UngernTV-bolaget MTVA har bekräftat att Ungern kommer att delta i Eurovision Song Contest 2019 och återigen är det TV-kanalen Duna TV som kommer att sända den nationella uttagningen “A Dal” där tävlingsbidraget ska utses.

Fram till den 8:e november tar TV-bolaget emot bidrag (helst på ungerska) från inhemska artister och låtskrivare men även utländska låtskrivare är välkomna om de samarbetar med ungerska artister som uppfyller tävlingskraven. Läs mer om reglerna för “A Dal 2019” här: “Ungern i Eurovision Song Contest 2019“. (Källor: eurovoix.com och wiwibloggs.com)

Snabbfakta: Ungerns deltagande i Eurovision Song Contest:

debutår: 1994 – 16 gånger – vunnit 0 gånger

Ungerns ESC-2018-bidrag:

Viszlát Nyár“, AWS (live i Lissabon 2018)

Ungerns ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:

2017: Viszlát Nyár“, AWS (A Dal 2018) 21:a i finalen
2017: Origo“, Pápai Joci (A Dal 2017) 8:a i finalen
2016: Pioneer“, Freddie (A Dal 2016) 19:e i finalen
2015: Wars For Nothing“, Boggie (A Dal 2015) 20:e i finalen
2014: Running“, András Kállay-Saunders (A Dal 2014) 5:a i finalen
2013: Kedvesem (Zoohacker Remix)“,
ByeAlex
(A Dal 2013) 10:a i finalen
2012: Sound Of Our Hearts“,
Compact Disco
(A Dal) 24:a i finalen
2011: What About My Dreams?“,
Kati Wolf
(Internval) 22:a i finalen
2010: – – – – – – – – –
2009: Dance With Me“, Zoli Ádok (Internval) 15:e i semi 2
2008: Candlelight“, Csézy (Eurovíziós
Dalverseny 2008:
Magyarországi
döntő
)
19:e i semi 2

Schlagerpinglan: 2019 blir åttonde året i rad som MTVA använder sig utav “A Dal” för att utse Ungerns bidrag i ESC. Med tanke på att uttagningen så här långt givit idel finalplatser så kommer avslöjandet inte som någon större överraskning. Riktigt roligt tycker jag likväl det är då “A Dal” tillhör de uttagningar som lyckats få till en egen identitet och som jag därför ser fram emot lite extra varje år. Lycka till, MTVA och alla andra berörda. 😀

Mer om Ungerns förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Ungern i ESC 2019“.

Relaterad information: Mer information om när, var och hur man skickar in / laddar upp sina bidrag till de olika ländernas uttagningar hittar ni här: “TV-bolag som tar emot bidrag till Eurovision Song Contest 2019“. Observera att vi närmar oss deadline för att skicka in bidrag till Schweiz internval, d.v.s. den 1:a oktober.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Ungern 2019: MTVA bekräftar deltagande och inleder “A Dal 2019””

 1. Micke

  Ett av de länder som överraskat mig mest genom åren och på så sätt blivit en av mina favvisar. Än mer impad blir jag när jag tänker på att det enligt mig oftast varit fel låt som vunnit landets egen uttagning. Oj så många bra låtar som deltagit i A Dal i deras uttagning. Exempelvis tyckte jag bra om 10 bidrag i år. Men ska man då ta ut fem favvisar bland deras vinnare blir även det en stark kvintett.

  TOPP 5:

  1. 1994 – “Kinek mondjam el vétkeimet”, Friderika Bayer
  (Kanske det sötaste bidraget som deltagit i ESC. Jädrar så mysigt från det att killen slår an tonen med gitarren till det öronbedövande jublet från publiken i slutet)
  2. 2016 – “Pioneer“, Freddie
  (Jädrar så jag gillade detta i studioversionen. Bra låt med stark sångare. Höll inte riktigt samma klass live men definitivt det bidrag som utmanar min etta hela vägen)
  3. 2017 – “Origo“, Pápai Joci
  (Välkommen till ESC. Det är detta som är ESC för mig. Musik som man inte får till sig normalt men som man älskar att bli serverad i ESC. Så jädra vackert och mysigt)
  4. 2013 – “Kedvesem”, Bye Alex
  (Ja vad ska man säga? Jag är uppriktigt ledsna för er skull ni som inte kan ta till er denna avskalade uppenbarelse. Att sen körtjejen höjer allt ännu en nivå gör det inte sämre)
  5. 2018 – Viszlát Nyár“, AWS
  (Älskar låten, dess energi och puls. Det enda som drar ned det lite för mig är skolpojkskänslan över bandet. Men i det stora hela en frisk fläkt över ESC och tanken på variation i musik)

  Vill också tillägga att det finns ett annat bidrag som lätt hade platsat topp 5 om det inte hade varit för en sångerska som massakrerade låten. “Forogj világ”, NOX från 2005.

  Ja då handlar det då om att ta ut det sämsta bidraget då? Två bidrag står i särklass när det gäller den titeln. Till slut “vinner” ett bidrag på grund av att jag rent ut sagt mår illa av hela det bidraget och andemeningen med det. Det bidraget som då klarar sig från titeln sämst i Ungern är “Dance with me”, Zoli Ádok från 2009. Tänk att det även fanns dåliga låtar det fantastiska året 2009.

  SÄMST: 2014 – “Running”, András Kállay-Saunders

 2. Adri

  Ett land som har bra finaler, men sällan väljer rätt. Jag gillade AWS med deras “Viszlat nyar” i år – tro inget annat. Men med tanke på att de hade en vinnarkandidat i sin final – som jag är ÖVERTYGAD skulle vunnit om deras system i nationella finalen varit vettigare (dvs om tittarna haft makt redan i början). Jag är även ÖVERTYGAD TILL TUSEN att låten i fråga skulle fått en bättre plats än 21.

  Men jaja, “Viszlat nyar” var bra. Men “Megyffa” var SÅ JÄVLA SKITBRA! (Och även om jag gillade AWS så var deras vinst så bitter när systemet är på riktigt är så korkat så man avlider lite… jag blir provocerad av att tänka på det!)

  https://www.youtube.com/watch?v=t58r0WXHQ5s

  Ungerns topp 5:

  1. “Forogj vilag”, 2005
  2. “Pioneer”, 2016
  3. “Kedvesem”, 2013
  4. “Running”, 2014
  5. “Viszlat nyar”, 2018

  SÄMST?

  “Wars for nothing” med Boggie från 2015. Jag vill fråga mig om Boggie kanske är den SÄMSTA artisten som deltagit i ESC? Jag brukar avstå från att gå för hårt åt artisterna. Men det tar nästan talang att kunna sjunga en sådan text med såååå lite känsla som hon gjorde. Sen hjälpte det inte att låten helt enkelt förde mig till sömns och att Boggie i slutändan inte ens sjöng rent.

 3. Zacke

  Kul att Ungern fortsätter med A dal som alltid har fullt med bra låtar i olika genres. Dessutom har Ungern sänt mycket bra genom åren. Apropå årets låt ”Viszlát nyár”, blev det snabbt en favorit (tillsammans med Italien) för mig. Musiken kombinerat med texten och sångarens uttryck, var i stort sett fullpott för mig innan jag hörde liveversionen. Där fungerade de dessvärre inte alls lika bra, så även om jag fortfarande tycker de är en topplåt i grunden, har den tappat en del.

  Min topp 5:
  1: 2013- ”Kedvesem”
  2: 2018- ”Viszlát nyár”
  3: 1994- ”Kinek mondjam el vétkeimet?”
  4: 2007- ”Unsubstantial Blues”
  5: 1995- ”Új név a régi ház falán”

  Sämst: 2009- Dance with me:
  En tjatig och tråkig discolåt, i kombination med fjantigt framträdande.

 4. Micke

  Fråga till Adri: Vad tycker du om bidragen 1994 och 2017?

  Fråga till Zacke: Vad tycker du om bidraget 2017

 5. Zacke

  Micke; Hade jag rankat alla Ungerns bra bidrag, hade Origi definitivt kommit med. Jag gillar framförallt verserna och mellanspelet mellan refrängen och versen. De känns väldigt äkta och ungerskt. Jag tycker även rapp-sticket är överraskande starkt. Däremot tycker jag refrängen inte riktigt håller det versen lovar, den är rentav slätstruken. Med bättre refräng hade de kunnat bli riktigt bra. För den har hög potential att kunna bli en favorit för mig

 6. Adri

  Micke: 1994 hade jag aldrig hört innan. Den var väldigt mysig. Ingen topp 5 kanske, men den var fin.

  2017 har jag desto svårare för. Tycker dock mer om den nu, än vad jag tyckte back då. Det instrumentala är stjärnan där! Rappen kan jag hoppa över. Liveframträdandet gillade jag dock väldigt mycket! Men aa… inget kanonbidrag skulle jag väl säga. Musiken räddar.

 7. Lukas

  Jag är i en liten konstig sits med Ungern. Deras senaste låt var ju verkligen örongodis för mig och allt vad det innebär (fick faktiskt en hälsning från bandet några veckor efter deras seger i A Dal där de spelade in en tackvideo till just mig, tänka sig). Men sen vet man ju att sånt där blir svårt att följa upp, så jag har ingen aning om vad jag ska förvänta mig om dem nästa år!

  Å andra sidan är det inte bara i år som de producerat låtar jag verkligen gillar, faktum är att sedan 2012 har de lyckats med att skicka fem låtar som åtminstone fått en fyra på min femgradiga skala, så det säger nog nånting.

  I alla fall, topp 5…
  01. 2018 – ”Viszlát nyár”, AWS (Inga konstigheter!)
  02. 2014 – ”Running”, András Kállay-Saunders
  03. 2005 – ”Forogj, Világ!”, NOX
  04. 1995 – ”Új Név a Régi Ház Falán”, Csaba Szigeti
  05. 2013 – ”Kedvesem”, ByeAlex

  Sämsta?
  2015 – ”Wars for Nothing”, Boggie
  Kan säga ett ord om den låten och det är ”Snaaaark!”

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se