Island TV-bolaget RÚV har tidigare bekräftat att Island kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019. Nu har de även avslöjat att den nationella uttagningen “Söngvakeppnin” kommer att att användas och att de i går började att ta emot bidrag till den, se schema och kort info nedan.

Schemat för Islands “Söngvakeppnin 2019”:

20:e september RÚV tar emot bidrag till “Söngvakeppnin 2019”
22:a oktober deadline att skicka in bidrag till RÚV
januari 2019 de 10 semifinalisterna presenteras
9:e februari Semifinal 1 5 bidrag → 2 finalister
16:e februari Semifinal 2 5 bidrag → 2 finalister
2:a mars Final 4-5 finalister → 2 superfinalister → 1 vinnare

Senaste isländska bidraget att ta sig till ESC-final:

No Prejudice“, Pollapönk (15:e-plats i finalen 2014)

“Söngvakeppnin 2019” – i korta drag:

Bidrag till uttagningen laddas upp hos RÚV (via mitt.ruv.is) senast den 22:a oktober. Reglerna för “Söngvakeppnin 2019” (på isländska) hittar ni här.
Även utländska låtskrivare tillåts delta så länge två tredjedelar av låten och halva texten är gjord av isländska låtskrivare.
Precis som föregående år så måste bidragen framföras på isländska i semifinalerna medan man i finalen tävlar med sina bidrag på det språk man planerar att framföra dem på i ESC.
Även denna gång består uttagningen utav två semifinaler och en final, se schemat ovan, men antalet bidrag har minskats från 12 till 10 stycken.
Från de båda semifinalerna, där fem bidrag tävlar, väljer 100% tittarröster ut de två bidrag som går vidare till finalen.
I finalen kommer därför fyra bidrag att tävla, men det kan tillkomma ett wildcard om producenterna för showen tycker att det behövs.
I finalen kommer först två superfinalister att utses av 50/50 tittar- och juryröster innan tittarna via en extra omröstning väljer ut slutsegraren.
(Källa: ruv.is)

Schlagerpinglan: Trots fyra final-missar i rad så fortsätter Island (glädjande nog) att satsa på sin “Söngvakeppnin”. En del förändringar planerar de inför 2019-säsongen men de får jag återkomma till senare. Hur som helst så tycker jag, precis som i fallet med BBC:s “Eurovision: You Decide”, att de gör helt rätt i att hålla fast vid sin uttagning. Förr eller senare så vänder det. Lycka till, RÚV. 😀

Det enda jag inte är riktigt lika positiv inför är final-datumet, då Island och Finland kommer att utse sina ESC 2019-bidrag på samma kväll, se ESC 2019-kalendern. Lite samarbete TV-bolagen emellan hade uppskattats, även om jag har all förståelse för att alla vill ha de bästa sändningstiderna (och i första hand vänder sig till sina inhemska tittare). Men, men… drömma kan man ju alltid. 😀

Mer om Islands förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Island i ESC 2019“.

Relaterad information: Mer information om när, var och hur man skickar in / laddar upp sina bidrag till de olika ländernas uttagningar hittar ni här: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2019“. Observera att vi närmar oss deadline för att skicka in bidrag till Danmarks “DMGP 2019”, d.v.s. den 26:e september.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se