ESC 2018 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2018, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Portugal. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Serbien i Eurovision Song Contest:

Serbien
Land: Serbien deltagit 10 gånger – vunnit 1 gång: 2007
TV-bolag: RTS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 2007 Marija Šerifović kom 1:a av 24 i finalen med “Molitva

Serbiens samtliga bidrag och
resultat i Eurovision Song Contest:

2017: In Too Deep“, Tijana Bogićević (Internval) 11:a i semi 2
2016: Goodbye” (Shelter)“, ZAA
Sanja Vučić
(Internval) 18:e i finalen
2015: Beauty Never Lies“, Bojana
Stamenov
(Odbrojavanje
za Beč
)
10:a i finalen
2014: – – – – – – – – –
2013: Ljubav Je Svuda“, Moje 3 (Beosong 2013) 11:a i semi 1
2012: Nije Ljubav Stvar“, Željko
Joksimović
(Internval) 3:a i finalen
2011: Čaroban“, Nina (Pesma za Evropu) 14:e i finalen
2010: Ovo Je Balkan“, Milan
Stanković
(Tri pa jedan
za Oslo
)
13:e i finalen
2009: Cipela” (ej ESC-framträdandet),
Marko Kon & Milaan
(Beovizija 2009) 10:a i semi 2
2008: Oro“, Jelena Tomašević
feat. Bora Dugic
(Beovizija 2008) 6:a i finalen
2007: Molitva“, Marija Šerifović (Beovizija 2007) 1:a i finalen

Serbien och Montenegros samtliga bidrag
och resultat i Eurovision Song Contest:

2006: Landet skickade inget bidrag
men deltog vid omröstningen
(Evropesma 2006) – – –
2005: Zauvijek Moja“, No Name (Evropesma 2005) 7:a i finalen
2004: Lane Moje“, Željko Joksimović (Evropesma 2004) 2:a i finalen

Serbien i Eurovision Song Contest 2018:


Serbiens ESC-2018-bidrag: “Nova Deca”, Sanja Ilić & Balkanika

Lyssna på Serbiens Eurovision-bidrag & lär känna artisterna:

Bidrag: Nova Deca final-framträdandeofficiell videoserbisk / engelsk text
Fler tolkningar: live i Tel Avivlive i Amsterdamstudioversion
Låtskrivare: Danica Krstajić (t), Aleksandar Sanja Ilić (m), Tatjana Karajanov Ilić (m)
Startnummer: nr 3 i Semifinal 2 (10:e maj)
Uttagning: Efter att det först lutat åt att TV-bolaget skulle göra ännu ett internval så arrangerade de den 20:e februari en nationell final i stället. 17 bidrag tävlade och vinnaren utsågs av 50/50 jury- och tittarröster. Läs mer om Beovizija 2018 här: “Serbiens Eurovision-bidrag 2018
Artister: Sanja Ilić &
Balkanika
Aleksandar “Sanja” Ilić m.fl.
sanjabalkanika.comyoutubeinstagramfacebookwikipediawikipediaeurovision.tv
Video-intervjuer: “Israel Calling 2018”-intervju (av wiwibloggs.com)
“Israel Calling 2018”-intervju (av esckaz.com)
“Eurovision In Concert 2018”-intervju (av ESC Bubble)
Snabb-presentation: “Get to know”-video (av Eurovision Belgium)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

ESC Bubble-video
(olika reaktioner på bidraget)
Escxtras Review-text
(inkl. teamets betyg)
Wiwibloggs Review-video
(inkl. teamets betyg)
Odds (2018-04-25): Ej vidare till final (plats 13 av 18) & botten-15 (plats 33) av de 43


Åsikter och spekulationer om Serbiens bidrag och chanser i Eurovision 2018:

Schlagerpinglan tycker: Inte till final SerbienSerbienSerbienSerbienSerbien Betyg: 3 / 5
När det gäller Serbiens bidrag så kämpar jag fortfarande med den första minuten av låten. Jag gissar att den kan upplevas som känslostark men för mig är det en bortkastad tredjedel av bidraget som snarare för mina tankar till en uppsjungnings-session och ger flashbacks till orkestertiden när alla skulle blåsa sina intrument varma inför en konsert. Nödvändigt, men inte speciellt trevligt att lyssna på.

Anledningen till att jag kämpar med inledningsminuten och inte bara ger upp hoppet om bidraget är att resten av det är helt i min smak och innehåller just den mix av genuin folkmusikskänsla och lite mer moderna tongångar som jag är väldigt svag för. Eller… den där mysiga känslan som “Nova Deca” tidigare givit mig, och som är anledningen till att Serbien länge varit en klar finalist för mig, är numera spårlöst försvunnen och därmed har det sjunkit ner till ett medel-bidrag för mig.

Lite överraskande så konstaterar jag därför att Serbien inte finns med bland de tio jag hoppas går vidare från semifinal 2. (Detta ger även följeffekter på min presentation av Ungern, men det är ju det som är tjusningen med tävlingen, allt kan fortfarande hända.)

Schlagerpinglan tror: Till final
Serbien tillhör ett av de länder som jag kan se både i final och utanför. Om det nu finns många som, liksom mig, ser den första minuten av bidraget som ett onödigt långt intro som lika gärna kunnat hoppas över så finns risken att tittarna “tar paus” efter en halvminut och därför missar bidragets fulla potential. Något säger mig dock att det finns fler än jag tror som uppskattar både början och resten av “Nova Deca” och att både jag och oddssättarna kommer att överraskas över vilket varmt mottagande Serbien får. Denna känsla får mig att (mot kanske bättre vetande) tro på en finalplats för Serbien i år.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Inför ESC 2018: Serbien – “Nova Deca” – Sanja Ilić & Balkanika”

 1. Micke

  Största anledningen till att jag följer ESC är för att få det annorlunda. Det som jag normalt inte lyssnar på men älskar att få serverat i ESC. Det får jag verkligen med detta bidraget och den fantastiska brunetten i centrum. Kan man inte hyra henne varje morgon? Tänk att samtidigt som man vaknar upp få henne klivande in i rummet och bara A što ne gi dadne, eh 🙂 Så vackert så vackert.

  Den första minuten på bidraget är höjdpunkten i hela ESC 2018. Men alltså de tio sekunder som pågår mellan 0.32-0.42 och inleds med “A što ne gi dadne, eh” är den absoluta höjdpunkten i hela ESC 2018. Från 0.40 på liveframträdandet. Det räcker med ett ord på tre bokstäver för att beskriva detta

  WOW!!!!!!!!!!!!!!!

  Så underbart att ha Serbien tillbaka där de än gång var. Tiden då de ständigt gav oss otroligt vackra och mäktiga bidrag. Märkligt nog vann bara ett av dem “Molitva” men man får väl vara tacksam för det lilla. Serbien och Turkiet är till stora delen meningen med hela ESC. De ger oss det vii normalt inte får. TACK FÖR DET.

  Årets bidrag domineras som sagt av brunetten men självklart är också det övriga riktigt bra. Lyssnade dock på bidraget utan brunetten och då insåg jag hur den damen regerar. Går inte det här till final skulle jag bli sååååååååå besviken, i synnerhet om förskolemusik som Ingrossos bidrag samtidigt går till final. HEJA SERBIEN

  Betyg (9/10)

  Serbiens bästa genom tiderna:
  Oj så svårt: Finns hur många som helst. Men ett står dock ut, ett som ligger på min topp 3 genom alla år. Blev helt tagen första gången jag hörde den och inget har egentligen förändrats. Så underbart med en artist som bara är och äger utan att behöva gömma sig bakom något konstruerat. Tidernas vackraste bidrag i ESC. Bidraget är “Lane moje”, Željko Joksimović från 2004.

  Serbiens sämsta genom tiderna:
  Detta är bara så dåligt och så långt ifrån Serbien i ESC. Det är en grymt dålig låt, ett väldigt dåligt scenframträdande och tyvärr dessutom med tre tjejer utrustade med allt annat än sångröster. Bidraget är “Ljubav je svuda”, Moje 3 från 2013.

  Serbiens största glädjepiller:
  Ett av tidernas största glädjepiller. Går man inte igång på det här är det nog dags att fixa en undersökning för psyket skulle jag tro 🙂 Bra eller dåligt? Finns ingen mer ointressant fråga i sammanhanget för det här bidraget bara äger. Bidraget är “Ovo je Balkan”, Milan Stankovic från 2010.

  Serbiens bästa 2018:
  Rätt bidrag vann

  HEJA BRUNETTEN!

 2. Zacke

  Jag uppskattar att Serbien prova något nytt efter de förra årets ganska generiska poplåt, men jag tycker inte detta är särkilt bra. Jag tycker man har alldeles för många komponenter, som inte hänger ihop och ursäkta Micke, jag tycker wailandet av brunetten, pågår alldeles för länge. När det är sagt, måste jag ändå säga att det är skönt med artister som verkligen gör sin grej.
  Jag ger betyget 4/10

  Bästa: Om man räknar in, när de tävlade som Serbien och Montenegro, så är det självklara valet ”Lane Moje”. En fantastiskt ballad, och den intrumentala biten innan Zjelko börjar sjunga är bland det vackraste jag hört.
  Om man istället ska välja en låt när Serbien tävlade som eget land, för det ändå bli ”Moltiva” från 2007. Välförtjänt seger.

  Sämsta; ”Cipela” 2009. Detta är inte genomuselt, den har ganska roliga bitar i versen, men den refrängen är väldigt irriterande och jobbig,. Så sammantaget bli det den, då jag inte tycker någon av de andra låtarna varit direkt dåliga.

  Glädjepiller; ”Ove je Balkan” 2010. En låt jag hade väldigt svårt för 2010, men nu tycker jag den är helt fantastiskt i sin enkelhet. Väldigt medryckande.

 3. Micke

  @Zacke, vi verkar vara överens om det mesta när det gäller Serbien dock inte brunetten i årets bidrag. Synd att du inte kan höra det fantastiska som jag hör. Men det är inget att be om ursäkt för Zacke smaken är olika. Inte svårare än så 🙂

 4. Adri

  Serbien är ett riktigt favoritland i tävlingen. De har egentligen bara skickat två låtar jag ogillat, 2015 års billiga “2-for-1”-låt, och 2017 års enorma medelmåtta.

  Alla andra låtar har man hittat på övre halvan, och allra oftast topp 15 🙂 Så även i år. Inte topp 15, men övre halvan absolut 🙂

  Två herrar har redan talat, Micke och Zacke. Jag är mellan er. Betygsmässigt är jag mer åt Micke’s sida, men jag är helt med Zacke om brunetten. Hon är säkert supertrevlig, men jag har lite agg mot henne då jag tycker det hela tiden framstår som att hon desperat försöker ta över hela sången med sitt lilla wail-party.

  Hade man kortat ner hennes parti, eller for all I care, tagit bort henne helt och hållet (hata mig inte nu Micke…), så tror jag låten hade tjänat både hos mig, hos gemene man och i tävlingen.

  Ja, nu låter jag hård men det är bara mot henne 🙂 Resten av låten är right up my alley 🙂 Det är etniskt och folkligt, men inte helt främmande ändå. Det är annorlunda och medryckande.

  Det är min… 18e plats tror jag (även om jag får för mig att jag skrivit den exakta placeringen på ett annat bidrag också). Jag vill ha den i final 🙂

  Och jag tror den tar sig dit. Jag tror mer specifikt att TITTARNA tar den till final. Jag kan tänka mig att juryn dissar detta.

  Serbiens bästa:

  – Som sagt gillar jag allt förutom två låtar i Serbiens historia. Fun fact som separerar mig från det genomsnittliga ESC-fanet: Varken “Molitva”, eller Zeljko Joksimovic ligger bakom min favoritserbiska låt i tävlingen 🙂 De båda är t.o.m på nedre halvan om jag ska rangordna allihopa. Ingen frågade om det dock. Men bäst? Ja… alltså jag ber om ursäkt Micke men jag tycker du snackade strunt just där för min favoritlåt från Serbien är just “Ljubav je svuda” med Moje 3 🙂 Och jag blir lite ledsen, för jag är fullkomligt övertygad om att det är det visuella framträdandet som fällde dem. Jag är helt för att man ska ta med det visuella i sin bedömning så jag tycker t.o.m deras uttåg på det kriteriet var rättvist.

  Men… tjejerna sjöng GRYMT, låten var GRYM och om jag saknar låten finns alltid framträdandet från deras NF det året att kolla på. DET framträdandet ägde dock med ängel-djävul-symboliken 🙂

  Sämsta serbiska då?

  – Redan spoilat ovan att det står mellan “Beauty never lies” eller “In too deep”… och den som är marginellt bättre är den sistnämnda. Så sämsta serbiska låt är “Beauty never lies” från 2015. Men den är inte heller urusel.

  Serbiskt glädjepiller?

  – 2009, och “Cipela” 🙂

  Borde vunnit i år?

  – “Nova deca” var min silverplats, så jag får ju se mig som nöjd 🙂 Men min egna vinnare om jag hade all makt hade ju varit “Svatovi” 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se