TjeckienSchlagerpinglan: På måndag, den 29:e januari, är det sagt att “Eurovision Song CZ“, Tjeckiens nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2018, ska nå slutstationen och vinnaren presenteras.

Här nedan hittar ni allmän fakta om den tjeckiska uttagningen, startfältet som tävlar i finalen (inkl. länkar till bidragens studioversioner och artistsidorna på ceskatelevize.cz) samt mina personliga betyg av låtarnas studioversioner.

Allmänt om Tjeckiens “Eurovision Song CZ”:
6 bidrag har valts ut att få tävla i Tjeckiens nationella ESC 2018-uttagning och de presenterades för allmänheten den 8:e januari.
50% av resultatet består av de tjeckiska tittarröster som registrerats via den officiella Eurovisionsappen mellan den 8:e och 22:a januari.
50% av resultatet består av rösterna från tio internationella jurymedlemmar, se listan nedan på de tio tidigare ESC-deltagarna, som röstat under samma period som tittarna och delat ut poäng enligt följande skala: 8, 6, 4, 3, 2 och 1 poäng.
Den 23:e januari avslöjades det att “Lie to me” med Mikolas Josef fått den högsta poängen av juryn, 68 poäng.
Tittarnas röster (och ev. resten av juryrösterna om de inte avslöjas innan) kommer att presenteras den 29:e januari, enligt tävlingsreglerna på ceskatelevize.cz.

Bidraget som fick högst poäng av juryn i Tjeckiens ESC 2018-uttagning:

Lie to me“, Mikolas Josef

Tjeckiens “Eurovision Song CZ” – Finalen, 29:e januari:

Bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg
(baserat på studioversionerna):
High on love“, Debbi
(Ellie Wyatt, Jon Hallgren, Mahan Moin, DWB)
TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien
StandUP“, Doctor Victor
(Doctor Victor)
TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien
We rule this world“, Eddie Stoilow
(Jan Žampa, Jan Martínek)
TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien
Fly“, Eva Burešová
(Václav Noid Bárta, David Vostrý)
TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien
Lie to me“, Mikolas Josef
(Mikolas Josef)
TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien
Never forget“, Pavel Callta
(Pavel Callta)
TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien

Internationella juryns medlemmar:

Dami Im (Australien 2016) Robin Bengtsson (Sverige 2017)
Naviband (Vitryssland 2017) SunStroke Project (Moldavien 2010 och 2017)
Sanja Vučić (Serbien 2016) Jalisse (Italien 1997)
Iveta Mukuchyan (Armenien 2016) Nathan Trent (Österrike 2017)
Norma John (Finland 2017) Liora Simon (Israel 1995)

Schlagerpinglan: Jag har inte mycket att tillägga här utan första intrycket håller i sig: Får jag bestämma (och Mikolas Josef är lika bra live som jag hoppas) så blir det “Lie to me” som får representera Tjeckien i maj. 🙂

Mer om Tjeckiens förberedelser inför ESC 2018 (inkl. alla deras bidrag och resultat i ESC) hittar ni här: “Tjeckien i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Tjeckien 2018: Inför “Eurovision Song CZ”-finalen”

 1. Micke

  1. “Fly“, Eva Burešová (8/10)
  Inte ofta låtar sätter sig direkt hos mig men det gjorde den här. Känslan över det är som vanligt att då kommer jag snabbt att glömma bort den för det gör nästan alltid såna. Men den har inte gjort det utan fortsätter att vara överlägsen i det tjeckiska utbudet 2018. Känslan som dock tyvärr varit med mig hela tiden har varit “detta kommer inte att hålla liv. Aldrig med den rösten”. Hoppas givetvis att jag har hur fel som helst och att Eva ger mig en riktig käftsmäll.

  2. “High on love“, Debbi (6/10)
  Kan erkänna att det här egentligen inte är min stil men ibland hittar små skott som tilltalar en även bland rovor och annat där man normalt inte har sitt bete. En glad bagatell kan man väl kalla det och det är väl inte fel. Jag vet absolut ingenting om Debbie men min magkänsla säger att hon kommer att fixa detta live

  3. “We rule this world“, Eddie Stoilow (6/10)
  När jag hörde den här första gången fick jag riktig go feeling. Visst tänkte jag att det är väldigt light U2 och Coldplay men även väldigt light av dem är riktigt gott. Hade dock hoppats att den skulle ha växt under resans gång men den står kvar vid terminalen och avgången ser ut att ha skjutits upp på obestämd tid. Men det är ände riktigt ok.

  4. “Never forget“, Pavel Callta (6/10)
  Går det egentligen att recensera det här? Jag menar den här låten har vi ju hört i minst 346 liknande versioner tidigare under åren s det känns som man redan har recenserat otaliga gånger. Vet många som är arga på den här och jag har fått otaliga förslag på andra låtar den ska vara plagiat av. Har dock inte köpt en enda av den och bryr mig inte. Den är en pigg bagatell

  5. “StandUP“, Doctor Victor (4/10)
  Det här är precis som mitt betyg antyder inte fullt godkänt men dock inte dåligt. Det här är rock som bara kan dyka upp i ESC. Visst det finns intentioner men de bryts av ganska snabbt och man sitter och kliar sig på hakan och funderar över om det är allvar eller skämt. Det är absolut inte dåligt men jag vill mer när det gäller det bästa inom musiken – Rocken

  6. “Lie to me“, Mikolas Josef (1/10)
  Jag vet att Pinglan och Adri tycker jättebra om det här och det vill jag respektera. Därför avstår jag att säga mer än att jag verkligen inte tycker detta är bra.

  Femma i betyg på skalan (0-10) betyder ju godkänt. Kul att se att fyra av sex bidrag ligger bättre än det

 2. Adri

  Med tanke på att maxsumman från juryn var 80, så känns det som att Mikolas måste krossat hos juryn för att få 68 poäng. Bra början! 🙂

 3. Adri

  Har kommenterat detta startfält så mycket innan, så blir väl ingen vidare lång kommentar. Det enda som är nytt är sistaplatsen, nu är den delad mellan två låtar.

  BLIR JÄTTEGLAD OM DEN VINNER:
  • Lie to me
  – Vill Tjeckien ha lite mer framgång än en 25e plats att skryta med så är det ju denna låt som ska skickas. Mikolas har (åtminstone förr) presterat live, så det är ingen oro. Det verkar nästan bara va här på bloggen den inte uppskattas. 4/5

  BLIR VÄL GANSKA GLAD OM DEN VINNER:
  • Fly
  – Ja, lite slö… men jag gillar det mörka, filmiska och dramatiska. Jag litar också på Eva som sångerska! Detta känns som en något vattnigare version av Belgiens låt förra året. Inte alls samma låt, men samma sinnesstämning och atmosfär 🙂 3/5

  HELT NEUTRAL OM DE VINNER:
  • We rule this world
  – Visst är det lite platt och underväldigande i refrängen. Men är det inte dåligt? Nja. Skulle jag väl inte säga. Det känns väl som hyfsat mediokert Coldplay-coverband. Saknar lite oumph. 3-/5

  • Never forget
  – Jag jobbar på radio och jag lyssnar på radio. Därför är denna kommentar kanske lite märklig, men nej… det här är för radio för mig. Allt är kompetent och så, men det är ju så långt från eget det kan va! 🙂 2+/5

  BLIR NÄSTINTILL FÖRBANNAD OM DE VINNER:

  • High on love
  – Jag litar på Debbi som sångerska. Men låten är fruktansvärt irriterande. Nån här på bloggen jämförde den med det som Molly Pettersson Hammar ställt fram i Melodifestivalen. Jag förstår det, men Molly gjorde rätt. Den här låten är tyvärr lite väl mycket huvudvärk för mig. Lite potential här och var, men den lever ju inte upp till den på långa vägar. 1-/5

  • Stand Up
  – Jag har svårt att greppa det här som låt. De kanske är kända och erkända som band i Tjeckien. Vad vet jag? Inget. Men jag får räkna med att de är det. Och då känns detta tyvärr som heeeeeelt fel låt att visa upp sina talanger med. 0/5.

 4. Micke

  Jag är inte orolig längre över Eva Burešová live. Detta var för sex år sedan så inte fan ska jag behöva vara orolig nu. Släng dig i väggen Mikolas 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=UH6x91aenHU

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se