BosnienTV-bolaget BHRT har meddelat att Bosnien och Hercegovina inte kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019 då de p.g.a. stora skulder till EBU inte är tillåtna att delta i vare sig JESC 2018 eller ESC 2019.

Tidigare så har även Rumänien (2016) och Makedonien (2018) fått sanktioner mot sig p.g.a. stora, obetalda skulder men den sistnämnda fick sanktionerna lyfta i tid så att landet kunde delta i ESC 2018, efter att de betalat av sin skuld, så inget är hugget i sten utan deltagandet hänger helt på betalningsviljan/förmågan. (Källa: wiwibloggs.com)

Snabbfakta:
Bosnien och Hercegovinas deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1993 – deltagit 19 gånger – vunnit 0 gånger


“Ljubav je”, Deen, Dalal, Ana Rucner & Jala
(Bosnien och Hercegovinas senaste ESC-bidrag)

Bosnien och Hercegovinas ESC-bidrag och resultat
sedan två-semifinals-systemet infördes 2008:

2018:
2017:
2016: Ljubav je“, Dalal & Deen
feat. Ana Rucner and Jala
Internval 11:a i semifinal 1
2015:
2014:
2013:
2012: Korake Ti Znam“, Maya Sar Internval 18:e i finalen
2011: Love In Rewind“, Dino Merlin Internval 6:a i finalen
2010: Thunder And Lightning“,
Vukašin Brajić
Internval 17:e i finalen
2009: Bistra Voda“, Regina Internval 9:a i finalen
2008: Pokušaj“, Laka Internval 10:a i finalen

Schlagerpinglan: Bosnien och Hercegovina stod över tre år innan de gjorde comeback 2016 (där de missade finalen med en hårsmån) och efter det ser det ut att bli minst ytterligare tre års frånvaro. Även om jag har lite svårt att se hur detta skulle sluta med en positiv tvist så fortsätter jag att envist hoppas på ett mirakel som gör att BHRT kan betala sina skulder till EBU och därmed kunna delta i ESC 2019. Så länge TV-bolaget har en önskan om att delta så kan ju trots allt allt hända. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Bosnien och Hercegovina deltar (förmodligen) inte i ESC 2019!”

 1. Adri

  Nu lämnar vi midsommarhelgen. Hoppas ni alla (eller ja, ni… två-tre pers som tar er tid att läsa min kommentar) hade en trevlig midsommar! Det hade inte jag. Tillbaka till verkligheten iaf.

  Bosnien stannar borta ytterligare ett år verkar det som. Trist, men numera räknar man inte ens med B&H ju. Det hade ju varit större reaktion om de kommer tillbaka, snarare än det ”jaha” som blev nu.

  Men vi kan väl hylla Bosnien i tävlingen lite?

  Topp 5:

  1. ”Rijeka bez imena”, 2007.
  – En av tävlingens vackraste ballader. Oerhört fin. Oerhört vacker röst. Jag kan uppskatta balkanballader, men mina favoriter i genren blir ofta översedda. Som t.ex denna. Sen är jag väl inte en klädexpert, men hennes klänning ser lite ut som nåt man städar med. Men låten är lika fin som alltid. Här får ni länken in case ni glömt det: https://m.youtube.com/watch?v=b2h52r1oOYA

  2. ”Call me”, 2005
  – Alltså, gammelschlager är ju inte min grej egentligen. Absolut inte. Större töntvarning i musik finns knappt, men alltså denna jäkla låt gör mig så glad!

  3. ”Love in rewind”, 2011
  – Också väldigt fin. Det finns en stämning i låten som är svår att skapa, men som skapas alldeles mästerligt här. Dino är grym och äkta. Körsångerskan? Fantastisk. Det är en väldigt tidlös låt.

  4. ”Ne brini”, 2003
  – Glad i nostalgi som jag är så gillar jag ju det här!

  5. ”Korake ti znam”, 2012
  – Fantastisk flöjt-slinga! Och bara en fantastiskt vacker ballad.

  Hedersomnämningar: ”Pokusaj” – 2008. Även ”Bistra Voda” från 2009 får en hedersomnämning så att utifall Micke faktiskt läser detta vill jag bespara honom en hjärtattack så jag låter inte låten förbli onämnd!

  Sämst?

  • ”Ljubav je”, 2016
  – Detta kan vara den oklaraste låten i Eurovisions HISTORIA. Ingen verkar engagerad i denna låt. Detta är verkligen en låt som ger ingenting, tar bara tid. En sångare utan karisma som sjunger ok. En sångerska med världens sömnigaste röst. En rappare som inte borde vara där. En stråkartist som inte fick tid att glänsa.

  Seriöst, alltså visst har jag inte träffat någon som HATAR denna, men jag har fan inte träffat nån som gillar den heller.

  Den känns verkligen gjord med NOLL engagemang, NOLL inspiration och NOLL intresse av tävlingen. Ugh… blir frustrerad av sånt här oinspirerat dravel.

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Vi hade en extremt lugn, men väldigt trevlig, midsommar och har laddat batterierna rejält nu. Tråkigt att läsa att det inte var detsamma för dig, hoppas det inte var alltför otrevligt/allvarligt.

  Min topp-fem vad gäller Bosnien och Hercegovina är väldigt svår att göra då jag vissa dagar tycker att “Call me” är den helt klart bästa låten medan jag andra dagar placerar “Bistra Voda” överst. Är man en humörsmänniska så är man. 😀 Just idag så är min topp-fem följande:

  1. “Call Me”, Feminnem (2005)
  2. “Bistra Voda”, Regina (2009)
  3. “Love In Rewind”, Dino Merlin (2011)
  4. “Lejla”, Hari Mata Hari (2006)
  5. “Ne Brini”, Mija Martina (2003)

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se