ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Estland i Eurovision Song Contest:

Estland
Land: Estland deltagit 23 gånger – vunnit 1 gång: 2001
TV-bolag: ERR se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1994 Silvi Vrait kom 24:a av 25 med “Nagu Merelaine

Estlands ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Verona“, Koit Toome & Laura (Eesti Laul 2017) 14:e i semi 2
2016: Play“, Jüri Pootsmann (Eesti Laul 2016) 18:e i semi 1
2015: Goodbye To Yesterday“,
Elina Born & Stig Rästa
(Eesti Laul 2015) 7:a i finalen
2014: Amazing“, Tanja (Eesti Laul 2014) 12:a i semi 1
2013: Et Uus Saaks Alguse“, Birgit (Eesti Laul 2013) 20:e i finalen
2012: Kuula“, Ott Lepland (Eesti Laul 2012) 6:a i finalen
2011: Rockefeller Street“, Getter Jaani (Eesti Laul 2011) 24:a i finalen
2010: Siren“, Malcolm Lincoln (Eesti Laul 2010) 14:e i semi 1
2009: Rändajad“, Urban Symphony (Eesti Laul 2009) 6:a i finalen
2008: Leto Svet“, Kreisiraadio (Eurolaul 2008) 18:e i semi 1

Estland i Eurovision Song Contest 2018:


Estlands ESC-2018-bidrag: “La Forza”, Elina Nechayeva

Lyssna på Estlands Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: La Forza final-framträdande / officiell videoitaliensk / engelsk text
Fler tolkningar: semifinal-framträdandetext-videoOfficial Dance Remix
Låtskrivare: Mihkel Mattisen (m), Timo Vendt (m), Elina Nechayeva (t), Ksenia Kuchukova (t)
Startnummer: nr 9 i Semifinal 1 (8:e maj)
Uttagning: Estland valde ut sitt bidrag genom en nationell uttagning som inleddes med två semifinaler. Av tjugo tävlande bidrag gick 10 vidare till finalen den 3:e mars där juryn och tittarna först valde ut tre superfinalister innan tittarna själva fick utse den slutliga vinnaren. Detta slutade med att Elina Nechayeva fick runt 70% av rösterna. Läs mer om finalen av “Eesti Laul 2018″ här: “Estlands Eurovision-bidrag 2018“.
Artist: Elina Nechayeva twitterinstagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: “Eesti Laul 2018”-intervju (av eurovoxx)
First reaction of Elina Nechayeval (av eurovision.tv)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
escxtra.com
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2018-04-25): Vidare till final (plats 4 av 19) & topp-fem (plats 5) av de 43


Åsikter och spekulationer om Estlands bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final EstlandEstlandEstlandEstlandEstland Betyg: 3 / 5
Jag kan inte nog betona hur vackert jag tycker att Estlands bidrag är i år, både vad gäller själva låten och sättet den presenterades på i den nationella finalen, där Elinas utstrålning och den uppseendeväckande klänningen gjorde sitt för att skapa den magi som säkrade segern.

För mig är det dock inte enbart gröna skogar här utan även om jag dras med in i detta sagorike för en kort stund så märker jag att att förtrollningen bryts för mig, gång på gång, långt innan låten är slut. Jag vet inte riktigt varför, men efter en stund så är det inte roligt längre utan jag “vaknar upp” och känner mig redo för nästa låt. Följden blir därför att Estland, som ofta brukar skicka bidrag som blir mina personliga favoriter, i år tyvärr inte finns med bland de länder jag hoppas går vidare till final.

Schlagerpinglan tror: Till final
“La Forza” verkar vara en av årets stora vattendelare där många uppenbarligen älskar detta storslagna opera-bidrag medan andra mest verkar uppfatta det som ett ointressant “skrikande”. Själv befinner jag mig någonstans mittemellan, vilket betyder att jag uppskattar bidraget i små doser men inte riktigt orkar med hela distansen. Chansen finns dock att de får till scenframträdandet och på så sätt får de tre minuterna att inte kännas längre än just tre minuter, och då tror jag att bidraget kan bli riktigt farligt. Om allt går som det ska (ur estländska ögon sett) så tror jag att Elina kan räkna med relativt höga poäng från både tittare och jurymedlemmar och därmed bör en finalplats vara ganska realistisk för Estland i år.

Andra bloggar om: Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Inför ESC 2018: Estland – “La Forza” – Elina Nechayeva”

 1. Adri

  Åh detta är ju underbart, Pinglan! Vad snackar du om? 😉

  Elina är en fantastisk sångerska, som fått en unik och “intense”, elektronisk låt att briljera med. Och ett flawless visuellt framträdande.

  Låten växer så under de tre minuternas gång, och Elina får hela tiden glänsa. Hon står helt stilla under tre minuter men man förlorar aldrig fokuset. Det finns inte så mycket mer att säga, detta är det bästa 2018 har att erbjuda i ESC.

  Jag tänker rent logiskt att det här inte ska kunna misslyckas, men ESC är oförutsägbart och jag märker att alla inte är lika såld på detta masterpiece som jag är (knasiga jäklar, kallar jag dem… nejdå).

  Men jag kan samtidigt inte se dem misslyckas. Det blir ju final… och visst fanken bör det bli inom topp 10 också! 🙂 Jag säger att den får… sjundeplatsen 🙂

  Men ja, det är ju min vinnare! HELT KLART! 🙂

  Estland sviker ytterst sällan, och det ser man om man då tar en titt på deras historia.

  ESTLANDS BÄSTA GENOM TIDERNA:

  – Nu jäklar, damer och herrar, kommer Eurovisions bästa låt någonsin. I ett av ESCs starkaste år någonsin. Låten är “Rändajad” med Urban Symphony från 2009 🙂 Den är ju bara underbart magisk!

  * Men jag måste också dela ut en hedersomnämning till “Goodbye to yesterday” från 2015. Topp 10 någonsin. Underbart suggestiv och sorglig. Detta visar hur starkt Estland är om de är min vinnare 2009, 2015 och nu i år 2018 igen! 🙂 Estland, lämna oss aldrig!

  ESTLANDS SÄMSTA:

  – Ja, även solen har sina fläckar… och för många är nog den största fläcken 2008 års “Leto Svet”. Jag avskyr den låten, men det finns en låt som är värre. Och det är en låt som sjungs av en svensk sångerska faktiskt. Men just hennes prestation detta år är inget Sverige bör vara stolt över. “Through my window” med Sandra Oxenryd och 2006 är inget jag behöver i mitt liv.

  Vill även ge en spark åt sidan till “Amazing” från 2014. Ugh…

  ESTLANDS GLÄDJEPILLER:

  – Oj… det blir nog fjolårets “Verona” med Koit Toome och Laura. Underbar text med två underbara röster och ett 80-talsbeat. I like!

  BORDE VUNNIT PÅ ESTLAND I ÅR:

  – Ja. Till ingens förvåning så är ju “La Forza” den helt rätta vinnaren. Men det finns även en annan låt som förtjänar en liten stund i solen, så det ska jag försöka ge den här. Underbar, glad liten modern låt à la Miss Li. Det blir en länk här 🙂 Också underbart när låtar visar sig vara bättre live än i studion som i det här fallet 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=BW2SpvBmHXo

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Jag förstår ju hur detta kan vara din favorit, egentligen, för t.o.m. jag upplever ju det magiska i bidraget (i alla fall små stunder åt gången). Elina har en fantastisk utstrålning och är svår att slita blicken från. Men, som jag skrev ovan, för mig blir det lite för mycket av samma vara och det där förväntade lyftet i slutet inträffar aldrig. Allt kan dock förändras när vi ser det slutliga framträdandet, konstigare saker har ju hänt, så vi får se hur det slutar. 🙂

 3. Zacke

  En riktigt älskar eller hata låt. Jag lutar mer åt de förstnämd. Tycker om att man vågat köra med opera helt och dessutom sjunger hon otroligt bra. Versen är kanske årets vackraste, men tycker inte riktigt den lyfter sista lilla i refrängen, för att det ska bli ett av de två högsta betygen.

  Är dock osäker på hur det ska gå. Juryn brukar inte höja opera direkt och är tveksam att tillräckligt med folk gilla detta. Det är inte helt omöjligt att den, helt oförtjänt och för många väldigt oväntat, skulle ryka i semifinalen. Jag håller tummarna för våra estniska vänner och ger betyget 8/10

  Bästa; oj vad mycket bra Estland skickat. Tillsammans med Italien, Norge och Danmark mitt absoluta favoritland sett till antal bra låtar. Min absoluta favorit är mellan ”Goodbye to yesterday”,2015. Tillsammans med Årets ungerska och italienska bidrag, de bästa bidragen under 10-talet enligt mig.

  Andra riktiga höjdare;
  Nagu merelaine-1994
  Kaelakee hääl-1996
  Mere lapsed- 1998
  Once in a lifetime- 2000
  Räändajad- 2009
  Rockefeller streeet- 2011
  Kuula- 2012
  Play- 2016

  Sämsta; Här finns det inte lika mycket. Det finns egentligen bara ett riktigt bottennapp, men då snackar vi verkligen bottennapp i detta fall. ”Let o svet” från 2008 är inget annat än ett hån mot tävligen. Verkligen avskyvärd på alla sätt.

  Glädjepiller; ”Once in a lifetime” från 2000. Riktigt härlig schlagerlåt på alla sätt.

 4. Micke

  Tänk så allvetande och kompletta en del människor är. Deras åsikter är alltid rätt och andras helt överflödiga. För en vecka sedan läste jag det en “fantastisk skribent” skrev om låtarna i årets ESC. Han visste allt. Den hör inte hemma i ESC och den är det och den är det. En sak han hävdade med sin lilla ärthjärna var att Estlands bidrag borde uteslutas för opera hör inte hemma i ESC.

  Wow! Tänk att han vet det och ska bestämma det. Undrar om han någonsin läst varför ESC startade, varför och vad det skulle handla om. Antingen har han inte läst det eller så skiter han i det för det är ju hans åsikt som gäller. Grejen med ESC är att all musik ska vara välkommen. Tack och lov fattar många det än idag, dock inte denne lille man.

  Hmm!!! Nu skakar jag av mig denne allvetande fullkomlige man och går till bidraget. Jag älskar det här. Spridning i genre är som sagt A och O i ESC. Detta är ett av de sju bidrag jag rankar före alla andra, just nu på sjunde plats. Grejen är också den att jag älskar Opera. Märkligt tycker en del eftersom jag främst älskar Hårdrock men vadå? Det finns bra musik inom all genre förutom en. Återkommer till det senare.

  Elena är en mycket duktig sångerska med ett härligt bidrag. Kanske lite lättviktare inom opera but who cares. Ett mycket bra bidrag. Även mitt absoluta favvisbidrag av de som tävlar i maj är egentligen en lättviktare inom sin genre men den är jättebra och det är det som betyder något. En grej den där ärthjärnan till skribent klagade på var hennes “onaturliga rörelser” med händerna. Jisses vad kallar han då det som alla robotdansare i främst MF sysslar med?

  Ursäkta om jag lät lite irriterad i det här inlägget men det finns ingenting som irriterar mig mer än dessa besserwissers som vet allt och kan allt. De tycks tro att de är det centrala i världen och ska bestämma vad som ska vara med och inte vara med. Nog om det nu. Ett mycket bra bidrag som jag hoppas kommer väldigt högt så att alla ser att man kan våga gå utanför “mallarna”

  Betyg (9/10)

  Estlands bästa genom tiderna:
  Nja, nu är du nog allt ute och cyklar en del Adri 🙂 Håller stenhårt med om att Eurovisions bästa låt någonsin medverkade 2009, t.o.m två av de tre bästa men du nämner ju fel bidrag 🙂 Men visst ett topp 10 bidrag genom alla tider slängde Estland ut detta fantastiska år. Det är vi helt överens om. Det är så jädra skönt att ta sig an detta estniska bidrag som är allt det jag vill ha av ESC. Musik man fullkomligt älskar som inte är radioskval. Musik man inte lyssnar på normalt och som är anledningen till att jag kollar överhuvudtaget. Jodå vi är allt överens om det bästa estniska bidraget Adri. Bidraget är “Rändajad” med Urban Symphony från 2009

  Estlands sämsta genom tiderna:
  Vad tusan hände? Det var en mening som låg på mångas läppar och oftast i värre ord efter finalen detta år. Minns så väl både Expressen och Aftonbladets ord om bidraget och deras betyg med ettor, t.o.m svaga ettor skrev de. De var definitivt inte ensamma om det omdömet. Har faktiskt än idag inte hört någon som tyckte om det men lik förbannat vann det. Som sagt! Vad tusan hände? Dock hård kamp med bidraget från 2014. Bidraget är “Everybody”, Tanel Padar & Dave Benton från 2001.

  Estlands största glädjepiller och bästa 2018:
  Årets vinnarbidrag är den jag tyckte var bäst delat med ett annat bidrag som även går som största glädjepillret. Tyvärr höll den inte live men när jag hör videon blir jag på gott humör. Attans skit att hans röst inte höll för det studioversionen lovade.

  https://www.youtube.com/watch?v=La38hrlTfnY

 5. Micke

  Märkligt så här tränar inte jag och bandet innan vi ska ut och spela 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=eQWFox1EgkY

 6. En polack

  INFÖR EUROVISION 2018 – ESTLAND:

  Tyvärr så har jag hunnit se repetitionerna med varje bidrag så alla låtar jag recenserar utgår inte riktigt utifrån samma position men jag delar ändå lite med mig med vad jag tycker och tänker om bidragen nu.

  En kylig pop-opera ballad med en imponerande uppsvällning. Det är som en glödande vulkan som när som helst ska svällas upp och all lava kommer explodera ur den. En kraftig stor rofylld opera. La Forza har en stark kärna och Elinas röst tar oss på en resa till den musikaliska himmelen. Även om den här typ av genre inte är huvudrätten vi ESC-fans är vana vid så förtjänar den ändå att serveras.

  BETYG: 7/10

  Estlands bästa ESC-bidrag enligt mig: Estland 2009: Urban Symphony – om Elinas sopraniska opera var en vulkan så är Urban Symphony isberget på Tallinn som alla försöker klättra upp till.

  Estlands sämsta ESC-bidrag enligt mig: Estland 2008: Vilken kvalitéskillnad på bara ett år! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se