Italien I går publicerade TV-bolaget RAI regelverket för den 69:e Sanremofestivalen och där framgick det bl.a. att vinnaren kommer att få erbjudandet att representera Italien i Eurovision Song Contest 2019. Skulle artisten avböja så väljer RAI själva ut sin representant.

Som det rapporterats tidigare så kommer “Sanremo 2019” att äga rum den 5:e – 9:e februari och föregås av den numera självständiga “Sanremo Giovani” den 16:e – 21:a december, vilket ni kan läsa mer om här.

“Sanremofestivalen 2019” – i korthet:

Sanremofestivalen kommer att arrangeras mellan den 5:e och 9:e februari i Teatro Ariston.
I festivalen tävlar 24 artister, varav två av dessa platser är reserverade för vinnarna av Sanremo Giovani, som får ställa upp med nya låtar.
Tävlingsbidragen måste ha text på italienska (kortare strofer på andra språk är tillåtna), vara nya (både vid inlämnandet och fram till det första Sanremo-framträdandet) samt ej överstiga fyra minuter. Se regelverket för mer info.
Deadline att anmäla sig till Sanremo 2019 är den 7:e december och de utvalda presenteras senast den 22:a december, men troligtvis under Sanremo Giovani-sändningen.

En Sanremo-vinnare som inte antog ESC-erbjudandet

Un giorno mi dirai“, Stadio (vinnare av Sanremo 2016)

Schemat för Sanremofestivalen 2019:

Tisdagen den 5:e februari (Prima serata):
♥ Alla 24 bidragen framförs.
♥ Röstfördelning: Teleröster (40%), Demografisk jury (30%), Press-jury (30%)
Onsdagen den 6:e februari (Seconda serata):
12 bidrag framförs för andra gången.
♥ Röstfördelning: Teleröster (40%), Demografisk jury (30%), Press-jury (30%)
Torsdagen den 7:e februari (Terza serata):
12 bidrag framförs för andra gången.
♥ Röstfördelning: Teleröster (40%), Demografisk jury (30%), Press-jury (30%)
Fredagen den 8:e februari (Quarta serata):
Duett-kväll då artisterna framför sina bidrag tillsammans med gästartister.
♥ Röstfördelning: Teleröster (50%), Press-jury (30%), Expert-jury (20%)
♥ Resultatet räknas samman med de föregående tre dagarna.
♥ Rai Uno delar ev. ut ett specialpris till den gäst som fått flest röster.
Lördagen den 9:e februari (Final):
♥ Alla 24 bidragen framförs för tredje gången.
♥ Röstfördelning: Teleröster (50%), Press-jury (30%), Expert-jury (20%)
♥ Alla kvällarnas resultat räknas samman och de tre med högst poäng går till superfinalen.
♥ De tre superfinalisterna framför sina bidrag ytterligare en gång.
♥ Ytterligare en röstningsomgång (samma röstfördelning) utser vinnaren.
(Källa: esckaz.com)

Schlagerpinglan: Så där ja, då kan man även pricka av Italiens planer i ESC 2019-sammanställningen vilket gör att vi nu endast har 11 mer eller mindre osäkra länder, vad gäller sättet de tänker utse sina bidrag på. Klart är att det blir minst 23 nationella uttagningar, 4 talangshower och 4 internval, vilket låter som en helt OK ESC-säsong. 😀

Frågan är bara när den ska sätta igång på allvar. Vi befinner oss redan i andra delen av november och inte ens en internvald artist har meddelats. Förr eller senare så måste ju någon ta initiativet och ju längre de väntar desto större lär ketchupeffekten bli. 😀

Mer om Italiens förberedelser inför ESC 2019 hittar ni här: “Italien i ESC 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Italien 2019: Sanremovinnaren får ESC-erbjudandet”

 1. Adri

  Snart är december här, varför har inga internval avslöjats? Kom igen nu Europa! 🙂

  På tal om ett kommande internval har ännu ett namn slängts in i mixen av namn i Finland: Eva + Manu.

  Och baserat på smakproven gillar jag vad jag hör 🙂 Tar ju dem hellre än Mikael Saari eller The Rasmus som också nämnts! 🙂

 2. Schlagerpinglan

  @Adri, Många av TV-bolagen verkar vilja få sina val gjorda tidigare än vanligt (i alla fall vad gäller de nationella uttagningarna) så att de har tid att förbereda inför ESC-framträdandet. I sken av detta så känns det lite motsägelsefullt att det är tyst så länge. Men, men… bakom kulisserna är det säkert full aktivitet. Synd bara att fönstret för när de 42 länderna meddelar sina val blir allt mindre, det bästa vore ju om man kunde få en lite jämn strid av nyheter.

  Nåja, vad gäller Finlands val så hoppas jag på något rockigt i stil med deras 2008-bidrag men om det står mellan de artister det ryktats om så tycker även jag att Eva + Manu är det bästa så här långt. (Jag har aldrig hört talas om dem tidigare utan har fått lyssna in mig och gillar det mesta jag sprungit på.)

 3. Micke

  Oj, jag tänkte titta in och berätta om det nya spännande men ser att Adri redan gjort det 🙂 Eva + Manu är ett “band” jag känner ganska bra till. Ett band som för mig ligger någonstans i mitten mellan min vanliga musik och ESC.

  Efter Finlands haveri 2018 låter det än så länge tvärtom positivt inför 2019. Mikael Saari och Tarja Turunen är jag båda positivt inställd till. The Rasmus känns halvpositivt. Nu då Eva + Manu som känns mycket spännande så länge de håller sig till sin grej och inte förirrar sig in i mörkrets djup som med sånger som Cinnamon hearts. Usch så usel den är och långt från deras vanliga stil.

  Heja Finland. Låt nu de positiva vibbarna fullföljas ända in i kaklet

  Hörs längre fram mina ESC-vänner 🙂

 4. Adri

  Nämen Micke Micke Micke, vad har du druckit? Nej, jag skämtar såklart – men jag har nu lyssnat igenom lite av Eva + Manu’s diskografi och “Cinnamon Hearts” är ju den bästa! 🙂 Så, till skillnad från dig hade det varit ett glädjebesked!

  Men jag skulle inte bli ledsen om de visar sig vara valet, för jag gillar det mesta jag kommit över. “Kun aika on” eller “There is nobody like you” var också bara bra 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se