KroatienTV-bolaget HRT har bekräftat att Kroatien tänker delta i Eurovision Song Contest 2019 men hur de tänker utse sitt tävlingsbidrag har de ännu ej avslöjat. (Källa: esctoday.com)

Snabbfakta: Kroatiens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1993 – deltagit 24 gånger – vunnit 0 gånger

Kroatiens ESC 2018-bidrag:

Crazy“, Franka (live i Lissabon 2018)

Kroatiens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Crazy“, Franka (Internval) 17:e i semi 1
2017: My friend“, Jacques Houdek (Internval) 13:e i finalen
2016: Lighthouse“, Nina Kraljić (Internval) 23:a i finalen
2015: – – – – – –
2014: – – – – – –
2013: Mižerja“, Klapa s mora (Internval) 13:e i semi 1
2012: Nebo“, Nina Badrić (Internval) 12:a i semi 2
2011: Celebrate“, Daria (Dora 2011 – Let’s
go to Eurovision!
)
15:e i semi 1
2010: Lako Je Sve“, Feminnem (Dora 2010) 13:e i semi 2
2009: Lijepa Tena“, Igor Cukrov
feat. Andrea
(Dora 2009) 18:e i finalen
2008: Romanca “, Kraljevi Ulice
& 75 Cents
(Dora 2008) 21:a i finalen

Schlagerpinglan: Efter Kroatiens blygsamma resultat i ESC 2018 (vilket var landets sämsta någonsin om man tar med antalet deltagande länder i beräkningen) så är det glädjande att se att HRT har planer på att delta i ESC 2019. Även om jag gillat ett flertal av deras senare internval (främst “My friend” 2017 och “Mižerja” 2013) så håller jag tummarna för att de blåser liv i den nationella uttagningen “Dora” inför nästa val. Vi får väl se vad som händer. 😀

Mer om Kroatiens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Kroatien i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Eurovision 2019: Kroatien bekräftar deltagande”

 1. Adri

  Kroatiens låt i år var kanske definitionen av en snoozefest. Kan tyvärr inte credda nån då jag inte minns vem som skrev det, men jag citerar ändå: ”har galenskap någonsin varit såhär platt och tråkigt”?

  Låten växte lååååångsamt under månaderna i våras. I början var den på plats 39/43, och när jag ”stängde” listan var den på plats 30. Kroatien kan bättre!

  Men… en sak ska hyllas här: Liveframträdandet!!! Franka förtjänar att lyftas. För live lyfte hon denna snoozefest till en helt annan nivå. Sen var ju låten ”Crazy” i slutändan, och därför skulle den aldrig oavsett framträdande komma nära finalen.

  Men som sagt, Franka ska ha alla hyllningar hon kan få 🙂

  Historiken?

  Kroatiens bästa:
  – Kroatien har mycket att komma med. Men jag väljer en låt från mitt första ESC-år 2003. ”Vise nisam tvoja” med Claudia Beni. Fruktansvärt overlooked i tävlingen. Tyvärr. Den är fantastisk tycker jag!

  2. ”Romanca”, 2008
  3. ”Vukovi umiro sami”, 2005
  4. ”Lako je sve”, 2010
  5. ”Neka mi ne svane”, 1998

  Honorable mentions: 2009 och 2016.

  Sämsta:
  ”My friend” från 2017. Ååhå… den låten kan dra. Jag avskyr denna.

 2. Micke

  Kroatien är ett av de länder jag alltid sätter stort hopp till. Visst de har många mindre bra bidrag genom åren men deras högsta nivå är mycket hög. Glad över att de ställer upp 2019 och hoppas att det verkligen får till det som de kan när de verkligen får till det så att säga. Nu då till min topp 5 och bottenbidraget:

  TOPP 5:

  1. 1998 – “Neka mi ne svane”, Danijela
  (Ett topp 10-bidrag för mig genom alla tider. En fantastiskt vackert bidrag med en sångerska med stjärnglans. Hon och bidraget skiner ihop från första till sista sekund)
  2. 2009 – “Lijepa Tena”. Igor Cukrov feat. Andrea
  (Inget bidrag i ESC har växt så mycket år efter det begav sig. Fantastiskt stämning som höjs av samspelet sångare och sångerska. Ett av alla fantastiska bidrag 2009)
  3. 2016 – “Lighthouse”, Nina Kraljić
  (Tänk om liversionen hade matchat studioversionen då hade min topp 2 möjligen fått konkurrens. Tyvärr andades dock inte bidraget det live som den andades studioversion)
  4. 2013 – “Mižerja”, Klapa´s Mora
  (Ett av de bidrag som jag och Pinglan verkar ganska ensamma om att tycka om. Who gives a shit. Tack Kroatien för att ni vågar bredda i ESC. Tyvärr dock inget för mobilklickare)
  5. 1995 – “Nostalgija”, Magazin & Lidija Horvat-Dunjko
  (Ett av de bidrag i ESC jag egentligen inte förstår varför jag gillar. Inte min stil men glädjen och hjärtat i bidraget skiter i det och övertygar mig om bidragets storhet. Samma starka tjej som i min favvis här.

  Nu behöver jag hjälp av nån som t.o.m är storre ESC-nörd än jag. 2012 hände en grej som jag inte riktigt greppar. Tidigt det esc-året kom Kroatien och Nina Badric med en låt som blev en riktig favvis för mig. Tyckte enormt mycket om den. Bidraget hade lätt varit topp 3 för mig när det gäller Kroatien men något hände. Jag vet bara inte vad. Bytte de bidrag eller gjorde de om det ursprungliga bidraget och dödade hjärta och själ i den. Någon som minns

  Till slut då till det sämsta bidraget. Ni som nu känner till mig och mitt esc har nog inte svårt att greppa mitt val. Oj så uselt jag tycker detta är.

  SÄMST: 1997 – “Probudi me”, E.N.I

 3. Adri

  Micke: Kroatien’s låt ”Nebo” från 2012 var inte skriven för ESC, utan det var ett albumspår från ett tidigare släppt album 🙂 Så jag gissar att de helt enkelt ville göra låten ”mer ESC”.

  Låten kortades ner, och märkligast av allt: den blev frickin’ upptempo mot slutet. Vilket ingen bad om.

  Men här är orginalet. Personligen bryr jag mig inte, för ingen av låtarna var för mig. Och det bästa i den mediokra låten fick i alla fall vara kvar: bjällrorna (eller är det kyrkklockor – don’t know men ni vet nog vilket ljud jag syftar på 🙂 )

  https://m.youtube.com/watch?v=ig4_k9UQ7Fw

 4. Zacke

  Trots att Kroatien inte ens varit med 25 gånger, finns det väldigt mycket bra låtar. Jag hade kunnat ta ut ytterligare 10 låtar och alla hade varit bra. Dock har jag de senaste åren saknat kroatiska i tävlingen, så jag hoppas på det bästa inför nästa år.

  1: “Neka mi ne svane” 1998 (En av de vackraste och bästa låtarna någonsin i ESC. Vilken melodi, vilket framträdande, vilken röst, vilken låt. Världsklass på alla nivåer)
  2: ”Mižerja” 2013
  3: ”Romanca” 2008
  4: ”Dont ever cry” 1993
  5: ”Vukovi umiro sami” 2005

  Sämst- ”My friend” 2017: Jag kan förstå att man bli lite nostalgisk av musiken, men i kombination med texten och hans sätt att framföra låten, är detta verkligen ingenting för mig. Jag avsky det.

 5. Lukas

  Till skillnad från resten av länderna från forna Jugoslavien känns det som att Kroatien fortfarande letar efter sin identitet i Eurovision. Framför allt de senaste åren där man testat olika saker utan att ens förlita sig på någon lokal förankring. Det gör att landet inte känns så kul…

  Men men, min topp 5 då…
  01. ”Kad Zaspu Anđeli”, Goran Karan (2000)
  02. ”Sveta Ljubav”, Maja Blagdan (1996)
  03. ”Lako Je Sve”, Feminnem (2010)
  04. ”Vukovi Umiru Sami”, Boris Novković (2005)
  05. “My Friend”, Jacques Houdek (2017)

  Sämst? ”Moja Štikla”, Severina (2006)

 6. Micke

  @Adri, tack för info men jag får det ändå inte det att gå ihop riktigt. För mig känns det som det var en helt annan låt de hade inledningsvis. Jag vet inte antingen hade de kanske något annat i början eller så är det jag som kanske hade en kort visit i låten först då jag gillade den och tappade det och därför inbillar mig det. Eller så har jag kanske hört något annat med henne först som jag trodde var bidraget.

  @Zacke du får allt bättre och bättre smak 🙂 Tydligen var inte jag och Pinglan ensamma om att gilla bidraget från 2013 då men framförallt har du ett väldigt bra tänk och känsla om bidraget 1998 🙂 Har inte en susning om vad hon sjunger om men man tror på varje ord och bokstav hon får ur sin kropp i sin fantastiskt vackra tolkning av bidraget (Låter iofs som att hon uppmanar alla att inte “Neka mig bästa vännen från Boden”.) Något säger mig dock att det handlar om något annat

  @Lukas, detta var något av det märkligaste jag varit med om här. Din Topp 5 är nästan helt fortsättningen på min topp. Om jag hade gjort en Topp 10 hade den sett ut så här:

  1. 1998 – “Neka mi ne svane”, Danijela
  2. 2009 – “Lijepa Tena”. Igor Cukrov feat. Andrea
  3. 2016 – “Lighthouse”, Nina Kraljić
  4. 2013 – “Mižerja”, Klapa´s Mora
  5. 1995 – “Nostalgija”, Magazin & Lidija Horvat-Dunjko
  ————————————————————————
  6. 2000 – ”Kad Zaspu Anđeli”, Goran Karan
  7. 1996 – ”Sveta Ljubav”, Maja Blagdan
  8. 2010 – ”Lako Je Sve”, Feminnem
  9. 2003 – “Više nisam tvoja”, Claudia Beni
  10. 2005 – ”Vukovi Umiru Sami”, Boris Novković

  Min etta och tvåa är i särklass. Sedan kan jag egentligen placera 3-7 hur som helst.

 7. Adri

  Micke: Nejdå, här har jag faktiskt rätt 🙂 Jag gick t.o.m tillbaks i denna bloggs arkiv, och jag ser samma sak där 🙂 Du är positiv till den första versionen (den jag länkat ovan och den hon framförde vid Dora det året, även om “Nebo” i sig var ett internval 🙂 )

  Sen tycker du de tonar ner låten och den faller flera placeringar för dig även back in 2012 🙂

 8. Micke

  Adri, då köper jag det rätt av då. Märkligt för då i den tiden sas tyckte jag det var större skillnad på dem. Men definitivt tonade de ned bidraget tyvärr.

 9. Adri

  Micke: Jag känner ett litet behov att be dig om ursäkt 🙂 När det är skrift så är det svårt att få fram ton och igår framstod jag som helt sjukt sur mot dig (under annat inlägg) och ovan framstår jag som extreeeemt icke-ödmjuk. Och trist då att du var mottagare båda gånger.

  Men jag ber om ursäkt för det 🙂 Jag är verkligen inte sur, än mindre sur på dig. Why would I liksom? 🙂

  Lite stressad i livet är jag, men det ska ju inte tillåtas gå ut över någon annan! 🙂

  Så, jag hoppas du inte tagit illa vid dig av min (omedvetna) ”attityd” här 🙂 Jag ska försöka bli bättre på att formulera mig så jag inte framstår som så fruktansvärt oskön! 🙂

 10. Micke

  Jag har som den nörd jag är när det gäller ESC tragglat mig igenom alla ESC-finaler som har genomförts från 1956. Självklart har jag sett de flesta i efterhand men lik förbannat så har jag kollat allt.

  Det har varit en hel del positivt men självklart än mer negativt genom åren. Det har hänt vid flertalet tillfällen att jag tyckt mig finna riktiga kanonbidrag som jag trott att jag skulle lyssna på år efter de tävlat. Vis av erfarenhet har jag dock numera förstått att det helt enkelt inte händer. Att min utopi varit något jag bara känt medan jag varit i bubblan. Inte ens mina tre favvisar genom alla tider lyssnar jag på idag utanför bubblan. Så självklart har jag lärt mig och vet att det aldrig händer. Eller?

  Lördagen 10 februari 2018 hade jag sorg! Sorg inom ramarna för ESC vill säga. Ännu en gång hittade jag en riktig favvis men tyvärr blev den bara trea i sin uttagning. Sorgen mildrades dock av att landets vinnare lik förbannat blev min favvis 2018.

  Det har nu snart gått åtta månader sedan den här låten jag pratar om åkte ur och givetvis har jag då som alltid tidigare lessnat på min favvis. No way Jose! Åtta månader senare chockar jag mig själv med att fortfarande lyssna på den här låten. Jag tycker fortfarande det är det klart bästa som framträtt i ESC men har viss förståelse för att den vann. Den är helt enkelt för bra. Den är för djup för slumpvis lyssning som oftast kräver något mer dansant.

  Blir fortfarande förförd av hennes röst kontra bakgrundsmusiken uppbyggnad. Har lagt ut den flera gånger här och de flesta här vet vilken jag pratar om. Who cares. Man kan inte få för mycket av denna. Vänta er något att tralla med i. Sätt er med något gott att äta och dricka. Kryp ned i soffan, nollställ kroppen och bara ta in och myyyyys. Tänk på det att musik inte bara är hej hopp och tra la la 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=fZGGmO9dXxs

 11. Micke

  @Adri, alltså allvarligt talat så förstår jag knappt ens vad du pratar om. När har du varit sur och otrevlig mot mig? Jag har inte ens tänkt tanken min vän så bara glöm det 🙂

  Men jag förstår iofs vad du pratar om. Det är lätt att bli missförstådd på nätet. Jag har själv råkat ut för det. När man tror sig ha sagt helt normala saker men plötsligt istället få nån över sig som är förbannad på det man sagt. Man fattar absolut ingenting. Min regering säger ibland till mig att jag svär mer på nätet än i verkligheten. Kanske är det så och i så fall kan väl det vara en orsak till missförstånd kanske.

  Men det är så när man inte ser ögonen på den man konverserar med. Är man osäker som människa har man lätt att missförstå det andra säger.

  Hur som helst Adri. Släpp den tanken du hade. Självklart tar jag emot din ursäkt om du känner du absolut vill det men du har ingenting du behöver be om ursäkt för.

 12. Adri

  Micke: Vad bra då! 🙂 Jag har väl överanalyserat saker jag skrivit. IRL är jag en människa som pratar först och tänker sen, medan jag online tvärtom kan lägga stor tid på att uttrycka mig väl så att folk ska förstå 🙂

  Det har jag inte haft tid med på sistone, så kanske därför jag själv ansett att det jag skrivit inte blivit så bra som jag velat på sistone! Men sitter kanske i huvudet 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se