FinlandSchlagerpinglan: I morgon, lördagen den 3:e mars, är det dags för Finland att utse sitt bidrag i Eurovision Song Contest 2018 genom finalen av den nationella uttagningen “UMK 2018” där det för ovanlighetens skull är en och samma artist som framför alla de tävlande bidragen.

Här nedan ser ni lite info om uttagningen i stort, länkar till de tävlande bidragen samt mina personliga betyg av dem:

Finlands “Uuden Musiikin Kilpailu 2018” i korta drag:
Den 7:e november avslöjade YLE att de inför ESC 2018 beslutat sig för att göra ett internval vad gäller artisten och skicka Saara Aalto som Finlands representant.
I finalen av “UMK 2018” kommer Saara att tävla med tre olika bidrag som specialskrivits för henne och presenterats för allmänheten i form av musikvideor.
I finalen utses vinnaren med hjälp av en kombination av jury- och tittarröster.
Programledarna för “UMK 2018” är Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen.
Finalen lär kunna följas via areena.yle.fi kl. 18:00 CET den 3:e mars.

Ett av de tävlande bidragen i finalen av “UMK 2018”:

Domino“, Saara Aalto

Finlands “Uuden Musiikin Kilpailu 2018” – Final, 3:e mars:

Startordningen, bidragen, artisterna och låtskrivarna: Schlagerpinglans betyg:
1. Monsters“, Saara Aalto
(Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki Fitzgerald)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
2. Domino“, Saara Aalto
(Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez,
Will Taylor, Saara Aalto
)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
3. Queens“, Saara Aalto
(Farley Arvidsson, Charlie Walshe, Tom Aspaul, Saara Aalto)
FinlandFinlandFinlandFinlandFinland

Schlagerpinglan: När jag hörde de tre tävlingsbidragen för första gången var jag väldigt positivt inställd till samtliga och trodde att det skulle bli ett svårt val att sålla ut någon personlig favorit här, men det visade sig ske automatiskt med tiden. 😀

Medan både “Queens” och “Monsters” (trots sina många styrkor som texterna och en del melodislingor) visat sig tappa en hel del vad gäller “det” som håller mitt intresse uppe så har “Domino” vuxit till sig rejält. Det är inte bara så att jag gärna ser G:sons låt som segrare utan jag hade blivit rejält besviken om så inte inträffar. Det är något speciellt i den som numera träffar helt rätt hos mig och jag håller därför tummarna för att lördagens framträdande får majoriteten av de röstande att känna likadant. 😀

Jag är dock smärtsamt medveten om att, efter att ha tittat runt på diverse oddslistor och omröstningar, att det är “Monsters” som är den stora favoriten… men hoppet är ju det sista som överger en. Det är ju trots allt inte förrän Saara framfört alla de tre bidragen live som vi egentligen vet vad vi/de har att välja mellan. Heja “Domino”! 🙂

Mer om Finlands förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Finland i ESC 2018“.


Sätt guldkant på den finska finalen:

Schlagerpinglan: Tidigare år har jag valt säkra kort som finsk choklad och finsk lakrits m.m. vid de finska uttagningarna så i år gjorde jag en rejäl chansning och satsade på brödost, hjortronsylt och kaffe, allt tillverkat i Finland. Eller ja, vi testade produkterna tidigare under säsongen (vilket var en intressant upplevelse) men någon repris på lördag blir det inte. Ev. köper vi hem lite lakrits i stället. 😉

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Finland 2018: Allt inför “UMK 2018”-finalen”

 1. Adri

  Oj oj här är vi oliktänkande.

  1. ”Monsters”
  BETYG: 4/5
  – Egentligen inte den roligaste låten. Men skulle jag välja någon av dessa att lyssna på så är det denna. Och det är även här Saara passar bäst in tycker jag! 🙂

  2. ”Queens”
  BETYG: 4-/5
  – Den mest unika av låtarna. På så sätt kanske det roligaste valet. Men inte riktigt lika skarp som ”Monsters”

  3. ”Domino”
  BETYG: 2-/5
  – Den tråkigaste. Jag gillar Sia lika mycket som the next person. Men jag tycker hennes influenser börjar märkas för mycket i tävlingen. Och de flesta är ganska bleka i jämförelse. Likaså denna. Ändå denna jag tror vinner för jag tror det är denna som gör sig bäst live tyvärr. Men jag hoppas verkligen inte det. Buuu.

 2. Andreas

  Jag är på samma linje som Adri här, tycker också Monsters var den bästa av låtarna, och även den låt jag personligen tyckte passade Saara bäst.

 3. Schlagerpinglan

  Jag hade en naiv förhoppning om att alla odds och undersökningar på något sätt var felvinklade (det kan ju faktiskt hända) men det blir allt svårare att ignorera dem. Jag får väl i stället, som sagt, hoppas på att Saaras “Domino”-framträdande får majoriteten av de röstande att tänka om. 😉

 4. Johanna

  Jag gillar ingen av låtarna, tycker de allihop är för plastiga och överproducerade, typ som Sveriges och Azerbajdsjans bidrag brukar vara men måste jag välja så väljer jag “Queens” men “Monsters” vinner det är ju redan uppenbart….

 5. Daniel

  Monsters är monsterbra! Håller tummarna för den.

 6. Micke

  Jag har hela tiden varit på Johannas sida om plastiga bidrag. Har varit rädd för att jag “lurades” att tycka att allt var så dåligt på grund av den hemska videon till Monsters. Har nu verkligen försökt lyssna in på mig på bidragen utan att se några videos men jag tar fortfarande Johanna i hand om Finlands bidrag. Nope detta är massproduktion av värsta plastiga sort. Absolut inget för mig. Som jag tidigare och vidhåller än idag. Finland är årets absolut största besvikelse även om Norge är sämre i det stora men detta är ju för tusan Finland. Nordens “hjältar” i ESC för mig. Usch!!! Jag tycker Monsters och Queens är (1/10) och Domino (2/10). Känns som att Slovenien och Tjeckien ska få sällskap i bottenträsket för mig för även jag är övertygad om att Monsters tyvärr vinner.

 7. Hanna Zappar

  Håller helt med, heja Domino!!! Monsters är inte dålig eller så, men den känns som absolut _max_ topp 10 i finalen. Tycker det är farligt stark fanwank-vaning på den tyvärr… Domino däremot känns som en topp 3-låt med chans på vinst. Älskade den redan vid första lyssningen och har inte lessnat det minsta sen dess. Tycker den känns som en “Sound of silence” fast bättre!! Jag ska för övrigt på kryssning på lördag, så om jag har flyt så kanske jag hinner över till finska sidan innan röstningen är över så jag hinner rösta på den, hehe 😉

 8. Jonas

  Jag var lite inne på att ha Domingo som första val i början men den tappa mer och mer. Monster växte till och i finalerna live sändning var det inget snack om saken. Bästa låten vann.

 9. Schlagerpinglan

  @Jonas, Även jag blev övertygad av live-framträdandet… men min slutsats var att det var just “Domino” som var det självklara valet. 🙂

 10. Alex

  Queen var min favorit när jag kollade på videorna. Men älskade monster också. Däremot var domino inte alls i min smak så jag är jätteglad att det inte blev den.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se