Sverige Schlagerpinglan: Under lördagskvällen den 23:e februari, avgjordes den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2019 i Lidköping. Resultatet ser ni här nedan, liksom några av mina betyg och åsikter om respektive bidrag samt länkar till alla de tävlande bidragen.

I och med att detta var den fjärde deltävlingen så släpptes alla bidragen och det är fritt fram att lyssna på även finalbidragen. Länkar till både Finalens och Andra Chansens bidrag, vars dueller redan presenterats, hittar ni här.

Melodifestivalen 2019 – Deltävling 4-finalisterna:
John Lundvik Bishara
John Lundvik & Bishara (Grafik: SVT)

Till Final: med länkar till uppträdandena:
Too Late For Love” – John Lundvik
On My Own” – Bishara

Till Andra Chansen med länkar till uppträdandena:
Torn” – Lisa Ajax
I Do” – Arvingarna

Utslagna med länkar till uppträdandena:
5. “Kärleken finns kvar” – Ann-Louise Hansson
6. “Känner dig” – Anton Hagman
7. “Stormbringer” – Pagan Fury

Extramaterial:
Mellanakt: “Ljuset
Första vinnarintervjun: John Lundvik och Bishara
Snabbversionen: Deltävling 4 – Lidköping

1. “Stormbringer”, Pagan Fury (7:a)
(Tobias Gustavsson, Fredrik Thomander, Anders Wikström, Mia Stegmar)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Så mycket rätt och så mycket fel, allt på samma gång. T.ex. så gillade jag den mörka fantasy-känslan i scenshowen och själva låten gör sig säkert hur bra som helst i studioversion. Som Melodifestival-bidrag är jag däremot inte lika säker på att det fungerar för mig. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men något känns inte helt rätt här. Ett bra försök dock som jag hoppas gav inspiration till något liknande i framtiden.
Betyg: 3-/5
2. “Känner dig”, Anton Hagman (6:a)
(Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark, Anton Hagman, Jakob Hjulström)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Jag gillade Antons tidigare MF-bidrag “Kiss you goodbye” och hoppades på något liknande, men i jämförelse så kändes “Känner dig” lite väl enformig och som att den aldrig riktigt kom igång. När det hela sedan kombinerades med en scenshow som förmodligen är tekniskt imponerande men visuellt sett mest var ett störningsmoment så klickade det aldrig för mig… men jag tillhör kanske inte den tänkta målgruppen?
Betyg: 3-/5
3. “Torn”, Lisa Ajax (Till Andra Chansen)
(Isa Molin)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Lisa Ajax sjunger bra, det måste jag ge henne, och “Torn” är väl egentligen inte sämre än någon annan MF-ballad om man tänker efter. Men… den berörde mig inte alls utan jag märkte mest hur repetitiv texten var. Om man väl “kommer in” i låten så spelar detta ingen roll utan man dras med av känslorna, men om man nu inte gör det så blir upplevelsen tyvärr helt annorlunda. Inget bidrag jag själv hade velat se i Andra Chansen, men så blev det.
Betyg: 3/5
4. “I Do”, Arvingarna (Till Andra Chansen)
(Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Jarnebrink, Thomas ”Plec” Johansson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Här har vi det bidrag som var kvällens största positiva överraskning för mig. Precis som “Eloise” så är “I Do” visserligen svängig och medryckande men båda har en lite väl ryckig takt för att jag ska kunna njuta fullt ut av dem. Vilken tur då att de framförde låten på ett så underhållande sätt att de där sista hindren togs bort. Ett riktigt glädjepiller som jag egentligen hade velat se gå direkt till final men som i stället får förgylla Andra Chansen.
Betyg: 4/5
5. “On My Own”, Bishara (Till Final)
(Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Med tanke på Bisharas sånginsats samt hans sätt att se så självklar ut på scenen så känns det helt rätt, rent prestationsmässigt, att han fick finalbiljetten. Ser man till själva tävlingsaspekten, och det faktum att jag gärna ser att artisterna trovärdigt ska kunna förmedla sina låtar till publiken, så hade jag hellre sett att Arvingarna gått till final. Visst, Bishara sjunger fantastiskt, låten är vacker, men för mig personligen så bröts förtrollningen det ögonblick jag började fundera på om han verkligen kan relatera till det han sjunger om.
Betyg: 3+/5
6. “Kärleken finns kvar”, Ann-Louise Hansson (5:a)
(David Lindgren Zacharias, Josefin Glenmark-Breman, Olof ”Ollie” Olsen)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Ann-Louise levererade en varm, stämningsfull och känslostark hyllningslåt tillägnad Lill-Babs och det blev precis så vackert som jag hoppats på. Att hennes insats blev så pass uppskattad att det räckte till en 5:e-plats var dessutom en av kvällens roligaste överraskningar. Själv hade jag gärna sett att “Kärleken finns kvar” fått en Andra Chans, men på något sätt så känns en 5:e-plats som ett rejält erkännande med tanke på tävlingsformen.
Betyg: 4/5
7. “Too Late For Love”, John Lundvik (Till Final)
(John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson)
SverigeSverigeSverigeSverigeSverige
Schlagerpinglan: Först måste jag erkänna att jag egentligen inte alls gillar gospelkörer. I sken av det så är det imponerande gjort av John och hans fyra bakgrunds-sångerskor att sälja in “Too Late For Love” så väl som de gjorde. Jag misstänker nämligen att det bara till viss del beror på låten, och väldigt mycket på det glädjefyllda framträdandet att jag rycktes med och såg en framtida MF-vinnare i detta underbara bidrag. SVT gjorde m.a.o. en klassiker och sparade det bästa till sist och jag kommer (förmodligen) att hålla tummarna för att det räcker hela vägen.
Betyg: 4+/5

Schlagerpinglan: Ja, då har vi sett alla de 28 bidragen framföras och lyckligtvis så tyckte jag att många av de bättre tävlade i denna sista deltävling, som jag därmed uppfattade som en av de bättre och mest underhållande. Kanske färgas mina åsikter av att resultatet delvis blev som jag ville, men det stämmer ju i så fall för de flesta andra deltävlingarna också. 🙂

Hur som helst, så här långt tycker jag att Melodifestivalen 2019 överträffat alla mina förväntningar, både vad gäller tävlingsbidrag, manus och programledare. Visst, här och där (speciellt vad gäller vissa programledare) så får man dra fram skämskudden men i det stora hela så har jag mest rosor att dela ut. Nu hoppas jag bara att resultaten i Andra Chansen och Finalen blir “rätt” så att denna positiva känsla kan stå sig säsongen ut. 😀

Se även: “MF-Veckoschema” – “Melodifestivalen 2019” – “ESC-Veckoschema” – “ESC 2019

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Resultat Melodifestivalen 2019: Deltävling 4”

 1. Adri

  Jag är helt med på hyllningarna om året. Fyra bra programledare, och de flesta låtar är WAAAY över godkänd-linjen 🙂

  Igår fylldes jag av besvikelse inte bara av att Lisa gick till AC utan fick se sig slagen av Bishara. Men sånt händer. Förhoppningsvis vinner han iaf inte.

  Min topp 28 av året, nu när man faktiskt kan veta for sure vad man tycker:

  1. Hanna Ferm & Liamoo
  2. Anna Bergendahl
  3. Lisa Ajax
  4. Zeana ft Anis Don Demina
  5. Jon Henrik Fjällgren
  6. Lina Hedlund
  7. Pagan Fury
  8. John Lundvik
  9. Margaret
  10. Martin Stenmarck
  11. Andreas Johnson
  12. Malou Prytz
  13. Arja Saijonmaa
  14. Wiktoria
  15. Jan Malmsjö
  16. Omar Rudberg
  17. Rebecka Karlsson
  18. Oscar Enestad
  19. Ann-Louise Hanson
  20. Mohombi
  21. Dolly Style
  22. Nano
  23. Bishara
  24. Vlad Reiser
  25. Arvingarna
  26. Lovers of Valdaro
  27. Anton Hagman
  28. High15

  Jag trodde aldrig jag skulle säga detta… men årets MF håller ta mog tusan högre kvalitet än ESC så här långt.

 2. Johanna

  På det stora hela har alla bra låtar gått minst till Andra Chansen. Undantagen är “mina bränder” som var i ett svårt heat men hade förtjänat Andra Chansen och “kärleken finns kvar” som också låt-mässigt borde varit i Andra Chansen men jag köper ändå femteplatsen i detta heatet…… Det mesta som åkt ut har förtjänat det med andra ord. Bästa finalen på många år om nu bara Anna och Arvingarna tar sig dit också blir den perfekt!

 3. Andreas

  John Lundvik överlägsen i en relativt bra deltävling för omväxlings skull.

  Dom två sämsta rök direkt vilket var korrekt i mina ögon, mitt största problem med Pagan Fury är att jag tycker att hennes röst inte passar till musik stilen och det nästan skär sig då hon försöker sjunga det.

  Lisa Ajax skulle kunna vara mycket bättre om hon faktiskt förtydligar sig då hon sjunger, refrängen hördes bra men verserna var otydlig och bitvis riktigt svårt att höra vad hon faktiskt mumlade fram. Hon måste bli tydligare för att ha chans att ta sig vidare till final, för sjunger hon lika otydligt igen tror jag hon får det svårt.

  Arvingarna gjorde en stabil insatsen även om jag tyckte att sekvensen där det satte fart i refrängen hade väldigt mycket bekant med en gammal Linda Bengtzing låt ville sjunga explodera på ett ställe i deras refräng.

  Bishara är duktig men känns ändå som att han är lite för färsk för dessa sammanhang tror han får svårt att hävda sig i finalen och han behöver tid för att utvecklas. Men helt klart en supertalang i sammanhangen som nog blir att se upp med i framtiden.

  Ann Louise Hansson gick in och levererade och skulle nog egentligen gått till andra chansen men hon till skillnad från många andra äldre som vart med hade inga illusioner att hon skulle gå som tåget. Hon var med för att hylla en vän och placeringen därefter verkade inte som helst spela nån roll för henne. Och till skillnad från många andra just äldre som vart med så kändes hennes bidrag inte 40 år gammalt hon kom faktiskt med nåt som kändes rejält mycket fräschare än många andras.

 4. Andreas

  Adri jag håller med om att årets Melodifestival håller högre än ESC så här långt det beror dock mer på att det känns som att årets ESC är på väg att bli den sämsta på väldigt många år. Näst intill bara skräp hittills presenterade.

 5. Adri

  Andreas, även om jag inte skulle kalla det skräp så håller jag med om att året hittills är ganska underväldigande 🙂 Med det sagt tycker jag genuint att detta MF-året är extraordinärt bra. Jag började kolla 2004 och jag tycker detta är det bästa jag har fått se 🙂 Inte ens High15 som jag rankar sämst för i år skulle jag kalla för helt underkända. De får gärna komma tillbaka när de växt lite och då helst med en låt vars komponenter matchar lite bättre än vad de hade för tre veckor sen 🙂

 6. Pelledouce

  Håller med om det mesta i dina kommentarer, pinglan, utom möjligen gällande Arvingarna. Svensk dansbandsmusik hör hemma på det lokala Stadshotellet, ingen annanstans och den skulle naturligtvis vara chanslös nere i Tel Aviv. Hade hellre sett Hanson i andra chansen för Bishara och John var för mig självklara för final (kommer till varför). Här kommer min lista på bästa låt, framförande och vad som bör skickas ner till Israel. Best song är högst personligt och har inget med våra vinstchanser att göra. Som jämförelse har jag poängsatt vår vinnare under senaste decenniet. I år är chanserna att vinna sämre än vanligt även om kvalitén i år varit hyfsad.

  Best Song
  (Euphoria + Heroes 12p)

  1 John Lundvik 10 Tungt starkt gospelsväng, men knappast en vinnare i Israel.
  2 Hanna & Liamoo 9 Stark ballad men personkemin påminner om två anoder. Detta måste jobbas på.
  3 Nano 8 Mäktig och suggestiv power-ballad men sämre än Hold On. Ändå häruppe.
  Rebecka Karlsson 8 Mäktig girl-power men onödigt svår. Tar sig dock rejält mot slutet.
  5 Anna Bergendahl 7 Gungig country-pop men sjung ut, flicka. Och Ice-Age i Underlandet, wtf.
  Omar Rudberg 7 Suggestivt sväng och lite nytt och fräscht. Skandalöst dissad av publiken.
  7 Lisa Ajax 6 Mäktig ballad men väl enkel och lite enformig. Ändå gedigen.

  Best Performance
  (Euphoria 11p, Heroes 12p)

  1 Wiktoria 11 Lika starkt och emotionellt framfört som låten är medioker.
  2 Lisa Ajax 10 Starkt och känsligt framfört.
  3 Bishara 9 Not fully ready but still goosebumps. Sjunger bättre än Bieber. Respekt.
  4 John Lundvik 8 Gediget och med kören svänger det rejält. Proffsigt helhetsintryck.
  Omar Rudberg 8 Bättre sångare än vad folk fattar. Bra sensuell dans. Håret en 12-poängare.

  Best Chance in Israel
  (Euphoria + Heroes 12p naturligtvis)

  Vi vet alla att ingen av årets låtar har någon egentlig chans att vinna nere i Tel Aviv. Vi måste m a o lita till helt andra krafter, nämligen att artisten berör. Det handlar alltså inte om musikalisk kvalité eller artistens fullfjädrade proffsighet här, enbart strategi. Nedan listas våra 4 enda (o)möjliga chanser att ta hem vinsten, och varför:

  1 Bishara 10 En syrisk söt pojke sjunger som en ängel i Israel, med kriget i hans forna hemland runt
  knuten. Syniskt men ändå klockrent! Vår enda chans då hans debutresa är som en
  Hollywood-saga och sånt älskar folk.
  2 Hanna & Liamoo 9 En kärleksduett som båda könen kan relatera till. Jobbar dom på den gemensamma
  kemin så kan det kanske, kanske gå vägen.
  3 Wiktoria 8 Känslorna sprutar lika ihärdigt som regnet faller, vilket faktiskt gör hela anrättningen
  ganska sexig. Kan t o m gå hem i öststaterna.
  4 John Lundvik 7 Öststaterna har aldrig förstått sig på bra sväng så antagligen chanslös.
  5 (ingen) Ingen av dom övriga bidragen har ens en tillstymmelse till chans.

  Helhetsintryck på låt och framförande (utan hänsyn tagen till vinstchansen i Israel):

  1 John Lundvik 12p
  2 Hanna & Liamoo 10p
  3 Wiktoria 8p
  Nano
  5 Lisa Ajax 7p
  Omar Rudberg
  Rebecka Karlsson
  8 Anna Bergendahl 6p
  Bishara
  10 Andreas Johnson 5p
  Ann-Louise Hanson
  Lina Hedlund
  13 Mohombi 4p
  Fjällgren
  15 Lovers of Valdaro 3p
  Margaret
  Arvingarna
  Vlad Reiser
  Jan Malmsjö
  Zeana & Anis
  21 Enestad 2p
  Martin Stenmark
  Malou Prytz
  Dolly Style
  25 Pagan Fury 1p
  Anton Hagman
  High 15
  Arja

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se