Sverige Schlagerpinglan: Fram t.o.m. den 31:a januari (då vi får premiär-lyssna på lite av de första MF-2019-bidragen) kommer jag här på bloggen att presentera ett klassiskt Melodifestivalen-bidrag per dag.

Gemensamt för alla 25 är att de tävlade i finalen men (otroligt nog) inte vann:

Nedräkning till Melodifestivalen 2019! – Plats 14 av 25:

God morgon” – Sweets ‘n Chips (2:a av 5 tävlande bidrag i MF 1981)
(t&m: Lasse Holm, Torgny Söderberg)

Schlagerpinglan: På plats nummer 14 på listan över bidrag som deltog i, men inte vann, sina respektive MF-finaler har jag placerat “God morgon” med Sweets ‘n Chips från 1981.

Precis som i Melodifestivals-finalen 1978 så fick Kikki & Lasse även 1981 se sig besegrade av Björn Skifs och båda gångerna (först tillsammans med Wizex och sedan med Britta “Tanja” Johansson och Elisabeth “Bettan” Andreassen) så har jag tyckt att resultatet blivit “fel”. Inte för att jag har något emot vare sig Björn eller hans bidrag, men “God Morgon” är enligt min smak den solklara vinnaren. En riktig glädjespridare som jag haft nöjet att lyssna på väldigt många gånger under årens lopp och som håller än i dag. 😀

Om ni är intresserade av att se hela sändningen från Melodifestivalen 1981 med Janne Loffe Carlsson som programledare så finns den upplagd på SVT:s Öppet Arkiv.

Melodifestivalen 1981 – Resultatet:

Placering, Bidrag, Artist Summa
1. Fångad i en dröm“, Björn Skifs 59 p. (10:e-plats i ESC 1981)
2. God morgon“, Sweets ‘n Chips 53 p.
3. “Rocky Mountain”, Janne Lucas 50 p.
4. “Det är mitt liv – det är jag”, Anders Glenmark 41 p.
5. “Men natten är vår”, Kicki Moberg 28 p.
(Källa: sv.wikipedia.org)

Se hela topp-25-listan: “Nedräkning till Melodifestivalen 2019!
Mer om Sveriges ESC 2019-förberedelser: “Sverige i ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till ““God morgon” – Sweets ‘n Chips (MF 1981)”

 1. Micke

  Trots att det är MF så följer jag dina “nomineringar” här med stort intresse Pinglan. Ska bli kul att se om du möjligen någonstans på vägen kanske har fått in någon av mina största favvisar som inte vunnit 🙂 Flera skapliga hittills men ingen favvis 🙂

  Vad kan jag säga om den här då? Ja både Chips och Björn Skifs håller. Vad gäller Chips så tycker jag den här är bättre än “Dag efter dag” som vann 1982. Vad gäller Björn Skifs så är den här fem klasser sämre (rättelse) “Michelangelo” från 1975 är fem klasser bättre än den här. Gillar ju även “Fångad i en dröm”. Ännu ett exempel på en artist som haft en solklar vinnare som blivit “sviken” och senare kommit tillbaka och fått en annan seger som plåster på såren. Vem minns “Jennie Jennie” i Europa? “Michelangelo” däremot pratar folk fortfarande om.

  Kom igen nu Pinglan. Släng ut några av mina favvisar nu 🙂

 2. Marcus

  Du går från klarhet till klarhet Pinglan. Det här är en av mellos mest odödliga klassiker, och en given favorit!

 3. Adri

  Klassiker 🙂 Jag gillar Björn Skifs, han är ju rösten till cowboyen i Toy Story. Sånt gillar jag 🙂 Bra röst? Ja, absolut men att säga att jag gillar hans musik vore en överdrift? Vinnaren 1978 gillar jag och ”Hooked on a feeling” är ju lite kul.

  Men annars har jag inget att hämta i hans diskografi, av den lilla portion jag känner till.

  Därmed får jag nog säga att i kampen ”God Morgon” vs. ”Fångad i en dröm” står jag på förstnämndas sida 🙂 Men vinnaren var godkänd. Det får jag medge!

  Speaking of låten ovan, är Britta ”Tanja” Johansson samma kvinna (fast då under namnet Tania) som 1980 sjöng ”Åh Sjuttiotal!”?

  För DEN låten är en favorit hos mig 🙂

 4. Micke

  En statistik som jag skulle tycka det var kul att ta del av är hur “förlorare” stått sig mot vinnarna i att bli populära efteråt. Har ju exempelvis i alla tider från mina släktingar fått höra hur stort “Michelangelo” och “Bang en Boomerang” från 1975 slog efteråt i Europa medan vinnaren “Jennie Jennie” knappt ens blev känd i matbutiken. Det är exakt de ord jag fått höra alltså 🙂

  Måste ju finnas många såna exempel i ESC och MF-historien kan jag tänka. Inte nån här som sitter inne med lite sån info? 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Roligt att se att t.o.m. du kan hitta MF-låtar som engagerar. 🙂 Om det finns några Micke-favoriter bland de återstående tretton utvalda återstår att se, själv tycker jag i alla fall att de är riktiga pärlor. 😀

 6. Adri

  Micke: Vad gäller vinnare kontra andra tävlandens avtryck på musikvärlden har jag dålig koll på listplaceringar och sånt.

  Tänker att listplaceringar ändå är relativt talande då. Men Sverige började med hitlistor 1975 och jag föddes ytterligare några decennium senare, så detta grundar jag på 100% magkänsla.

  Men var inte ”Ring Ring” en större hit än ”Sommaren som aldrig säger nej” tro?

  Jag menar. ”Ring ring” har levt kvar. Kan man ABBA ens litegrann så kan man den. Vinnaren det året har blivit lite smått ihågkommen för en textrad om bröst.

  Så på scoreboarden mellan dem två så säger min magkänsla att ”Ring Ring” slår vinnaren på fingrarna? Kan det va rätt?

 7. Adri

  Har nu faktiskt fräschat upp minnet och lyssnat på klippet ovan. Har vissa reflektioner 🙂

  1. Tanja/Tania/Britta som jag nämner ovav verkar vara samma som sjöng ”Åh Sjuttiotal”? Hoppas den återkommer på din lista, Pinglan 😉 Most likely not dock, den är ju oförtjänt bortglömd.

  Men varför står hon helt utanför de andra?

  2. Vilken fruktansvärt enerverande text.

  ”God Morgon! Nu behövs det glada tag…” (Med Kikkis jäkla tumme upp)

  Herregud vad hurtigt. Säg så till mig på morgonen, eller öht i perioder där man känner sig nere, och jag kommer spy.

  Aja. Texten är inte dålig (eller well, sämre än andra i sammanhanget) men lite onödigt tvångsglad må jag säga!

 8. Schlagerpinglan

  @Adri, Jepp Tanja/Tania/Britta är samma person. Sorry, missade den frågan, även om den inte var ställd direkt till mig så hade jag tänkt svara. “Åh Sjuttiotal” är däremot ingen låt som glömts bort av mig i alla fall men om den återkommer på listan som 1980-favorit eller ej det (kanske) visar sig senare. 😉

  @Alla, Jag försöker att svara på alla frågor som kommer direkt till mig men om jag skulle missa/glömma någon (ibland blir kommentarlistan ganska lång och då försvinner den lätt i mängden) så är det bara att ställa den igen, jag ignorerar ingen med vilje. 🙂

 9. Marcus

  Adri, hon står vid sidan av för att hon är för lång. Faktiskt. Bert har alltid haft konstiga idéer för sig…

 10. Marcus

  För övrigt finns hela hennes soloskiva på Youtube om någon är intresserad, Tanja – Don’t Cry For Me Argentina. Covers på Lionel Richie, Boney M, Dolly Parton, Eagles… Rätt eklektisk.

 11. Adri

  Pinglan & Marcus: Tack för svaren! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se