IrlandI dag meddelar TV-bolaget RTÉ att de börjar att ta emot bidrag från etablerade låtskrivare och artister (med “bevisad framgång inom musikindustrin”) som vill representera Irland i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel. Här nedan ser ni lite kort vad som gäller:

Bra att veta för de som vill skicka in bidrag till RTÉ:

Inför ESC 2019 letar RTÉ efter en högklassig låt som tilltalar lyssnaren direkt och som framförs av en erfaren artist som är van vid att uppträda inför en stor publik.
Deadline att skicka in bidrag är den 23:e november 17:00 CET.
Endast MP3-filer (192kbps) accepteras och de ska sändas till email-adressen eurovision2019@rte.ie, se RTÉ:s hemsida för mer information.
De inskickade bidragen kommer att utvärderas av ett antal musik-expert-paneler.
RTÉ förbehåller sig rätten att själva kontakta etablerade artister/låtskrivare i jakten på det rätta ESC-bidraget. De är m.a.o. ej tvingade att välja något av de som skickas in.
RTÉ förbehåller sig även rätten att matcha den utvalda låten med en annan artist än den som angavs när bidraget skickades in.
Endast en låt per låtskrivare är tillåtet och den får inte överstiga tre minuter. Skickas fler bidrag in så är det endast det första som räknas.
(Källor: rte.ie och wiwibloggs.com)

Ett tidigare internval av RTÉ:

Sunlight“, Nicky Byrne (15:e i semi 2 i ESC 2016) (från Westlife, som nu gör comeback)

Schlagerpinglan: Anledningen till att jag valde just Nicky Byrne till att illustrera RTÉ:s internval är för att det under ESC-nyheten på TV-bolagets hemsida finns en artikel om att “Westlife gör comeback” med nytt album och turné. Tyvärr så borde detta betyda att de inte har tid för någon ESC-medverkan, vilket jag annars tycker vore ett intressant val. Om inget annat för att se om de kan slå 11:e-platsen Blue fick för Storbritannien 2011 med sin “I Can” (som dock var bättre i studioversionen). 😀

Mer om Irlands förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Irland i ESC 2019“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


2 kommentarer till “Irland 2019: RTÉ söker bidrag till ESC 2019”

 1. Micke

  Har jorden snurrat ett extra varv sedan jag senast var inne här? Jorden anropar ESC-Irland, kom in ESC-Irland. Har ni lämnat er sfär av förnekelse av ert eget musikarv och möjligen, möjligen börjat förstå hur ni skämmer ut er i ESC. Kan det möjligen, möjligen finnas ett litet hopp om att ni äntligen börjar ta detta på allvar och börjar visa ert rätta jag vad gäller musik som ett av världens ledande musiknationer.

  Jag har hoppats så många gånger i så många år så jag vågar inte hoppas för mycket men de punkter som nu släppts visar ju i alla fall att de börjar inse att något måste göras. Titta bara på dessa sex punkter. Åtminstone ger det mig lite hopp trots att jag egentligen hade gett upp.

  1. Bidrag från etablerade låtskrivare och artister (med “bevisad framgång inom musikindustrin”)

  2. Letar RTÉ efter en högklassig låt

  3. Som framförs av en erfaren artist som är van vid att uppträda inför en stor publik.

  4. De inskickade bidragen kommer att utvärderas av ett antal musik-expert-paneler

  5. RTÉ förbehåller sig rätten att själva kontakta etablerade artister/låtskrivare i jakten på det rätta ESC-bidraget

  6. RTÉ förbehåller sig även rätten att matcha den utvalda låten med en annan artist än den som angavs när bidraget skickades in

  Är rädd för att jag än en gång kommer att bli besviken på Irland när det väl gäller men lite hopp ger det i alla fall. Jag ska till Irland i nästa månad. Kanske ska känna av vibbarna lite.

 2. Adri

  Micke: Inte för att dra ner dig, men dina punkt 4-6 fanns med redan 2018, med allt det innebar för dig (men om man lämnar det åt sidan så blev det Irlands bästa placering sen 2011 – det är ju lite success 🙂 )

  Konstigt nog är alltså en av de nya punkterna att RTE letar efter en högklassig låt, vilket är lite udda då det samtidigt känns som den mest självklara.

  Menmen… jag dömer sällan på gamla meriter. Varje ny ESC-upplaga är som en ny blank canvastavla 🙂 Det kan bli bra det här.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se