ESC2018 I dag avslöjades det att SVT återigen kommer att låta Edward af Sillén kommentera de svenska sändningarna av semifinalerna och finalen av Eurovision Song Contest. Precis som 2015 så kommer han ha hjälp av Sanna Nielsen, som kom trea i ESC 2014 med “Undo”.

Semifinalerna sänds den 8:e och 10:e maj medan finalen avgörs den 12:e maj. Sverige tävlar i den andra semifinalen där vårt tävlingsbidrag “Dance You Off” med Benjamin Ingrosso fått startnummer 15.

Det avslöjades även att Felix Sandman, som kom 2:a i Melodifestivalen 2018 och var med vid ESC-förfesten i London (se officiellt live-klipp), kommer att få dela ut de svenska rösterna när finalen av Eurovision Song Contest 2018 ska avgöras. Här nedan ser ni vilka som agerat svenska röstavlämnare och kommentatorer i ESC de senaste åren:

År Svenska röstuppläsare Svenska kommentatorer
2003 Kattis Ahlström Pekka Heino
2004 Jovan Radomir Pekka Heino
2005 Annika Jankell Pekka Heino
2006 Jovan Radomir Pekka Heino
2007 André Pops Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2008 Björn Gustafsson Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2009 Sarah Dawn Finer Edward af Sillén & Shirley Clamp
2010 Eric Saade Edward af Sillén & Christine Meltzer
2011 Danny Saucedo Edward af Sillén & Hélène Benno
2012 Lynda Woodruff (Sarah Dawn Finer) Edward af Sillén & Gina Dirawi
2013 YOHIO Josefine Sundström
2014 Alcazar Edward af Sillén & Malin Olsson
2015 Mariette Hansson Edward af Sillén & Sanna Nielsen
2016 Gina Dirawi Lotta Bromé
2017 Wiktoria Edward af Sillén & Måns Zelmerlöw
2018 Felix Sandman Edward af Sillén & Sanna Nielsen
(Källor: expressen.se och tidigare schlagerpinglan.se-sammanställningar)

Schlagerpinglan: SVT väljer en duo som redan visat sig fungera ihop vid ESC 2015 så här känns ytterligare kommentarer ganska överflödiga. Allt annat än Edward af Sillén hade setts som en besvikelse men att även Sanna kommer tillbaka ser jag som ett stort plus. Chansen att de tre ESC-showerna ska bli trevligt underhållande ökade rejält. Tack för det, SVT. 😀

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Edward af Sillén och Sanna Nielsen kommenterar Eurovision 2018”

 1. Micke

  Jag hade en del kommentarer men eftersom “Ytterligare kommentarer är överflödiga” så avstår jag väl då 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Det var mina kommentarer jag syftade på. 😉 Era kommentarer tas naturligtvis emot med öppna armar. 🙂

 3. Micke

  @Pinglan, jag förstod mycket väl vad du menade. Tänkte bara fjanta mig lite 🙂 Härligt att “Farbror Edward” är tillbaka och Sanna har visat att hon håller hon med

  Tänkte ställa en helt annan fråga som hör hemma på annan plats men jag tar den här. Jag skrev för ett tag sedan i en diskussion med Adri att jag hade två favvisar i Ukrainas uttagning. Det var “Heroes“, The Erised och “Syla“, Illaria. Två härliga bidrag på var sitt sätt.

  Min fråga handlar om det sistnämnda bidraget. Ett bidrag som säkert många hitsjägare tycker är löjligt men jag jagar som jag sagt inte hits här, jag jagar erfarenheter av helt annat än det vanliga jag lyssnar på. Älskar det här bidraget men har aldrig sett det live. Vågade helt enkelt inte inför tävlingen 🙂 Likadant nu jag vill inte förstöra det jag hör. Men jag skulle ändå vilja fråga dig eller nån annan. Höll det live, raserades det eller vad? Skulle också vara kul om någon här precis som jag föll pladask för det 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=Iguia2XFyXA&list=RDMMIguia2XFyXA

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Vad gäller “Syla” så beror det ju till stor del på vad man menar med “höll”. Sångerskan slaktade inte låten live utan det lät väl helt OK, även om jag personligen tycker att de långa tonerna som de så fint maskerat i studioversionen fick en lite väl framträdande roll och blev alltför skrikiga för min smak.

  Nej, tacka vet jag studioversionen där den rätta känslan kommer fram och där takten och trummorna är mer framträdande. Tror inte att du får men för livet av att se liveframträdandet (länken finns i resultat-inlägget här http://www.schlagerpinglan.se/blog/2018/02/19/ukraina-2018-resultatet-av-vidbir-2018-semifinal-2/ ) men personligen hade jag ju stannat vid studioversionen. 🙂

 5. Adri

  Edward Af Sillén är ju ett full-blown proffs när det gäller ESC-kommentering 🙂

  Och jag tycker nästan hans proffsighet alltid smittar av sig på hans medsittare 🙂 För hans duos har nästan alltid varit grymma i mina öron 🙂

  Sen ska man väl inte överdriva heller. Det är ju inte direkt så att programmet faller om kommentatorerna missköter sig lite. Jag ogillade ju Lotta Bromé starkt 2016 men jag minns fortfarande 2016 som ett grymt ESC-år 🙂

  Och att Felix Sandman ska dela ut poängen… ja, det var väl ungefär vad man väntade sig. Han verkar så oerhört sympatisk så om han nu ändå inte vann tävlingen i sig så låter det bra att låta honom få sitt moment i ESC ändå 🙂

 6. Daniela

  Så himla bra! @Adri håller absolut med dig, och jag kan bara intyga att för min del så förstörde hon och hennes oproffsiga kommentarer min kväll då, minns jag så väl!
  Men Nu, Nu blir det bra igen! 🙂

 7. Micke

  Något jag tog väldigt illa vid mig av var alla påhopp som kom mot Lotta Bromé. Erkänner att hon nog inte var rätt kvinna på rätt plats i det här fallet men har Sverige någonsin haft någon bättre radiopratare någonsin? Givetvis har de haft de men de som har varit det har varit sååååååååååååååååå jäääävla bra rent ut sagt.

  Tack för allt suveränt du gjort Lotta och jag hoppas du inte tog illa vid dig av alla påhopp du fick i samma anda som stackars Anna Bergendahl råkade ut för

 8. Micke

  @Pinglan, tack för infon förresten om “Syla”. Får se om jag vågar mig på att kolla liveklippet. Har en så jädra go känsla för studioverionen nu så jag vill inte gärna riskera att sabba det 🙂

 9. Adri

  Micke: Jag vet inte var alla dessa påhopp mot Lotta höll hus. Jag märkte ingenting. Jag trodde jag var ganska ensam om att ogilla hennes prestationer i kommentarorbåset.

  Jag tycker hon är helt ok. Har respekt för henne, eller åtminstone fram tills i höstas. Men som du sa: hon passade inte in där kort och gott.

  Hon verkade inte tycka om att vara där och bevaka tävlingen. Och sen (och detta är väl inte är hennes fel, utan SVTs), det är ju inte lätt att vara ensam i kommentatorbåset.

  Och hon var så dissig mot många artister, vilket säkert var skämt men då får hon nog bättra på sin betoning.

  Jag har aldrig hört hennes radioprat, för jag tror jag är ur målgrupp. Men jag har ju sett henne på TV och dylikt och hon verkar vara en helt fine person där. Men kommentator-uppgiften var inte rätt för henne.

 10. Micke

  @Adri are you kiding me? 🙂 I vilket land befann du dig efter ESC 2017? 🙂 Just kiding with you my friend. Förhoppningsvis är det helt enkelt så att du inte bryr dig om skitprat och därför inte märker sånt. Hon fick tyvärr en hel del skit Adri. Sånt som visar hur svårt människan har att växa upp ur blöjåldern.

  Lotta är känd som en “mysgumma” i radion. Jag är väl inte heller rätt målgrupp riktigt men har många gånger kom in på grejer med henne och märkt vilken fullkomlig kontakt hon har med andra. Men Lotta ska helst ha någon hon kan bolla med, då kommer hon som bäst till sin rätt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se