ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Tjeckien i Eurovision Song Contest:

Tjeckien
Land: Tjeckien deltagit 6 gånger – vunnit 0 gånger
TV-bolag: ČT se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Kabát kom 28:e av 28 i semifinalen med “Malá Dáma

Tjeckiens samtliga bidrag och resultat
i Eurovision Song Contest:

2017: My Turn“, Martina Bárta (Internval) 13:e i semi 1
2016: I Stand“, Gabriela Gunčíková (Internval) 25:a i finalen
2015: Hope Never Dies“, Marta
Jandová & Václav Noid Bárta
(Internval) 13:e i semi 2
2014:
2013:
2012:
2011:
2010:
2009: Aven Romale“, Gipsy.cz (Internval + Nationell final) 18:e i semi 1
2008: Have some fun“, Tereza Kerndlová (Eurosong) 18:e i semi 2
2007: Malá dáma“, Kabát (Eurosong) 28:e i semifinalen

Tjeckien i Eurovision Song Contest 2018:


Tjeckiens ESC-2018-bidrag: “Lie To Me”, Mikolas Josef

Lyssna på Tjeckiens Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Lie To Me musikvideo: Eurovision-versiontext
Fler tolkningar: live i Rigalive i Londonlive i Tel Avivlive i Amsterdam
musikvideo: originalversiontextvideo
Vidbir 2018-framträdandeCBA 2017-framträdande
Låtskrivare: Mikolas Josef (t&m)
Startnummer: nr 5 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Den 29:e januari avslöjade TV-bolaget ČT att det var “Lie To Me” med Mikolas Josef som vunnit Tjeckiens lite avskalade, nationella 2018-uttagning. Utan att vare sig de röstande tittarna eller jurn hört bidragen framföras live så röstade de på sex studioversioner av lika många bidrag. Läs mer om den nationella uttagningen här: “Tjeckiens Eurovision-bidrag 2018“.
Artist: Mikolas Josef mikolasjosef.comyoutubetwitterinstagram
facebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: Profile Video (av eurovision.tv)
“Eurovision PreParty Riga 2018”-intervju (av Radio International)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av esckaz.com)
“London Eurovision Party 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av ESCplus)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av eurovoxx)
“Israel Calling 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-22): Vidare till final (plats 2 av 19) & topp-tre (plats 3) av de 43


Åsikter och spekulationer om Tjeckiens bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Till final TjeckienTjeckienTjeckienTjeckienTjeckien Betyg: 4+ / 5
Jag föll pladask för denna låt redan vid den första genomlyssningen och sedan dess har mina farhågor om huruvida Mikolas kan framföra låten live sopats bort och förbytts till en stor förväntan inför semifinalsframträdandet. “Lie to me” är en av mina absoluta favoriter i år och jag kan egentligen inte peka på någon svaghet här utan jag gillar i princip allt: vers, refräng, blåssolot och, inte minst, artisten. I en tävling där jag tycker det finns ett flertal riktigt bra artister som ställer upp med tveksamma bidrag så är det roligt att se att det finns en del av dem som fått en matchande låt. En klar finalist enligt mig.
Schlagerpinglan tror: Till final
Här har vi ett av de bidrag som i år sticker ut både vad gäller en lite annorlunda låt men också vad gäller artisten vilket ökar chanserna på så många sätt att bidraget blir ihågkommet när det är dags att rösta.

Alltför ofta så brukar rap-partier i ett ESC-bidrag ha medföljande “skämskudde-varningar” men i just det här fallet så tycker jag att det (även live) fungerar över förväntan. Det kan m.a.o. resultera i röster från både jury (som ska försöka bedöma låt och artist enligt olika måttstockar) och tittare (som är fria att tycka och charmas hur som helst). Allt annat än en finalplats för Tjeckien i år skulle därför (trots deras inte helt imponerande ESC-historia) förvåna mig.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Inför ESC 2018: Tjeckien – “Lie To Me” – Mikolas Josef”

 1. Adri

  Mikolas’ är en av årets starkaste artister har det visat sig på förfester, och inte minst Ukrainas delfinal. Låten är nästan bara rätt 🙂 I början var jag emot blåset, men det har jag värmt upp mig för. Det hjälper ju verkligen att ge låten en egen, tydlig identitet. Vissa får en Jason Derulo-känsla just av saxen, och det är ju jättetråkigt för det hade gjort mig rejält avstängd på låten.

  Dock så är ju inte låten perfektion för det. För det finns partier av låten som jag inte riktigt uppskattar, nämligen det lilla visk-nonsenspartiet före refrängerna. Det känns out of place.

  Men annars då? Jag gillar detta. Väldigt underhållande text, låt som sätter sig, en artist som verkligen vet vad han håller på med.

  Jag är väl också emot videon till viss del, för Mikolas framstår som ganska “douchig” där, men det tror jag inte han är egentligen för när jag sett honom på scen eller i intervjuer så verkar han hur härlig som helst 🙂 Så jag hoppas han behåller den lite mer ödmjuka och likeable attityden i ESC 🙂

  Jag har Tjeckien på en 12e plats på min topp 43 🙂 Allt annat än en finalplats är otänkbart, och jag gissar absolut på en plats i topp 15 iaf 🙂 Deras bästa placering i tävlingen är i alla fall mer eller mindre garanterad, gissar jag 🙂

  Så, ta en titt på Tjeckiens historia då:

  – Tjeckiens bästa?

  Det står ju mellan 2015-2016. Vilken ska jag välja? och vilken blir “honorable mention”? Jag sätter “I stand” med Gabriela från 2016 som den bästa. På grund av den enorma röstkapaciteten som visade sig live. Och en underbart hypnotiserande refräng. Versen är också grym för den delen 🙂

  2015 och 2018 får också en honorable mention 🙂 Det är så kul att se Tjeckien ta tävlingen på allvar, efter deras skamdeltagande 2007-2009. Med det sagt får 2007 en liten, liten, liten honorable mention. Fram tills liveframträdandet.

  – Tjeckiens sämsta?

  Ja… även här är jag mellan två stycken år bredvid varann. 2008 eller 2009? 2009 är ju ONEKLIGEN sämre rent musikaliskt. Ingen bra röst, ingen bra låt, inget bra framträdande. Verkligen allt är bara en stor fet nolla där. 2008 då? Den är nästan det större misslyckandet här då den ändå vill vara en “riktig låt” som man ska ta seriöst. Hennes röst och liveframträdande gör ju ont i öronen. Nej, vet ni vad? 2008 och 2009 får dela på utnämningen “Tjeckiens sämsta” 🙂

  – Vem borde vunnit i Tjeckien då?

  Jo, “Lie to me” med Mikolas Josef 🙂 Hade även godkänt “Fly” även om den var lite väl mycket sirap för mig. Men min vinnare vann också i slutändan, så jag är glad 🙂

 2. Micke

  Nu kommer garanterat flera här tycka att jag är urtöntig men då tar jag det isf. Jag kommer inte att skriva någon recension här och anledningen är att jag vet att detta är Pinglans favvis. Jag har redan sagt en del om bidraget och det räcker med det. Hon ska inte behöva höra mer nu.

  I mitt jobb är det väldigt mycket dötid och väntan. Jag är faktiskt jävligt glad att jag hittat hennes blogg här att fylla det med. Helt suveränt, precis som hela hennes blogg är. Därför avstår jag som sagt kommentar men kan ändå säga en liten grej

  I början Pinglan hade jag den som (1/10) = Mycket dålig. Idag har den faktiskt avancerat lite till (4/10) = Inte fullt godkänd. Det du Pinglan. Hade alltså inte haft lika mycket negativt att säga nu som inledningsvis Men vissa grejer kvarstår men de stannar hos mig.

  Betyg (4/10)

  Tjeckiens bästa genom tiderna:
  Ganska klar etta från Tjeckien om jag får säga vad jag tycker. Stark låt som framförs av en stark artist. Bidraget var “I Stand“, Gabriela Gunčíková från 2016

  Tjeckiens sämsta genom tiderna:
  Jisses vad är detta för något. Givetvis ett skämtbidrag och såna är viktiga att ha med i ESC men detta når inte riktigt mig och efter tre minuter undrar jag mest varför jag inte sysselsatte mig med annat under den här tiden. Bidraget var “Aven Romale“, Gipsy.cz från 2009

  Tjeckiens största glädjepiller:
  Det här hade faktiskt kunnat bli riktigt bra om någon mer garvad låtskrivare hade tagit sig en liten titt på den. Framförallt hade de varit tvingade att göra något åt liveframträdandet som inte höll. Men ändå ett bidrag som gjorde mig på gott humör. Bidraget var “Malá dáma”, KABÁT från 2007

  Tjeckiens bästa bästa bidrag 2018:
  Detta bidraget hade jag varit riktigt nöjd med som Tjeckiens representant 2018. Var faktiskt ganska säker på seger men sedan började det plötsligt ramla in rapporter om ett annat bidrag som favvis. No way säger jag. För mig var den här bäst.

  https://www.youtube.com/watch?v=mKplbIyrc-0

 3. Micke

  Mina smileys kommer inte med längre. Måste vara något fel. Hoppas ingen tar saker som allvar där jag skämtar

 4. Adri

  Det finns ett youtubekonto, Laurinda15, som jag tycker är himla intressant att följa under ESC-säsongen 🙂 För hon tar en titt på mer eller mindre allas publicerade youtube-listor, och sammanställer ett resultat baserat på poängsystemet som används i faktiska ESC (1-8, 10, 12).

  Jag skrev det preliminära resultatet för någon vecka sedan här, då hade hon tittat på 100 toppar. Nu har hon resultat av 1800 toppar (däribland min) och jag tänkte att “nu drar snart repen igång så kanske kan uppdatera här på bloggen också hur det ser ut” 🙂 som en halvtidstitt. För nu har mer eller mindre hälften av ESCsäsongen gått 🙂

  Så här kommer resultatet efter 1800 toppar 🙂

  43. Island (280)
  42. Georgien (353)
  41. Rumänien (394)

  40. San Marino (421)
  39. Montenegro (438)
  38. Moldavien (471)
  37. Ryssland (482)
  36. Armenien (555)
  35. Storbritannien (615)
  34. Serbien (683)
  33. Irland (868)
  32. Kroatien (901)
  31. Azerbajdzjan (1008)

  30. Malta (1145)
  29. Slovenien (1213)
  28. Norge (1303)
  27. Albanien (1385)
  26. Lettland (1470)
  25. Polen (1485)
  24. Litauen (1572)
  23. Australien (1778)
  22. Nederländerna (1850)
  21. Tyskland (2161)

  20. Schweiz (2459)
  19. Vitryssland (2533)
  18. Portugal (2590)
  17. Sverige (2607)
  16. Österrike (2666)
  15. Ungern (2682)
  14. Spanien (2865)
  13. Makedonien (3432)
  12. Ukraina (3670)
  11. Danmark (3705)

  10. Italien (4327)
  09. Finland (4389)
  08. Cypern (4419)
  07. Tjeckien (4573)
  06. Estland (5151)
  05. Grekland (5416)
  04. Bulgarien (5628)
  03. Frankrike (5722)
  02. Belgien (6161)
  01. ISRAEL (6574)

  Vad säger det här? Jag vet inte… det är youtube, så man bör ta det med lite salt men jag är glad att saker ser ljust ut för Frankrike 🙂 Även Estland ser ut att kunna prestera. Dock ser jag gärna att Azerbajdzjan, Schweiz, Litauen och Lettland tar några hopp uppåt 🙂 Men som sagt; det är bara youtube 🙂

 5. En polack

  @Adri Väldigt intressant.

 6. En polack
 7. En polack

  🙂

 8. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – TJECKIEN:

  Nä. Jag vill inte käka hans Spaghetti 🙂
  Så årets favoriter att vinna ESC så har vi en låt som kacklar om kvinnligt bemyndigande men som samtidigt inte handlar om att män ska hålla tillbaka. Sedan har vi nästa låt som ligger tvåa på bettingoddsen som är en snubbe som står och sjunger om att han ska knulla med tjejer i tre minuter 😉

  Den här låten är mer eller mindre en grundlig pastisch av flera mega-hits. Jag får jättestarka vibbar av Jason Derulos “Talk Dirty”. Ni får kika på Youtube/Spotify om ni får samma feeling 😉 Man gillar den första sedan blir man lurad på den andra.

  Jag har ingenting emot Mikolas som person, han verkar supertrevlig och har karisma. Men det är inte speciellt förlåtande att han skulle komma över den här liknelsen. OK. Vi börjar med en låt som är väldigt bra. Det är trotsande att han skulle bestämma sig för att lägga en sådan otillräcklig hook i den. Mr Derülo har redan bevisat för oss att trumpetslingor är störande. Melodin är inte heller bra, speciellt verserna (det är där den är väldigt påminnande om Ed Sherrans Don´t som också är en annan hit som den är väldigt lik.

  Nu har vi bara den här matiga texten som man kan nörda sig ner i 🙂
  (“skirt goes up like Marilyn” (sexuellt så in helskotta), ; “Get down on my body and love me like it was always meant to be”), “wanna eat my spaghetti”, (“Quit sweet talking me now baby I don’t give a damn”) Man kan fritt säga att han säger: “Ja. Kör på. F***a mig redan.
  Efter #MeToo och Harvey Weinstein och alla dessa rörelser som har med kvinnor att göra så är det lite otroligt att han bestämmer sig för att skriva en låt som påminner honom hur bra han och hans ex hade det tillsammans ( i sängen).
  För att rensa paletten från att salt så är typ det enda jag bryr mig om i den här låten är sexualiteten. Man kan inte komma ifrån det helt enkelt. Som ni skrev så kommer detta bli Tjeckiens bästa placering någonsin. Han kommer slå Gabriella Guncikovas 25:e plats utan tvivel. Han visar upp sina kvaliteer och folk kommer köpa dem. Det är synd att det är förbjudet att inte ha djur på scen i ESC. Jag skulle vilja se honom rida på den där kamelen på scenen ;). Han får en fyra baserat på charm och karisma men man behöver inte lägga socker på socker på socker på socker på socker. 🙂 🙂 😉

  BETYG: 4/10

 9. Lukas

  Jag kommer tyvärr inte alls vara lika nådig som vissa andra mot denna låt, men det här tycker jag är fullkomligt banalt. Jag kan inte förstå hur det här rosar marknaden så mycket.

  En riktigt obehaglig låt, som känns som en skamlös rip-off av Jason Derulo, ingen ordentlig melodi överhuvudtaget heller. När jag lyssnat på låten ett antal gånger slog det mig att det inte finns någon del i låten där mer än ett lager av instrument är med bortsett trummorna. I verserna är det någon basgång ibland, i låtens “drop” är det trumpeten. Samt att Mikolas Josef växlar mellan att halvsjunga och rappa halvdant. Där låter det som om han vaknat kl 4 på morgonen helt sömndepraverad, hans flow är inte bra, och det finns ingen tyngd i hans ord. Och som En polack belyste gällande låtens text känns den lite “anti-metoo” om ni förstår mig rätt.

  Summan av kardemumman blir att vi har en låt som lyser med sin usla ambitionsnivå. Jag sticker ut hakan, det här är Tjeckiens sämsta låt någonsin. Och ändå är den bara på plats 42 av 43, det finns en låt som är värre.

  Och med det behöver jag inte utse Tjeckiens sämsta låt eftersom jag redan gjort det. “Have Some Fun” (2008) var tidigare utsedd till det.

  Bästa låt då? Ja, den här tycker jag får onödigt mycket kritik som ofta sköts på en ganska oskön nivå. Jag pratar om “Aven Romale” (2009). För mig skriks budskapet ut tydligt här, det är en drift mot den missgynnande behandlingen av Europas romer. Och gruppen Gipsy.cz är romer själva. Och därför har jag ändå en viss respekt för det då de belyser ett problem men ändå med glimten i ögat. Själva låten fastna direkt i skallen när jag hörde den och var ett mycket friskt inslag och får faktiskt även utmärkelsen “Glädjepillret” hos mig.

  Klassiker? “Hope Never Dies” (2015). Vid detta år hade ingen räknat med Tjeckiens comeback, så det överraskade många positivt. En annan sak som jag definitivt minns var scenframträdandet då Marta slängde av sig sina skor.

 10. Zacke

  Har inget konstuktivt att säga om detta, mer än att jag har väldigt svårt för den här typen av låtar, men inser att många komma gilla detta. Jag ger betyget 3/10.

  Därmeot tror jag absolut detta kommer bli Tjeckiens bästa placering någonsin, åtminstone topp 15 i finalen. Undrar dock hur juryn kommer gradera detta. Känns inte som en jury-låt iaf och det kan drar ned placeringen något.

  Bästa; ”Mala dama” 2007 är kanske inte ett mästerverk, men ändå ett gott försök till rock och förtjänade inte att komma absolut sist i semifinalen.

  Sämsta; ”Aven Romale” 2009. Visserligen är det ett starkt budskap, men när låten i sig är fruktansvärd att lyssna/ titta på gör det inget för mig. Och om man har ett budskap, varför stå man då med ”Superhjälte-dräkt” på scen. Nä detta är en låt jag skulle placera som botten 10 genom tiderna i ESC dessvärre.

  Glädjepiller; Hittar dessvärre inget glädjepiller bland de tjeckiska bidragen.

 11. Adri

  @En Polack @Lukas: Får jag bara fråga en sak, som inte är kritik av er, utan bara 100% nyfikenhet? 🙂 Får jag inte det, så är det lugnt, då är det bara att inte svara mig 🙂

  Men vad är det i denna låt som kan tolkas “anti-metoo” eller märkligt med tanke på kvinnorörelsernas framfart i höstas? 🙂 Jag uppfattar inget konstigt eller “sexuellt aggressivt” med den här låten. Jag tycker den håller det på en väldigt… lagom nivå så att säga.

  Om man jämför med mycket mainstream radiomusik (där det dock också börjar minskas… hurra!) så finns där ju inte direkt några negativa slangord om kvinnor, eller tvetydliga formuleringar. Jag tycker bara denna låten handlar om en kille som kort och gott bara gillar att “ha kul” så att säga, men inte så att det går ut över någon annan. 🙂

  Jag är bara nyfiken om det är så att vi helt enkelt inte håller med varann, eller om ni kanske helt enkelt märkt något jag missat och ni egentligen har rätt enl. mig 🙂

 12. En polack

  @Adri. Jag gillar dem som frågar. Jag upplever att låten är “anti-metoo” eftersom att det är bara han som har skrivit den. Men jag tycker texten är rolig 🙂 😉

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se