AzerbajdzjanTV-bolaget İctimai har bekräftat att Azerbajdzjan kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019. Hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har de ännu inte bestämt/avslöjat. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Azerbajdzjans deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 2008 – deltagit 11 gånger – vunnit 1 gång: 2011

Azerbajdzjans ESC-2018-bidrag:

X My Heart“, Aisel (live i Lissabon 2018)

Azerbajdzjans ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: X My Heart“, Aisel (Internval) 11:a i semifinal 1
2017: Skeletons“, Dihaj (Internval) 14:e i finalen
2016: Miracle“, Samra (Internval) 17:e i finalen
2015: Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov (Internval) 12:a i finalen
2014: Start A Fire“, Dilara Kazimova (Böyük Səhnə +
Internvald låt
)
22:a i finalen
2013: Hold Me“, Farid Mammadov (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
2:a i finalen
2012: When The Music Dies“,
Sabina Babayeva
(Milli Seçim Turu
+ internvald låt
)
4:a i finalen
2011: Running Scared“, Ell/Nikki (Milli Seçim Turu
+ Internvald låt
)
1:a i finalen
2010: Drip Drop“, Safura (Land of Fire
+ Internvald låt
)
5:a i finalen
2009: Always“, AySel & Arash (Internval) 3:a i finalen
2008: Day After Day“, Elnur & Samir (Land of Fire
+ Internt låtval
)
8:a i finalen

Schlagerpinglan: Efter den (i mitt tycke) lite orättvisa finalmissen 2018 (som för övrigt var landets första finalmiss genom tiderna) så är det trevligt att se att Azerbajdzjan inte verkar kasta in handduken utan har planer på att delta även nästa år. Kanske kan det t.o.m. komma något gott ur det hela? För min del så hade jag gärna sett att de började snegla lite mer åt sina inhemska låtskrivare nu när deras svensk-satsningar till slut inte länge ger förväntad utdelning. Hoppas kan man ju alltid. 😀

Mer om Azerbajdzjans förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Azerbajdzjan i ESC 2019“.

Relaterad information: Andra länders “Eurovision Song Contest 2019“-bekräftelser.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Eurovision 2019: Azerbajdzjan bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Att Azerbajdzjan missade finalen 2018 är fortfarande ett av de mest provocerande resultaten från i våras. Med tanke på framgångarna med de tre mediokra låtarna 2013-2015 så borde ”X my heart” enkelt tagit sig dit.

  Låten var med i min topp 10, Aisel sjöng grymt och scenshowen var genialisk! Så att det blev denna som tog slut på Azerbajdzjans final-streak är ju drygt!

  Men jaja, vad önskar man av Azerbajdzjan? Jag vet inte. Nåt annorlunda. Nåt som överraskar.

 2. Adri

  Ska jag gå igenom Azerbajdzjans historia är både upp och ner, för även om jag kan medge att de har varit lite förutsägbara och tråkiga så har jag trots allt nästan alltid gillat låtarna.

  1. Miracle, 2016
  2. Skeletons, 2017
  3. X my heart, 2018
  4. Drip Drop, 2010
  5. Always, 2009
  6. Day after day, 2008

  Alla dessa sex låtar har varit med på min topp 10 sina respektive år! 🙂

  7. Running Scared, 2011
  8. Start a fire, 2014
  9. When the music dies, 2012
  10. Hold me, 2013
  11. Hour of the wolf, 2015

  Dessa fem har alla varit topp 25 🙂 Så som sagt… de har ju aldrig ens varit i närheten av botten för mig 🙂

  Därför kan jag egentligen knappt klaga på deras svenskvana, för det låter ju förjävla bra 🙂 Men visst vill man bli överraskad också någon gång? 🙂

 3. Micke

  Inte nog med att allt är svenskt, det låter likadant också rätt igenom. Vem tryckte på repeat? Men visst det är kanske bra att bli påmind om varför man inte gillar svensk musik.

  För er som hittar något i allt detta säger jag bara GOOD FOR YOU! Jag gör det i alla fall inte. Jädrar så jag skulle vilja bli överraskad 2019 av ett bidrag där man inte direkt hör att det är från Sveazerbajdige. Vägrar att tro att ni inte kan få fram något eget. Ge det en chans

 4. Schlagerpinglan

  Även om jag låter väldigt negativ mot den svenska inblandningen i Azerbajdzjans framgångar så måste jag ändå tillägga att jag gillar väldigt många av deras bidrag genom åren och kan därför inte vara helt missnöjd med hur de skött sitt ESC-deltagande.

  Allt är ju enligt reglerna och resultaten har (i alla fall inledningsvis) varit riktigt imponerande. Så min vilja att se ett inhemskt bidrag för Azerbajdzjan 2019 är egentligen väldigt orättvist och själviskt, både mot landet och de svenska låtskrivarna (som förtjänar alla chanser de får). Likväl…. jag är väldigt nyfiken på vad de skulle kunna hitta på om de satsar på något 100% inhemskt, men har förståelse för om de väljer något annat om de tror att det skulle ge dem ett bättre resultat i tävlingen.

 5. Lukas

  Jag tror faktiskt det är större sannolikhet nu att Azerbajdzjan kommer bryta mönstret och satsa lokalt denna gång nu när man blev varse att rent-a-swede-taktiken inte längre fungerade (en finalmiss är aldrig lyckad hur man än vrider och vänder på det). Om det stämmer kommer ingen annan bli lyckligare än mig.

  Med andra ord finns det inte många låtar jag direkt vurmar för. En som däremot har växt till sig lite grann för mig är “Start a Fire” (2014). Åtminstone studioversionen, för Dilaras uttal blev inte så bra live. Svengelskt javisst, MEN, här har man i alla fall försökt sätta lite lokal prägel i låtens sound, vilket dessa låtskrivare i mångt och mycket ofta brukar strunta i annars.

 6. Adri

  Något som inte bör glömmas bort dock, är att Azerbajdzjans debut från 2008 var hel-azerisk 🙂 Och det var ju väldigt länge deras sämsta placering.

  Jag gillar dock det bidraget också, det har ju etniska tongångar under alla operatoner 🙂 Men jag tycker inte det är så konstigt att de satsat svenskt 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Adri, Mmm… anledningen till mitt lilla tillägg ovan (där jag trots allt gav credit till svensk-bidragen) var att jag kom på att deras inhemska bidrag faktiskt är det som jag rankar sämst och därför tycker att det är lite själviskt att önska att de satsar på något jag själv inte riktigt tror på. Men, men… det var längesedan och de har säkert andra, lite annorlunda alternativ. 🙂

 8. Lukas

  @Adri och @Pinglan, själv har jag haft “Day After Day” som favorit av de azeriska låtarna ganska länge innan “Start a Fire” växte till sig (och det var under det här året den gjorde det, märk väl). Sen när man tittar mellan raderna så var en åttonde plats inte alls illa för den låten, så uppenbarligen fungerade det ju att köra med inhemskt. Så det är nog alltid därför jag hoppats vid högre makter att ITV inser det och ändrar taktik.

 9. Schlagerpinglan

  @Lukas, En 8:e-plats i finalen 2008 var absolut ett bra resultat och på inget sätt ett tecken på att det garanterat skulle gå dåligt för Azerbajdzjan om de satsade på ett inhemskt bidrag, det håller jag helt med om. Min invändning var strikt baserat på min personliga smak, som dock inte hindrar mig från att vara rejält nyfiken på ett nytt ev. inhemskt bidrag. Vi får väl se vad som händer, förutsättningarna för att de ska våga något nytt borde ju vara större nu än tidigare. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se