Frankrike I går sändes den andra semifinalen av “Destination Eurovision“, den nationella uttagning som ska utse Frankrikes bidrag i Eurovision Song Contest 2018. Detta betyder att de åtta finalbidragen som ska tävla i finalen den 27:e januari är utvalda, se sammanställningen nedan.

I finalen utses vinnaren genom 50/50 jury- och teleröster men juryn består där av tio internationella jurymedlemmar i stället för den jurysammanställning som röstade i semifinalerna. Resultaten från de inledande semifinalerna ser ni här: semifinal 1 och semifinal 2.

Ett av de tävlande bidragen i Frankrikes “Destination Eurovision”

Eva“, Lisandro Cuxi

“Destination Eurovision” – Finalstartfältet, 27:e januari:

Bidrag, Artister, Låtskrivare
OK ou KO“, Emmy Liyana
(Olivier Schultheis, Zazie, Jean-Pierre Pilot, William Rousseau)
Lisboa Jérusalem“, Igit
(Antoine Barrau)
Eva“, Lisandro Cuxi
(Felipe Saldivia, Frederic Savio, Freddy Marche)
Mamma Mia“, Louka
(Maître Gims, Vitaa, Renaud Rebillaud, Luca Bennici)
Mercy“, Madame Monsieur
(Émilie Satt, Jean-Karl Lucas)
Ciao“, Malo’
(Malory Legardinier)
Ailleurs“, Max Cinnamon
(Max Cinnamon)
Rêve de gamin“, Nassi
(Nassi)

Schlagerpinglan: Det franska startfältet i stort är betydligt bättre än jag vågat hoppas på, även om det hade kunnat vara ännu bättre om “Là-haut“ från den andra semifinalen fått vara med. Nåja, jag ska inte klaga – med låtar som “Eva“, “Mercy“, “Ailleurs“, “Mamma Mia” och “Ciao” så kommer det att bli en final värd att se fram emot. Nu ska jag bara ge finalfältet några sista genomlyssningar så att jag kan utse min favorit, även om jag redan nu är relativt säker på att det blir Lisandro CuxisEva“. 🙂

Mer om Frankrikes förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Frankrike i ESC 2018“.

Relaterad information: Vill ni lyssna in er på bidragen i fler av de nu pågående nationella uttagningarna inför ESC 2018 så uppdateras “Lyssna på bidragen i de nationella ESC 2018-uttagningarna“-sidan regelbundet.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Frankrike 2018: Lyssna på de 8 final-bidragen”

 1. En polack

  För det första så var resultatet från den andra semin EXAKT som jag ville ha det. Jag var glad att June the girl åkte ut för den låten är inte en ESC-låt samt att hon sjunger på engelska. Jag menar Frankrike är ett land som måste (enligt mig) ha med lite franska i deras låtar. Nu hörde jag att deras tv-bolag vill att låtarna ska innehålla minst 70% franska i den färdiga ESC-låten som de kommer skicka.
  Sedan blev jag lite överraskad över Igit men bra ändå för att få lite extra fransk-flawour i finalen. Hur som helst här kommer mina betyg och omdömen om Frankrikes final-låtar 🙂

  EMMY LIYANA – OK OU KO: Den här låten växte en bit när jag såg live-framträdandet men det finns fortfarande mycket bättre låtar i finalen tycker jag. När alla säger att den här är intressant och charmig och starkt framförd så håller jag med i det dem säger, men den låser mig den här låten. Jag tror att hon är bra och tilltalande och har karisma. Emmy har tydligen varit med i den franska The Voice och jag såg nyss hennes version av The Power Of Love. Det var riktigt bra! Så hon kan sjunga och kan sälja in låtar till andra. Hon har minst sagt intressant utseende; Avrakat hår och det lilla som är kvar har hon färgat rosa. Den känns som en låt många har respekt för och gillas. Men tyvärr låten är för slätstruken och enkel och jag kan inte komma på den när låten nämns. Jag försöker inte liksom leta efter något som är dåligt utan jag genuint känner så. Hon har vinstchanser men enligt mig så ska hon komma tillbaka något annat år med en bättre låt 🙂 Betyg: 5/10

  IGIT – LISBOA JERUSALEM: Den här låten tror jag har sämre chans en Emmy att vinna men personligen gillar jag den här mer. Han har också varit med i The Voice och har också en behaglig röst. På något sätt så påminner mig detta om Salvador Sobral. Jag tror/hoppas att hans vinst har lett till att folk/länder/grupper har börjat experimentera lite mer med deras musikstilar, vilket lovar gott så vi slipper lite av dessa tradiga, enformade försöken av stora artister och kända låtar som har lyckats bra på massmedia. Jag gillar känslan och stämningen i den här låten och framträdandet att han sätter igång låten med en slags makaper som jag inte kan namnet på. Jag skulle vilja dra en parallell till Jay Jay. Sen så har jag inte fattat texten men jag chansar på att han sjunger om olika städer eftersom han nämner Gibraltar, Jerusalem, Lisboa osv. Det enda jag inte gillar är att melodin låter för mycket som bakgrundsmusik typ cirkusmusik kanske till cirkusmusik eller karnivalmusik. Bra låt men vill att Frankrike ska skicka en låt som låter mer 2018. Betyg: 5/10

  LISANDRO CUXI – EVA: Jättebra låt! Han sjunger bättre än vad jag trodde när jag hörde det live. Välproducerad låt med bra artist. Det enda är att det känns som att man har hört detta förut men den är ändå väldigt skickligt gjord. Hade den representerat Storbritannien hade jag gillat den betydligt mer eftersom att den känns väldigt amerikansk/brittisk. Produktionen sitter, Han är en scensäker och låten känns relevant och stark. Den låter lite som “Running” från Ungern 2014 som var en av mina favoriter det året men som idag känns ganska “gjord”. Dessutom har en ganska bra historia eftersom han är född i Portugal och om han vinner så kanske han kan representera sitt hemland i det landet han var född i. Betyg: 6+/10

  CIAO – MALO: Jag ogillar hans röst. När han liksom går loss på scen och vräker ut sig allt han har så ryser jag av obehag. Hans röst låter typ när man drar naglarna mot griffeltavlan. Dock så uppskattar jag att han inte kommer till tävlingen med Snabbmatsmusik. Han har en passion och en konstnärlighet och låten känns väldigt artistisk men tyvärr… det låter nästan som en parodi av Amor Pelos Dois. Betyg: 4/10

  LOUKA – MAMMA MIA: Väldigt mainstream. Han mixar rap och R´n´b och soul. Jag tycker inte att hans röst lever upp till vad låten skulle kunna ha varit. Han gick vidare på gränsen från sin semifinal och jag tror att det ligger mycket i det. Dessutom skulle han behöva bakrundssångare och ev dansare. Men det är ändå bra att han har fått en extra chans i finalen så att man kanske kan fixa till alla dem här detaljfelen. För överlag är det en schyst låt tycker jag. Betyg: 5/10

  MADAME MONSEIUR – MERCY: Den här låten vann den andra semifinalen dock med ganska liten marginal men ändå. Jag var lite överraskad eftersom jag tyckte låten var lite blekare live. Den här har varit min favorit men det fanns en låt som passerade förbi i min ranking efterdom den låten funkade bättre live. Jag tror inte den här vinner 🙁 Betyg: 6/10

  MAX CINNAMON – AILLEURS: Anton Hagman 2.0- Lättillgänglig, glad, poplåt. En av de låtarna som inte ens hjälper att han sjunger på franska. Godkänd låt men inte Eurovision-material för att han känns lam och melodin/produktionen känns väldigt matt och kraftlös. Jag bryr mig inte ens. Betyg: 3/10

  NASSI – REVE DE GAMIN: Det här är den låten som bokstavligt höjdes på scen. Den blev tom ännu bättre live. Så här skulle Amirs framträdande ha sett ut om han skulle ha kommit högre 2016. Den låter lite som Kendji Girac med Ma Calina som är en låt som har spelats mycket på radio. Den här är sämre men det känns som att man har försökt göra en Ma calina. Nu när jag har sett det live så föll den här ihop för mig att det här är den bästa låten dem kan skicka. Eftersom Frankrike redan är i final så tror jag att den här skulle bidra med fart, glädje och lite schvung i programmet/tävlingen. Jag skulle bara vilja att man skruvade till lite på det här dans-beatet som kommer i slutet om man skulle kunna polera upp den delen lite inför ESC. Den känns som en sommarhit och en låt man kan dansa till. Det enda jag kan anmärka på är hans röstresurser om dem komma hålla. Nassi behöver träna lite tills maj om han skulle vinna. Men i slutändan så är det här den bästa låten i Destanation Eurovision och jag tror på top 10 om dem skickar honom. Men dem har lite att putsa så den här ändå inte helt färdig. Men jag tror att det är bara bra om den här skulle få lite tid att utvecklas och växa. Betyg: 6+/10 🙂

  Sammanfattningsvis tror jag att detta är finalkvällen som man kommer se fram emot. Det är bra att Frankrike tar tävlingen på allvar. Det är bra att Frankrike var inte tillräckligt nöjda med att komma 12:a förra året utan att dem vill mer. Så. Nästa Lördag får vi se vem som vinner och då vill jag bara säga att vinnaren som får åka till Lissabon måste snittsa till vinnarbidraget lite innan dem ställer sig på scen. Sedan hoppas jag oxå att i Lissabon att dem får hjälp med att göra ett schysst nummer som kommer sticka ut genom rutan för att det förkänar dem 🙂

 2. Adri

  Min favorit är “Mercy”. Inget tvivel där. Den är fullkomligt överlägsen alla de andra. Jag tror inte den är chanslös, men jag har sällan den turen när det gäller nationella finaler. Så “Mercy” lär ju komma på andraplats till förmån för “Eva”, en låt jag inte uppskattar ens litegrann. Jag är inte gammal, men jag känner ändå att jag är över den tänkta målgruppen för att uppskatta “Eva”. Den känns lite väl tonårig på alla sätt.

  Frankrike har ju haft två bra låtar nu i rad, framför allt “Requiem” 2017 som var min personliga vinnare. Hur kunde man inte charmas av Alma? Så visst vill de få tre i rad? Vi minns alla hur det var 2015 och innan dess. Vi vill inte tillbaka till det.

  Vinner “Eva” så kommer iaf jag nog tyvärr inte kunna placera den högt alls. Den är tyvärr inte för mig alls.

 3. Adam

  Min ranking av de 8 finallåtarna:

  1. “Mercy” Madame Monsieur – Gillar den otroligt mycket, men är samtidigt rädd över hur det ska gå i Eurovision. Den har lite samma melankoli som “Blackbird” förra året, men lägger jag resultat åt sidan och går på vad jag gillar, så är det helt klart den som ska vinna.
  2. “Ciao” Malo’ – En jättecool anthem som skulle vara kul och se hur det skulle funka i ESC. Men tror tyvärr att fransmännen inte kommer fastna för den så mycket i finalen tyvärr.
  3. “Eva” Lisandro Cuxi – Helt klart det säkraste kortet för Frankrike om de ska gå bra i Eurovision. Refrängen sätter sig direkt och är internationellt gångbart. Måste kanske få ett riktigt framträdande och säkras upp med körer i Lissabon, men overall, en bra låt som skulle säkert ställa sig i topp 10 i ett vanligt ESC-år.
  4. “OK Ou KO” Emmy Lyiana – Jag gillar låten, men som jag skrivit tidigare, detta stinker sista plats lång väg i Eurovision. Emmy är karismatisk, men hon står ju rakt upp och ner och sjunger låten, som är fruktansvärt lik Tysklands “Black Smoke” från 2015. Många kommer uppskatta den, men kommer verkligen någon ta sig tiden och pengarna o rösta på henne…tveksamt…
  5. “Mamma Mia” Louka – Det är ett litet hopp kvalitetsmässigt för mig mellan Emmy och Louka. Jag gillar honom (framförallt är han riktigt snygg) men hans röstresurser var inte särskilt starka för mig. Tror detta får svårt i finalen.
  6. “Ailleurs” Max Cinnamon – Gullig kille med modern gitarrpop, kommer nog vara topp 4 i finalen. För mig blir det lite väl rörigt att blanda engelska och franska i refrängen, det gör att man tillslut inte förstår nånting.
  7. “Reve Du Gamin” Nassi – Låten och framträdandet i sig är inte dåliga…men ibland kanske man som låtskrivare inte sjunga sin låt själv utan låta någon med mer erfarenhet, mer stabilitet och framförallt mer karisma sjunga låten. Så är det i detta fall, vilket förstör allt. Hur Christer Björkman kunde förlåta det och ge det 12 poäng i semin är en gåta…
  8. “Lisboa Jerusalem” Igit – Inte alls min typ av låt, egentligen irriterar mig. Men jag kan förstå folk som gillar den, är lite Spanien 2010 över den och skulle i alla fall inte komma sist i en Eurovision-final.

  Så “Mercy säger mitt hjärta, men blir det “Eva” så är det helt okej för mig! 🙂

 4. Josef

  Oj, vilket starkt startfält för Frankrike. Det satsas kanske lite extra nu när man såg att Portugal som aldrig får några poäng i tidigare år, vann överlägset med den fantastiske Salvador! 🙂 Just nu kanske jag tycker mest om “Eva” men många goda kandidater här!

 5. Schlagerpinglan

  Även om jag naturligtvis tycker om att se att det finns personer som, precis som jag, gillar “Eva” och “Mercy” så uppskattar jag att det framkommer att det finns andra åsikter, t.ex. att andra verkar sätta låtar som “Rêve de gamin” bland de främsta. Själv var jag inte så värst imponerad efter Nassis live-framträdande men då både Amir och Christer Björkman gav honom sina 12:or och det finns “vanliga ESC-fans” som rankar bidraget högt så börjar jag att undra om jag kanske missat något. Än så länge så förstår jag inte riktigt vad som är så speciellt med låten men lycklingtvis så har jag flera dagar på mig att undersöka saken närmare. 🙂

 6. Schlagerpinglan

  @Josef, Det kan mycket väl ha varit Portugals vinst som inspirerat Frankrike till sin nysatsning. Vad det än var så verkar det ha givit resultat då de fått in (och valt ut) ett flertal väldigt kompetenta bidag. Visserligen följer de inte Salvadors exempel till 100% utan blandar in engelskan lite här och där, men i jämförelse med den senaste franska uttagningen så tycker jag att det är en rejält imponerande samling. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se