SpanienTV-bolaget RTVE har meddelat att de kommer att arrangera en “Operación Triunfo Eurovision Gala” med upp till tio låtar för att utse Spaniens bidrag i Eurovision Song Contest 2019 och uppmanar nu låtskrivare att skicka in lämpliga bidrag.

Även om RTVE behåller talangshowen “Operación Triunfo 2018” som grund i sin ESC-uttagning så blir det en del förändringar jämfört med förra året, då artisterna fick runt en vecka på sig att förbereda sina Eurovision Gala-framträdanden. Denna gång blir det en mer genomtänkt uttagningsprocess som startar redan i november:

Vägen till “Operación Triunfo 2018 – Eurovision Gala”:

Den 1:a – 15:e november tar RTVE emot bidrag från låtskrivare, som även får föreslå vilken av de 16 artisterna de vill ska framföra bidraget. Detta är endast ett önskemål, inget bindande. Se regelverket (på spanska) här.
Samtidigt bjuder RTVE in etablerade låtskrivare och producenter att skriva låtar till OT-deltagarna.
RTVE kommer sedan (med hjälp av två olika kommittéer) att välja ut 10 låtar från de inskickade bidragen och 10 låtar av de inbjudna låtskrivarna.
Dessa 20 låtar kommer därefter att spelas in av OT-deltagarna innan en två-veckors-onlineomröstning inleds där de tre mest populära låtarna direktkvalificeras till finalen.
Ytterligare finalbidrag (upp till sju stycken) utses av en expertpanel bestående av representanter för RTVE, RTVE Digital samt OT-lärarna.
I finalen, “OT Eurovision Gala“, tävlar därmed upp till tio bidrag och precis som förra året är det tittarna som avgör utgången. Denna gången blir det däremot endast en röstningsomgång (om det inte blir oavgjort och en extra omröstning krävs).
Inget datum för finalen har meddelats, endast att det blir någon gång i januari.
(Källor: rtve.es, esctoday.com och wiwibloggs.com)

“Operación Triunfo 2018”-startfältet:

“OT 2018”-deltagarna – (Grafik från rtve.es)

En sammanfattning av “Operación Triunfo 2018” så här långt:

19:e september – “Gala 0”:
Luis och Rodrigo fick ej tillträde till OT-akademin
(och är därför ej med bland de som kan få ett “Eurovision Gala”-bidrag)
(se “Gala 0”-live-framträdanden här)
26:e september – “Gala 1”:
Noelia blev veckans tittarfavorit
Sabela och Alfonso nominerades till nästa veckas utröstning
(se “Gala 1”-live-framträdanden här)
3:e oktober – “Gala 2”:
Alfonso röstades ut
Natalia blev veckans tittarfavorit
África och Dave nominerades till nästa veckas utröstning
(se “Gala 2”-live-framträdanden här)
(Info: rtve.es – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Detta var ju en trevlig vändning som gör att i alla fall mitt intresse för den spanska uttagningen höjdes rejält. 😀

I stället för att gå och vänta på att några få artister ska få sina bidrag veckan innan finalen så blir låtarna inte bara presenterade i god tid utan vi bjuds även på en onlineomröstning innan finalbidragen valts ut. 😀

Att det sedan står klart att vem som helst av de 16 deltagarna (de två som röstades ut i Gala 0 räknas ej) kan vara aktuella för finalen gör ju sitt för både spänningens och breddens skull. Nu håller jag tummarna för att detta blir lika bra som jag fått för mig att det skulle kunna bli. 😀

Mer om Spaniens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Spanien i ESC 2019“.

Relaterad information: Fler länder som tar emot bidrag till sina nationella uttagningar och internval just nu hittar ni här: “Skicka in bidrag till Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se