Polens Eurovision-bidrag 2018

2018-03-07 (onsdag)

Polen På lördagskvällen den 3:e mars, valde Polen och TV-bolaget TVP ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2018 genom den nationella uttagningen “Krajowe Eliminacje 2018“.

Efter att de 10 tävlande bidragen framförts så var det upp till 50/50 jury- och tittarröster att utse vinnaren. Slutresultatet samt länkar till (två av) finalens framträdanden ser ni här nedan medan all inför-finalen-info finns här.

Vill ni se hela finalen, där inte bara samtliga finalframträdande finns utan även gästframträdanden av Måns Zelmerlöw, Blue Café och Katarzyna “Kasia” Moś, så hittar ni den på vod.tvp.pl (se tidsangivelserna nedan för att se när varje artist framträder).

Lyssna på Polens bidrag till Eurovision Song Contest 2018 här:

“Light Me Up“, Gromee feat. Lukas Meijer final-framträdandestudioversion
(text & musik: Andrzej Gromala, Lukas Meijer, Mahan Moin, Christian Rabb)

Resultatet av finalen av Polens “Krajowe Eliminacje 2018” – 3:e mars:

Placering, Bidrag, Artist: Juryröster Tittarröster Summa
1. Light Me Up“, Gromee feat. Lukas Meijer (36:26 in i finalen) 8 p. 12 p. 20 p.
2. Don’t Let Go“, Happy Prince (42:02 in i finalen) 12 p. 7 p. 19 p.
3. “Momentum“, Monika Urlik (56:24 in i finalen) 7 p. 10 p. 17 p.
4. “Love Is Stronger“, Ifi Ude (52:09 in i finalen) 10 p. 6 p. 16 p.
5. “Why Don’t We Go“, Marta Gałuszewska (16:28 in i finalen) 6 p. 8 p. 14 p.
6. “Nie chcę ciebie mniej“, Saszan (47:08 in i finalen) 5 p. 4 p. 9 p.
7. “Skin (Błysk)“, Maja Hyży (22:17 in i finalen) 4 p. 3 p. 7 p.
7. “Krakowiacy i górale“, Future Folk (26:47 in i finalen) 2 p. 5 p. 7 p.
9. “Delirium“, Isabell Otrębus (30:57 in i finalen) 3 p. 2 p. 5 p.
10. “Sunflower“, Pablosson (12:05 in i finalen) 1 p. 1 p. 2 p.
(Källa: “Krajowe Eliminacje 2018”-finalen som kan ses i efterhand via vod.tvp.pl)

Schlagerpinglan: Trots att jag inledningsvis hade “Light Me Up” med Gromee feat. Lukas Meijer som min personliga favorit så var det med ett litet sting av besvikelse som jag tog del av nyheten på lördagskvällen att de vunnit. Bakgrunden till detta är att det var en kväll full av finaler där nästan allt gått “fel” och jag inför finalen hittat en ny favorit i “Why don’t we go” med Marta Gałuszewska.

Efter att jag nu sett finalen i efterhand så är jag däremot helt OK med resultatet, för trots att “Why don’t we go” fortfarande är mitt förstahandsval så visade det sig att “Light Me Uphöjde sig för mig i finalen då både sång och framträdande fungerade bättre än förväntat. 🙂

Ett annat bidrag som visade sig bli så mycket bättre och mer intressant live än i studioversionen var “Don’t Let Go“ (medan “Sunflower” och “Delirium“ gick motsatt håll för mig). Resultatet blev att jag till slut tyckte riktigt bra om tre av de polska bidragen, varav en av dem vann, så jag kan inte vara annat än nöjd med årets uttagning och ser redan fram emot nästa. 🙂

Vad gäller slutresultatet så tror jag att det är bra för tävlingen att det inte blev ytterligare ett år då juryns ballad vann över tittarnas favorit utan att det nu blir lite mer uptempo från Polen. Variation förnöjer och förhoppningsvis så ger det även resultat. Jag önskar i alla fall Gromee feat. Lukas Meijer och Polen lycka till i ESC 2018. 🙂

Mer om Polens förberedelser inför ESC 2018 (samt deras senaste ESC-bidrag och resultat) hittar ni här: “Polen i ESC 2018“ medan länk-samlingen till de övriga utvalda bidragen samt ländernas ESC-förberedelser finns här.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Polens Eurovision-bidrag 2018”

 1. Adri

  Jisses… jag trodde “Delirium” hade segern som i en liten ask. Jag gillade den inte (dock gillade jag den mer än vissa andra här på bloggen).

  Men vad tusan hände live? Jag har sett Isabel sjunga live förr, bland annat i förra årets polska final (DÄR var hon min favorit). Jag har ingen aning vad tusan hände men det var inget som gick rätt i lördags där iaf. Låten var dålig från början, men nu lades det på en svag röst som begav sig all over the place, en dålig och ful show och helt ärligt fanns det nästan inget kompenserande i lördags. Det sjönk så hårt.

  Vinnaren då? Helt rätt, och ännu bättre då? Min silverplats blev den riktiga silverplatsen och jag hade vart ok med den som vinnare också 🙂

  “Light me up” befinner sig i skrivande stund nåntans i slutet av min topp 10 🙂

 2. Lukas

  Den här låten tycker jag är konstig. Å ena sidan håller jag med att en lite mer upplyftande upptempolåt borde få va med i den regionen som är andra halvan av andra semin, men det fanns en hel del saker som störde mig. Dels, återigen, den där förbannade sångsamplaren som vi tvingas höra efter refrängen (hur fan har inte EBU förbjudit det där redan?), samt att det såg ut som att Lukas Meijer inte riktigt visste vad det var för scen han stod på. EDM-poplåt och så står han där i full rockutstyrsel med en elgitarr han inte ens spelade på en enda gång i framträdandet.

 3. Johanna

  Alltså ännu en låt i genren jag egentligen inte gillar men som på något konstigt sätt ändå är en av årets bästa låtar. I slutet av min topp 10 skulle jag tippa utan att ha gjort en ordentlig topp och jag tror att det kommer gå riktigt bra för den här trots att oddsen säger annat. Lätt final och där övre halvan tror jag- och nej, inte bara för att det är Polen utan för att det helt enkelt är en bra låt!

  Och är otroligt glad att inte “Delirium” vann för den hade jag npg bannemig rankat under Finland och Tjeckien som jag verkligen inte gillar alls…..och säger som Adri, vad hände med Isabels röst? för ja “Voiceless” var min överlägsna favorit i Polen förra året….

 4. Micke

  @Johanna. Helt överens med dig om “Delirium”, Finland och Tjeckien 🙂

 5. Johan

  Fullt godkänt bidrag från Polen i år. Elektronikan känns lite plastig, men helheten bör vara värd en finalplats.

  En bubblare för mig? Portugal. Har lyssnat på den dagligen sedan den gick och vann den inhemska uttagningen. Oerhört vacker!

 6. Malin

  Då min bror varit med i schalgersammanhang förr så sa han att detta var uselt uppstyrt. Medhörningen va usel, o t.om Måns zelmerlöv hade blivit förbaskad över det. De kom till Polen på torsdagen och hade aldrig träffat Gromee innan o repat. Jag kan säga som så: Lukas sjunger som en Gud! Det var svajigt o svagt sjunget i lördags, MEN! De kommer glänsa i portugal! Där har de lång tid på sig att repa, betydligt bättre o mer påkostade grejer! JAG har höga förväntningar då jag VET vad Lukas är kapabel till! Heja Polen

 7. Schlagerpinglan

  @Malin, Då blir det ytterligare lite mer intressant att se hur det slutliga framträdandet blir. 😀

 8. Malin

  Schlagerpinglan: VerkligenUpp till bevis

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se