: Första finalbidraget presenteras den 9:e februari
TV-bolaget YLE har avslöjat att de kommer att släppa de tre finalbidragen som tävlar i “UMK 2018“, inkl. respektive musikvideo, enligt följande schema: 9:e februari: låt 1, 16:e februari: låt 2, 23:e februari: låt 3. Låtarna kommer att släppas 00:00 lokal tid vilket innebär att det blir kl. 23:00 den föregående dagen om man går efter CET.

Finalen kommer att genomföras den 3:e mars då den internvalda sångerskan Saara Aalto framför samtliga tre låtar och vinnarbidraget utses genom en mix av jury- och tittarröster. (Källa: esctoday.com)

Rumänien Rumänien: Semifinalsindelning, värdstäder och en diskning bekräftad
TV-bolaget TVR har avslöjat schemat för “Selecția Națională 2018“, den nationella uttagning som kommer att utse Rumäniens bidrag i ESC 2018. Ni hittar allt, inkl. datum och värdstäder för de fem semifinalerna samt hur de 60 bidragen fördelats, på “Rumänien i ESC 2018“-sidan.

TV-bolaget har även bekräftat att bidraget “Fix me” med Freia blivit diskad p.g.a. att den bröt mot 1:a-september-regeln. Den lediga platsen går i stället till Tomher Cohen och låten “Baby you’re the only one“. (Källa: esctoday.com)

Frankrike Frankrike: Semifinalsindelningen har presenterats
För en tid sedan blev France 2 klar med sin utdragna presentation av de tävlande artisterna och bidragen i “Destination Eurovision 2018“, den nationella uttagning som ska utse Frankrikes bidrag i ESC 2018. Nu har de även avslöjat i vilken av de båda semifinalerna som de 18 bidragen ska tävla. Ni hittar hela semifinalsindelningen på “Frankrike i ESC 2018“-sidan. (Källa: esctoday.com)
Tyskland Tyskland: Linda Zervakis och Elton leder “Unser Lied für Lissabon”
Programledarna för “Unser Lied für Lissabon“, den nationella final som utser Tysklands bidrag i ESC 2018, har presenterats i veckan och uppdraget gick till Linda Zervakis och Elton (Alexander Duszat). Uttagningen består utav en livesänd final den 22:a februari där sex artister tävlar om att få Portugal-biljetten. (Källa: esctoday.com)
Litauen Litauen: Erica Jennings drar sig ur “Eurovizija 2018”
Erica Jennings (som tävlade för Litauen i ESC 2001 med “You got style” som en del av gruppen Skamp) var bekräftad att få tävla i Litauens nationella uttagning inför ESC 2018 med låten “The truth“, som hon skrev när hon väntade sin dotter. Efter att ha sett hur domarna resonerade vid den första deltävlingen av “Eurovizija 2018” så bestämde hon sig dock för att dra sig ur tävlingen.

Hon har förklarat sitt beslut i ett långt inlägg, som bl.a. finns här. I korthet går det ut på att tävlingsformatet inte känns rätt för henne utan hon ger i stället andra artister möjlighet att tävla med hennes låt om de vill. (Källa: esctoday.com)

Schlagerpinglan: Mer om ESC-ländernas förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Eurovision 2018“.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Eurovision 2018: Blandade nyheter”

 1. Daniel

  En fråga? Vet du varför man inte delar in länderna i semifinalerna i Eurovision song contest baserat på kvalite på deltagande länders låtar? Nu avgörs det bara av lottning förutom att de delas in beroende på Geografi.
  Varje år går sämre låtar vidare bara för att de hamnat i en svagare semifinal. Det borde inte vara så att Christer Björkman exempelvis ska få avgöra eller någon ifrån EBU men det borde vara en omröstning innan tävlingen och sedan går man efter den så inte för många bra låtar hamna i samma semifinal.
  Man delar förvisso in dom så att inte något land får för många grannländer i samma semfinal men om alla länder skulle få rösta i båda semifinalerna blir det mer rättvist, då avgör inte lottdragningen vilka länder som kan rösta . De röstade i semifinalerna i varje semifinal behöver inte vara representativa för alla tävlande länder.

 2. Adri

  Daniel: Nu frågade du visserligen inte mig, och jag vet inte heller för den delen 🙂 Men jag är 99% säker på att EBU som är högsta hönset och har sista ordet i alla beslut vad gäller ESC aldrig skulle säga exempelvis ”vi placerar Grekland i semifinal 2 för Grekland ställer upp med en bra låt, och semifinal 2 är ju svagare för tillfället” 🙂

  EBU ska ju vara en neutral organisation för att se till att saker går rättvist till 🙂

 3. Daniel

  Adri: Det borde vara en allmän omröstning och genomföras liknade kanske som röstningen i eurovision, för EBU borde inte få ha makten att påverka vilka som går till final.

 4. Schlagerpinglan

  @Daniel, Det är onekligen ett dilemma att semifinalerna (vissa år i större utsträckning än andra) haltar en del och därmed gör det (enligt vissa sätt att se på det) blir lite orättvist. Jag har dock svårt att se hur man skulle kunna lösa det på ett bra sätt då populära låtar inte nödvändigtvis måste vara de “bästa”.

  Som det är nu, att de försöker få röstningen att bli så rättvis som möjligt då grannlandsröstningen motarbetas på ett ganska effektivt sätt, är nog det bästa systemet de haft så här långt. Inget är dock så bra att det inte kan bli bättre.

  Om man däremot hade låtit alla länderna rösta i semifinalerna så hade nog en del av de problem med grannlandsröstningen kommit tillbaka, så för att få till ett system där även kvalité/popularitet tas i beaktning blir nog en svår nöt att knäcka.

 5. Daniel

  Oki men borde det inte bli ungefär samma sak om alla länder röstar i semifinalerna angående grannländning?. Exempelvis hypotetiskt om ett land har två grannländer i samma semifinal av totalt 20 röstade länder så blir det 10 procent makt av de röstade länder. Om det skulle vara hypotetiskt 4 grannländer av totalt 40 deltagande länderna om alla länder får rösta så har de 10 procent makt dvs 4 deltat på 40 röstande länder.

  Det har hänt med nuvarande system att länder har fått för många grannländer i samma final som exempelvis i Esc 2012 då 5 av 6 jugoslaviska länderna deltog i semifinal 2.
  Vissa grupper i lottningen består av ojämnt antal länder. Det gör att vissa länder får mer grannländer som deltar i samma final för exempelvis 3 länder ifrån samma grupp deltar i den andra semifinalen medan 4 deltar i den andra.

  Nu med nuvarande system så sänder inte alla länder både semifinalerna. Det finns tendenser på att länder ifrån samma semifinal röstar mer på varandra o finalen för exempelvis tittarna redan har röstat på dom, och tittarsiffrorna är högre i den semifinal där länder deltar i.

  Med nuvarande system kan länderna som röstar i samma semifinal ej representera hela Europas musiksmak dvs alla deltagande länder och fel länder gå vidare till finalen.

 6. Daniel

  Menade att det har hänt att länder har fått för många grannländer i samma semifinal, inte final

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se