Danmarks Eurovision-bidrag 2018

2018-02-12 (måndag)

DanmarkI helgen, närmare bestämt lördagen den 10:e februari, valde Danmark ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom den nationella uttagningen “Dansk Melodi Grand Prix 2018“.

Tio tävlingsbidrag framfördes och sedan var det upp till 50/50 jury- och tittarröster att utse tre superfinalister innan samma jury och tittare röstade ytterligare en gång för att få fram vinnaren. Slutresultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan medan all inför-finalen-info finns här.

Uppdaterat: Nu har resultatet nedan uppdaterats så det även framgår hur tittarna och juryn röstade var för sig.

Lyssna på Danmarks bidrag till Eurovision Song Contest 2018 här:

“Higher Ground”, Rasmussen final-framträdandestudioversion
(text & musik: Niclas Arn, Karl Eurén)

Resultatet av Danmarks “Melodi Grand Prix 2018”, 10:e februari:

Resultatet av super-finalen Juryröster Tittarröster Summa
1. “Higher Ground“, Rasmussen 60 % 40,2 % 50%
2. “Starlight“, Anna Ritsmar 26,6 % 36,0 % 31%
3. “Music for the Road“, Albin Fredy 13,4 % 23,8 % 19%

Resultatet av den första röstningsomgången:
Vidare till superfinalen: (ej i resultatordning)
Starlight“, Anna Ritsmar
Higher Ground“, Rasmussen
Music for the Road“, Albin Fredy
Ej vidare till superfinalen: (ej i resultatordning)
Riot“, Ditte Marie
Boys on Girls“, Sannie
Angels to My Battlefield“, Sandra
Unfound“, Lasse Meling
Standing Up for Love“, CARLSEN
Signals“, KARUI
Holder fast i ingenting“, Rikke Ganer-Tolsøe
(Källor: dr.dk och wikipedia)

Schlagerpinglan: Inför finalen hade jag hittat fyra låtar som jag tyckte riktigt bra om men det var inte förrän jag hade sett liveframträdandena som det klarnade så pass mycket att jag märkte att det egentligen var ett klassiskt fall av ett “one-horse race“. 🙂

Både “Holder fast i ingenting” och “Riot” visade sig fungerade helt OK live, fast utan att imponera nämnvärt. Därför blev jag inte alltför besviken när två av mina tre val till Superfinalen blev utslagna direkt. Kvar av mina inledande favoriter fanns då “Starlight“ (som jag inte alls tilltalades av längre utan mer kändes som en JESC-vinnare) och “Higher Ground“ (som mer eller mindre visade sig ha allt jag söker i ESC-bidrag och därmed blev min slutliga, personliga favorit i Danmark.).

Alla mina fyra favoriter hade en bra låt i grund och botten men Rasmussen visade sig (enligt min smak) vara den enda som kunde presentera den på ett sätt som träffade rätt. Allt, från sångarens röst och utseende till låtens uppbyggnad, trummorna, körsången och allt det visuella med färgschemat och vindeffekten, blev till en fungerande enhet som var ett rent nöje att bevittna. Lyckligtvis så blev de röstande lika imponerade av låten och framträdandet, vilket resulterade i en storseger till årets andra “svensk-bidrag”. Grattis och lycka till, Rasmussen och Danmark. 😀

Mer om Danmarks förberedelser inför ESC 2018 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Danmark i ESC 2018“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Danmarks Eurovision-bidrag 2018”

 1. Anette

  Vi har nästan identiska känslor för det här märker jag. Jag blev glad när jag märkte att det fanns 2-3 bra bidrag i Dansk Melodi Grand Prix 2018. Det med Rikke Ganer-Tolsøe tappade lite live men än värre var det med Anna Ritsmars bidrag. Oj så mycket JESC-deltagare detta bidrag kändes. Tappade otroligt för mig. Kvar stod då Rasmussen. Håller med om att allt satt inklusive utseende 🙂

 2. Adri

  Nope… rakt in på min sistaplats. Lite “Roger Pontare”-feeling men som gör väldigt mycket fel. Klyschig, HEEEEMSK text (kan vara den sämsta i hela ESC-säsongen så här långt… ja värre än “Let’s go ape in my cabana oh na na”). Rasmussen är inte karismatisk heller. Det enda riktigt positiva jag kan tänka på är att det finns himla markerade trummor och det gillar jag. Men där tar också listan på det positiva slut. När t.o.m jag tycker det är för radioskvaligt, då är det ganska illa.

  Den känns dock ganska rätt i tiden med succéserier som “Vikings” och “Game of thrones” som är populära. Men jag gillar inte de serierna heller… så för mig gör det varken bu eller bä.

  TOPP 9 THIS FAR:

  1. Frankrike
  2. Malta
  3. Schweiz
  4. Tjeckien
  5. Italien
  6. Storbritannien
  7. Spanien
  8. Albanien
  9. Danmark

  Vilken var den rätta vinnaren då? För mig var det inte “Starlight” heller. Den var lite fin, men den var som sagt väldigt barnslig och nästan för enkel. Nej vinnaren borde vara “Boys on girls”.

 3. Anette

  1. Frankrike
  2. Danmark
  3. Italien
  4. Albanien
  5. Uk
  6. Spanien
  7. Schweiz
  8. Malta
  9. Tjeckien

 4. Schlagerpinglan

  @Anette, Roligt att se att det finns fler här på bloggen som gillar det danska bidraget. Annars tycker jag att det verkar mest ha varit rejäla sågningar av det, vilket inte bådade gott för dess framtid men då finns det fortfarande hopp. 😀

 5. Adam

  Jag brukar tillhöra de som nästan aldrig gillar de danska låtarna. Detta har en del potential dock. Önskar dock på att ljusare nummer i Lissabon. Det händer tyvärr alldeles för lite på scenen och det får mig att tänka på annat. Men detta är nog ändå Danmarks bästa sen 2014 för mig…men som sagt, har nog inte helt verkligen gillat ett danskt bidrag sen 2001 om jag ska vara ärlig…

  Min rankning:
  1. Frankrike
  2. Tjeckien
  3. Italien
  4. Albanien
  5. Schweiz
  6. Malta
  7. Storbritannien
  8. Danmark
  9. Spanien

 6. Adri

  Jag saknar Danmark 2017. Det var min fjärdeplats. Och trots att jag kanske inte var så överpositiv angående låten så tror jag faktsikt på final, åtminstone nu innan låtarna avslöjats 🙂

  Ja, att Danmark är Nordens svagaste verkar de flesta, inkl. danskarna själva, ganska medvetna om. Jag är dock inte så hård. 2006, 2011-2013 och 2017 gillade jag allihopa 🙂

 7. Anette

  Hoppas jag inte trampar någon på tårna nu men jag har väldigt svårt att förstå att så många kan döma ut Danmarks bidrag som töntigt, fånigt och som ett bidrag som egentligen inte har med musik att göra samtidigt som de hyllar Samir och Viktors bidrag. Har de förväxlat bidragen eller? Jag missade första deltävlingen i Mello men jag såg tyvärr andra. Skulle jag göra en tävling av de tio danska bidragen och de sju jag såg i deltävling 2 i mello. Då skulle de sju svenska bidrag få plats 11-17. Kanske att Mimi Werner och Margaret hade kunnat slåss om plats 7-8 eller liknande. Men Schlagerpinglan jag har faktiskt hört många positiva röster också om Danmarks bidrag 🙂

 8. Marcus

  Alltså, Danmark… Ni kan sååå mycket bättre – det här är ju bara hysteriskt dåligt. Grattis till en missad finalplats!

 9. Schlagerpinglan

  Eftersom jag själv tycker att allt i det danska bidraget är så behagligt (både ljud- och synintrycken) så anser jag att de lyckats väldigt bra med sin minimalistiska koreografi och vill inte att det ska förändras speciellt mycket. Om man däremot inte sitter trollbunden utan kanske t.o.m. känner hur tankarna börjar flyga iväg och man analyserar detaljer (som jag brukar göra när jag inte helt köper ett bidrag) så blir det förmodligen inte lika imponerande. Jag tror nog att detta är ett bidrag som man måste “känna” för att riktigt uppskatta och förhoppningsvis övertygar det tillräckligt många i Portugal för att ge Danmark en finalplats.

 10. Adam

  @Anette

  Nu tycker jag inte att “Higher Ground” är töntig, tycker den har potential och så, bara det att den är typisk dansk i att “man spelar säkert” och vågar bara utmana lite lagomt. Men om vi skulle sätta ihop DMGP och andra deltävlingen i Mello så skulle en låt säkert vinna, och det är Liamoo och “Last Breath” Det är den enda låten i årets mello som låter skriven mot Eurovision, som är en vanlig modern låt med bra refräng som berör, utan en massa trams, dåliga textrader, fejkade överproducerade nummer och tonartshöjningar som var minst tio år för gamla. Samir & Viktor tycker jag hade sin bästa låt nånsin och väl värd “andra plats” (om de nu var tvåa, vi vet ju inte). Man ska inte underskatta att ha roligt och dansa loss, vilket den verkligen gav känsla för.

  I en Svensk-Dansk-omröstning så skulle nog Liamoo vinna, med S&V komma tvåa och Rasmussen nog trea. Danmark har en vana att ha hiphop i sin uttagning, så för de är det inte lika konstigt som här i Sverige. Margaret kanske skulle bli fyra eller femma, för trots den hysteriska textraden “Let’s go ape in my Cabana” så var hon riktigt bra live och hoppas innerligt att hon slår ut Sigrid eller Renaida i AC sen.

  Sen vad är det som är så fel med att vara lite töntig? Så klart det måste finnas töntighet, det är ju Eurovision, finns plats för allt och alla, vi i Sverige kanske ska sluta vara så seriösa när det gäller ESC och faktiskt bara slappna av och gå på känsla rakt av. 🙂

 11. Adri

  Anette: Det som jag tycker gör “Higher ground” töntigare än S&V (sen som Adam säger, klart man måste få vara lite töntig ibland 🙂 framför allt i detta sammanhang) är att Rasmussen verkligen tar sig själv och denna EXTREEEEEMT överdrivna, nästan parodiska, låt på så stort allvar.

  S&V vill bara göra folk glada och göra så de dansar 🙂 De gör inte djup musik, och det är de väl medvetna om!

  Sen håller jag inte om det där med att om man skulle blanda finalerna att de svenska låtarna skulle vara plats 11-17 🙂 Danmarks final hade bara två vettiga låtar för mig, och Sverige hade fem vettiga låtar tycker jag 🙂 Menmen… folk tycker olika 🙂 Du verkar ju inte direkt ensam i dina tankesätt.

 12. Anette

  Adri ingen hoppas mer än jag på riktigt bra bidrag i mello men deltävling två var nästan chockartat dålig som jag kände det. Det var lite Danmarks Starlight rätt över, alltså lite juniorstämpel. Men det blir säkert bättre nu 🙂

  Adam självklart får man var töntig det jag kände var bara mer hur kan man kalla Danmarks bidrag töntig när man geniförklarar Samir och Viktor

 13. Johanna

  Jag är inte superimponerad av detta valet då jag tyckte både tvåan och trean var ljusår bättre. Dock känner jag redan att den har växt till sig lite men Danmark fortsätter verkligen att vara Danmark, dvs tråkiga och jag tror personligen att den kan få det lite svårt i semin. Kan nog hamna på plats 9-14 i semin så inte helt chanslös ändå

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se