Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 31:a januari (då vi får premiär-lyssna på lite av de första MF-2019-bidragen) kommer jag här på bloggen att presentera ett klassiskt Melodifestivalen-bidrag per dag.

Gemensamt för alla 25 är att de tävlade i finalen men (otroligt nog) inte vann:

Nedräkning till Melodifestivalen 2019! – Plats 10 av 25:

Mycke’ mycke’ mer” – Chips (4:a av 10 tävlande bidrag i MF 1980)
(t&m: Torgny Söderberg, Lasse Holm)

Schlagerpinglan: På plats nummer 10 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive MF-finaler har jag placerat “Mycke’ mycke’ mer” med Chips från 1980.

Med risk att verka tjatig så har jag här med listans tredje Kikki & Lasse- bidrag, men det är ju knappast mitt fel att de under en kort tid (1978, 1980 och 1981) tävlade med tre rejält underskattade pärlor som jag själv ser som självklara vinnare men där jurygrupperna hade en annan uppfattning.

Att de valde Björn Skifs bidrag de två andra gångerna har jag all förståelse för, men valet av Tomas Ledins Just nu!” är något som jag än idag har lite svårt att förstå, speciellt eftersom det samma år fanns (enligt min personliga smak, naturligtvis) ytterligare en stark vinnarkandidat i Janne Lucas PerssonsVäxeln hallå“. Men, men… det är väl dessa lite konstiga år som gör att tävlingen blir så pass spännande som den är. Man vet aldrig hur det kan sluta. 😀

Avslutningsvis så vill jag uppmärksamma två andra bidrag lite extra: “Hit men inte längre” (Liza Öhman) och “Å sjuttiotal” (Tania). Det är kanske inga låtar som jag lyssnar på varje år men som den nostalgi-älskare jag är så kan jag inte nämna 1980 utan att ta med dessa klassiker. 😀

Om ni är intresserade av att se hela sändningen från Melodifestivalen 1980 med Bengt Bedrup som programledare så finns den upplagd på SVT:s Öppet Arkiv.

Melodifestivalen 1980 – Resultatet:

Placering, Bidrag, Artist Summa
1. Just nu!“, Tomas Ledin 112 p. (10:e-plats i ESC 1980)
2. “Växeln hallå”, Janne Lucas Persson 96 p.
3. “Hit men inte längre”, Liza Öhman 94 p.
4. Mycke’ mycke’ mer“, Chips 75 p.
5. “Låt solen värma dig”, Ted Gärdestad & Annica Boller 57 p.
6. “Utan att fråga”, Kenta 56 p.
7. “Jag ger mig inte”, Eva Dahlgren 48 p.
8. “Å sjuttiotal”, Tania (Britta Johansson) 41 p.
9. “Tusen sekunder”, Paul Paljett 32 p.
10. “För dina bruna ögons skull”, Lasse Lindbom 27 p.
(Källa: sv.wikipedia.org)

Se hela topp-25-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!
Mer om Sveriges ESC 2019-förberedelser: “Sverige i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till ““Mycke’ mycke’ mer” – Chips (MF 1980)”

 1. Micke

  När jag första gången fick höra bidragen från 1980 fanns det två bidrag som fick min uppmärksamhet och det var de två som hamnade i topp. Idag är det fortfarande främst två bidrag som sticker ut för mig. Detta gäller både bidragen och artisterna. Vilka pratar jag om?

  Jag är väl egentligen inget jättefan av Ledin men har ni aldrig varit på en Ledinkonsert då kan jag lugnt hävda att ni missat något. Killen är minst klasse bättre på scen. Just nu är just en sån låt. Den andra artisten jag pratar om hade 1980 ett bidrag jag mest somnade till. Faktum är att allt runt henne fick mig att somna. Men man växer ju uop och idag är jag en stor beundrare av hennes mystiska drömska röst. Jag pratar om Eva Dahlgren.

  I övrigt då? Året innan detta fick artisten Ted Gärdestad visa upp sig från sin sämsta sida, långt ifrån hans “sommarlåtar”, då han försvann ut i rymden med ett bedrövligt Inte heller detta året fick han visa vad han kunde. Däremot finns det tre andra bidrag som jag tycker är ganska bra “Växeln hallå”, “Hit men inte längre” och just “Mycke mycke mer”.

  Ja då är vi vid till den placering som varit absolut svårast för mig Plats 10.. Inte själva placeringen men vilket bidrag och om det ska det vara något överhuvudtaget. Året jag pratar om är 2009 då låten som vann hade en refräng överlägsen allt annat det året. Tyvärr hade den också en vers av dagisklass typ gubben noak. Pratar om Malena Ernmans “La Voix”. Lägger man då ihop detta var det trots refrängens styrka ändå inte rätt låt som vann det året.

  Istället uppenbarar sig då för mig två bidrag. Spelar ingen roll vilket jag väljer för oavsett vilket hade det varit min plats 10 på listan. Så jämna är de. Måste ju välja ett så efter ett jädra funderande lämnar jag “Moving on”, Sarah Dawn Finer utanför. Kvar blir då detta bidrag.

  PLATS 10 på min lista:

  https://www.youtube.com/watch?v=KUzjB3OI4hk

 2. Micke

  1980 års Melodifestival har jag märkligt nog nästan inte hört någonting om. Ett av de “mörkaste” åren för mig av festivaler innan man själv var åhörare. Märkligt eftersom min släkt fyllt mig med info om alla år. Märkligt också då jag tycker standarden är riktigt hyfsad. Det enda som gör mig irriterad är att Teddan två år i rad skitar ned sig med sina två sämsta låtar någonsin.

  Fick för mig att ranka de tio bidragen. Tycker faktiskt hela sex låtar är helt ok. Nästan sju. Blev lite förvånad när jag såg namnet Paul Paljett. Han lär ha varit en enorm tonårsidol på den tiden. Min farsa skojar om att min faster hade varit efterlyst för stalking idag om det epitetet hade varit känt idag. Hon lär ha varit helt galen i honom och följt honom vart än han drog fram.

  Visste inte att han varit med i MF. Kanske det där vanliga att när karriären är på väg ned försöker man få liv i den igen genom att ställa upp i MF. Ser ut som det lyckades dåligt i så fall 🙂

  1. “Just nu!“, Tomas Ledin
  2. “Jag ger mig inte”, Eva Dahlgren
  3. “Växeln hallå”, Janne Lucas Persson
  4. “Mycke’ mycke’ mer“, Chips
  5. “För dina bruna ögons skull”, Lasse Lindbom
  6. “Hit men inte längre”, Liza Öhman
  7. “Utan att fråga”, Kenta
  8. “Tusen sekunder”, Paul Paljett
  9. “Å sjuttiotal”, Tania (Britta Johansson)
  10. “Låt solen värma dig”, Ted Gärdestad & Annica Boller

 3. Adri

  1980 hade två låtar klassen över de andra. Ingen av dem vann. En av dem kom t.o.m närmre sistaplatsen än vinsten. Men jaja…

  1. ”Åh sjuttiotal”
  2. ”Växeln hallå”

  Sen får jag ge ”Utan att fråga” ett hedersomnämnande. Inte en jättebra låt, men det är ju en klassiker. Och versen är fine iaf 🙂

  ”Just nu” var definitivt inte rätt vinnare.

  Micke: Aj aj aj… du lyckades alltså pricka in den enda dåliga BWO-låten? Nästan en bedrift ju! ;). Nej men helt ärligt. Jag gillar långsamma låtar. Jag lyssnar jättemycket på ballader. Men grejen är att ballader ska inte kännas långsamma. Om man börjar sucka, kolla tiden och tänka ”men Gud vad långsamt det går” – då är det en misslyckad ballad i mina ögon. Lite så är det här. Pure sirap. Blev så glad när Lili & Susie slog ut dem i Andra Chansen. De var inga jättefavoriter heller, men klasser över BWO 🙂

 4. Micke

  @Adri då var vi tydligen tillbaka där vi brukar då 🙂 Tänkte väl det. Vi kan ju inte bara gå och vara överens som nu på sistone 🙂 Jag har förstått att du inte gillar “drömska låtar” men tro mig det gör jag 🙂 Utifrån detta är det lätt att utläsa att du ogillar Dahlgrens låt detta år.

  Jag har haft grymt svårt för alla låtar BWO haft i MF förutom just You´re not alone. Den är så jädra drömskt mysig precis som Moving on det året. Fattar än idag inte att de två låtarna inte varit MF-vinnare. Jag gillar ballader också men när det gäller det som är soft då är det drömska överlägset det vanliga i ballader. Jag blir ofta extremt less på ballader då de nästan är karbonkopior av varandra. Du vet ju om vad jag sagt om världshistoriens värsta plågoris som jag bara inte klarar att lyssna på. Den är ett primalskrik rätt igenom. Man ska inte prata illa om de döda men jag tror du vet vilken låt jag menar

 5. Adri

  Jag får genast korrigera mig. Vid närmare eftertanke gillade jag inte BWO 2005 heller. Men 2006 och 2008 – då de fick framgång och då man oftast tänker på. De gillar jag fortfarande 🙂

  Och jag vill inte vara sämre än Micke, så fr.o.m topp 10 kommer jag också dela ut länkar. Nu gör jag det iofs på något annorlunda premisser jämfört med Micke, då låtarna jag delar inte nödvändigtvis måste vara bäst sina år (nåt år kanske t.o.m återkommer. Vet inte nu.) utan bara de bästa ”förlorarna”. Samt att alla måste deltagit i finalen 🙂

  Plats 10:

  Detta året var första som jag följde MF. Innan dess hade jag absolut hört om det, hört låtarna och kanske varit med när familjen kollade på finalen. Men detta året satt jag varje lördag med en skål popcorn i knät och kollade MF.

  Det var ett starkt år, med tre KLARA favoriter för min del. Den ena vann, den andra kom trea och den som jag kommer dela här fick ”nöja sig” på sjundeplats.

  När jag nu återbesökt året så har jag samma tre favoriter. Därför är det svårt att säga ”fel låt vann” för jag gillar vinnaren. Men jag kan säga så här: när jag tänker på detta året i MF, så är det varken bronsplatsen eller vinnaren Som är ”first in mind”, utan det är sjundeplatsen.

  Och den kommer här. Jag valde också denna pga dess status som TOTALT oförtjänt bortglömd. Jag slår vad om att ni som ev. läser detta inte tänkt på låten sen den deltog där för några år sedan. Så… varsågoda! Här är en påminnelse!

  https://m.youtube.com/watch?v=XmpGEhqLnkQ

 6. Micke

  Helt ok bidrag. Definitivt ett av de årets bästa bidrag men det året vann i mina ögon rätt låt. Men jag hade en ganska klar topp 3 det året. 1. Det gör ont. 2. Som stormen. 3. La dolce vita.

 7. Adri

  Micke: Då har vi ju samma topp tre, om än i annan ordning.

  1. ”Som stormen”
  2. ”La dolce vita”
  3. ”Det gör ont”

  Men jag ser det som en seger att alla var i finalen, och två av dem hamnade topp tre. Det är ta mig tusan inget jag kan räkna med i MF 🙂 och som sagt, jag gillar allihopa så jag har svårt att vara bitter över att tredjeplatsen vann 🙂

 8. Micke

  Vet du Adri av alla de nio bidrag jag har kvar på min lista är det min plats 9 som ska bli mest intressant att höra vad du tycker om. Ett bidrag som går mer än 25 år tillbaka i tiden. Varför tycker jag det då? Därför att det har lite reggae i sig. Inget reggaebidrag men det har lite av det i sig och om inte jag minns fel så har du taggarna ut vad gäller reggae. Jag personligen tycker bidraget är jädrigt mysigt. Vi får väl se 🙂 Men jag har t.o.m med ett bidrag som går mer än 45 år tillbaka i tiden. Har du det? 🙂

 9. Micke

  När jag tittar på min Topp 10 så ser jag det jag redan visste Inget bidrag från 80-talet. Precis som det är även irl. 80-talet är inte min grej. På min topp 10 finns två 70-tal, två 90-tal, fyra 00-tal och två 10-tal

 10. Adri

  Micke: Det finns bra reggae och det finns dålig reggae. Överlag är det väl ingen genre som återkommer allt för ofta i mina spellistor 🙂

  Vad gäller åldern på låtarna. Den äldsta låten på min topp 25 ”losers” i MF-finalen är från 39 år tillbaka 🙂 Men på topp 10 så är den äldsta 32 år gammal 🙂

  Min topp 10 är uppdelad följande:
  1 från 80-talet
  2 från 90-talet
  4 från 00-talet
  3 från 10-talet

  Ja, vad ska man säga? 🙂 Jag tror faktiskt det är lättare, just i det här sammanhanget kanske främst 🙂 , att uppskatta det man upplevt. Nostalgi can do all kinds of shit med en så att säga 🙂

 11. Micke

  I allmänhet kanske det är så Adri men jag är nog en knäpp jävel och det där stämmer inte alls på mig. Flera bidrag på min topp 10 har jag aldrig upplevt irl men lik förbannat är de där på plats.

 12. Adri

  Micke: Sen kan det också vara så, kanske desto troligare, att det helt enkelt är dessa jag har hört 🙂 Jag har ju inte sökt upp en massa gamla MF-låtar. Låtarna från innan min tid som jag hört är sådana som helt enkelt dykt upp i mitt liv 🙂 Det finns säkert en massa gött där som jag helt enkelt inte hört.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se