PortugalTV-bolaget RTP avslöjade i går att de tänker utse Portugals bidrag i Eurovision Song Contest 2019 via den nationella uttagningen “Festival da Canção 2019” men att de går tillbaka till den lite mer hanterbara summan av 16 bidrag, se regelverket här.

Snabbfakta: Portugals deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1964 – deltagit 50 gånger – vunnit 1 gång: 2017

Portugals ESC-2018-bidrag:

O Jardim“, Cláudia Pascoal (live i Lissabon 2018)

Inför “Festival da Canção 2018” ökades antalet till 26 tävlingsbidrag medan fyra av dem utsågs på ett nytt sätt. Trots att antalet låtar nu är tillbaka till 2017-nivåer så låter de två av dem utses på de nya sätten, se längre ner. Datumen för de tre showerna är ännu ej bekräftade men de nedanstående är de som verkar vara mest troliga. Schemat nedan uppdateras när datumen blivit klubbade.

Vad gäller röstningen så är det 50/50 tittar- och juryröster som gäller. I semifinalerna består juryn av en proffsjury medan den i finalen blir utbytt mot sju regionala jurygrupper. I semifinalerna är det juryn som har den avgörande rösten om det skulle bli oavgjort medan det i finalen är tittarnas röster som väger tyngst.

Så här utses de 16 “Festival da Canção 2019”-bidragen:

14 bidrag kommer att skickas in av väletablerade låtskrivare som RTP bjuder in, precis som det brukar vara. Låtskrivarna får full artistisk frihet och väljer själva ut genre, text, produktion, språk och vilka artister som ska framföra bidragen.
1 bidrag kommer att tillhöra vinnaren av den tävling som arrangeras av radio-stationen Antena 1 och som riktar in sig på oetablerade låtskrivare. Deadline: 31:a oktober 2018.
1 bidrag kommer att utses bland de som skickas in till “Festival da Canção 2019”. (Portugisiska medborgare / invånare kan skicka in sina bidrag till festival219@rtp t.o.m. den 31:a oktober 2018.) En RTP-utsedd jury kommer att välja ut det bidrag som får en av de 16 semifinal-platserna. (Förra året valdes två bidrag ut på detta sätt.)
Inför “Festival da Canção 2018” lät de även föregående års vinnare (d.v.s. Salvador Sobral) utse en låtskrivare som fick en av platserna i uttagningen. Detta erbjudande fick däremot inte 2018-vinnaren Cláudia Pascoal.
(Källor: wiwibloggs.com och esctoday.com)

Schemat för Portugals “Festival da Canção 2019”:

ev. 17:e februari? Semifinal 1 8 semifinalister → 4 finalister
ev. 24:e februari? Semifinal 2 8 semifinalister → 4 finalister
ev. 3:e mars? Final 8 finalister → 1 vinnare
Portugals ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: O Jardim“,
Cláudia Pascoal
Festival da
Canção 2017
26:a i finalen
2017: Amar Pelos Dois“,
Salvador Sobral
Festival da
Canção 2018
1:a i finalen
2016: – – – – – – – – –
2015: Ha Um Mar Que Nos Separa“,
Leonor Andrade
Festival da
Canção 2015
14:e i semi 2
2014: Quero Ser Tua“, Suzy Festival da
Canção 2014
11:a i semi 1
2013: – – – – – – – – –
2012: Vida Minha“, Filipa
Sousa
Festival da
Canção 2012
13:e i semi 2
2011: Luta É Alegria“, Homens
Da Luta
Festival da
Canção 2011
18:e i semi 1
2010: Há Dias Assim“, Filipa
Azevedo
Festival da
Canção 2010
18:e i finalen
2009: Todas As Ruas Do Amor“,
Flor-de-lis
Festival da
Canção 2009
15:e i finalen
2008: Senhora Do Mar (Negras
Águas)
“, Vânia Fernandes
Festival da
Canção 2008
13:e i finalen

Schlagerpinglan: När man i “Festival da Canção 2018” hade 26 låtskrivare som (lite tillspetsat) ville hedra 2017-vinnaren genom att hålla sig borta från allt vad “fast food music” heter så blev det lite väl svårtuggat för min smak. Visst fanns det guldkorn, t.ex. så låter vinnarbidraget helt underbart i mina öron när jag är på rätt humör, men startfältets helhetsintryck gav mer att önska.

Jag vet att jag inte borde klaga då jag gärna vill ha nationell prägel på låtarna, men inför “Festival da Canção 2019” så önskar jag att de kunde blanda upp startfältet med i alla fall några mer lättsmälta bidrag. Om de tänker lite mer Suzy och lite mindre Salvador Sobral så blir det nog bra. 🙂

Mer om Portugals förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Portugal i ESC 2019” medan landets topp-tio-bidrag finns här: “Portugals tio bäst placerade Eurovision-bidrag“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Portugal 2019: “Festival da Canção 2019”-nyheter”

 1. Micke

  Tack Portugal för att ni är med i ESC. Inte för att ni gör den bästa musiken utan mer för att ni står för det ni gör och vägrar bruka våld mot det. Inte nog med det. Ni håller fast vid ert och har dessutom utvecklats. Alla era fem bästa vinnare har ni gett oss under de tio senaste åren. All respekt från mig. Ett tag hade jag bidraget från 1990 med men den ramlade ur i sista stund.

  TOPP 5:

  1. 2008 – “Senhora Do Mar”, Vânia Fernandes
  2. 2009 – “Todas as ruas do amor”, Flor-de-lis
  3. 2018 – “O Jardim”, Cláudia Pascoal
  4. 2012 – “Vidha Minha”, Filipa Sousa
  5. 2017 – “Amar pelos dois”, Salvador Sobral

  Avstår att utnämna sämsta bidrag för Portugal

  Vad kan man säga mer? Ja möjligen att det är väldigt sällan ett bidrag utvecklas så under tidens gång som Portugals 2018. Minns att jag tyckte den var ren dynga första gången jag hörde den. Lagom till finalen i Portugal hade den dock utvecklats till min favvis hos dem. Väl sen i stora ESChade den utvecklats än mer.

 2. Adri

  Portugal är ett riktigt mittenland. Man vet aldrig vad som kommer. Det kan vara riktigt fina låtar, topp fem nedan, men det kan också vara fruktansvärda kalkoner. Så det är ju alltid ett land att se fram emot 🙂

  Topp fem bästa:

  1. ”Todas as ruas do amor”, 2009
  2. ”Deixa me-sonhar”, 2003
  3. ”Antes do adeus”, 1997 (Denna låt fick NOLL poäng. Låt det smälta in…)
  4. ”O meu coracao nao tem cor”, 1996
  5. ”Senhora do mar”, 2008

  Sämsta:

  • ”Foi magia”, 2004
  – En riktigt urusel låt. Behöver inte sägas mer. Det är dåligt från start till slut.

 3. Zacke

  De bästa med Portugal i ESC är, precis som Micke säger, att de alltid kör sitt eget race och att de sällan anpassar sig till andra länders musik. Att de dessutom aldrig sjungit helt på engelska är ett stort plus.

  Min topp 10;

  1: “O meu coração não tem cor” 1996
  2: ”Playback” 1981
  3: ”Todas as ruas do amor” 2009
  4: ”Amar Pelos dois” 2018
  5: ”Deixa-me sonhar” 2003
  6: ”Conquistador” 1989
  7: ”Há dias assim” 2010
  8: ”Tourada” 1973
  9: ”Desfolhada portuguesa” 1969
  10: “Há sempre alguém” 1990

  Sämsta; ”Coisas de nada” 2006 (Kanske de mest amatörmässiga bidrag någonsin i eurovision)

 4. Lukas

  I grund och botten håller jag helt med både Zacke och Micke här, att Portugals strävan att sjunga på sitt egna språk frambringar en extra krydda som behövs i tävlingen. Även om jag däremot tycker att sett till själva låtarna att de blandar och ger en del. Men det är iaf viktigt att de fortsätter ställa upp, så att vi får åtminstone ett land som håller fast i sin identitet.

  Min topp 5:

  1. “A Festa da Vida”, 1972
  2. “Neste Barco a Vela”, 1987
  3. “Desfolhada Portuguesa”, 1969
  4. “Antes do Adeus”, 1997
  5. “Amar Pelos Dois”, 2017

 5. Micke

  När jag ska ranka ländernas bidrag brukar jag alltid ta en snabbgenomgång för att inte riskera att glömma bort något. Så gjorde jag dock inte den här gången nu med Portugal, vilket “straffade sig” ser jag nu när ni andra kommer in här. Inget av det ni nämner skulle rubba min Topp 5 men hade jag gjort en Topp 10 så finns det material där.

  Adri var först in och hos honom fanns Portugals bidrag från 1997 med, vilket jag hade glömt. Silly me. Absolut på min Topp 10. Det finns många bidrag genom åren som fått noll poäng Adri och man själv har fått kämpa med att få upp hakan från golvet hela natten.

  Zacke var nästa med bidraget från 1996, vilket jag även det hade glömt. Absolut på min Topp 10. Vad värre är är att han påminde mig om ett annat bidrag från 2006.Håller inte med om att det är det sämsta någonsin för det finns sju bidrag som får NOLL POÄNG och riktigt så dåligt är inte detta men en etta blir betyget på 0-10 skalan

  Lukas då till sist som påminner mig om ett bidrag från en tid då man inte själv var med, från 1972. Fanns faktiskt flera bra det året, inte minst Storbritannien och Luxemburg. Bidraget från Portugal definitivt på deras Topp 10.

 6. Adri

  Heh… För några dagar sedan skrev någon, jag tror det var du Micke, att man borde leta upp några låtar som man är mer eller mindre ensam att gilla. Tror det var under inlägget om Tysklands topp 10 låtar.

  Jag blir ju påmind här. För jag är mer eller mindre ensam i ESC-världen att verkligen gilla ”Coisas de nada”. Jag blir så fruktansvärt glad av den låten!

  En annan låt från 2006 hade också varit med på den listan över låtar som är generellt illa omtyckta i tävlingen men själv fastnat hos en, nämligen Monaco och deras ”La coco-dance”. Men i det sistnämnda är det dock faktiskt bara studioversionen som räknas! Live föll det som ett korthus!

 7. Micke

  @Adri jo det var jag som tyckte det skulle vara kul om vi letar upp lite bidrag vi är ganska ensamma om att gilla och ta lite kommentarer runt det sen. Kul att du hakade på lite. Har inte hunnit med själv ännu men ska ta en koll på det när tid ges 🙂 Just nu är det ett Turkiskt bidrag från 1987 som drabbar min sjuka ESC-hjärna 🙂

  Älskade detta bidraget från första gången jag fick höra det. Inte för att det skulle vara trendsättande eller hitlistesökande utan för att det helt enkelt bara är. Långt bort från masstänkandet eller att anpassa sig. Älskar artisternas äkta glädje och inte insmord konstlad glädje för att anpassa sig. Tyvärr tappade det lite live but who cares. Kommer aldrig att glömma bidraget. Dvs när jag är i esc-bubblan. I synnerhet är det från 2.28-3.05 bidraget verkligen lyfter för snubbar som jag som letar eget och skiter helt i att anpassa mig till andras tycke och smak 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=M4YNLXSBRvM

  Skulle vara kul att få kommentarer vare sig de är positiva eller negativa. Tänker slänga ut mer sånt här. Också kul om andra här ville fylla på med egna upplevelser av bidrag som de tyckt om men få andra gjort detsamma med

 8. Micke

  Vänder mig till Pinglan eller vem som helst som kan ha svar på min fråga. Turkiet har, som fortsättning på det jag skrev tidigare, alltid varit en stor favvis för mig på grund av deras udda bidrag. Ett annat sånt var med 1989 då låten hette Bana, Bana med gruppen Pan. Även den här gillar jag men nu till min fråga. Ett antal år senare tog sig Ola Håkansson an gruppen och gjorde om låten. Idag minns jag nästan ingenting av den förutom en sak. Jag gillade originalet men jag gillade Olas version med gruppen än mer. Satt här och försökte hitta den men misslyckades. Är det möjligen någon som vet hur man hittar den? Skulle vara kul att höra den igen. Om jag fortfarande gillar den så mycket som då. Vet att det finns en remix men det var inte den de släppte först

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag har aldrig hört talas om att Ola Håkansson varit med om att göra en remix av låten i fråga, men hittade en svensk remix här: https://www.youtube.com/watch?v=6HHMeOKXjrg Kan det möjligen vara denna du menade?

 10. Zacke

  Uttryckte mig lite fel när det kom till Portugals bidrag 2006. Menade att framträdandet var bland de mest amatörsmässiga som någonsin varit med, låten är något bättre (om en fortfarande väldigt dålig i mina öron) än framträdandet och framförallt finns det minst fyra låtar jag tycker är betydligt sämre i tävlingens historia.

  Micke; I studioversionen tycker jag den turkiska pärlan, är fantastiskt härlig och ett stort glädjepiller. Tyvärr gick alldeles för fort, i Bryssel 1987 och där bli låten nästan ett stressmoment för mina öron.

 11. Micke

  @Pinglan, En polare berättade nu att Ola Håkansson och Tim Norell gjorde en remix på Bana Bana med de tre kvarvarande medlemmarna i gruppen Pan. Enligt polarn skulle den ha varit med i programmet Caramba med Jakob Dalin. Troligen det jag sett då eftersom jag sett ett liveframträdande. Din länk påminner en del av det jag minns men det fattas Power.

  @Zacke, vi är helt överens i det du säger. Liveframträdandet blev inte riktigt detsamma. Kändes som de ville för mycket eller nåt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se