ESC 2018 Schlagerpinglan:Inget Eurovision utan drama” är ett uttryck som man får anledning att återkomma till nästan varje år och Eurovision Song Contest 2018 var inget undantag. Här är två av de största som jag inte bara kan låta passera obemärkt förbi:


♥ EBU bryter med Kinas Mango TV:

Den 9:e maj sände det kinesiska Mango TV, enligt avtal, den första semifinalen av ESC 2018. Två av de tävlande bidragen, Albanien och Irland, var dock cencurerade, vilket strider mot EBU:s värderingar och tanke om att fira mångfald genom musik. EBU valde därför att omedelbart avsluta samarbetet med Mango TV, som därmed inte tilläts att sända vare sig den andra semifinalen eller finalen av ESC 2018. Anledningarna till censuren var Eugents tatueringar och Irlands porträttering av samkönad relation. (Källor: eurovision.tv och esctoday.com)


“Mall“, Eugent Bushpepa – Albanien (ett av de censurerade bidragen)
(även Irlands “Together“ med Ryan O’shaughnessy censurerades)

Schlagerpinglan: Om man bortser från jag själv tycker att det är oerhört tråkigt för de drabbande artisterna som förtjänar lika mycket TV-tid som alla andra så ser jag egentligen inget problem här, utan är mest förvånad över att avtalet slöts från första början. Inget land kan tala om för ett annat vilka lagar och regler som ska gälla men man bör göra lite efterforskningar innan man skriver på ett avtal så att man i alla fall har en chans att följa de regler som gäller. Någon borde ju tidigare under ESC-förberedelserna ha reagerat på att Kinas och EBU:s ståndpunkter inte var förenliga. Nåja, nu vet de det i alla fall.


♥ Sceninvasion under Storbritanniens ESC 2018-final-framträdande:

När Storbritanniens representant SuRie framförde sitt tävlingsbidrag “Storm” i finalen av Eurovision Song Contest 2018stormades scenen av en man som slet till sig mikrofonen och hann skrika några meningar innan han övermannades, togs av scenen och togs omhand av polisen. SuRie, som skadades lindrigt i attacken, plockade dock upp mikrofonen och slutförde framträdandet på ett fenomenalt sätt. Senare fick hon och teamet ett erbjudande om att framföra bidraget igen, men de tackade nej då de var stolta över framträdandet (som ni kan titta på via BBC då EBU valt att endast visa final-jury-framträdandet, se nedan). (Källa: esctoday.com)


Storm“, SuRie – Storbritannien (framträdandet vid jury-repet)

Schlagerpinglan: Det är en stor skam att människor är så fokuserade på att få uppmärksamhet kring sin egen person och sina egna projekt att de helt struntar i vem de skadar. Visst kan man önska större säkerhet kring scenen, men vissa saker är svåra att skydda sig mot och här är det mest en fråga om eget ansvar och personliga val och förhoppningsvis visar det sig att de negativa konsekvenserna överstiger de positiva så att inga fler lockas att följa i dessa egoisters fotspår (liknande incidenter skedde ju 2017 och 2010 då Ukrainas Jamala resp. Spaniens Daniel Diges drabbades). En stor eloge till SuRie dock, som hanterade det på ett imponerande proffsigt sätt.

(Anledningen till att jag länkar till BBC och framträdandet där attacken sker är att jag, trots att jag egentligen inte vill ge någon uppmärksamhet åt scenstormaren, tycker att SuRie gjorde ett sådant starkt framträdande och det förtjänar all uppmärksamhet. Ett svårt läge m.a.o..)

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Eurovision-drama 2018: Kina-censur och Scen-invasion”

 1. Adri

  Pinglan, vet du hur Kina gjorde med Schweiz och Island? Där var det ju också tatueringar närvarande. Blev de också blurrade eller? 🙂

  Jag står ABSOLUT INTE bakom deras förbud att visa samkönade relationer, men där blev jag bara så trött för jag blev inte ens förvånad… tyvärr.

  Men att förbjuda tatueringar på tv är inte alls lika allvarligt från en humanitär ståndpunkt, men där blev jag desto mer förvånad. Att censurera tatueringar är verkligen märkligt. Medan det är sorgligt att förbjuda Irlands framträdande på de orsakerna, var Albaniens censur mest bara konstig mer än nåt annat.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Nej jag vet inte riktigt hur de löste andra fall av ev. tatueringar det är endast Albaniens fall som rapporterats om (vad jag har läst i alla fall). Jag brukar skriva att det är intressant att se olikheter mellan länder men i vissa fall så är det snarare sorgligt. Visst, när det gäller länder som är självbestämmande så får man acceptera deras val, men det hindrar ju inte en från att önska att de fick mer humana regelverk.

 3. Piff

  Stark av United Kingdom att vara stolta över uppträdandet och inte sjunga om. Om detta tråkiga hade hänt Sverige hade vi aldrig tänkt tanken att tacka nej till att sjunga om. Dessutom hade vi då haft en ursäkt att skylla på att vi fick dåligt med poäng av tittarna. Men nu när inte Sverige drabbades blev det knappast några rubriker alls i media.

 4. Schlagerpinglan

  @Piff, Mmm… Hemskt att SurRie behövde utsättas för detta men starkt av henne att klara av det så bra som hon gjorde (och roligt att se att de är stolta, för det har de all anledning att vara). Förstår visserligen varför det inte gav så mycket rubriker (vill inte att fler ska få idéer inför nästa ESC) och jag var själv i valet och kvalet att ignorera händelsen, men tycker att det är fel att mörka SuRies bedrift då det trots allt inträffade.

 5. Adri

  Jag tycker nog media uppmärksammade det! 🙂

  Jag fick två push-notiser i telefonen om mannen (en när det hände, och en med ”Här förs sabotören bort” 🙂 ) och sen kanske det beror på var man bor, men en rikstäckande tidning hade ju det till och med på löpsedeln på söndagmorgonen 🙂

 6. Schlagerpinglan

  @Adri, OK, det är kanske inte media som ska ha skyllen/tacken för att även jag missade det då jag själv de senare åren gått in för att inte läsa så mycket av kvällstidningarnas rapporter om ESC (vi har en lite olika syn på tävlingen och då jag inte är någon självplågare så har jag kommit fram till att jag mår bättre av att följa engagerade och proffsiga ESC-sidor i stället). 😀

 7. Micke

  En parentes bara: Jag har gnällt jädrigt mycket på Storbritannien när det gäller ESC. Att världens bästa musiknation förlöjligar sig själva och ESC genom att de inte tar tävlingen på allvar. De hade kunnat lattja hem den här tävlingen nästan som de vill om de bara tagit det på allvar.

  Detta har visat sig än mer under 2000-talet då de på 19 starter har en snittplacering 19. Vi pratar alltså om Storbritannien. Åter igen vi pratar alltså om Storbritannien…. om Storbritannien. Fattar ni. Varför ställer de ens upp? När de väl tagit tävlingen på något så när allvar slogs de alltid ändå om segern men då pratar vi så långt tillbaka som till 70-talet. !976 och 1997 är väl senaste gångerna de tog notis om tävlingen och då gjorde de som de borde göra i det landet…. alltså vinna.

  En viss ljusning såg jag ändå i år men det hade absolut inte med bidraget att göra utan helt enkelt det faktum att de äntligen sände något som kan kallas artist. En kvinna med en riktigt bra röst och stark även i övrigt. Så stark att hon vägrade låta sig påverkas av ärthjärnan som kom upp och ryckte mikrofonen ur hennes hand. Vem vann på det? Vem minns honom? Finns han ens? Men SuRie vägrade låta sig påverkas. Hon tog helt enkelt bara tag i micken igen och sjung vidare som ingenting hänt. Ja om inte landet kan prestera i ESC så kunde åtminstone hon. Hade jag haft en hatt så hade jag lyft på den och bugat framför henne i beundran för det hon stod upp för.

 8. Adri

  Det har startats en namnlista för att få SuRie att internt väljas 2019, med en nationell final för att välja hennes låt.

  Jag vet inte om jag bryr mig sååå mycket, och jag vet ännu mindre om SuRie vill representera landet igen, och ännu mindre igen om en namnlista ens kommer ha så mycket slagkraft hos BBC. Men det hade ju varit fint om SuRie fick sitt “moment in the sun” – oförstört 🙂

  Vad gäller Storbritannien i ESC har de knappt ens imponerat under min livstid. Men å andra sidan, det har knappt Österrike eller Belgien heller… Visserligen har alla tre gjort små uppsving på sistone, men där bör finnas mer att hitta.

  Skillnaden mellan mig och Micke ovan är väl att jag knappt imponeras av Storbritannien utanför ESC heller. Vad har de? Den enda jag kommer på som jag gillar är Dua Lipa. Annars är det inget musikland för mig 🙂

 9. Micke

  Första april eller nåt??????? Menar du allvar om brittisk musik Adri? 🙂

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Förmodligen så har BBC en lite speciell syn på ESC och tror att det är en speciell sorts musik som bör skickas dit. Eller så har de bara svårt att få “rätt” sorts artister och låtskrivare att nappa. Lite sorgligt är det hur som helst.

  @Adri, Så här direkt efter finalen så låter det ju som en vänlig gest… men personligen så tyckte jag att SuRie gjorde ett fenomenalt framträdande och bör kommas ihåg för det. 2019 är ett nytt år och då hoppas jag på något nytt (skulle det bli en nationell final så ser jag inget fel med att hon deltar där, men att hänga fast vid 2018 tycker jag är lite fel väg att gå, även om jag gillar själva omtanken).

 11. Adri

  Micke: Alltså, jag tycker inte brittisk musik är kass per se, så du kan stoppa undan din högaffel 🙂 , men jag tycker inte heller det är så utmärkt som du verkar tycka. Det är bara ett land i mängden för min del.

  Den enda grymma jag kan komma att tänka på är Dua Lipa. Annars tänker jag typ Sam Smith, Beatles, Rolling Stones vilket 1. jag ändå inte tycker om, och 2. är delvis helt utdaterade. Adele är väl helt ok, om än ganska överskattad. Amy Winehouse var bra och så, men även det är ju lite utdaterat pga hennes medlemskap i 27 Club.

  Duffy, One Direction och Anne-Marie är alla duktiga på det de gör, men inte min typ av musik.

  Så, nej det var faktiskt inget aprilskämt… av flera anledningar, kanske främst för det är 16e maj. Jag är bara inte så pass imponerad av brittisk musik 🙂

  Jag vet att du gillar irländs musik också. Det motsätter sig inte lika mycket hos mig. Irländsk musik vet jag extreeeeeeemt lite om. Jag vet bara att världens bästa jullåt är irländsk.

 12. Micke

  @Adri, Adri! Snälla säg nu inte bara också att du tycker brittisk humor är medelklass och att brittisk fotboll är den mest underhållande av all fotboll. Om så då har vi slagit alla rekord i att vara oense Adri 🙂

 13. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag får nog ställa mig på Adris sida i den här frågan (som visserligen inte har något facit eller “rätt” sida), för inte heller jag kan säga att jag imponeras nämnvärt av Storbritanniens musik för tillfället. Det finns naturligtvis guldklimpar även här, precis som hos de flesta länder, men att dra det så långt som att säga att jag rankar UK-2018-musik speciellt högt… njae.. det kan jag bara inte.

  Förklaringen är troligtvis att jag inte utsätter mig för speciellt mycket brittisk musik och skulle förmodligen ändra uppfattning om jag sprang på lite bra musik och inte behövde leta bland gamla pojkband och ännu äldre ESC-succéer… men så är läget just nu. 😀

  Brittisk humor är dock aldrig medel utan skiftar mellan totalmissar och genidrag medan deras fotboll behöver en del förberedelser för att bli intressant att följa. 😉

 14. Micke

  @Pinglan, ok tack för den här tiden då. Jag menar, jag kan ju inte sitta här och diskutera med två människor som inte vet att britterna är musikens hjärta och själ. Det går ju inte 🙂 Just kiding of course 🙂

  Jag kan ju säga något som jag aldrig förstått. Den svenska musiken vare sig IRL eller i MF. Jag har aldrig tyckt om svensk musik. Jag hittar i stort sätt ingenting. Finns nog inget lands musik som jag kategoriserar så som svensk musik. Om man säger så här. Musik av mer “långsam” karaktär hittar jag en del som jag tycker mycket om men var finns den mer “snabba” bra svenska musiken? Finns ju absolut ingenting och det som finns är way back in time. Men visst det mer “softa” finns det typ First Aid Kit, Avicii, Melissa horn mm.

  Snälla säg nu bara inte Håkan Hellström för allt i världen 🙂

  @Pinglan det verkar som du är en tjej som har koll på detta med brittisk humor och fotboll 🙂 Brittisk humor är för mig totalt överlägsen alt annat. Men ibland är det precis som du säger gräns mellan geni och totalmiss. Men då får man ignorera det en stund och ta upp det enorma. Brittisk fotboll är sparka och spring. Långa bollar och spring spring. Jämför med Spansk, Tysk, Italiensk, Fransk och vad som helst 🙂

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Roligt att höra lite positivt om brittisk humor då jag mest får höra att den är torr och humorbefriad när jag vill se mina (numera ganska gamla) serier/filmer. 😀 Vad gäller fotbollen så kan jag inte säga emot där heller utan upplever de flesta andra ligor (som jag tagit del av) som betydligt mer livfulla. 🙂

 16. Adri

  Micke: Once again, jag ogillar inte brittisk musik (och i synnerhet ogillar jag inte Dua Lipa – fantastisk!), men jag tycker du är lite överdriven du 🙂 Det mesta faller under radarn för mig, en del gillar jag, en del gillar jag inte alls. Det mesta är bara mitt i… well, mitten. 🙂 Pale Waves är GRYMMA de med, men du ser min poäng. Not a fan.

  Jaså? Nej nu jävlar… jag älskar nämligen svensk musik. Laleh, Miriam Bryant, Little Jinder, Håkan Hellström (jepp, I went there), Kent, Avicii, Ana Diaz, Anna Ternheim, Sarah Klang, Abba (Om man exkluderar “I do, I do, I do”), Lykke Li, First Aid Kit, Tjuvjakt, Sabina Ddumba, Janice… Listan kan göras myyyyycket längre, men jag känner redan att jag namedroppat alldeles för mycket.

  Och gillar du brittisk humor så tror jag nog du skulle vara gladare om det var min pappa som var på denna bloggen, och inte jag. För han hade ställt sig på din sida. Inte jag. Jag och farsgubben börjar alltid “bråka” (starkt uttryckt) när jag vill se kvalitet och han vill se nån… hotell-serie med gubben Cleese. Så, nej brittisk humor är ett STORT no-no för min del. 🙂

  Fotboll? Nu snackar du med fel kille. Det enda jag vet om fotboll är att man jagar en fotboll och att många “filmar” som det kallas. Annars är jag helt tom på saker att säga där. Så där ställer jag mig på din sida, så jag inte alienerar mig allt för mycket 🙂

 17. Micke

  @Adri oavsett vilket kanske du kan förstå då varför jag är så extremt besviken på britterna i ESC. Dessutom varför jag är blank när det gäller svenska bidrag.

  Av de du nämner där gillar jag Kent (under rocktiden, inte synttiden), Avicii, Anna Ternheim, Miriam Bryant och givetvis då First Aid Kit. Som jag sagt tidigare även Joakim Thåström, Melissa Horn, Lars Winnerbäck och några till men sen tar det stopp.

  När du snackar kvalite så hoppas jag du inte pratar om någon amerikansk grej för något mer kvalitebefriat har jag svårt att komma på. Den plastikopererade humorn som vi brukar kalla den 🙂 Sen är det ju jädrigt kul om din farsa gillar brittisk humor och John Cleese är aldrig fel men brittisk humor är tidlös. Den dör aldrig. Där kan allt dyka upp. Har man sett en amerikansk har man sett alla 🙂

  Vadå inte gillar fotboll? Var gick det snett för dig 🙂

  Tillbaka till ESC. Skrev till Pinglan här för nån dag sedan att jag ska göra något jag aldrig gjort…. lyssna på esc-bidragen efter allt är över. Vet inte om du såg det. Jag tänkte vänta en månad efter finalen och då lyssna igenom bidragen igen och se om något hänt. Om någon kanske fått ett lyft eller om man kanske skrattar åt att man gillade något bara för man var i bubblan just då 🙂 Slänger in nåt om det här vecka 23 eller 24. Haka gärna på 🙂

 18. Adri

  Micke: Hmmm jag hoppas du inte hört resten från min lista då (men vem har inte hört Abba eller Laleh?) för om du verkligen ogillar resten jag nämner – ja, då jävlar förlorades mitt förtroende för dig 🙂 Nej självklart inte. Du är bara lite märklig. 🙂

  Och amerikansk humor är ju trevligt 🙂 Mina go-to serier är ju amerikanska. Och säger du att de är samma virke båda två så har du fel. Grovt fel. 😉

  Vad som gick fel? Ja, den frågan ställer sig nog alla i min närhet ibland.

  Och vad gäller ditt lilla ESC-experiment så får vi se om jag kommer ihåg. Jag har ju faktiskt denna veckan haft en låt som gått varmt i mina lurar och det är överraskande nog ”Taboo” från Malta. Nej, den är inte så jävla bra men den fungerade väldigt bra att träna till 🙂

  Hur det ser ut om en månad kan ju va kul att se! 🙂

 19. Micke

  För mig är det kanske en större grej än för dig Adri. Du lyssnar ju tydligen vidare på bidragen efter finalen. Jag lägger ner helt direkt efter finalen och sen är det årets ESC över för min del. Så har det alltid varit med få undantag. Därför blir det något helt nytt för mig att “öppna upp” igen efter en månad. Helt ärligt är ju inte detta riktigt min musik egentligen men kul är det 🙂 Så hur ser jag på bidragen efter en månad utanför bubblan? Jag drar till Österrike nu i två veckor men väl hemma igen så ska jag kolla upp detta 🙂

  Sedan om det där andra Adri. Du förstorar upp. Har inte sagt att jag tycker illa om ABBA (jo Waterloo och Dancing Queen) eller Laleh) Jag tog upp de jag gillade. Det var allt 🙂

 20. Adri

  Njaa… jag skulle inte säga att jag lyssnar på bidragen utan anledning. Maltas låt är inte ens en topp 10-låt, men den funkar att träna till 🙂 Men min favorit Estland kommer jag inte ens lyssna på utanför bubblan igen 🙂 Så jag behöver ett sammanhang 🙂 Sen har jag ju en sambo som visserligen inte är ett ESC-fan, men som älskade Litauens, Tjeckiens och Belgiens låtar. Så de lär jag ju inte kunna undvika. Och imorgon ska jag vara med i radio där just ESC behandlas, och Cypern ska spelas – så kommer nog inte kunna undvika den heller 🙂

  Ja, jag ska inte tro att folk är sååå intresserade av mitt liv 🙂 men min poäng är bara att du har nog fått fel uppfattning om mig 🙂 För jag släpper allt nu, om det inte finns en bra anledning (som i fallet med Malta). Jag älskar ESC, men den bästa musiken finns ju utanför. Den sämsta också för den delen 🙂

 21. Micke

  Åter igen min vän 🙂 Du över tyder det jag säger. Adri lyssna på esc precis hur mycket du vill. Det ska jag skita fullständigt i. Finns inga fel eller rätt om det. Jag bara menade på att när jag nu kommer hem från Österrike och sätter mig och lyssnar igenom bidragen då har jag inte lyssnat ens en minut sen finalen. Du sa att du lyssnat på Malta alltså har du lyssnat mer än mig 🙂 Åter igen Adri lyssna hur lite eller hur mycket du vill.

  Adri jag är egentligen en jävligt intresserad snubbe men jag har en regel som omfattar allt när jag är på en blogg. Jag skulle aldrig försöka få över någon från pinglans blogg till min egen inte ens om nån frågar. Detta är hennes blogg och det respekterar jag. Sen är dessutom hennes 100 gånger bättre 🙂 Jag skulle heller aldrig försöka locka folk på bloggen till våra spelningar av samma anledning. Skulle hellre aldrig lägga mig i andras göromål utanför bloggen hur intresserad jag än är. Men jag kan ju säga som så i alla fall Adri att jag önskar dig lycka till imorgon med det du ska göra 🙂 Från hjärtat

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se